Ha távolról tekintünk a Karib-tengeri térségben húzódó Brit Virgin-szigetekre, olyasmi kép fog elénk tárulni, mint amit egy kaleidoszkópban láthatunk. Az élénk kék vizek, a sárga napsugarak, a színes kikötők és a homokos tengerpartok látványa kis mozaikdarabok módjára keveredik. A térség szigetein káprázatos kikötőket fedezhetünk fel, és ezek a helyek minden érzékünkre hatással lesznek. Meseszép tájakat, ínyenc konyhaművészetet és csodálatos partokat ismerhetünk meg. Csak csípjük el a szeleket, és azok majd végig vezetnek minket az öblökkel körül ölelt szigeteken. Elég csupán rövidebb távokat megtennünk ahhoz, hogy minden igényünket kielégítsük, kezdve a fedélzeti ellátással, a szárazföldi időtöltésen át az éjszakai kikapcsolódásig.
 Vitorlázás a Brit Virgin-szigetekre
Cikkünkben a következőket foglaljuk össze:

A legfontosabb információk, ha a Brit-Virgin szigetekre vitorlázol

A Virgin-szigetek a Leeward-szigetek északnyugati részén fekvő csoportja. Két részre oszlik, az Amerikai- és a Brit Virgin-szigetekre. A Brit Virgin-szigetek az Egyesült Királyság tengeren túli területe. Több mint ötven sziget alkotja, ezek közül mindössze tizenhat lakott. A legnagyobb szigetek Tortola, Virgin Gorda, Anegada és Jost van Dyke. Anegada kivételével mindegyik vulkanikus kőzetekből áll. Kisebb szigetei többek között Peter -sziget, Beef -sziget, Salt -sziget, Cooper -sziget, Norman -sziget. A szigetcsoport fővárosa – Road Town – Tortolán található. A környéket joggal tekinthetjük a Karib-tenger hajós kapitóliumának. Ez a térség legnépszerűbb vitorlázó helye, tapasztalati szinttől függetlenül mindenki megtalálja a számára legkedvesebb útvonalakat.

Időjárás

A Brit Virgin-szigetek éghajlata trópusi, így egész évben meleg van, de az uralkodó passzátszelek némileg hűtik. Jellemzően a decembertől márciusig tartó időszak enyhébb, ekkor az átlaghőmérséklet 24-25 °C. Május és október között nagyobb a forróság, ilyenkor a napi átlag 28 °C körüli. A száraz évszak januártól áprilisig tart, azon belül is a legszárazabb a február és a március. Nagyobb esőzések májustól decemberig vannak, főleg Tortolán és Virgin Gordán, ahol magasabb dombok és hegyek húzódnak. A hurrikánszezon júliustól októberig tart, ilyenkor előfordulhatnak erős szelek és heves esőzések is. A tenger egész évben meleg, átlagosan 27 °C. A legnépszerűbb vitorlásszezon a december és április közötti időszak. Ilyenkor nincs akkora forróság és kevesebb eső esik, valamint kisebb a trópusi viharok és hurrikánok kockázata is.
Partok és szigetek a Brit Virgin-szigeteken

Szelek

A téli hónapokban a szél északkeleti irányú, februárban kelet felé halad és júniusra délkelet felé vált. Általában 28-38 km/h erősségű, kivéve a Karácsonyi szeleket, ezek akár 50 km/h-sak is lehetnek. Az tengerek viszonylag nyugodtak. A szigeteken az árapály-tartomány elég kicsi, harminc és negyven centiméter között mozog. Ebbe beletartozik a légköri nyomás és a szelek által okozott szintváltozás is.
Check the időjárási feltételek, széladatok a Brit Virgin-szigeteken

Belépés (Clearance)

Amikor a Brit Virgin-szigetekre hajózunk, lehetőség szerint az első állomásunk valamelyik belépő kikötő legyen. (Road Harbour, vagy West End, Tortola; Great Harbour, Jost Van Dyke; Spanish Town, Virgin Gorda.) Mivel ezeken a helyeken a mólóterület korlátozott, csak a bejelentkezés idejére engedik a kikötőben való lehorgonyzást. A jachtkikötőkbe ezután tudunk hajózni. A bejelentkezéshez szükségünk lesz az előző kikötőben kapott elszámolási okmányra, a hajó irataira és az utasok útlevelére. A Brit Virgin-szigeteki partoknál elhelyezett bóják különböző színekkel vannak jelölve. A sárga színűek a kereskedelmi hajóké, a fehér bójákat használhatják a vitorlások, tizennyolc méter hajóhosszig. A szükséges hajózási engedély beszerzése után napközben ezeket ingyenesen használhatjuk. A piros bóják jelzik a legvédettebb területeket, ezeknél legfeljebb kilencven percig köthetünk ki.

A Brit Virgin-szigetek legnagyobb szigetei

A Brit Virgin-szigetek mindegyike gyönyörű, mesés kilátással, telis-tele természetes szépségekkel, és nem utolsó sorban egyik sem túl sűrűn lakott. A Sir Francis Drake csatornán olyan csendes vizek és jó szelek várnak, amilyenekre minden tengerész vágyik. Itt a napi vitorlás utunk után nem lesz más dolgunk, mint lehorgonyozni egy szép kikötőben. Utána úszhatunk egyet valamelyik káprázatos strandon, és végül a napot valamelyik helyi bárban vagy étteremben zárjuk.

Tortola

Tortola a Brit Virgin-szigetek legnagyobb szigete, fővárosa Road Town. Csodaszép partjai vannak. Ezek nagy része a sziget északi oldalán található, mint például a Smuggler’s Cove, a Long Bay vagy a Garden Bay. Számos lehetőség van a vitorlázáson túl szörfölésre, búvárkodásra és kirándulásra is. Több piac van a városban, melyek egytől egyig nagyon igényesek és jól felszereltek. Az utóbbi években a nagy tengerjáró hajók egyik legkedveltebb célpontja, ezzel érdemes tisztában lenni. Ezek a megajachtok nagy zsúfoltságot okozhatnak egyes kikötőkben.
Szigetek és partok a Brit Virgin-szigeteken
Road Town a sziget déli partján fekvő nagy öböl része. Ennek az öbölnek az északi csücskében találjuk a Fort Burt kikötőt. Itt üzemanyag-dokkolót is találunk. Innen délre, a csatorna folytatásában van a Road Reef Marina. Ritkán vannak szabad helyek, azonban kicsit arrébb már találhatunk remek horgonyzóhelyeket. Ezek általában kevésbé zsúfoltak. A Wickhams Cay nevű lagúna még több jachtkikötőnek ad otthont, mint például a Village Cay, a Moorings és a Treasure -sziget. Tortola nem fog csalódást okozni, igazi hajós centrum, ahol nagyon kellemes időt tölthetünk el.

Virgin Gorda

Virgin Gorda a Brit Virgin-szigetek harmadik legnagyobb szigete, fővárosa Spanish Town. A sziget egyik legjobb tulajdonsága, hogy minden szempontból nagyszerű hely. Egyik legizgalmasabb látványossága a Baths nevű strandterület. Ezek olyan gránitképződmények, melyek nagyméretű sziklahalmokká alakultak a tenger partjain. A sziklák árapályos medencéket, alagutakat és bámulatos barlangokat alkotnak, melyek nyitottak az őket körülvevő vizekre. Kikötésre a Fallen Jerusalem nyugati oldalán vagy a délkeleten fekvő Virgin Gorda Yacht Harbourban van lehetőségünk. A kicsit északabbra levő Savannah Bay is lebilincselő, főleg ha van bátorságunk bemerészkedni a zátonyok mögé. Északon a Leverick Bay-ben találhatunk további jó horgonyzóhelyeket.

Jost Van Dyke

Jost van Dyke nagyon népszerű desztináció a hajósok körében, legkedveltebb kikötője a Great Harbor, ami a szigetcsoport egyik legforgalmasabb dokkja. A sziget másik jelentősebb kikötője, a Little Harbor, egy szép és csendes horgonyzóhely, ahol összesen körül-belül húsz bója érhető el. A Garner öblön keresztül könnyen megközelíthető, viszont a kikötő mindkét oldalán elég sekély részek vannak. Az öböl északi partján a mélység változó négy és fél, valamint kilenc méter között mozog. Az északnyugati parton, az öböl szélén található a Little Harbor Marina, ahol fel tudjuk tölteni az üzemanyag, víz és jég készletünket. Egy másik kisebb forgalmú horgonyzó terület a White Bay. Ez a Great Harbourtól nyugatra található, a sziget délnyugati oldalán. Három járaton tudunk belépni ebbe a kikötőbe, a középső a legjobban jelölt. A horgonyzóhely elég kicsi, viszont ha valaki szívesen strandolna, nagyon élvezni fogja ezt a helyet.

Anegada

Anegada a Brit Virgin-szigetek egyetlen olyan lakott szigete, melyet korall és mészkő alkot. Az itt húzódó korall-atoll sok elsüllyedt hajó pihenőhelye, ahonnan csodálatos a víz alatti kilátás. Tengerei tele vannak halakkal és burjánzó tengeri élettel. A szétszórtan elhelyezkedő strandoknak, a kis falvaknak és a helyiek vendégszeretetének köszönhetően gyakran térnek vissza a hajósok a szigetre. A Pomato Point feletti horgonyzópart mesés, viszont a vízmélység alig két méter. A Settlement nevű kis falunál, a Setting Pointtól északra viszont további rögzítőpontokra bukkanhatunk. Ezt a területet könnyű megközelíteni, van egy kijelölt csatorna, ami egyenesen oda vezet. Halász-sziget lévén viszonylag kevesebben látogatják.

Peter -sziget

Peter -sziget a Brit Virgin-szigetek ötödik legnagyobb szigete. A sziget infrastruktúrája nem annyira fejlett, viszont vannak kijelölt túra- és kerékpáros útvonalak. Ezeken végig barangolva megismerhetjük a sziget káprázatos állat- és növényvilágát. Gyönyörű strandjai a Karib-tenger, az Atlanti-óceán és a Sir Francis Drake csatornára néznek. Mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ugyanis a sziget számos remek horgonyzóhelynek és jachtkikötőnek ad otthont. A Little Harbor egy nagyon pici, ám elég jól védett kikötő, a tőle keletre fekvő Great Harbour szintén jó horgonyzóhely. Nem árt tudni viszont, hogy a Great Harbournál előfordulhat, hogy a víz túl mély a rögzítéshez. A sziget északi oldalán fekvő Sprat Bayen találjuk a Peter -sziget Resort and Yacht Harbort. Ez egy exkluzívabb, előkelőbb hely. A déli parton a White Bayen akadhatunk kiváló horgonyzóhelyekre. Előnye a szigetnek, hogy kevés hajó fog szembe jönni. Kevesen ismerik, mivel kissé kiesik a legnépszerűbb útvonalakról. Ha valaki szereti a magányt, annak tökéletes.
Hajózás a Brit Virgin szigetekre

További Pazar kikötőhelyek és kicsi szigetek a Brit Virgin-szigeteken

Soper’s Hole – Tortola

A Soper’s Hole Tortola nyugati végén található. Ez egy tipikus Brit Virgin-szigeteki kikötő. A belépés igen egyszerű, széles a rendelkezésre álló hely, illetve a torkolat és a védelem is nagyon jó. Azonban elég forgalmas. A terület legtöbb részén vannak rögzítésre alkalmas pontok, a legtöbb kelet-északkeleten. A Soper’s Hole Wharf and Marinánál van egy kialakított csónak kikötő is, a Frenchman’s Cay nyugati oldalán. Ez egy gyönyörűszép hely színes dizájnnal. A kikötőben hozzáférhetünk üzemanyaghoz és vízhez. Van itt egy remek szupermarket is, ahol bármit meg tudunk venni, a helyi élelmiszerektől és italoktól kezdve az import termékekig egyaránt.

Nanny Cay – Tortola

Nanny Cay Tortola déli partján fekszik, és egy rövid híd köti össze a két helyet. Valamivel több, mint három kilométerre fekszik a Burt Pointtól. Ebben a kikötőben lehetőségünk van a hajó kihúzására és minden egyéb szolgáltatásra. Számos horgonyzóhely van, külső és belső egyaránt. A belépéshez egy keskeny csatornán kell végig haladnunk. Kicsit nyugatabbra ugyanezen a csatornán haladva találjuk a Hannah Bay Marinát. A környéken találunk kisebb éttermeket, szupermarketet és egyéb butikokat.
Kikötők a Brit Virgin-szigeteken

Cane Garden Bay

A Cane Garden Bay egy pazar rögzítőhely, Tortola északi partján, gyönyörű stranddal. Könnyű bejutni, nagyméretű horgonyzóterülettel rendelkezik és csodaszép a kilátás Jost van Dyke-ra. Az öblöt mesés hegyek veszik körül, és némelyik étteremben esténként élő műsorral szórakoztatják a vendégeket. Sok hajós kedvenc kikötője.

Guana -sziget

A Guana -sziget Tortola északkeleti sarkától északra fekszik. A White Bayen tudunk lehorgonyozni, ami egy nagyon jól védett kikötőhely, szép stranddal. A sziget északi sarkán egy gyönyörű korallvilágot csodálhatunk meg.

Beef -sziget

Beef -sziget Tortolától keletre fekszik, a két szigetet a Queen Elisabeth-híd köti össze. Itt található a Brit Virgin-szigetek fő reptere is, a Terrance B. Lettsome International Airport. Ritkán említik hajós körökben, mivel csak pár horgonyzóhellyel rendelkezik. Ezekre a Whale Rock mögötti zátonyban és Bluff Bayen lelhetünk. Nagyon biztonságosak és könnyű a rögzítés is. Kiépített kikötők, éttermek, bárok, sőt semmilyen üzlet nincs itt, cserébe viszont nagyon nyugodt környék és ritkán zsúfolt.

North Sound

A North Sound a Brit Virgin-szigetek egyik legészakibb területe, és lényegében egy igazi hajós „játszótér”. Rengeteg hely van itt dokkoláshoz, horgonyzáshoz. Jó pár kicsi szigetet meg tudunk innen látogatni, mint például a Moskito -sziget, Eustatia, Saba Rock, Prickley Pear, Necker -sziget. Rengeteg mindent lehet itt csinálni, a túrázástól kezdve, a búvárkodáson át, az éjszakai mulatozásig. A probléma csupán annyi, hogy nem tudunk mindent egyszerre kipróbálni, ha az időnk korlátozott.

Saba Rock

Virgin Gorda északkeleti részén, a North Soundon fekvő Saba Rocknak igen izgalmas története van. Bert Kilbride, az Introductory SCUBA Course alapítója, a hatvanas években érkezett Saba Rockra és tette a helyet saját bázisává. Az évek során megnyitotta a Pirates Pub nevű bárt. Majd kialakított pár horgonyzóhelyet, és idővel ez a kicsiny szárazföld a hajósok „menedékévé” vált. Később mindezt felvásárolták tőle, és egy komplett üdülőhelyet építettek ide. A rögzítőhelyeket megtartották, és a hely fő vonzereje azóta is a vitorlásközpontú hozzáállás. A szigeten nyitottak egy tengerészeti múzeumot is, ahova érdemes benézni.
A Brit Virgin-szigetek partjai és szigetei

Prickley Pear -sziget

Prickley Pear ugyancsak a North Sound-on része. Számos horgonyzóhelyre akadhatunk, és remek hely arra, ha picit szeretnénk elvonulni. A sziget délkeleti sarka ritkán látogatott, itt néhány kijelölt dokkolóhelyre bukkanhatunk. Picit arrébb van egy csónak kikötő is, ha esetleg szeretnénk a strandon partra szállni. A Vixen Point felett van egy rész, ahol korallokba ütközhetünk, ezekkel legyünk óvatosak. Egy másik kiváló rögzítési pont a sziget északnyugati sarkában, a Cactus Reef alatt található. Ezt kevesebben ismerik és használják, pedig nagyon jól védett hely, meseszép panorámával.

Vitorlázz a Brit-Virgin-szigetekre!Brit Virgin-szigeteki hajós útvonalak

A Brit Virgin-szigeteken, számtalan felejthetetlen utazási lehetőség vár ránk. Miután nagyon népszerű hajós célpont, ezért a terület legtöbb részén nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy maximálisan eleget tegyenek a hajón érkezők elvárásainak. Így bármilyen útvonalat is választunk, biztosak lehetünk abban, hogy az itt töltött idő emlékezetes lesz. Egyirányú út esetén sokkal több helyre el tudunk jutni és alaposabban megismerhetjük a környéket. A térség minden nagyobb szigetén van nemzetközi reptér, ezért az oda- és visszautazás sem okozhat problémát. Egy oda-vissza út viszont hajósként lesz nagyobb kihívás. Az időjárás függvényében, lehet, hogy egy adott szakasz könnyűnek bizonyul majd, míg visszafele nagyobb próbatétel lesz. Ha eldöntöttük, hogy behajózzuk a Brit Virgin-szigeteket akkor az igazi kérdés az lesz, hogy mennyi időt töltünk majd itt.

Hétnapos egyirányú út Antiguából a Brit Virgin-szigetekre

Ezen az útvonalon dél és nyugat felől hajózunk a Brit Virgin-szigetekre. Antiguából indulunk és a Leeward szigetek mentén haladva érkezünk majd a szigetcsoport legkeletibb részére, Virgin Gordába. Anguilla és Virgin Gorda között egy hosszabb utat kell majd megtenni, amire készüljünk fel alaposan. Az Anegada Passage-on fogunk átkelni, ami egy híresen nehéz szakasz. A hét második felét már a Brit-Virgin szigeteken töltjük, ahol kikötőről kikötőre, szigetről szigetre hajózunk. A végállomás Nanny Cay, Tortolán. Innen, igaz átszállással, de vissza tudunk repülni Antiguába.
Brit Virgin-szigeteki hajós útvonaltervező

1. nap Antigua, English Harbour – Jolly Harbour

21, 00 km (13, 05 mi)
Jolly Harbour egy kisebb település Antigua délnyugati partján. A jachtkikötő dokkjánál összesen százötvenöt széles hajóhely található, melyek mindegyike rendelkezik víz- és villamos csatlakozással. Kicsit távolabb a dokktól még tizenhárom nagy területű horgonyzóhely van. Nagyon védett a kikötő, az óceáni duzzanatok nem észlelhetők. Innen csónakkal tudunk eljutni a kikötőfaluba, ahol találunk éttermet és szupermarketet is. Van kiépített üzemanyag-dokkolójuk, ami a kikötő egyik legvédettebb részén van. Végeznek motor- illetve hajókarbantartást, valamint feltölthetjük a víz és jég tartalékjainkat.

2. nap Jolly Harbour – St. Kitts, White House Bay

89, 10 km (55, 36 mi)
Bár St. Kittsen nehéz jó kikötőhelyet találni, azonban ez alól a délkeleti részen fekvő White House Bay kivétel. Az öböl szinte minden körülmények között kiváló védelmet nyújt. A mélység három-tizenkét méter közötti, a parthoz közelebb lévő részen körül-belül négy méter. A parton nincs semmilyen létesítmény, viszont gyönyörűszép a part és a homokos tengerfenéken bámulatos tengeri csillagokat találhatunk.

3. nap White House Bay – Saint Berthelémy, Gustavia

89, 60 km (55, 67 mi)
Gustavia a francia Saint Berthelémy fővárosa és egyben legfontosabb kikötője is. A Port de Gustavia a sziget egyik legjobb dokkja és egyben egy teljeskörű szolgáltatást nyújtó központ. Száz hajóhely van kialakítva, a merülés hét méter. A város egy patkó alakú félszigetre épült, védett kikötő veszi körül, melyet egy régi erőd romjai szegélyeznek. A helynek jellegzetes a látványa, melyet a világos vörös házak adnak.

4. nap Gustavia – Anguilla, Sandy Ground

65, 80 km (40, 88 mi)
Sandy Ground Anguilla legfontosabb horgonyzóhelye. Nagyon nyugodt a környék, az öblöt északon és délen szép dombok ölelik körbe. A helyi hajók és a charterek általában az öböl közepét használják. Anguillán tudatos erőfeszítéseket tettek azért, hogy megőrizzék a sziget autentikus karakterét. Ennek érdekében kevesebb turistát várnak, de nagyon magas színvonalú az ellátás. Az idelátogató hajósok a tengeren tudnak lehorgonyozni, illetve kicsit beljebb rendelkezésre áll néhány horgonyzópont is.

5. nap Sandy Ground – Virgin Gorda, The Bitter End

138, 65 km (86, 15 mi)
A Bitter End a Virgin Goda keleti részén fekvő Spanish Townnál van. Mindent meg fogunk itt találni, amit csak szeretnénk. Szuper kikötőhelyek vannak itt, hajócsúszások, üzemanyag, víz, éttermek és még egy szabadtéri mozi is. A helyről csodálatos a látkép a North Soundra.
Hajózás a Brit Virgin-szigetekre

6. nap The Bitter End – Cooper -sziget, Manchioneel Bay

23, 95 km (14, 88 mi)
Cooper -sziget Tortola déli partjaitól pár kilométerre található. A kijelölt kikötő terület a Manchioneel Bay-nél van, ahol harminc rögzítőhely áll rendelkezésre, tizennyolc méter hajóhosszig. A kikötő nagyon kellemes és a közelben van egy szép strand is. Nagyon jó búvárkodási lehetőségek vannak a környéken. Ha a sziget keleti oldalára merészkedünk, legyünk figyelmesek, ugyanis a Dry Rock-nak nevezett sziklacsoporttal fogunk szembe menni. Ezek nincsenek jelölve, figyeljünk nagyon oda, nehogy neki menjünk.

7. nap Cooper -sziget – Norman -sziget – Tortola, Nanny Cay

21, 90 km (13, 61 mi)
Norman -szigetben az a csodálatos, hogy rengeteg lélegzetelállító horgonyzóhely van itt. Az egyik legnépszerűbb a Bight. Ez egy remekül védett öböl, és a környezet is nagyon idilli. A Kelly’s Cove a Bigth keleti bejáratánál található. Ha távol szeretnénk maradni a nyüzsgésétől, kössünk ki inkább itt. Norman -szigettől északra csodás búvárhelyek vannak a Pelican -sziget nevű piciny szigeten. Ez egy álomszép hely, de érdemes korán odaérni, hogy jó helyeket találjunk. A sziget délnyugati sarkánál, a Treasure Pointnál van, az úgy nevezett Caves. Ez a Nemzeti Park része, úgyhogy a horgonyzáshoz bóját kell használni. Ezeket a barlangokat mindenképpen javasolt megnézni, ha a Brit Virgin-szigetekre látogatunk.

Tizennégynapos körút Antiguából a Brit Virgin-szigetek felé

Ezen a tizennégynapos úton ugyancsak Antiguából indulunk, viszont végig hajóval fogunk utazni. A hét közepén töltünk pár napot a Brit Virgin-szigeteken, majd egy kicsit más vonalon hajózunk vissza Antiguába. Az út szépsége, hogy nem csupán a Brit-Virgin szigeteket fogjuk jobban megismerni, hanem a Karib-tenger egyéb részeit is.
vitorlás útvonaltervező a Brit Vrigin-szigetekre
1. nap Antigua, English Harbour – Jolly Harbour 21, 00 km (13, 05 mi) 2. nap Jolly Harbour – St. Kitts, Cristophe Harbour 81, 60 km (50, 71 mi) 3. nap Christophe Harbour – Sint Eustatius, Oranjenstad 49, 90 km (31, 01 mi) 4. nap Oranjenstad – Saint Martin, Marigot, Marina Port Royal 76, 20 km (47, 35 mi) 5. nap Marigot – Anguilla, Sandy Ground 26, 80 km (16, 65 mi) 6. nap Sandy Ground – Virgin Gorda, Biras Creek 137, 60 km (85, 50 mi) 7. nap Biras Creek – Beef -sziget, Bluffy Bay 24, 00 km (14, 91 mi) 8. nap Bluffy Bay – Peter -sziget, Great Harbor 11, 20 km (6, 96 mi) 9. nap Great Harbor – Salt -sziget 7, 35 km (4, 57 mi) 10. nap Salt -sziget – Saint Barthelémy, Gustavia 182, 85 km (113, 62 mi) 11. nap Gustavia – St. Kitts Marine Works 64, 00 km (39, 77 mi) 12. nap St. Kitts Marine Works – Nevis, Tamarind Cove Marina 28, 60 km (17, 77 mi) 13. nap Tamarind Cove Marina – Montserrat, Little Bay 57, 10 km (35, 48 mi) 14. nap Little Bay – Antigua Nonsuch Bay – English Harbor 69, 10 km (42, 94 mi)

Hétnapos egyirányú út Puerto Rico-ból

Ezen az útvonalon Puerto Rico egyik legnagyobb kikötő városából, Fajardoból indulunk. Szinte végig kelet felé haladva először a Spanyol Virgin-szigeteken állunk majd meg, majd az Amerikai Virgin-szigeteken keresztül jutunk el a Brit Virgin-szigetekre. Ez egy nagyon szép útvonal, ugyanis nagyon különleges kikötők várnak ránk az összes állomáson. Tortoláról San Juanba közvetlen járattal vissza tudunk repülni, az út pedig csak negyvenöt perc.
Brit Virgin-szigeteki vitorlás útvonaltervező
1. nap Puerto Rico, Fajardo, Puerto del Rey Marina – Cayo Icacos 12, 40 km (7, 70 mi) 2. nap Cayo Icacos – Culebra, Ensanada Honda 39, 20 km (24, 35 mi) 3. nap Ensanada Honda – Saint Thomas, Crown Bay Marina 37, 20 km (23, 11 mi) 4. nap Crown Bay Marina – Saint John, Cruz Bay 19, 30 km (11, 99 mi) 5. nap Cruz Bay – Jost van Dyke, Great Harbor 14, 10 km (8, 76 mi) 6. nap Great Harbor – Tortola, Frenchman’s Cay 8, 65 km (5, 37 mi) 7. nap Frenchman’s Cay – Peter -sziget, Little Harbor – Nanny Cay 16, 25 km (10, 10 mi)
Természetesen még nagyon sok variációja lehet egy Brit Virgin-szigeteki vitorlás útnak. Indulhatunk közelebbről, St. Croixról vagy Anguillából, de távolabbról is, például Guadeloupe-ról vagy Grenadából. Kedvelt próbatétel a hajósok körében egy, a Turks- és Caicos szigetekről induló dél-kelet irányú út, amikor Puerto Rico északi partjain végig haladva hajózunk a szigetcsoport felé. Ez minimum egy kéthetes út, amikor is az időnk nagyrészét a hajón kell tölteni. Viszont a Brit Virgin-szigetek annyira szép, hogyha csak a környéken teszünk egy körutat, az épp oly felemelő élmény lesz.
Find Több BVI sailing routes vagy válassz másik other Caribbean sailing destinations.

5/5 - (403 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.