Öt plusz egy hely, ahol megszereted a vitorlázást

Uralni a hullámokat, kiismerni a szelek járását? Napsütötte tájakat nézve szelni a tengert? Sokan vágynak erre. Amennyiben te is közéjük tartozol, akkor biztosan elhatároztad, hogy megtanulsz vitorlázni. Kezdőként nem könnyű eldönteni, hol biztonságos és érdemes elkezdeni. Ehhez adunk most neked néhány tippet ebben a cikkben.

Vitorlás úti célok kezdőknek: hajózás egzotikus vizeken:

vitorlas uti celok kezdoknek

Ausztrália

A queensland-i partokhoz közeli Whitsunday-szigetek egészen különleges élményeket tartogatnak. Több felmérés és szavazás szerint ez a hely egyike a világ legszebb vitorlás “célpontjainak”. Egy 74 tagból álló, ritkán lakott szigetcsoportról van szó. Szinte érintetlen természeti környezettel csábítja az ide látogatókat, akik a vitorlázás mellett sok más elfoglaltságot is találhatnak. Különleges kihívás végig menni az úgynevezett “Whitsunday Ngaro Sea Trail” túraútvonalon. Ez a túra a hajózás és a gyaloglás keveréke. A nehézségi fok szerint kijelölt többféle útvonalat akár egyénileg, akár csoportosan is megtehetjük. A helyszín a Whitsunday Nemzeti Park és környéke. A Ngaro név egyébként a helyi őslakosokra utal, a túra során az ő emlékeiket is megtekinthetik az érdeklődők.

Az időjárás április és szeptember között a legbarátságosabb errefelé (21-26 C fok), jellemzően délkeleti szelekkel. Januártól áprilisig tart az esős évszak, hiszen a forró égöveken vagyunk. A szelek ilyenkor veszélyesen felerősödhetnek, a vitorlázás ekkor még a tapasztaltabbaknak sem ajánlott! Október és január között párás és forró a levegő, éjszakára rendszerint felerősödő széllel.
Abban az esetben, ha belefáradtunk a vitorlázásba, mindenképp érdemes kipróbálni a fősziget 7 kilométeres strandját, a Whitehaven Beach-et. Itt türkizkék a víz, és hófehér a homok. A Whitsunday-szigetek a búvárkodás kedvelőinek is igazi paradicsom.
Rent a boat in Australia

Abaco-sziget

A Bahamák egyik legkedveltebb szigete. Valódi turistaparadicsom. Ideális búvárkodásra, sznorkelezésre, és természetesen vitorlázásra is. Az éghajlat januárban a legkellemesebb, a napi maximum hőmérséklet 24 C körüli. A szél általában nem erős, az árapály gyenge, így újonc vitorlázóknak kifejezetten ajánlott. A környezet családi vitorlázáshoz is kedvező, nyugodtan útnak indulhatunk akár kisebb gyerekkel is. Élvezni fogják a kristálytiszta tengert, és a fehér homokos strandokat Marsh Harbour-ban és környékén. Innen kb. 20 tengeri mérföldnyire, délre remek kikapcsolódási lehetőséget találunk. Felkereshetjük a Pelikan Cay Nemzeti Parkot, ahol korallzátonyokat nézhetünk, és ha búvárkodni támad kedvünk, vagy úszni, annak sincs akadálya. Bahamas yacht charter

Vitorlás úti célok kezdőknek: fedezd fel Európát!

vitorlas uti celok kezdoknek

Szlovénia

Tengerpartja az Adria mentén húzódik. Az éghajlat mediterrán, a tél általában enyhe, de nyáron sem kibírhatatlan a hőség. Errefelé a tenger áramlása nem túl gyors, a víz pedig meglehetősen sekély, a partoktól lassan mélyülő. Arra is számítani kell az alig egy méteres apály-dagály miatt, hogy tőkesúlyos hajóval nehezebben boldogulunk itt. Ez azt jelenti, hogy viszonylag kisebb hajóval érdemes erre indulni. Előfordulhat, hogy néhány kikötőhelyre nem fogunk tudni beállni. A vízmélység a parttól távolabb, az Adriának ezen a részén mindössze átlagosan 50 méter.

Két kikötőt érdemes szerintünk itt kipróbálni: Izola és Portorož. Ez utóbbi egy bájos kistelepülés, 650 férőhelyes kikötővel. Itt építették ki az első modern, szlovén kikötőt. Izola szintén kisváros, több lehetőséggel. Itt 700 kikötőhely vár ránk. 4 m merülésű, és akár 45 m hosszúságú hajókat is tudnak fogadni, biztonságos körülmények között, 24 órás őrzéssel.Amennyiben már kellőképp belejöttünk a vitorlázásba, tehetünk egy kirándulást az olasz partok felé. A szlovén partoktól körülbelül 5 tengeri mérföldre van Trieszt városa. Hajóbérlés Szlovéniában

Ausztria

Eddig csak tengeri célpontokat ajánlottunk. Ezúttal viszont egy szép osztrák tóhoz invitálunk, melynek neve Attersee. Ez a hely az ország vitorláséletének egyik hagyományos központja. Érthető, hiszen az ország legnagyobb területű taváról van szó, és az első osztrák yachtklubot is itt alapították meg 1886-ban.

Felső-Ausztria Salzkammergut nevű régiójának kedvelt turisztikai célpontja az Attersee és környéke. A viszonylag kisméretű ( kb. 19 km hosszú, és valamivel több, mint 3 km széles) tó érdekessége, hogy egy gleccserből alakult ki. Magas hegyek veszik körül, partjai meredekek, így a 85 métert is eléri az átlagos mélysége. Ettől nem kell megriadni, mert az itt jellemző szél lágy és kellemes. Úgy is hívják a helyiek, hogy “Rosewind” (“rózsaszél”).
Miért épp ez a neve? Nos, úgy tartják errefelé, hogy a tavat régóta körülvevő rózsakertek illatát hordja messzire az itt jellemző lágy északkeleti szél. Nemcsak a szél enyhe, alig kettes erősségű, de az időjárás is nagyon kellemes egész évben. A környék “védjegye” a mindig ragyogó kék ég, és a szikrázó napsütés.

A tó északi oldalán található a környék legjelentősebb települése, Seewalchen am Attersee.
A kedves alpesi kisvárost azért érdemes felkeresnünk, hogy szétnézzünk az itteni és a tó körüli vitorlásiskolák között. Itt azok is könnyedén közeli barátságba kerülhetnek a vízzel és a vitorlázásal, akiknek korábban még semmilyen tapasztalatuk sem volt. Rent a boat in Austria

Törökország

Április és október között tart itt a vitorlás szezon. Tipikus mediterrán időjárás, jó látási viszonyokkal. A nyarak hosszúak és forrók, kevés esővel. Remek az infrastruktúra, de kevésbé felkapott, mint az ismertebb vitorláscélok. Ezért is jó választás az Égei-tenger partjára látogatni. Ez Törökország délnyugati partvidéke. Jellemző a sok védett öböl, és a sok, egymáshoz közeli kikötési lehetőség.

A legtöbb és legnagyobb yachtkikötőt a körzet központjában, Marmarisban találjuk. Nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálásra az Adaköy Marinát vagy az Albatros Marinát. Utóbbi a nagyobb, 250 hajót tud fogadni, akár 60 m hosszig 15 méteres merüléssel. A szolgáltatások és az infrastruktúra a komolyabb igényeknek is megfelel mindkét helyen.

Innen 20 tengeri mérföldre találjuk meg azt a szigetvilágot, amely Göcek városka előtt található. Itt mélyebb a víz, de még mindig jól vitorlázható. Göcekben öt kikötő van, a legjobban felszerelt a Skopea Marina. Itt akár 40 méteres hajóval is kiköthetünk.
Göcektől Fethiye-ig csak 15 tengeri mérföld az út. Fethiye Marmarisnál nagyobb város. Öblének bejáratát kis sziget védi, a vízmélység12 méter. Errefelé bőséges a hely a horgonyzásra. A 6-10 méter mély víz megkönnyíti a kezdők dolgát. A városban egy nagyobb jachtkikötő működik, a 400 kikötőhelyes, nagyobb hajóknak is helyet adó Marina Ece Saray.
Abban az esetben, nincs saját hajónk, természetesen bérelhetünk. Létezik egy, a helyi viszonyokra kialakított hajófajta, a gulet. Ez egy fából készült, 14-35 m hosszú vitorlás.

vitorlas uti celok kezdoknek
Yacht charter in Törökország

Görögország

Amennyiben most kezdted az ismerkedést a vitorlázásal, a görög tájak sem maradhatnak ki. Kezdőknek Lefkada (Lefkas) környékét ajánljuk. Ez egy sziget a Jón-tengerben, Görögország nyugati partjainál. A szárazfölddel mesterséges töltés és szétnyitható híd köti össze. Nyugodt, csendesvizű öblök jellemzik, ideális terep kevésbé tapasztalt hajósoknak. Az árapály ingadozás minimális, 30-60 cm közötti. Április és november között a szél általában észak-nyugati, 10-15 csomó erősségű. A hőmérséklet ilyenkor kellemes, 24-27 fok között alakul.
Az itteni yachtkikötő 2002 óta működik mostani formájában. 620 férőhelye van, maximum 45 méteres hajók számára. Minden szokásos szolgáltatás elérhető, egész évben nyitva tart.
Rent a boat in Görögország

4.8/5 - (153 votes)
BoatTheGlobe