Athéni vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! Tudj meg mindent a Athéni vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! A görög főváros történelmi emlékeivel, megszámlálhatatlanul sok üzletével és szórakozóhelyével egyszerre romantikus és modern. Ugyanúgy megtalálhatók itt a zsúfolt utcák és terek, ezerszínű kirakatok, mint a kis, szűk sikátorok. A nyüzsgő metropoliszban számos kávéház, étterem, taverna és kocsma várja a látogatókat. Ha nem csak a nyüzsgésre vágysz, a környékben egy vitorlás túrát mindenképp ejts meg. Rengeteg gyönyörű hely tárul elénk, ha nekivágunk. A következőkben tippeket és tanácsokat olvashatsz, ha hajózni indulnál Athén körül.
Vitorlázás Athénban
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Mikor a legalkalmasabb az idő vitorlázáshoz Athénban?

Görögországban a vitorlás szezon 9 hónapig, márciustól-novemberig tart. A nyári hónapokban uralkodó széljárás mind a Jón-, mind az Égei-tengeren északi irányú. Észak-Nyugat és Észak-Kelet közötti irányokból fúj és júniustól kezdve találkozhatunk vele. Teljes erejét, az 5-ös és 8-as közötti Beaufort erősséget, júliusban és augusztusban éri el. Szeptember végén, október elején kezd gyengülni a szél. Amikor pedig a meltemi szél szünetel, akkor a tengeri szél kap teret, Dél-Kelet és Dél-Nyugat közötti irányokból. Kifejezetten déli szél, a sirokkó tavasszal és ősszel szokott fújni 2-4-es erősséggel. Szinte az egész év alkalmas a hajózásra, és szerencsére rengeteg szép hely van, amit megnézhetünk. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Athénban.

A legszebb görög szigetek Athén körül, amiket muszáj megnézned

Hydra, a szamarak szigete

Az alig 60 négyzetkilométernyi területű sziget az édes vízű forrásairól kapta nevét. Fő települése az északi parton fekvő Hydra kikötőváros. Hold alakú, közepén éttermekkel, boltokkal. Innen minden irányba meredek utcácskák vezetnek felfelé a hegyoldalra. A félhold két végén erődök állnak ágyúkkal, régen ezekkel védték a kikötőt. Bal oldali végén jellegzetes szélmalmok láthatók már messziről. Az itt található kutakat a huszadik század földmozgásai eldugaszolták. Ma az ivóvizet hatalmas tankerekkel szállítják ide a közeli szárazföldről. A szigetre lépve két dologra lesz figyelmes az ember: a szamarakra és a meredek, macskaköves, hegyre felvezető utcákra. A kis szigetről ugyanis minden motoros járművet kitiltottak. Közlekedési eszközként a szamarakat és az öszvéreket használják, és a turistákat a kikötőben is egyből erre csábítják. A sziget legmeghatározóbb bevételi forrása a turizmus. A tehetősebb görögök, illetve néhány amerikai sztár is fenntart itt a hegyekben magának egy-egy villát. partok és szigetek Athén környékén

Poros, a mandulafenyők szigete

A szigetet régebben nagyon sok földrengés sújtotta, ennek ellenére sok régi ház épen maradt. Ezek az épületek teszik olyan különleges hangulatúvá a kis sziget fővárosát, Porost. Mivel nagyon közel van a szárazföldhöz, kedvelt kirándulóhely a hajósok körében is. Ez az aprócska sziget tulajdonképpen két részből áll. A Sphairia nevű félszigetből, és a fő szigetből, Kalaureiaból. Ezt a két részt egy földnyelv köti össze, ami olyan mintha egy híd lenne. A déli részén sűrű mandulafenyő-erdő a jellemző, ami egészen a tengerpartig ér. Északon pedig olajfák és citrusfélék termelésével foglalkoznak, valamint halat tenyésztenek. Az itt található fennsíkokon jellemző a szőlő termelés is. Ha ide látogatsz, érdemes megnézni a Kalaureian található Poseidon templom romjait is. A kis régészeti múzeumot, ahol az ókori Troica, a mükénéi akropolisz és a methánai szentély leletei is megtekinthetők.

Aegina, a pisztáciák szigete

A legenda szerint nevét egy nimfáról kapta, akivel Zeusz szerelembe esett és magával vitte a szigetre. Egy rövid időszakra, 1827-1829 között Aegina volt az újonnan megalapított görög állam fővárosa. A kormányzó ekkor építtette fel a látványos, neoklasszikus stílusú hivatali negyedet. Ez ma a sziget egyik legfőbb turisztikai látnivalója. A sziget központi települése Aegina városa, gyönyörű állapotban megőrződött épületeivel. Városhatárain túl bájos, hagyományos falvak fekszenek, mint Kypseli, Agii és Vagia, ahová szintén érdemes ellátogatni.

Agistri, ha egy kis nyugalomra vágysz

Egy aprócska sziget az igazi pihenésre vágyóknak. Hosszúsága mindössze öt és fél kilométer, szélessége pedig három és fél. Összesen négy falu található rajta. Valószínűleg a legideálisabb hely, ha szeretnél egy kicsit elbújni a mindennapoktól, a nyüzsgő utcáktól és a turisták hadától. A fenyőerdők és a sétautak mindenki számára vonzóak, akik szeretik a természetet. A gyönyörű, homokos strandok és a kristálytiszta tenger pedig a víz kedvelőinek nyújthat különleges élményt. Akár fürdeni, akár búvárkodni szeretnél, megteheted. Ha pedig mégis egy kis életre vágysz, akkor látogasd meg a kikötő tavernáit és kávézóit.

Kikötők Athén környékén

Kalamaki-Alimos Marina

A legtöbb bérhajó innen indul, ez a kikötő Athénon belül a Paleon Faliron negyedben található. Jól megközelíthető tömegközlekedéssel és taxival még akkor is, ha a reptérről érkezel. Hajód étel- és italkészletét előre feltöltetheted, ha már megérkezéskor egyből útra készen szeretnél lenni. Akár 1080 hajó horgonyozhat az öbölben, szárazdokkra pedig 600 hajó helyezhető. A kikötő legfeljebb 40 méter hosszú hajók fogadására képes. A víz mélysége 6.5 méter. Kikötők Athén környékén

Olympic Marina, Sounion fok

A gyönyörű kilátással rendelkező Sounion foknál található Olympic Marina 680, legfeljebb 40 méter hosszú hajó fogadására képes. A maximális vízmélység itt 10 méter. Széleskörű szolgáltatásokkal várják a hajózókat, így például ingyenes wifit, áramellátást, hajószervizt és tankolási lehetőséget is kínálnak.

Lavrion Marina

Sok hajós az Attikai-félsziget keleti részén fekvő Lavrion kikötőjében kezd, itt 680 hajónak jut hely. Az öbölben épült kikötő maximális mélysége 7 méter, a beérkező hajók pedig legfeljebb 30 méter hosszúak lehetnek.

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

25 %dufour-450-gl-2015-3Athens
13.5 m / 44 ft4 Kabin /10 Ágy
25 %excess-11-4-2-cab-2023Athens
11.4 m / 37 ft4 Kabin /10 Ágy

Vitorlázz Athénban!Athéni hajós útvonalak

Vitorlázás Athénban: 1 hetes hajós útiterv

Az útvonal ajánlatban utunkat Athén kikötőjéből kezdjük, és egy hét után ide is térünk majd vissza.
Athéni hajós útvonaltervező

1.nap Athén – Selinia Salamis (Salamina-sziget)

9.42 km (5.85 mi)

Turisztikai szempontból az egyik legkevésbé fejlett és a legnagyobb a Szaróni-szigetek között. Mivel egy ugrásnyira található a görög szárazföldtől, sokan laknak itt és járnak át naponta hajóval dolgozni. A sziget régi kikötője nagyban hozzájárult az ősi Salamina város fejlődéséhez. Napjainkban itt található Görögország második – az athéni után – legnagyobb kikötője. Paloukia városában, ahol szinte az egész város kikötő. Hatalmas, rengeteg komp és turista hajó érkezik ide nap, mint nap. Méretének köszönhetően rengeteg vitorlás befogadására képes. Ennek köszönhetően nagyon jól felszerelt, 24 órás őrző szolgálat működik itt.
Ha a pároddal látogatod meg a szigetet, mindenképp tegyetek a szigeten egy romantikus utat a helyi lovaskocsikon. Útközben megcsodálhatjátok a sziget keskeny macskaköves utcáit és az azt díszítő óriás palotákat. A sportolás kedvelőinek is kínál programokat ez a hely. Minden év áprilisában megrendezésre kerül itt a „Spetsathlon”, ami a legnagyobb triatlon verseny egész Görögországban. Több tízezer résztvevője van, köztük híres sportolók is. Tehát akár a romantikát, akár a sportot szereted, ez a megálló mindenképp a kedvedben jár majd.

2. nap Salamina – Coressia (Kea-sziget)

80.06 km (49.75 mi)

Kea-sziget Athéntól 60 km-re található, Lavrion kikötőből 1, 5 óra alatt közelíthető meg. A sziget elsősorban nem a strandjairól híres. Leginkább a végtelen nyugalmáról, hangulatos településeiről és a természeti értékeiről. Dombok, völgyek, gyümölcsösök, ültetvények között tehetünk egy-egy kikapcsoló sétát. A fővárost Chora-nak nevezik, melyet a hagyományos kerámia tetőházak, kőutak és lépcsők jellemzik. Kea szigete látnivalókban gazdag hely, sok különböző korszakból találunk itt érdekességeket. Ioulis városában pl. a Medieval várat, templomokat és a vízimalmokat. A szigetet a nyugalmat keresőknek és az aktív kikapcsolódást kedvelőknek ajánljuk. hajózás Athénban

3. nap Kea – Merihas (Kythnosz-sziget)

38.13 km (23.70 mi) A szinte teljesen kopár és dombos Kythnosz területe 99 km2.

Lakóinak száma nem éri el az 1500 főt sem. Kea partjaitól csupán 8 km-re fekszik. A fejletlen idegenforgalmi struktúrájú szigetet csak kevés külföldi turista keresi fel. Ennek köszönhetően kellemes időt tudunk itt eltölteni, távol a zajos tömegtől. A látogatók nagy része a Loutra melletti vastartalmú hévizeknél gyógyulást kereső helybéli. Érdemes a gyógyvizekben nekünk is eltölteni egy kis időt, és relaxálni. Egyre divatosabb hely a gazdagok körében Kythnosz, szívesen töltik itt a forró nyári heteket és vásárolják fel a tengerparti telkeket. Az itteni, hagyományőrző és barátságos lakosság a sovány földek megműveléséből és halászatból él. Aki nem a gyógyvizek miatt keresi fel a szigetet, annak is ez a legalkalmasabb hely a pihenésre.

4. nap Kythnosz – Livadi (Serifos-sziget)

43.15 km (26.81 mi)

Az egész sziget nyugodt légkört sugároz. Száraz és vad földrajzi jellemzői ellenére kecsesen átöleli az Égei-tenger mély kék színeit. Rengeteg elképesztő strandja van. Az itt lakók tiszteletben tartják a kükladikus építészeti hagyományokat a fehér és kék házak építésével. Ezek a városait és falvait még csodálatosabbá teszik. A nyugodt pihenés mellett lehet itt túrázni, hegyet mászni vagy akár kipróbálhatjuk a hegyi biciklizést is. Emellett természetesen a vizes sportok kedvelői sem maradnak program nélkül. Búvárkodni és szörfözni is lehet itt. Legszebb városa a szigetnek Chora, ami egy domb tetején helyezkedik el. Ámulatba ejtő látványt nyújt a véget nem érő kék tengerre.

5.nap Serifos – Idra (Idra -sziget)

103.52 km (64.32 mi)

Idra az egyik legvarázslatosabb sziget, amely máig megőrizte 17.-18. századi állapotát.A sziget nagy része lakatlan, csupán pár, turizmusból élő település található a meredek domboldalakon.Igazi ritkaság, hogy a szigetről ki vannak tiltva a motoros járművek, a közlekedés főként gyalog, illetve szamárháton történik.Érdemes ellátogatni az ortodox kolostorokhoz és templomokhoz.A turistákon kívűl az athéni elit kedvelt nyaralóhelye a sziget.

6. nap Idra – Methana (Methana-félsziget)

36.19 km (22.48 mi)

Az első kép, amit érkezéskor meglátunk, a festői kikötő. Felkör ívben húzódik az Égei-tenger partján. A kikötő teljeskörű szolgáltatást kapunk. Villamos energia, víz és töltőállomás is van. 70 horgonyzóhely van maximum 25 méter hosszú és 3 méter mélységű hajók számára. Ami még megkönnyítheti a dolgunkat az az, hogy rámpa és daru is rendelkezésünkre áll. A kikötő személyzete a nap 24 órájában segítséget nyújt, ha szükség van rájuk. A félsziget tulajdonképpen egy tengerből kiemelkedő vulkán, ezért érdemes több időt szánni a ritka vulkanikus táj felfedezésére. A változatos növény- és állatvilágára is fordítanunk kell néhány órát. A szigetet elsősorban 1870-ben létrehozott gyógyfürdője tette híressé. Már akkor sok külföldi vendéget vonzott ide. Elsősorban az idősebb embereket Európából. A kikötő közelében lévő halászfalutól lenyűgöző út vezet Pausanias fürdőjéhez, mely egyike a sziget számos melegvízű forrásának. A félszigeten több mint 32 vulkán látható. A legnagyobb kráteréhez felmászni az egyik legkalandosabb élményünk lehet. A vulkanikus partszakaszokon nem mindennapi tájon strandolhatunk.

7.nap Methana – Aegina – Athén

48.42 km (30.09 mi))

Bár Aegina méreteit tekintve kicsi, sok történelmi és természeti látnivalót tartogat. Az egyik leghíresebb közülük az Aphea templom. Ide naplementekor ajánlott ellátogatni, hiszen olyankor a lemenő nap fényében szinte rózsaszínre változnak a hatalmas, vaskos dór oszlopok. Ilyenkor tudunk varázslatos fotókat készítsünk a helyről.
Útunk befejezéséül visszatérünk Athénba

7 napos vitorlás útvonal Athénból

1. nap Athén – Selinia Salamis (Salamina-sziget) 9.42 km (5.85 mi), 2. nap Salamina – Aegina 26.25 km (16.31 mi) 3. nap Aegina – Poros (Poros-sziget) 35.54 km (22.08 mi), 4. nap Poros – Ermioni 40.00 km (24.85 mi), 5. nap Ermioni – Idra (Idra-sziget) 19.58 km (12.16 mi), 6. nap Idra – Coressia (Kea-sziget) 83.19 km (51.69 mi), 7. nap Kea – Sounion – Athén77.30 km (48.03 mi)
vitorlás útvonaltervező Athénból

14 napos hajós útvonal ajánlatunk Athénból Santorinire

1. nap Athén- Selinia Salamis (Salamina-sziget) 9.42 km (5.85 mi), 2. nap Salamina – Aegina 26.25 km (16.31 mi), 3.nap Aegina – Lavrion ( Olympic Marine) 68, 02 km (42, 26 mi), 4. nap Lavrion – Merihas (Kythnosz-sziget) 45, 95 km (28, 55 mi), 5. nap Merihas – Livadi (Serifos-sziget) 47, 76 km (29, 68 mi), 6. nap Livadi – Milos-sziget (Adamantas) 51, 33 km (31, 90 mi), 7. nap Milos – Folgerandos (Karavostasis) 67, 01 km (41, 64 mi), 8. nap Folgerandos – Santorini (Thira) 50, 25 km (31, 22 mi), 9. nap Thira – Vlychada (Santorini) 15, 83 km (9, 83 mi), 10. nap Vlychada – Ios 52, 81 km (32, 81 mi), 11. nap Ios – Sifnos-sziget (Kamares) 67, 61 km (42, 01 mi), 12. nap Kamares – Siros 88, 45 km (54, 96 mi), 13. nap Siros – Kea 69, 63 km (43, 27 mi), 14. nap Kea – Glifada – Athén 75, 68 km (47, 02 mi).
14 napos athéni vitorlázás

7 napos vitorlás útiterv Athénból Mykonosra

Az út felét mindenképp ellenszélben fogod tölteni attól függetlenül, hogy tavaszi-őszi időszakban, vagy a nyári főszezonban teszed meg. Hosszú szakaszokra kell készülnöd, csak a közepén vannak rövidebb távok, érdemes ilyenkor pihenni és felkészülni a következő hajrára. Ha bizonytalan vagy benne, érdemes profi kapitányt fogadni.

1. nap Athén (Kalamaki-Alimos Marina) – Egina 24, 37 km (15, 15 mi), 2. nap Egina – Kea 70, 85 km (44, 02 mi), 3. nap Kea – Tinos 80, 13 km (49, 79 mi), 4. nap Tinos – Mykonos 18, 57 km (11, 54 mi), 5. nap Mykonos – Siros 34, 52 km (21, 45 mi), 6. nap Siros – Kithnos 76, 09 km (47, 28 mi), 7. nap Kithnos – Olympic Marina – Athén (Kalamaki-Alimos Marina) 100, 27 km (62, 30 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Athén környékén, hajós benzinkutak a Szaroniki-öbölben

  • Olympic Marina, Athén: Mélység: 10m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.6958441, 24.0583429
  • Merihas, Kithnos: Mélység: 8m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.389860, 24.397059
  • Mikonos Marina, Mikonos: Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.4475266, 25.3275272
  • Tinos, Tinos: Mélység: 5.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.537555, 25.161119
  • Parikia, Paros: Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.087424, 25.151587
  • Naxos, Naxos: Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.106213, 25.372575
  • Riva Tirasia, Santorini: Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
  • Rethymno Marina, Crete: Mélység: 4m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.367884, 24.481550
  • Heraklion Marina, Crete: Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.346677, 25.151282

Ha kedvet kaptál a fenti útitervhez, akkor ne késlekedj! Bérelj hajót még ma kedvező áron, rugalmas feltételekkel. Több Szaroniki-öbölbeli hajós úti cél

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Athén

4.3/5 - (435 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.