10 hajós úti cél, amely kihagyhatatlan egy tapasztalt vitorlázónak

Lehet, hogy már a könyöködön jön ki, hány csomóval, és merről fúj a szél a megszokott kikötők környékén. Magabiztos vagy, és nem hoz zavarba a Bóra, vagy a Misztrál. Tarts velünk, és mutatunk 10 olyan helyet szerte a világon, ahol még neked is kihívás, és örök élmény lesz a vitorlázás!

Fedezd fel újra az Adriát!

Murter sziget (Horvátország)

vitorlas uti celok haladoknak
A sziget Horvátország Sibenik régiójának északi részén helyezkedik el. A szárazföldtől egy 36 méter széles csatorna választja el, amelyen egy felnyitható híd található. A Tisno hidat nyáron minden nap kétszer nyitják meg a hajóknak, reggel 9 és 9.30, illetve 17 és 17.30 között.

Murter a vitorlázók Mekkája, öt kikötőt is találunk itt. Ezek közül kettő nagyobb, 400 hajó befogadására alkalmas. A sziget teljes lakossága a hajózásból, illetve az ehhez kapcsolódó turizmusból él. A lakosok tulajdona a közeli Kornati-szigetet is magában foglaló gyönyörű Kornati Nemzeti Park. Mintegy 150 kisebb-nagyobb sziget és sziklazátony alkotja, 220 km2-en elszórtan.
A terület fokozottan védett, Horvátország egyik jelképe. Ezért fontos tudni, hogy csak az erre kijelölt helyeken szabad kikötni, és az előre kijelölt útvonalakon lehet haladni az egyes szigetek között. Rent a boat Murter

Dubrovnik (Horvátország)

A várfallal körbevett, ősi történelmű dalmát város remek hely arra, hogy egy vitorlást kibérelve hajózzunk a part mentén. Nyaranta a szél viszonylag állandó, északnyugati irányból fúj 10-20 csomós sebességgel. Az árapály miatti hullámzás minimális, a hőmérséklet pedig kellemes 25-28 °C közötti. Július és augusztus hónapokban gyakoriak a viharok. Ilyenkor nagyon felerősödnek az Adria jellemző szelei, a Jugó, a Misztrál és különösen a Bóra. Rent a boat Dubrovnik

Hódítsd meg Itáliát!

Tropea (Olaszország)

vitorlas uti celok haladoknak
Egy sziklákra épült kisváros, melyet még az ókori rómaiak alapítottak. Calabriában, a Tirrén-tenger partján járunk. Olyan, mintha megállt volna itt az idő. Még a XVI. századból megőrzött házak maradtak meg a történelmi hangulatú óvárosban. Felejthetetlen az azúrkék ég, a kristálytiszta tenger, melynek partján a homokos részeket különleges alakú sziklaképződmények szakítják meg.
Tropea remek kiindulópont egy délolasz vitorlás körúthoz. Ezalatt felfedezhetjük Sziciliát, vagy a közeli Lipari-szigeteket. Ez egy hét, kis vulkanikus szigetből álló szigetcsoport, fő érdekessége a Strombolin és Vulcano-n található aktív vulkán.Tropea yacht charter

Palermo (Olaszország)

Szicília északnyugati partján Palermo az a hely, ahol találkozik az ókori római, a görög és az arab kultúra. A város, a sziget történelmi és kulturális központja. Gyönyörű természeti környezetben, a Monte Pellegrino lábainál helyezkedik el. Errefelé a vitorlázás a kifejezetten tapasztaltaknak ajánlott. Nyáron az időjárás kimerítő, nem ritka az akár 45 °C hőség sem. A nehézségekért azonban mindenkit kárpótol a természet szépsége. Gondoljunk akár a közeli Egadi-szigetekre, vagy a kicsit messzebb levő Usticára, amelyen számos, csak hajóval megközelíthető barlang található.
Yacht charter Palermo

Cannigione (Olaszország)

Szardínia szigetén járunk. Ez a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. Partszakasza mintegy kétezer kilométer hosszú. Errefelé három mediterrán tengeri szél is gyakori és erős. Délkeletről a Sirokkó, nyugati irányból Misztrál, és a “Ponente” szél nehezíti a hajósok dolgát. A csatorna effektus ráadásul Korzika felől, Bonifacio irányából fel is erősíti a szelek erejét és sebességét. Az árapály csak egy-két lábnyi, ez nem jelent gondot. A partvidék sok kis öböllel tagolt, az itt látható természeti szépségek part menti hajózásra csábítják a kezdő és tapasztalt vitorlázót egyaránt. Rent a boat Cannigione

Még több mediterrán kaland:

Palma (Spanyolország)

vitorlas uti celok haladoknak
A spanyol Baleári-szigetek székhelye és legnagyobb városa. A két kisebb és három nagyobb sziget – Menorca, Mallorca és Ibiza – a legnépszerűbb spanyol üdülési célpontok közé tartozik. Turisták milliói keresik fel a szigeteket évről évre. Aki vitorlázni szeretne, egész évben megteheti, itt a szezon sosem ér véget. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a kikötők a szigeteken június és augusztus között zsúfolásig teltek. Ami az időjárást illeti, a kellemes mediterrán nyár errefelé tartogat meglepetéseket. Gyakran előfordul szinte a semmiből erős északi, vagy északnyugati szél, amely hirtelen feltornyosuló, nagy hullámokat kelt. Az áramlások Menorca szigete körül a legnehezebbek.
A tapasztalt hajósok kedvelt túraútvonala rendszerint Palma-ból indul Ibiza megkerülésével. Majd következhet egy kis pihenő Formenterán. Innen tovább északnyugatra Menorcánál visszafordulva, a másik irányból haladva érjük el a kiindulási pontot, Mallorca szigetét. Yachtcharter Mallorca

Athén (Görögország)

A görög fővárosnak és környékének tucatnyi kisebb-nagyobb kikötője van. Nem könnyű tehát kiválasztani a bázist, ami minden szempontból megfelel a tapasztalt vitorlázó igényeinek. Akár saját, akár bérelt hajóval szállunk tengerre, az Alimos Marina jó választás. Ez nemcsak a város, de egész Görögország egyik legnagyobb kikötője. Egy időben ezer hajót tudnak itt fogadni, köztük akár 40 métereseket is. A városközpont 15 km-re, nemzetközi repülőtér 30 km-re van innen.

Miért érdekes Athén és környéke a rutinos vitorlázóknak? A történelmi látnivalók mellett az igazi kihívás: legyőzni a Meltemi-t. Ez a nyári hónapokban uralkodó északi széljárás neve. Júniustól kezdve fordul elő. Legerősebb júliusban és augusztusban, ekkor elérheti a Beaufort skála szerinti nyolcas erősséget is. Nyáron az átlaghőmérséklet 24 és 27 °C közötti, gyakori a kánikula, kevés az eső.Yacht charter Athén

Vitorlázás egzotikus vizeken

Praslin (Seychelle-szigetek)

A több, mint száz szigetből álló afrikai szigetcsoportot páratlan szépsége miatt gyakran nevezik ” földi Édenkertnek” is. A fő szigetek – mint például Praslin, vagy a fővárosnak otthont adó Mahé gránitból vannak. A kisebb szigetek többsége pedig lakatlan korallzátony, melyek a vitorlázás mellett a búvárkodáshoz is kitűnő terepet biztosítanak.
Az Indiai-óceán vize meleg, az éghajlat trópusi, ezért magas a páratartalom. Áprilistól októberig a délkeleti passzátszelek miatt hűvösebb és szárazabb az idő. A monszun decemberben éri el a Seychelle-szigeteket, gyakori felhőszakadásokat idézve elő. Az esős évszak februárig tart, de trópusi esők az év bármelyik napján előfordulhatnak. Az évi átlagos csapadékmennyiség 2300 mm, ugyanakkor a napsütéses órák száma átlagosan majdnem napi 7.
Praslin yacht charters
vitorlas uti celok haladoknak

Phuket (Thaiföld)

Népszerű üdülőváros az azonos nevű szigeten. Nyugati partja tele van szebbnél szebb öblökkel, sziklákkal, korallzátonyokkal. Az éghajlat trópusi, tehát van egy száraz évszak novembertől áprilisig, az év többi része pedig az esős monszun. Az esős évszak alatt jellemző az erős, viharos, akár 20 csomós szél. Az időjárás általában napsütéses, 30 °C körüli hőmérséklettel. Két jelentősebb kikötőt találunk. Az Ao Po Grand Marinát 300 hajóhellyel, illetve a Phuket Yacht Haven-t, ahol 320 hajó köthet ki egyszerre.Yacht rental Phuket

Raiatea-sziget (Francia-Polinézia)

Tahitihoz tartozó Csendes-óceáni sziget. Érdemes figyelembe venni, hogy a hivatalos nyelv a francia, viszonylag kevesen beszélnek jól angolul. Remek kiindulási pont a teljes, hatalmas polinéz szigetvilág felfedezéséhez. Itt található például Bora Bora, ami sokak szerint a világ legszebb atollja.
A hőmérséklet a trópusokon szokásos. A szélerősség 10-15 csomó közötti. Az esős szezon áprilistól novemberig tart, a január a legcsapadékosabb hónap. Az árapály elhanyagolható. Ami igazán próbára teszi az erre hajózók tudását, az a sok zátony, és a közöttük levő szűk átjárók. A veszélyes helyzetek elkerülése itt komoly helyismeretet és navigációs tudást igényel.
Yacht charter Raiatea

4.7/5 - (103 votes)
BoatTheGlobe