A Karib-szigeteki vitorlázás sok hajósnak az álma. A gyönyörű tenger, a passzátszél és a kellemes hőmérsékletű víz ideális egy hajós nyaraláshoz, ráadásul a sok sziget között kifejezetten izgalmas navigálni. Akik szeretik a kalandokat, a szép látványt és a meleget, azoknak bizony jó választás a Karib-szigetek gyönyörű szigetei és kikötői.

vitorlazas a karib szigeteken

Az örök nyár világa: A Karib-szigetek klímája

A Karib-térség igen vonzó hajózási célpont, jóllehet több tényező is beárnyékolhatja a nyaralást. Nem mindegy például, hogy milyen évszakban vágunk neki az útnak, mivel a szigetek igen gyakran válnak hurrikánok áldozatává. Hasonlóan izgalmas és veszélyes helyzetet tudnak előidézni a tűzhányók is, melyekből jó néhány aktív tevékenységet folytat a térségben.

A passzátszél jellemzi ezt a térséget. Felkészültségtől függően, nehezebb és könnyebb útvonalak megtervezésére is lehetőség van. A squellekre, a gyors lefolyású viharokra azonban érdemes mindig felkészülni. Ahogy a zátonyokra és az áramlatokra is.

Az átlaghőmérséklet egész évben 28C°. Január közepétől április közepéig van a száraz évszak, júniustól novemberig pedig inkább csapadékra lehet számítani.

A napsütés nagyon erős, szinte bármikor pirosra sülhetünk rövid idő alatt. Ennek elkerülése végett fehér hosszú ujjú, sapka és napszemüveg ajánlott.

Ügyelj a pénznemekre is! A szigetek eltérő országokhoz tartoznak és más-más kultúrát képviselnek. Ebből adódóan érdemes felkészülni arra is, hogy szigetről szigetre vándorolva nem tudod majd ugyanazt a fizetőeszközt használni a kikötőkben.

Kikötők és szigetek a Karib-szigeteken

A Karib-térség szigeteinek legtöbbje saját kikötővel rendelkezik. A turisztikailag frekventált helyeken jó infrastruktúrára számíthatsz, ha hajóval érkezel. Nézzünk néhány kikötőt!

Marsh Harbour

A Bahamák egyik szigetén található Marsh Harbour település, melynek kikötője jó választás lehet a hajósok számára. A városban minden megtalálható, amire szükség lehet, van itt posta, mosoda, különféle boltok és még folytathatnánk a sort.

Antigua

Antiagua a Kis-Antillák része, fővárosa pedig Saint John. Kikötője egykor az észak-karib térség brit bázisa volt, ma pedig már az UNESCO Világörökség részét képezi. A kikötő kedvelt a víz szerelmeseinek körében, ennek köszönhetően központi szerepet tölt be.

kikotok es szigetek a karib szigeteken

Nanny Cay BV

A Brit Virgin-Szigetek kikötője a Nanny Cay Marina. A kikötőben 200 hajó tárolására van lehetőség, illetve egy 50 és egy 70 tonnás felvonó is a hajósok rendelkezésére áll. Ha valaki úgy döntene, hogy mégsem a hajón töltené az éjszakát, akkor számos remek hotel és szálláshely közül választhat. Érdekesség, hogy a szigeten még egy hajógyár is működik.

Martinique

A mindössze 1100 km² alapterületű Martinique Franciaországhoz tartozik, fővárosa pedig Fort-de-France. Mivel az Európai Unió része, így a hivatalos fizetőeszköze az euró. A sziget nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években. Több olyan fejlesztés is történt, ami a turisták és a hajósok számára is előnyös. A hely ajánlott családosoknak is, hiszen több gyerekbarát strandot is kialakítottak.

Pointe a Pitre, Guadaloupe

Guadeloupe legnagyobb városa és gazdasági központja Pointe a Pitre. A város igen kedvelt nyüzsgése miatt, illetve azért, mert közvetlen közelében egy nemzetközi repülőtér is található. Ha ide érkezel, mindenképp látogass el a Pointe Noire partszakaszhoz, ahol az ámbráscetek vonulását figyelheted meg. Jó, ha tudod, hogy a kikötő mellett egy szabadtéri piac található, ahol érdekesebbnél érdekesebb trópusi gyümölcsök és ajándéktárgyak közül válogathatsz.

hajozas a karib szigeteken

Vitorlázz a Karib-szigeteken: Karib-szigeteki hajós útvonaltervek

Egyhetes tortolai vitorlás útvonalterv

A Karibi hajózás egy életre szóló kaland, amit nem érdemes kihagyni. A Virgin-szigetek kifejezetten jó választás kezdő vitorlázók számára, hiszen rövid távolságban érhetők el a szebbnél szebb szigetek. Összeállítottunk egy 7 napos útitervet, ami egy igazi lazulós családi nyaralás lehet.

A Brit Virgin-szigetek egyikén, Tortolán találtható Parham Town, a kirándulás kiindulási pontja. Itt lehetőséged van feltölteni a készleteket a hajón, ami aztán a hét során jó szolgálatot fog tenni. A sziget fővárosa, Road Town mindössze 8 km-re található, így ha már itt jársz, érdemes oda is átugrani. Ha készen állsz az útra, akkor mindenképp keresd még fel a sziget északi részén található legszebb strandok egyikét. Itt található a Smuggler’s Cove, Long Bay, Cane Garden Bay, Brewer’s Bay, Josiah’s Bay és Lambert beach is.
karibi hajos utvonaltervezo

1.nap: Parham Town – Peter -sziget

9.43 km (5.86 mi)
Peter -sziget kikötője arányleg kisebb méretű, nem csoda, hogy ez a Brit Virgin-szigetek legdrágább kikötője. A magas ár ellenére mégis megéri itt kikötni, hiszen a part meseszép. A Dead Man-öbölben garantált a klasszikus karibi hangulat, pálmafás plázs és sok-sok koktél vár majd a parton!

2.nap: Peter -sziget – Salt -sziget

4.87 km (3.03 mi)
A harmadik napon Salt -sziget a cél. A sziget nevét a közepén található sólepárló tavakról kapta. A sziget északnyugati oldalán tudsz lehorgonyozni. Itt egy bájos kis strand is megtalálható, ahol a nap nagy részét pihenéssel töltheted. Búvárkodók kedvelt helyszíne a sziget. A Dead Chest sziklazátonynál süllyedt el 1867-ben a Rhon nevű vitorlás-gőzös, ami a hurrikán elől menekült, sajnos sikertelenül. A roncs 9-24 méter mélyen fekszik ma is, a tenger mélyén.

3.nap: Salt -sziget – Cooper -sziget

2.38 km (1.48 mi)
A Cooper -sziget-en található Manchionell-öbölben valamivel több mint három tucat hajó kikötésére van lehetőség. Szerezz magadnak egy bóját és irány a part! A korall színben pompázó homok és a magasodó pálmafák remek látványt nyújtanak. A táj szépsége miatt hobbifotósoknak kifejezetten ajánlott itt előkapni a fényképezőgépet.
A parton szuper éttermek és bárok vannak. Ezeket mindenképp próbáld ki, mielőtt aludni térsz a hajón.

4.nap: Cooper -sziget – Virgin Gorda (Spanish Town )

11.33 km (7.04 mi)A 10 km hosszú és 1-4 km széles Virgin Gorda elnevezésű sziget mindössze 5 mérföldre található Cooper -sziget-tól. Délnyugati részén húzódik a sziget legszebb partszakasza, a The Bath Nemzeti Park. Ennek érdekességes, hogy óriási gömbölyded gránit sziklák hevernek a parton, melyek izgalmas kis barlangokat alkotnak. Itt csak ideiglenesen lehet kikötni napközben, ennek ellenére is érdemes hajókázni egyet a különös partszakaszon.

5.nap: Virgin Gorda – Beef -sziget

10.21 km (6.34 mi)
A nyaralás utolsó állomása Beef -sziget, melynek formája valóban egy fekvő bikára emlékeztet. A Scrub-sziget felőli oldalán található Marina Cay, ahol 30 bója várja a hajósokat. A kikötő érdekessége egy piros angol telefonfülke a turisták nagy örömére.
Ha meguntad a parton, ugorj át Trellis Bay-hez, ahol remek éttermekben vacsorázhatsz.

6.nap: Beef -sziget – Jost van Dyke, Great Harbour

24.25 km (15.07 mi)
Ahogyan a neve is utal rá, a Great Harbor Jost van Dyke legnagyobb kikötője. Nagyon védett a terület a magas hegyeknek köszönhetően. A mélység öt és kilenc méter közötti. Van lehetőségünk kikötésre (anchor), de használhatjuk a bójákat is (mooring balls). A parton számos bár, étterem, templom és üzlet van, illetve van a közelben egy nagyszerű zátony, ahol remek a búvárkodás.

Day 7. Jost van Dyke, Great Harbour – Road Town – Parham Town

30.9 km (19.2 mi)

Road Town Tortola fővárosa, és a Brit Virgin-szigetek hajós központja. A kikötőbe a Sir Francis Drake csatornán keresztül tudunk belépni. A Road Harbour számos jachtkikötő otthona, amik teljeskörű szolgáltatást és szállást is kínálnak. Itt van a Road Reef Marina, a Fort Burt, valamint a Wickham’s Cay I és II. A Road Reef Marina és a Fort Burt a nyugati oldalon fekszik, a Wickham’s Cay pedig északon. Itt több mint százhúsz hajóhely áll rendelkezésre, és közel van Road Town belvárosa
Miután kikötöttél Parham Town-ban, érdemes még egy kis kirándulást tervezni a sziget egyik nemzeti parkjába, a Mount Healthy-be, ahol egy eredeti cukor őrlésére szolgáló malmot is megcsodálhatsz.

hajozas a karib szigeteken

Karibi katamarános vakáció: Purto Rico-ból St Thomasra

1. nap San Juan – Loiza 30, 98 km (19, 25 mi), 2. nap Loiza – Fajardo (Isleta Marina) 53, 34 km (33, 15 mi), 3. nap Fajardo – St.Thomas (Yacht Haven Grande) 76, 68 km (47, 65 mi), 4. nap Yacht Haven Grande – Red Hook (St.Thomas) 15, 84 km (9, 84 mi), 5. nap Red Hook – Hull bay (St.Thomas) 15, 12 km (9, 40 mi), 6. nap Hull bay – Culebra (Dewey Harbor) 41, 04 km (25, 50 mi), 7. nap Culebra – Playa Fortuna – San Juan 94, 80 km (58, 91 mi).

karibi katamaranos vakacio

7 napos antiguai vitorlás útiterv

1. nap English Harbour – Nonsuch Bay 18, 24 km (11, 33 mi), 2. nap Nonsuch Bay – Low Bay (Barbuda) 55, 26 km (34, 34 mi), 3. nap Low Bay – Coco Point (Barbuda)18, 41 km (11, 44 mi), 4. nap Coco Point – Dickenson Bay 52, 91 km (32, 88 mi), 5. nap Dickenson Bay – St.John’s 6, 34 km (3, 94 mi), 6. nap St.John’s – Jolly Harbour 13, 56 km (8, 42 mi), 7. nap Jolly Harbour – Carlisle Bay – English Harbour 20, 13 km (12, 51 mi).

vitorlas utvonalterv

Bahamai hajós útvonalterv haladóknak

1. nap Nassau (Palm Cay / ONE Marina) – Highbourne Cay (Highbourne Cay Marina) 57, 29 km (35, 60 mi), 2. nap Highbourne Cay – Bells Cay and its surrounding – Compass Cay 59, 28 km (36, 84 mi), 3. nap Compass Cay – Staniel Cay – Great Guana Cay – Safe Harbor Marina 48, 04 km (29, 85 mi), 4. nap Safe Harbor Marina – Emerald Bay Marina 49, 73 km (30, 90 mi), 5. nap Emerald Bay Marina – Farmer’s Cay (Little Farmer’s Cay Yacht Club) 58, 66 km (36, 45 mi), 6. nap Farmer’s Cay – Warderick Wells Cay – Shroud Cay (dock at Highbourne Cay) 97, 99 km (60, 89 mi), 7. nap Highbourne Cay – The wonderful Atlantis – Nassau 72, 59 km (45, 10 mi)

karibi hajos utvonalterv

7 napos Észak-Kubai vitorlás útvonal

1. nap Havana – Santa Fé (Marina Hemingway) 19, 69 km (12, 23 mi), 2. nap Santa Fé – Bahia de Cabanas (port of Cabanas) 55, 11 km (34, 24 mi), 3. nap Cabanas – Cayo Levisa (port Palma Rubia) 74, 69 km (46, 41 mi), 4. nap Palm Rubia – Cayo Jutias 59, 30 km (36, 85 mi), 5. nap Cayo Jutias – Bahia Honda bay 101, 20 km (62, 88 mi), 6. nap Bahia Honda – Mariel 52, 10 km (32, 38 mi), 7. nap Mariel – Fusterlandia – Havana 49, 34 km (30, 66 mi).

karibi vitorlas utvonal

A Karib-térség igazi hajós paradicsom, ahova egyszer mindenkinek el kell látogatni, és kipróbálni, hogy milyen érzés sailing in Caribbean. A kellemes porst and -sziget in Caribbean rengeteg turistát vonzanak, ennek ellenére mégis csodás élmény lehet az egész családnak, a barátoknak.

SEGÍTS KIVÁLASZTANI AZ IDEÁLIS HAJÓT

További információ a Karib-szigetekről

5/5 - (371 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.