Szicília Olaszország legnagyobb szigete, ami a csizma alakú félsziget közvetlen közelében található. A Földközi-tenger ékköve hegységekben gazdag és síkságokkal tarkított sziget. Szicília körül rengeteg kisebb-nagyobb sziget található, amelyek remek úti célként szolgálhatnak az arra hajózók számára.

Vitorlázás Szicíliában
A cikkben az alábbi pontokban tekintjük át Szicíliát:

Szicília földrajza és szelei

Ezt az erdőkkel és hegységekkel tarkított szigetet a Földközi-tenger öleli körbe, amely elválasztja Olaszországtól. A sziget vonzáskörzetéhez tartoznak a Pelagie-szigetek (délnyugaton találhatóak), az Egadi-szigetcsoportok, Pantelleria szigete (nyugati irányban) és a Lipari-szigetek (északra találhatóak). Itt van Európa egyik, a mai napig aktív vulkánja, az Etna. A háromszög alakú sziget körülbelül 220 km-es oldalakkal rendelkezik. A sziget keleti oldalán délkeleti, déli oldalon délnyugati szelek uralkodnak, míg a nyugati és az északi részen északnyugati-nyugati szelek fújnak. A vitorlás szezonban napfelkeltétől napnyugtáig a Beaufort skálán 3-4 erővel fúj az északnyugati szél. Jelentős vízmozgás tapasztalható a tengeren, amely a nagy felületnek köszönhető. Észrevehető, hogy már akkor is tapasztalhatóak a hullámok, amikor még a szél nem érkezett meg. A nyugati szélnek köszönhetően a keleti irányba történő hajózást segíti. Szicíliától délre érezhető a tengeráramlás erőssége.
Check the Időjárási feltételek, széladatok Szicíliában.

Szicília szigetei

Szicíliát magunk mögött hagyva sok kisebb-nagyobb sziget vár arra, hogy előre hajózva kiemelkedhessenek a tenger habjai közül.
Szicília partjai és kikötői

Északi irány

Északi irányba hajózva megpillanthatjuk a Lipari-szigeteket. Ezek a szigetek vulkanikus eredetűek. Itt találhatóak a Lipari (Éoli), Vulcano, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli és Panarea szigetek. Ezek közül Vulcano és Stromboli a mai napig aktív tűzhányók. Az UNESCO a Lipari-szigeteket a világörökség listájára tette.

Északnyugati irány

A szigettől északnyugati irányba fordulva az Ustica szigete vár ránk. Ezen a szigeten található a sziget nevével megegyező nevű község, amely szinte a teljes szigetet lefedi. Ez a kicsi, 8, 24 km² területű sziget könnyen és gyorsan körbehajózható kellemes látványt nyújt az idehajózók számára.

Nyugati irány

Nyugat felé véve az irányt, közel Szicíliához találhatóak az Egadi-szigetcsoportok, valamint a Pantelleria szigete.
Az Egadi-szigetek, ahogy a neve is mutatja, több szigetnek a gyűjtő neve. Ebbe összesen öt sziget (2 kicsi és 3 nagy tartozik). Ezek név szerint a Favignana, Levanzo, Marettimo, Formica, Maraone (utóbbi valójában két kis szírt). A három nagyobb sziget lakott és közkedvelt úti cél szokott lenni turisták körében. Itt a nyarak hosszúak és melegek, akár 45 fokot is lehet mérni, míg a leghidegebb hónapban nem igen megy 5 fok alá a hőmérséklet.
Ebben az irányban a másik sziget a Pantelleria. Ez a Szicíliától 100 km-re elhelyezkedő sziget 83 km² terjedelmű. Fontos tudni, hogy a sziget inkább Tunéziához van közelebb, mint Szicíliához. A szigetet kémlelve láthatjuk, hogy a végtelen kékség csak az egyetlen határa.

Délnyugati irány

Délnyugati irányban találhatjuk az utolsó szigetcsoportot, a Pelagie-szigeteket, amely 3 szigetből áll. Ezek a szigetek Tunézia és Szicília között helyezkednek el. Ugyan Szicília részét képezik ezek a szigetek, ám ebből kettő (Lampione és Lampedusa) az afrikai kontinenshez tartoznak. Lampione szigete lakatlan, míg Lampedusa szigetén civilizációt találhatunk. Ezeken a szigeteken lehet megpillantani az álcserepesteknősök szaporodó helyét.
Hajózás Szicíliában

Hol érdemes kikötni Szicíliában?

A sziget északi részén található, a 4000 méteres rakpart mentén Marina di Portorosa egy igazán elegáns és modern kikötő, amely Fumari közelében fekszik. Megfelelően biztosított, menedéket nyújt a szelektől. A közelben, néhány kilométerre található a Lipari-szigetek. Itt a tengerfenék 3, 5-5 méter, míg a kikötői medence 2, 5-3, 5 méter mély.
Pár kilométerrel keletebbre található Milazzo, ahol a Marina del Nettuno kikötő vár rád. Ez a félszigeten található kikötő maximum 160 hajónak tud helyet biztosítani.
A Capo d’Orlando Marina – Porto nevű kikötő Capo d’Orlando-tól keletre található, szintén a sziget északi részén. A kikötő 7, 5-40 méter hosszú hajók számára fenntartott, 553 kikötőhellyel rendelkezik, 180000 m2 területen. Itt a víz mélysége 3, 5-5 méter között található. Ragusához tartozó Marina di Ragusa kikötő összesen 700 jacht férőhelyet biztosít a turisták számára.

Vitorlázz Szicíliában!Szicíliai hajós útvonalak

Vitorlázás Szicíliában: 1 hetes hajós útiterv

Szicília és környéke rengeteg látnivalót biztosít az arra vitorlázó személyeknek. Az első leírás egy egyhetes útvonalat mutat be, amely a sziget legszebb helyeit és legérdekesebb szigeteit mutatja be. Az útvonal időpontja függ az időjárástól és attól, mennyi időt szeretnénk eltölteni az adott helyen.
Ezek a szigetek vulkanikus eredetűek. Itt találhatóak a Lipari (Éoli), Vulcano, Salina, Filicudi, Alicudi, Stromboli. Ezek közül Vulcano és Stromboli a mai napig aktív tűzhányók. Az UNESCO a Lipari-szigeteket a világörökség listájára tette.
A Lipari-szigeteken található a legkellemesebb hőmérsékletű vizű strandok. A nyugodt, szép környezetben található partszakasz a családos vendégek körében különösen népszerű.

Hajós útvonaltervező Szicília

1. nap: Milazzo – Vulcano-sziget

35, 21 km (21, 88 mi)
A Fossa di Vulcano működése miatt gyönyörű fekete homokos strandot láthatsz a szigeten. A lángoló kráterben élénk piros és sárga kristályok vannak. A snorkelerhetsz, az úszhatsz vagy választhatod a túrázást. Fedezd fel a Grotta del Cavallot. Éjszakázás Porto di Ponente kikötőjében.

3. nap: Vulcano Porto – Filicudi Porto

39, 19 km (24, 35 mi) )
A legbujább növényzet ezen a szigeten van. Látogass el az őskori falvakat, a Capo Graziano és a Zucco Grandet. Fedezd fel a lenyűgöző Blue Grottot. Nézd meg a Scoglio della Cannat, egy kő obeliszket nem messze az északnyugati parttól. A szigeten található túraútvonalak kiterjedtek.

3. nap: Filicudi Porto – Santa Marina Sailina

28, 71 km (17, 84 mi)
Ismert buja növényzetéről és édesvízi forrásairól. A szigeten három magas hegycsúcs és három falu található. Fedezd fel a kisebb dombokat, vagy élvezd a szenzációs kilátást a nagyobb csúcsok tetején. Érdemes az éjszakát Santa Marina Salinában tölteni.

4. nap: Santa Marina Sailina – Stromboli

41, 63 km (25, 87 mi)
Stromboli gyönyörű gömbölyű felhőket bocsájt ki. Nézd meg, ahogy a vörös forró láva folyó a tenger felé halad. A vulkán két oldalán két kisebb falu találsz. Az sziget-csoport tagjai közül itt legfeketébbek a strandok a vulkáni hamu miatt. Fedezd fel a sziget csodáit!

Day 5. Stromboli – Panarea

22, 72 km (14, 12 mi)
Panarea a Lipari-szigetek legkisebb lakott tagja, hírességek és a gazdagok kedvenc üdülőhelye.A szigeten nincsenek autók, a helyiek és a turisták golf kocsikon és elektromos bicikliken közlekednek. Az emberek ide azért érkeznek, hogy nyugodtan, visszavonultan ússzanak és búvárkodjanak, napozzanak, vagy élvezzék az édes semmittevést a képeslapszerű falvakban.

6. nap : Panarea – Lipari

21, 85 km (13, 58 mi)
Lipari a legnagyobb, legősibb és legnépesebb sziget. A város történelmi múzeumát érdemes felkeresni. A fő nevezetessége 13. századi normann stílusú székesegyház. Látogass el a szigetek híres strandjaira. A szigeten jellemzőek a szőlőültetvények. A helyi borok nagyon finomak.

7. nap Lipari – Tono – Milazzo

40, 64 km (25, 25 mi)
Milazzo egy nyüzsgő kikötőváros. Ha időben érkezel érdemes meglátogatnod az egyik legkedveltebb természeti látnivalóját a Piscine di Venere utat. Ez egy viszonylag rövid, mindenki számára elérhető útvonal, amelynek kiindulópontja a Belvedere tér. Már az út elején hihetetlen kilátás nyíliik a Capo Milazzoóra és a Sant’Antonio-öbölbe. A városban több magas színvonalú étterem található.

7 napos szicíliai vitorlás útvonal Marsala-ból

1. nap Marsala – Isola Grande 11.47 km (7.12 mi), 2. nap Isola Grande – Favignana 16.33 km (10.15 mi), 3. nap Favignana –Marettimo 23.49 km (14.59 mi) , 4. nap Marettimo – Isola Levanzo 23.38 km (14.53 mi), 5. nap Isola Levanzo – Trapani 14.87 km (9.24 mi), 6. nap Trapani – Mozia 17.54 km (10.90 mi), 7. nap Mozia – Parco – Salinella 14.10 km (8.76 mi)

Szicília hajós útvonaltervező
Szicília egy mesés és emellett egyedülálló sziget, három tenger öleli körül és egy vulkán is található rajta. Könnyen körbehajózható és számos neves és jól felszerelt kikötőben szállhatsz partra, ahol a híres boroknak és ételeknek nehéz lesz ellenállnod. Fedezd minden utazási ajánlóban nem véletlenül szereplő mesés kisebb szigeteket vagy ruccanj át az olasz csizma közeli városaiba. Szicília nem csak a Keresztapa hazája, hanem sok hajósé, halászé és tengerészé. Fedezd fel a szigetet, ahol a tenger és gyümölcseinek szeretete a kultúra középpontjában van. SEGÍTS KIVÁLASZTANI AZ IDEÁLIS HAJÓT

További információ Szicíliáról

5/5 - (125 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.