Az ország természeti szépsége mindenkit elvarázsol. Most bemutatjuk, mikor érdemes Olaszországban hajózni. Hasznos tippeket is adunk ahhoz, hogyan állíts össze egy lehetséges egyhetes útitervet. Ha megfogadod tanácsainkat, fantasztikus élmények várnak rád.
Bővebb információt az olaszországi hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Olaszországról, Olaszország időjárása. Meríts ihletet az Olaszországi hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz az Olaszországi vitorlás úti célokból, vagy olvasd el az olaszországi hajózás írásunkat.

Olaszország elhelyezkedés

Olaszország Dél-Európában helyezkedik el. Magába foglalja a Pó-folyó völgyét, az Appenini-félszigetet, valamint a Földközi-tenger két legnagyobb szigetét, Szicíliát és Szardíniát. Számos kisebb sziget is hozzátartozik.

Olaszország története

Olaszország területe már az i. e. 1. évezredben is lakott volt. A félsziget északi részét az etruszkok uralták, déli részét a görög telepesek hódították meg. Több mint 3000 éven keresztül az itt élő népeket népvándorlások és inváziók érintették. Itália egyesítése 1870-ben következett be. Előtte több hercegségből, köztársaságból, valamint a pápai államból állt. Az olasz monarchia és a világháborúk ideje alatt számos konfliktuson esett át az állam, mielőtt megalakult a mai Olasz Köztársaság.

Olaszország időjárása

Igazi mediterrán éghajlatot csak délen találsz. A nyár meleg és száraz, a tél enyhe. A csapadék rendszertelen, hó csak ritkán esik. A legideálisabb időszak a hajózáshoz márciustól novemberig tart. A dél-olasz vizek hőmérséklete a 26 fokot is elérheti nyáron. Szelének, a sirokkónak az erőssége jelentősen befolyásolja a tengerszintet.

Olaszországi főbb látnivalók

Olaszország fővárosa, Róma gazdag történelme és kultúrája miatt rendkívül vonzó úti cél. Leglátogatottabb műemléke a Colosseum, mely még az ókorból származik. Szintén ekkor épült a Forum Romanum, a Pantheon vagy az Angyalvár. További látnivalói a reneszánsz vagy a barokk korra tehetőek, mint például a Capitolium tér és a Trevi-kút.

Az olaszok étkezésére leginkább a tésztaételek jellemzőek. Különleges specialitásuk a pizza, melynek őshazája Nápoly. Erős eszpresszójuk szintén híres, és tőlük terjedt el a cappuccino is. A gelatót, mely egy fagylalt, szintén itáliai cukrászok találták fel.

Strandok Olaszországban

Ha kellemes kikapcsolódásra vágysz, Olaszország strandjai nem fognak csalódást okozni. Rendkívül változatosak, így finom szemcséjű fehér homokos vagy apró kavicsos partok közül is válogathatsz.

Cala Goloritze strand

Cala Goloritze Olaszország legszebb strandjai közé tartozik. Szardínia északkeleti részén találod. Partja homok helyett apró kavicsokból áll. Ha nemcsak strandolni szeretnél, akkor is jó helyen jársz. A gyönyörű vidék hegymászáshoz és túrázáshoz egyaránt megfelelő.

Rimini strand

Rimini Olaszország Emilia-Romagna régiójában fekszik. Az adriai riviéra egyik legnépszerűbb üdülőközpontja. Európa Miamijának is nevezik. Tengerpartja 15 km hosszú, homokos. Vize sekély, lassan mélyül, így kisgyermekes családok számára kifejezetten ajánlott. Ha nem zavar a tömeg, csak akkor válaszd ezt a helyet. Strandjai kifejezetten zsúfoltak.

Pane e Pomodoro strand

A Pane e Pomodoro strandot Barin találod. Ez Nápoly után Olaszország déli részének második legnagyobb és legfontosabb városa. Jól felszerelt strandján homokos, kavicsos és füves részek egyaránt vannak. Vize lassan mélyül, így gyerekesek körében is népszerű. A strandot megközelítheted vonattal vagy kb. 30-40 perc gyaloglással a tengerparti sétányon keresztül.

La Pelosa strand

A La Pelosa strand Szardínia egyik legszebb strandja. A sziget Stintino nevű településén találod. A víz itt egészen különleges: átlátszó és türkiz. A strand partja pedig finom fehér homokos. Ha gyönyörű panorámában szeretnél gyönyörködni, remek úti cél. Innen a Piana és Asinara szigeteket is megcsodálhatod.

Hajóbérlés Olaszországban

Olaszországban rengeteg jól felszerelt kikötő van, a teljesség ígénye nélkül megemlítünk néhányat

Szicília

Szardínia

Marina di Cagliari

A Marina di Cagliari a város belső dokkja, a történelmi városközpontban helyezkedik el. Mindössze néhány percre van a vasútállomástól és a nemzetközi repülőtértől egyaránt. Ez az egyik legnagyobb és legfelszereltebb kikötő egész Olaszországban. A földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően nagyon fontos turista és kereskedelmi központ is.Összességében több mint 5000 hajó befogadására képes, mely közül 18 akár 55 méter hosszú is lehet. A kikötő biztosítja a kényelmes ott tartózkodást az utasok számára, mint például a wi-fi, éttermek, logisztikai segítségnyújtás.

Porto di Alghero

Alghero 400 hajó befogadására képes kikötőjét az óvárosi falak védik. A vendégek az alábbi szolgáltatásokat élvezhetik az itt tartózkodásuk során. Már az érkezéskor kedvesen fogadják a látogatókat és csónakkal segítenek eligazodni a kikötőben és a kikötésben is. Egésznapos felügyeletet is biztosítanak a biztonsági rendszereknek hála, így nyugodtan felfedezhetjük a sziget szépségeit. Víz, áram és wi-fi is rendelkezésre áll. Tusolókkal és mosdókkal, postai szolgálattal és technikai segítségekkel állnak vendégeik részére minden nap.

Marina di Olbia

Olbia városában található, a turisták kikötőjének is szokták nevezni. Egész évben nyitva tart, 270 kikötőt kínál az akár 80 méter hosszú hajók számára. Mivel Olbia városához nagyo közel van, így minden szolgáltatás percek alatt elérhető. Természetesen itt is van 24 órás biztonságiszolgálat, továbbá wi-fi, tusolók és mosdók.

Puglia

San Foca

San Foca városa több hajó bérlési lehetőséget biztosít számodra. A város kikötője 150 hajónak tud horgonyzóhelyet biztosítani. Ivóvíz, áram, zuhany és mosdó található nem messze a kikötőtől. Továbbá, Wi-Fi is működik a környéken a hajósok kényelme érdekében

Leuca

A Porto Turistico Marina de Leuca, egy olyan hajó kikötő, ahol 100%-ban biztonságban tudhatod bérelt hajódat az év bármely napján. A kikötőben sorakozó több száz yacht és hajó közül kedvedre válogathatsz, hogy ellátogass az általad preferált partszakaszokra.

Porto Cesareo

Ebben a kikötőben 300 horgonyzóhelyet találhatsz. A kikötő alja homokos, és elhelyezkedésének köszönhetően biztonságot nyújt az északi és északkeleti szelek ellen. Porto Cesareo dél-Olaszország felkapott kikötői közé tartozik, ezért rengeteg hajóbérlési lehetőség közül szemezgethetsz.

Amalfi partvidék

Port of Salerno

Salerno a Tirrén-tenger egyik legforgalmasabb kikötői közé tartozik. Elképesztő méretekkel rendelkezik, összterülete 1, 7 millió négyzetméter. Bejárata 280 méter széles, a víz mélysége pedig a 13 métert is eléri.

Marina d’Arechi

A Marina d’Arechi kikötő a partvidék legújabb és modern kikötői közé tartozik. Kiválóan védett, remek felszereltséggel rendelkezik. 340 ezer négyzetméteres medencéje van, mely 8 méter mély. 1000 hajó és jacht kikötésére alkalmas. Utóbbiak hossza pedig akár a 123 métert is elérheti.

Port of Agropoli

Agropoli kikötőjét Nápoly és Salerno közelében találod. Leginkább magán hajók és jachtok kikötésére szolgál. Remek éttermek és bárok, szállodák vannak a környékén. A kikötő közelében pedig egy nagy parkoló is helyet kapott.

Liguria

Portofino

Egyesek szerint a kontinens egyik legszebb kikötője Portofinoban található. A település mindössze 36 km-re van Genovától, így könnyű megközelíteni, ráadásul hajózási szempontból is ideális. Ugyan magasabb árakra kell számítani, a hajsó élmények mellett azonban, kulturális élményekkel is gazdagodhatunk itt. Például itt található a Brown-kastély, a San Martin templom és a San Giorgio templom is.

San Remo

Ha egy kis luxusra vágysz, akkor San Remot érdemes választani. A virágok városaként számon tartott település kikötője ugyan kicsit, de annál hangulatosabb maga a környezet. Különösen kedvelt azok körében, akik az éjszakai életbe is szeretnék belevetni magukat.

Genova

Hajósok számára igazi paradicsom Genova, ami a Földközi-tenger második legnagyobb kikötője. Eredetileg csak a régi kikötő volt, amit aztán kinőtt a város, így építettek egy 22 km-en keresztül húzódó újat. Itt található egy Tengerészeti Múzeum is, ahova mindenképp látogass el.
A remek klíma, a csoda szép tenger, a kulturális és kulináris sokszínűség minden embert levesz a lábáról. Ha igazi testi-lelki feltöltődésre vágysz, akkor fel kell keresned Olaszországnak ezt a kis ékszerdobozát!

Garda tó

Porto di Moniga

A Moniga del Garda a Garda-tó egyik legmodernebb és remekül felszerelt kikötője. Szolgáltatásának minőségéről híres. A hely 2005-ben épült a legmagasabb építészeti szabványoknak megfelelően. 280 kikötőhelyet biztosít. A hajók mérete a 18 métert is elérheti. A kikötő rakpartjának mélysége 3, 20 méter. Rendelkezésedre áll friss víz, villamos energia, Wi-Fi és TV.

Port of Navene di Malcesine

A Navene di Malcesine több mint 200 kikötőhellyel rendelkezik, például motorcsónakok számára. Szabad hozzáférés biztosított a folyó vízhez és a villamos energiához. A klubházban zuhanyzót is találsz. A Marina Navene két darut bocsát rendelkezésre a hajók elindításához és szállításához. A kikötő területén találsz éttermet, bárt, kis edzőtermet, valamint privát strandot is.

Olaszország időjárása

Olaszországban különböző éghajlat típusok vannak jelen: a Pó-síkságon enyhe kontinentális-, az Alpokbanés az Apenninek vidékén hegyvidéki-, míg a tengerparton és szigeteken mediterrán éghajlat jellemző.Az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nagy a klimatikus különbség az északi- és déli területeken.

Télen, az észak felől érkező légáramlatok elérik Olaszország felső területeit, a havazás sem ritka ilyenkor a hegyvidéki területeken, míg a déli részeken a meleg időjárásről a tenger állandó magas vízhőfoka gondoskodik.
Ajellegzetes meleg, napsütéses klíma, amelyről Olaszország híres, kizárólag a tengerparton, az ország középső és déli síkságain, illetve Liguriában jellemző.

A Tirrén-tenger vidéke melegebb és csapadékosabb, mint az Adria partja.
A mediterrán éghajlatnak az országon belül is megjellenek helyi változatai.A hegyekkel körbevett, tengerparti településeken a meleg mérsékelt a tengeri széljárások által, míg ahegyekben alacsonyabb hőmérséklet várható, sok napsütéssel.Ezekre a területekre jellemző a délutánonként megjelő záporok, zivatarok.A völgyesebb területeken a nyáron forróbb.

Nyári időjárás

Július és augusztus az év legmelegebb és legnaposabb hónapjai, kivéve az alpesi régióban.Főleg délen jellemző az extrém meleg, ilyenkor éjszaka is alig süllyed a hőmérséklet 28 °C alá.Az ősz jellemzően esős, főleg késő szeptemberben és októberben. Szardínián jellemzően az Atlanti-óceán áramlatai, míg Szicíliában az afrikai áramlatok játszanak jelentős szerepet.Nyáron ezek az áramlatok forró levegőt hoznak magukkal.Esetenként észak felől, Közép-Európából érkezik hideg levegő a területekre.
Amennyiben pontosabb információt szeretnél az időjárási viszonyokról és széladatokról, kérlek válassz egy régiót a Hajóbérlés Olaszországban fülön. Régión belül keress tovább a kívánt úti célod után, amelynek időjárásáról a város fülön belül találsz bővebb információt.

Bérelj hajót és fedezd fel Olaszországot

Amalfi-parti hajós útvonal

1.nap Salerno – Cetara 5.12 km (3.18 mi), 2.nap Cetara – Agropoli 43.98 km (27.33 mi), 3.nap Agropoli – Acciaroli 28.46 km (17.69 mi), 4.nap Acciaroli – Marina di Casalvelino 8.77 km (5.45 mi), 5.nap Marina di Casalvelino – Palinuro 21.51 km (13.36 mi), 6.nap Palinuro – Marina di Camerota 12.13 km (7.54 mi), 7.nap Marina di Camerota – San Marco – Salerno 102.38 km (63.62 mi)Amalfi-parti hajós útvonaltervező
Olvass tovább ha vitorlázás az Amalfi parton érdekel, vagy válassz az Amalfi parti vitorlás úti célok közül

Liguria-i hajós útvonal

1.nap La Spezia – Portovenere 7, 16 km (4, 45 mi), 2.nap Portovenere – Palmaria 1, 00 km (3, 28 mi), 3.nap Palmaria – Tino and Tinetto 4, 32 km (2, 68 mi), 4.nap Tino and Tinetto – Riomaggiore 12, 57 km (7, 81 mi), 5.nap Riomaggiore – Monterosso 8, 46 km (5, 26 mi), 6.nap Monterosso – Levanto 7, 31 km (4, 54 mi), 7.nap Levanto – La Grazie – La Spezia 32, 14 km (19, 97 mi)

Liguria-i vitorlás útvonaltervező
Olvass tovább ha liguriai vitorlázás , vagy válassz liguriai hajós úti célok közül

Olasz Riviérai hajós útvonal

1.nap Genova – Arenzano 21.39 km (13.29 mi), 2.nap Arenzano – Varazze 11.54 km (7.17 mi), 3.nap Varazze – Savona 9.61 km (5.97 mi), 4.nap Savona – Albenga 34.69 km (21.55 mi), 5.nap Albenga – Imperia 25.67 km (15.95 mi), 6.napImperia – Vado Ligure 60.45 km (37.56 mi), 7.nap Vado Ligure – Cogoleto – Genova 46.87 km (29.12 mi)Hajós útvonaltervező az Olasz Riviérán

Olvass tovább ha olasz riviérai vitorlázás érdekel, vagy válassz az Olasz Riviéra hajós úti célok közül

Szardíniai hajós útvonal

1.nap Santa Teresa Gallura – Bonifacio 16, 45 km (10, 22 mi), 2.nap Bonifacio – Porto Vecchio 46, 5 km (28, 92 mi), 3.nap Porto Vecchio – Cala Santa Maria 43, 6 km (27, 09 mi), 4.nap Cala Santa Maria – Tavolara -sziget57, 36 km (35, 64 mi), 5.nap Tavolara – Porto Cervo 33, 98 km (21, 12 mi), 6.nap Porto Cervo – Porto Pollo 24, 91 km (15, 48 mi), 7.nap Porto Pollo – Porto Pozzo – Santa Teresa Gallura 23, 37 km (14, 52 mi)Szardíniai hajós útvonaltervező

Olvass tovább ha szardiniai vitorlázás érdekel, vagy válassz szardinia hajós úti célok közül

Costa Smeraldai hajós útvonal

1.nap Cannigione – Porto Massimo (La Maddalena) 21, 27 km (13, 21 mi) 2.nap Porto Massimo (La Maddalena) – Cala Santa Maria 7, 15 km (4, 44 mérföld), 3.nap Cala Santa Maria – Porto Vecchio 43, 6 km (27, 09 mérföld), 4.nap Porto Vecchio – Bonifacio 46, 5 km (28, 92 mérföld) , 5.nap Bonifacio – Santa Teresa Gallura 16, 45 km (10, 22 mérföld) , 6.nap Santa Teresa Gallura – Porto Pozzo 15, 83 km (9, 83 mérföld), 7.nap Porto Pozzo – Palau – Cannigione 34, 95 kmCosta Smeraldai hajós útvonaltervező

Olvass tovább ha Costa smeraldai vitorlázás érdekel, vagy válassz Costa smeraldai hajós útitervek közül

Szicíliai hajós útvonal

1.nap Milazzo – Vulcano Porto 35, 21 km (21, 88 mi), 2.nap Vulcano Porto – Filicudi Porto 39, 19 km (24, 35 mi), 3.nap Filicudi Porto – Santa Marina Sailina 28, 71 km (17, 84 mi), 4.nap Santa Marina Sailina – Stromboli 41, 63 km (25, 87 mi), 5.nap Stromboli – Panarea 22, 72 km (14, 12 mi), 6.nap Panarea – Lipari 21, 85 km (13, 58 mi), 7.nap Lipari – Tono – Milazzo 40, 64 km (25, 25 mi)

Szicíliai hajós útvonaltervező

Olvass tovább ha szicíliai vitorlázás érdekel, vagy válassz szicíliai vitorlás úti célok közül

Pugliai hajós útvonal

1.nap Gallipoli – Santa Maria al Bagno 9, 53 km (5, 92 mi), 2.nap Santa Maria al Bagno – Sant’Isidoro 13, 17 km (8, 18 mi) 3.nap Sant’Isidoro – Porto Cesareo 5, 71 km (3, 55 mi) 4.nap Porto Cesareo – Torre Colimena 13, 34 km (8, 29 mi), 5.nap Torre Colimena – Lido di Silvana 34, 15 km (21, 22 mi), 6.nap Lido di Silvana – Lido Bruno 15, 29 km (9, 50 mi), 7.nap Lido Bruno – Parco naturale regionale Porto Selvaggio e Palude del Capitano – Gallipoli 83, 77 km (52, 05 mi)
Pugliai hajós útvonalterv

Olvass tovább ha Puglia vitorlázás, vagy másik pugliai hajós úti cél érdekel

Garda-tavi hajós útvonal

1.nap Moniga del Garda – Maderno 14.48 km (9.00 mi), 2.nap Maderno – Limone Sul Garda 25.85 km (16.06 mi), 3.nap Limone Sul Garda – Riva del Garda 9.32 km (5.79 mi), 4.nap Riva del Garda – Val di Sogno 17.68 km (10.98 mi), 5.nap Val di Sogno – Torri del Benaco 18.67 km (11.60 mi), 6.nap Torri del Benaco – Sirmione 14.07 km (8.75 mi), 7.nap Sirmione – Desenzano del Garda – Moniga del Garda 13.17 km (8.18 mi)Hajós útvonaltervező a Garda-tónál

Több Garda-tavi vitorlázás, vagy másik garda-tavi vitorlás uticél,vagy olasz hajóbérlés.

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe