Tippek és tanácsok a legjobb időtöltéshez, amikor a Brit-Virgin szigeteken vitorlázol.
Vitorlázás a Brit-Virgin szigeteken

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Mikor a legjobb vitorlázni a Brit-Virgin szigeteken?

Az éghajlat trópusi monszun, ennek megfelelően az átlaghőmérséklet nyáron 32 C télen 29 C körül alakul. Eső bármikor eshet, “hivatalosan” a nyár vége számít esős évszaknak.
A passzátszelek szeptemberben és októberben a leggyengébbek. November és január között az uralkodó szélirány északnyugati, 15-20 csomós. Ez alól kivétel a “karácsonyi szél”, ami gyakran a 25-30 csomót is eléri. Februártól az év nagy részében keleti, délkeleti szél jellemző, 10-15 csomós sebességgel.

A legalkalmasabb időszak a Brit Virgin-szigetek felkeresésére szeptember közepétől november végéig tart. Eddigre általában véget ér a hurrikánszezon, és a téli ünnepek miatt még nem érkezik meg a tömeg. A leglelkesebb vitorlázóknak érdemes tavasszal is erre járniuk. 1972 óta minden évben, március végén megrendezik a szigeteken a Spring Regatta-t. Ez egy hét napos szigetek közötti vitorlásverseny, kiegészítve egy vitorlás fesztivállal. Check the időjárási feltétlek, széladatok a Brit-Virgin szigeteken.

A legjobb partok és kikötők a Brit-Virgin szigeteken

A BV szigetek változatos világa számos jól felszerelt kikötőt, felfedezésre váró öblöt és szép tengerpartot jelent. Itt szinte minden a vitorlázásról szól, ezért bátran ajánljuk a következő helyeket.

Nanny Cay

Nanny Cay Tortola déli partján fekszik. Valamivel több, mint három kilométerre van a Burt Pointtól. A kikötőben lehetőségünk van a hajó kihúzására és minden más szolgáltatásra is. A Nanny Cay Marinában háromszázhúsz hajóhely áll rendelkezésre, százhúsz a külső részen és kétszáz belül. Mindkettőben biztosítanak üzemanyag, illetve elektromos áram hozzáférést. A belépéshez egy keskeny csatornán kell végig haladnunk. A környéken találunk kisebb éttermeket, szupermarketet és egyéb butikokat. Kikötök Tortola környékén

Road Harbour

Road Town Tortola fővárosa, és a Brit-Virgin szigetek hajós központja. A kikötőbe a Sir Francis Drake csatornán keresztül tudunk belépni. A Road Harbour számos jachtkikötő otthona, amik teljeskörű szolgáltatást és szállást is kínálnak. Itt van a Road Reef Marina, a Fort Burt, valamint a Wickham’s Cay I és II. A Road Reef Marina és a Fort Burt a nyugati oldalon fekszik, a Wickham’s Cay pedig északon. Itt több mint százhúsz hajóhely áll rendelkezésre, és közel van Road Town belvárosa. Sok hajós innen kezdi útját, amikor a Brit Virgin-szigetekre látogat.

Fat Hog’s Bay és East End Bay

A Fat Hog’s Bay és az East End Bay Tortola keleti partján található, Parham Townnál. Mindkét öbölben nagyon jó rögzítőhelyek vannak, amik éjszakai horgonyzásra is megfelelőek. Megközelíteni ezt is a Sir Francis Drake csatornán tudjuk, a bejáratot két bója jelöli. A kikötőben, a zátonyok mögött nagyon jó a védelem és a tartás. A víz mélysége viszonylag sekély, három és négy méter közötti. A kikötőben (harbour) három jachtkikötő (marina) kapott helyet, a James Young, a Penny’s Landing és a Harbour View. A James Youngban és a Harbour View-ban tudunk tankolni, valamint vizet és jeget szerezni. A parton találunk ATM-et, és kisebb piacot, üzleteket.

A BVI National Park Trust bójái

A Tortolát körülvevő vizeken a BVI National Park Trust kétszáz rögzített felszíni bóját helyezett el. Ezeknél maximum kilencven percre lehet lehorgonyozni. A rendszer célja, hogy védjék a térség tengeri élővilágát. A bójákat különböző színekkel jelölték, jelezvén, hogy melyik bóját milyen hajók vehetik igénybe. Használatukért egy kisebb összeget kell minden esetben fizetni. A színkódok a következők: narancssárga – napi használat, nem búvárhajóknak (non-diving); fehér – csak búvárhajóknak (dive use); kék – csak csónakoknak; sárga – kereskedelmi hajóknak. Ilyen bójákkal többek között a Penn’s Landingnél, Great Camanoe-nál, Cooper -szigetnél, Norman -szigetnél, The Indiansnál és a Guana -szigetnél találkozhatunk. Mindegyik helyen nagyon óvatosan horgonyozzunk le, hogy ne károsítsuk meg a törékeny korallzátonyokat. Ha nem találunk kikötőbóját, lehorgonyozhatunk a homokos területeken. Az éjszakai hajózást kerüljük.

Maya Cove

Maya Cove –Parham Town Tortola szigetének egyik nagyobb települése a sziget délkeleti sarkában. Több kikötőt is találunk itt, a Hodge’s Creek Marina nagyon népszerű. Tortola nyugati csücskében pedig az 50 férőhelyes Sopers Hole Marina nyújt széleskörű szolgáltatásokat. A közigazgatási központ, Road Town egy tucatnyi különböző kikötési lehetőséget kínál az egyszerűtől a szinte luxuskörülményekig. A településnek van egy yachtklubja is.
Virgin Gorda délnyugati részén, The Valley nevű partszakaszon egy nagy yachtkikötő vár. Itt akár 160 láb hosszú, 10 láb merülésű hajókat is tudnak fogadni. A szigeten Leverick Bay 20 férőhelyes, a közeli Saba Rock -sziget-on 17 hajó köthet ki.
Jost van Dyke fő kikötője a Great Harbour partján fekszik. Egy tágas, szélvédett kikötőről van szó, amelyet kisebb dombok, hegyek vesznek körbe. A szigeten még négy helyen léphetünk a szárazföldre hajóval.
A kisebb szigetek közül jobban felszerelt kikötővel Cooper -sziget, Norman -sziget és Peter -sziget rendelkezik. Említésre érdemes még a szigetcsoport legészakibb tagja, Anegada is. A teljesen sík, mészkő -és korallszigeten Setting Point és Pomato Point között lehet kikötni, de a zátonyok miatt fokozott figyelem és komolyabb tudás kell a biztonságos partot éréshez.

kikötők és szigetek a Brit-Virgin szigeteken

Tortola

Tortola a Brit Virgin-szigetek legnagyobb szigete, fővárosa Road Town. Csodaszép partjai vannak. Ezek nagy része a sziget északi oldalán található, mint például a Smuggler’s Cove, a Long Bay vagy a Garden Bay. Számos lehetőség van a vitorlázáson túl szörfölésre, búvárkodásra és kirándulásra is. Több piac van a városban, melyek egytől egyig nagyon igényesek és jól felszereltek. Az utóbbi években a nagy tengerjáró hajók egyik legkedveltebb célpontja, ezzel érdemes tisztában lenni. Ezek a megajachtok nagy zsúfoltságot okozhatnak egyes kikötőkben.
Road Town a sziget déli partján fekvő nagy öböl része. Ennek az öbölnek az északi csücskében találjuk a Fort Burt kikötőt. Itt üzemanyag-dokkolót is találunk. Innen délre, a csatorna folytatásában van a Road Reef Marina. Ritkán vannak szabad helyek, azonban kicsit arrébb már találhatunk remek horgonyzóhelyeket. Ezek általában kevésbé zsúfoltak. A Wickhams Cay nevű lagúna még több jachtkikötőnek ad otthont, mint például a Village Cay, a Moorings és a Treasure -sziget. Tortola nem fog csalódást okozni, igazi hajós centrum, ahol nagyon kellemes időt tölthetünk el.

Virgin Gorda

Virgin Gorda a Brit Virgin-szigetek harmadik legnagyobb szigete, fővárosa Spanish Town. A sziget egyik legjobb tulajdonsága, hogy minden szempontból nagyszerű hely. Egyik legizgalmasabb látványossága a Baths nevű strandterület. Ezek olyan gránitképződmények, melyek nagyméretű sziklahalmokká alakultak a tenger partjain. A sziklák árapályos medencéket, alagutakat és bámulatos barlangokat alkotnak, melyek nyitottak az őket körülvevő vizekre. Kikötésre a Fallen Jerusalem nyugati oldalán vagy a délkeleten fekvő Virgin Gorda Yacht Harbourban van lehetőségünk. A kicsit északabbra levő Savannah Bay is lebilincselő, főleg ha van bátorságunk bemerészkedni a zátonyok mögé. Északon a Leverick Bay-ben találhatunk további jó horgonyzóhelyeket.
partok és kikötők a Brit-Virgin szigeteken

Jost Van Dyke

Jost van Dyke nagyon népszerű desztináció a hajósok körében, legkedveltebb kikötője a Great Harbor, ami a szigetcsoport egyik legforgalmasabb dokkja. A sziget másik jelentősebb kikötője, a Little Harbor, egy szép és csendes horgonyzóhely, ahol összesen körül-belül húsz bója érhető el. A Garner öblön keresztül könnyen megközelíthető, viszont a kikötő mindkét oldalán elég sekély részek vannak. Az öböl északi partján a mélység változó négy és fél, valamint kilenc méter között mozog. Az északnyugati parton, az öböl szélén található a Little Harbor Marina, ahol fel tudjuk tölteni az üzemanyag, víz és jég készletünket. Egy másik kisebb forgalmú horgonyzó terület a White Bay. Ez a Great Harbourtól nyugatra található, a sziget délnyugati oldalán. Három járaton tudunk belépni ebbe a kikötőbe, a középső a legjobban jelölt. A horgonyzóhely elég kicsi, viszont ha valaki szívesen strandolna, nagyon élvezni fogja ezt a helyet.

Anegada

Anegada a Brit Virgin-szigetek egyetlen olyan lakott szigete, melyet korall és mészkő alkot. Az itt húzódó korall-atoll sok elsüllyedt hajó pihenőhelye, ahonnan csodálatos a víz alatti kilátás. Tengerei tele vannak halakkal és burjánzó tengeri élettel. A szétszórtan elhelyezkedő strandoknak, a kis falvaknak és a helyiek vendégszeretetének köszönhetően gyakran térnek vissza a hajósok a szigetre. A Pomato Point feletti horgonyzópart mesés, viszont a vízmélység alig két méter. A Settlement nevű kis falunál, a Setting Pointtól északra viszont további rögzítőpontokra bukkanhatunk. Ezt a területet könnyű megközelíteni, van egy kijelölt csatorna, ami egyenesen oda vezet. Halász-sziget lévén viszonylag kevesebben látogatják.

Peter -sziget

Peter -sziget a Brit Virgin-szigetek ötödik legnagyobb szigete. A sziget infrastruktúrája nem annyira fejlett, viszont vannak kijelölt túra- és kerékpáros útvonalak. Ezeken végig barangolva megismerhetjük a sziget káprázatos állat- és növényvilágát. Gyönyörű strandjai a Karib-tenger, az Atlanti-óceán és a Sir Francis Drake csatornára néznek. Mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ugyanis a sziget számos remek horgonyzóhelynek és jachtkikötőnek ad otthont. A Little Harbor egy nagyon pici, ám elég jól védett kikötő, a tőle keletre fekvő Great Harbour szintén jó horgonyzóhely. Nem árt tudni viszont, hogy a Great Harbournál előfordulhat, hogy a víz túl mély a rögzítéshez. A sziget északi oldalán fekvő Sprat Bayen találjuk a Peter -sziget Resort and Yacht Harbort. Ez egy exkluzívabb, előkelőbb hely. A déli parton a White Bayen akadhatunk kiváló horgonyzóhelyekre. Előnye a szigetnek, hogy kevés hajó fog szembe jönni. Kevesen ismerik, mivel kissé kiesik a legnépszerűbb útvonalakról. Ha valaki szereti a magányt, annak tökéletes.

Vitorlázz a Brit-Virgin szigeteken!Brit-Virgin szigeteki hajós útvonalak

1 hetes katamarán útvonal Tortola környékén

Ez az útvonalterv ideális azok számára, akik bérelt hajóval vágnak neki az útnak, akár katamarán, akár más típusú hajóról legyen szó. A kiindulás és az érkezés egyaránt Tortola szigete, közelebbről a Nanny Cay Marina. Ez az egyik legismertebb és legjobban felszerelt kikötő a BV szigeteken. 180 férőhellyel rendelkezik, és minden fontos szolgáltatás rendelkezésre áll. Elektromos áram, vízvételi lehetőség, étterem és egy hotel is található a kikötő közvetlen közelében.

Brit-Virgin szigeteki hajós útvonaltervező

1. nap: Nanny Cay – Norman -sziget (Great Harbour)

9, 98 km (6, 20 mi)

Könnyű és kellemes vitorlázás vár a Sir Francis Drake-csatornán. Útközben számtalan remek snorkelezésre, búvárkodásra alkalmas hely mellett haladunk el, kezdve az Indian Rocks lenyűgöző formáitól egészen Norman -sziget-ig. Itt kikötve, ha felkeressük a “The Caves”-t, megértjük, mi adta az ihletet a “Kincses sziget” regényének megírásához. Ezekről a barlangokról tényleg elhisszük, hogy kalózok kincsek sokaságát rejtették itt el. A Bight öbölben élvezzük az esti naplemente szépségét, egy finom koktél társaságában.

2. nap: Norman -sziget – Peter -sziget

6, 00 km (3, 73 mi)

Egy újabb zavarba ejtően szép sziget kerül utunkba. Peter -sziget kis mérete ellenére a turisták egyik kedvence a BV szigetek között. Ez nem meglepő, mert strandból is ötöt találunk itt, egyik szebb mint a másik.

3. nap: Peter -sziget – Salt & Cooper -sziget (dock at Manchioneel bay)

9, 09 km (5, 65 mi)

A Salt -sziget egy máig emlékezetes hajókatasztrófa mementója. Még mindig találni roncsokat a tengerfenéken. A 150 éves hajó maradványai és a tenger élővilágának találkozása lenyűgöző látvány. A közeli kis Cooper -sziget pedig azért érdekes, mert hangulatos szálláslehetőség vár az érdeklődőkre. A szigeten van még étterem, coffee shop, rum bár, ajándékbolt, sőt egy kis sörfőzde is.

hajozas-a-brit-virgin-szigeteken

Negyedik nap: Cooper -sziget – Ginger -sziget and Virgin Gorda (Virgin Gorda Yacht Harbor Marina)

11, 08 km (6, 89 mi)

Ginger -sziget-ot messziről, a hajóról is érdemes megnézni, a dús, zöldellő mangrovebokrok miatt. Kikötni itt csak engedéllyel lehet, mert ez a terület magántulajdonban van. A nap nagyobb részét Virgin Gorda szigetének elérése, és az ott töltött idő teszi ki. Egyetlen nap alatt csupán a legfontosabb látnivalókra jut idő Legalább ennyire érdekes egy vérbeli hajósnak a “North Sound” néven ismert, szigetek, zátonyok által körbefogott vízfelület. Itt, Virgin Gorda északi végénél számtalan öböl csábít arra, hogy partra szálljunk. A környék a búvárok, snorkelezők paradicsoma, de kipróbálható itt a jet-ski, és a paddleboarding is.

5 nap: Spanish Town – North Sound

10, 93 km (6, 79 mi)

Az itt található kis szigetek bájos kiránduló -és pihenőhelyek. Némelyik közülük, mint a Necker -sziget, vagy az Eustatia -sziget magántulajdonban van. A két nagyobb sziget, a Mosquito -sziget, és Prickly Pear viszont bárki által látogatható. Utóbbi azért érdekes, mert természeti szépsége és sokszínű növényvilága miatt a területe nemzeti parkhoz tartozik. Különösen hangzó nevét is egy helyben honos kaktuszfajról kapta. Jól kiépített kikötőhelyek várják itt a vitorlázókat, hogy élvezzék az itteni tengerpartot, vagy a sziget népszerű, hangulatos éttermét.

6. nap: Scrub -sziget – The Dogs – Beef -sziget

29, 25 km (18, 18 mi)

Ismét visszatértünk a Sir Francis Drake csatornához. A mai nap a Scrub -sziget és a Tortola közelében fekvő Beef -sziget közötti táv megtételéről szól, végül kikötünk Beef -sziget -on. Az út során érintjük a “The Dogs”-ot. Ez öt lakatlan sziklából álló szigetcsoport, amely nagyon népszerű búvár -és snorkeling célpont. Scrub -sziget-on egy minden igényt kielégítő luxus üdülőfalu áll, ahol akár 170 lábas yachtok is ki tudnak kötni.

Brit-Virgin szigeteki hajózás

7 nap: Beef -sziget – Jost Van Dyke – Nanny Cay

43, 43 km (26, 99 mi)
Jost Van Dyke nagyon védett a terület a magas hegyeknek köszönhetően. A mélység öt és kilenc méter közötti. Van lehetőségünk kikötésre (anchor), de használhatjuk a bójákat is (mooring balls). A parton számos bár, étterem, templom és üzlet van, illetve van a közelben egy nagyszerű zátony, ahol remek a búvárkodás.
Habár az utóbbi évek egyik legpusztítóbb hurrikánja Irma nyomot hagyott a szigeten, amennyiben csodálatos környezetben szeretnéd élvezni a helyi konyha különlegességeit egy cocktail mellett, mindenképpen Nanny Cay kell, hogy legyen állomásod! Olyan kultikus bárok várnak a szomjas túristákra, mint például a Soggy Dollar Bar.Kikapcsolódnál este is valahol? Biztosan fogsz találni neked tetsző helyet.

Vitorlázás Anegada-ba: 7 napos Brit-Virgin szigeteki vitorlás útiterv

1. nap Road Town – Parham Town 9, 38 km (5, 83 mi), 2. nap Parham Town – Spanish Town (Virgine Gorda -sziget) 14, 02 km (8, 71 mi), 3. nap Spanish Town – Anegada 31, 11 km (19, 33 mi), 4. nap Anegada – Scrub -sziget 32, 34 km (20, 10 mi), 5. nap Scrub -sziget – Jost Van Dyke 25, 61 km (15, 91 mi), 6. nap Jost Van Dyke – Cruz Bay 13, 75 km (8, 54 mi), 7. nap Cruz Bay – Nanny Cay – Road Town 25, 25 km (15, 69 mi).
Brit-Virgin szigeteki vitorlázás:hajós út Anegada-ba

1 hetes hajós útvonalterv a Brit-Virgin szigeteken

1. nap Parham Town – Nanny Cay 10, 93 km (6, 79 mi), 2. nap Nanny Cay – Jost Van Dyke 17, 72 km (11, 01 mi), 3. nap Jost Van Dyke – St. Thomas 29, 29 km (18, 20 mi), 4. nap St. Thomas – Cruz Bay 17, 23 km (10, 70 mi), 5. nap Cruz Bay – Norman -sziget 23, 29 km (14, 47 mi), 6. nap Norman -sziget – Cooper -sziget 16, 54 km (10, 28 mi), 7. nap Cooper -sziget – Beef -sziget – Parham Town 17, 64 km (10, 96 mi).
Katamarános út a Brit-Virgin szigeteken

Yachtozás a Brit-Virgin szigeteken: hajózás Virgin Gorda-ban

Ezen az útvonalon ugyancsak Virgin Gorda északi partjáról indulunk, azonban először Anegada felé vesszük az irányt. Onnan délnyugat felé fordulunk és egészen Jost van Dyke-ig hajózunk. A visszaúton ismét a sziget nyugati és északi részén haladunk. Kicsit hosszabbak a távok, de ez egy nagyon népszerű út a Karib-tengeren.

1. nap Bitter End – Prickly Pear 1, 55 km (1 mi) 2. nap Prickly Pear – Anegada, Setting Point 23, 65 km (14, 69 mi) 3. nap Setting Point – Trellis Bay, Beef -sziget 35, 30 km (21, 93 mi) 4. nap Trellis Bay – Great Harbor, Jost van Dyke 23, 90 km (14, 85 mi) 5. nap Great Harbor – Scrub -sziget 25, 60 km (15, 91 mi) 6. nap Scrub -sziget – Virgin Gorda Yacht Harbor 8, 40 km (5, 22 mi) 7. nap Virgin Gorda Yacht Harbor – Leverick Bay – Bitter End 27, 70 km (17, 21 mi)

Brit-Virgin szigeteki hajós útvonaltervező

Hajó tankolási lehetőségek a Brit-Virgin szigeteken

  • FORT BURT, TORTOLA: Mélység: 2 m, GPS Koordináták : 18.412269, -64.613963
  • HODGES CREEK, TORTOLA: Mélység: 2.5 m, GPS Koordináták : 18.424174, -64.568258
  • MANUEL REEF MARINA, TORTOLA: Mélység: 2m , GPS Koordináták : 18.407174, -64.631785
  • NANNY CAY, TORTOLA: Mélység: 3 m, GPS Koordináták : 18.396844, -64.636066
  • SOPER’S HOLE, TORTOLA: GPS Koordináták : 18.385014, -64.701245
  • PETER ISLAND: Mélység: 3.5 m, GPS Koordináták : 18.356766, -64.580064
  • GREAT HARBOR, JOST VAN DYKE: GPS Koordináták: 18.442594, -64.753877
  • LEVERICK BAY MARINA: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8–22 GPS Koordináták: 18.497400, -64.385500

Ha egy hét alatt úgy megtetszettek a Brit-Virgin szigetek, hogy nem bírod abbahagyni a vitorlázást, van egy bónusz javaslatunk! Tortola helyett kormányozd a hajót Anegadára, és ha már arra jársz, tölts el ott egy vagy több napot. Ezalatt mindenképp kóstold meg a helyi gasztrospecialitást, a homárt.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: British Virgin -szigetek

5/5 - (117 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.