Naxosi vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! Naxos a legnagyobb küklád sziget. Számtalan gyönyörű tengerpartjának köszönhetően nagyszerű üdülőhely. Cikkünkben bemutatjuk Naxos jellemző időjárását, valamint ajánlunk útiterveket is a környékbeli szigetek felfedezéséhez. Ez a sziget nagyszerű kiindulópont a Kükládok körbehajózásához, mindenképpen érdemes innen kezdened! Vitorlázás Naxoson
Ezekről lesz szó a cikkben:

Naxos időjárása

Naxos mediterrán éghajlatú sziget száraz nyarakkal és enyhén esős téli-tavaszi időszakokkal. Az állandóan fújó szélnek köszönhetően még a július-augusztusi főszezon idején is csak 27 fok körüli a csúcshőmérséklet. Ilyenkor a víz is kellemesen meleg, 24 fok körüli hőmérsékletével úszásra és búvárkodásra egyaránt alkalmas. Nyáron a meltemi fúj északnyugat felől, ősztől tavaszig pedig a déli sirokkó hoz felfrissülést.
időjárási feltételek, széladatok Naxoson .

Kikötők és szigetek Naxos környékén

Naxos Marina, Naxos

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.

Apollonia Marina, Naxos

Ez egy nagyobb kikötő Naxos északkeleti partján, a vele megegyező nevű városban. A legfeljebb 60 méteres hajók fogadására alkalmas, 4 méteres merülésű kikötőben alapszintű hajózási szolgáltatásokat kínálnak. Találhatsz még itt néhány éttermet és bárt is. rent a boat in Naxos

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Siros

A picike Siros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Paroikia Marina, Paros

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter. Information about sailing in Paros, or Paros rent a boat

Mykonos Marina, Mykonos

A Mikonosz szigetén, a szigettel egyazon nevű város kikötőjében legfeljebb 40 méter hosszú hajók köthetnek ki. Egyszerre 30 hajó horgonyozhat egyszerre. A vízmélység 4.5 méter. Éttermek, szállodák, autókölcsönzők és egyéb szolgáltatások mellett hajószerviz is található itt. Kikötők Naxoson

Athinios Port

Santorini legnagyobb kikötője az Athinios, mely a sziget nyugati oldalán található. „Új kikötő” vagy „Thira kikötő” néven is ismert, több száz jacht lehorgonyzására alkalmas. Kiválóan felszerelt, víz, villamos energia, étterem és üzemanyagtöltő állomás is a rendelkezésedre áll. A kikötő nagyon forgalmas, különösen a nyári főszezonban.

Skala Port

Ez a régi kikötő, mely a Santorini turisztikai központjának számító Fira nevű település alatt található. Legfőbb jellemzője, hogy kis méretű, így a nagyobb hajók itt nem horgonyozhatnak le. Utóbbiak utasait vízi taxival szállítják a szárazföldre. Innen a települést 600 lépcsőfokon keresztül érheted el, melyet gyalogosan, felvonóval, esetleg szamár- és öszvérháton tudsz megtenni. Ha megéheznél, a kikötőben vannak éttermek, tavernák, a kis üzletekben pedig ajándéktárgyakat vagy hagyományos helyi termékeket is vásárolhatsz.

Ammoudi Port (Santorini)

A festői Ammoudi Santorini északnyugati partján fekszik, Oia mellett, Firastól körülbelül 13 km-re. Kis kikötőjét akár 20 méter hosszú jachtok is igénybe vehetik. A vízparton hagyományos haltavernák közül választhatsz, ahol megkóstolhatod a friss halakat és a helyi receptek alapján készült ízletes fogásokat.

Vlychada Port

A 2008-ban átadott Vlychada Santorini legvédettebb kikötője. Akár 25 méter hosszú hajók lehorgonyzására is alkalmas. A mélység 4 méter. Van víz, villamos energia és benzinkút; a part mentén bárok, éttermek is várnak.

Vitorlázz Naxoson! Naxosi hajós útvonalak

Vitorlázás Naxoson: 1 hetes hajós útiterv

Ismertetünk egy 1 hétig tartó körutat, melynek részeként a középső és északi küklád szigeteket látogatod meg. Naxos-ból kiindulva elhajózol Milos szigetére. Ezután Kithnos, Siros majd Mikonosz következnek, mielőtt visszatérnél Naxos-ba.  Naxosi hajós útvonaltervező

1.nap. Naxos (Naxos) – Parikia (Paros)

28, 45 km (17, 68 mi)
Első állomásod Naxos közvetlen nyugati szomszédja, Parikia. Parikia öble igen jól védett a meltemivel és a sirokkóval szemben egyaránt, hátránya a nehézkes megközelíthetősége. Tapasztalt hajósként sem könnyű itt kikötni: nyugati irányban néhány szikla nehezíti a beállást. Maga a sziget gyönyörű hófehér márvány építészetéről híres. Mindenképp látnod kell az 1260-ban épült frank kastélyt, amely manapság Parikia város részévé vált. Ha kíváncsi vagy a rengeteg márvány eredetére, mindenképpen tekintsd meg a több évezreden keresztül működtetett márványbányákat is. Hajósként kihagyhatatlan az Aliki-ben lévő Skorpios múzeum, ahol Benetos Skiadas csodálatos hajómodell-gyűjteményét látogathatod meg. Mindenképpen nézz el a Pillangók Völgyébe is, ahol nevéhez méltón rengeteg pillangót láthatsz gyönyörű természeti környezetben. Olvass tovább ha parosi vitorlázás, vagy parosi hajóbérlés érdekel

2.nap Parikia (Paros) – Sifnos

53, 94 km (33, 52 mi)
Másodikként vedd célba Sifnos szigetét. Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

3.nap Sifnos – Milos

43, 65 km (27, 12 mi)
Délnyugati irányba hajózva elérsz Milos szigetére, amely még nem annyira népszerű turistacélpont. Ezen a gyönyörű vulkanikus szigeten a tömegtől távol élvezheted a természet és az ókori műemlékek örömeit. Adamas városában az Agia Triada templom egyházi múzeumot nyújt. A Bányászati Múzeum ásványi anyagokat és a sziget bányászati múltját mutatja be. A sziget legfontosabb műemléki a Római Birodalom korából fennmaradt ókeresztény katakombák. Közelükben találod az ókori színházat is, ahol még napjainkban is tartanak rendezvényeket és előadásokat a helyiek.

4.nap Milos – Kithnos

78, 82 km (48, 98 mi)
Hajózz északi irányba, magad mögött hagyva Serifos szigetét is, majd köss ki Kithnos-on. Kithnos a rengeteg gyógyforrása miatt népszerű a turisták körében. Ha szeretsz barlangászkodni, az 1939-ig vasbányaként üzemeltetett Katafiki-t nézd meg. Itt csodás sztalaktitokat, sztalagmitokat és egyéb sziklaképződményeket találsz. Ha érdekel a sziget történelme, Dryopedia-ban két múzeumot is találsz. Egyik a helyi folklórt, másik a bizánci egyház múltját mutatja be. Számos kükladikus építészeti stílusú templomot is találsz Kithnos-on, ezek közül a legfontosabb a Panagia Kanala. Coasts and bays in Naxos

5.nap. Kithnos – Siros

68, 47 km (42, 55 mi)
Következő állomásod a keletre lévő Siros szigete legyen. Ermoupolis-ban kikötve máris elveszhetsz a viszonylag magas népsűrűségű város forgatagában. Tarkabarka házikókat, szűk sikátorokat és gyönyörű ortodox templomokat csodálhatsz meg tartózkodásod során.

6.nap Siros – Mikonosz

33, 96 km (21, 10 mi)
Keletre továbbhajózva köss ki a számtalan szórakozási lehetőséget kínáló Mikonosz szigetén. Ha úgy tartja kedved, akár több napot is eltölthetsz itt a hajó leadását követően – unatkozni biztosan nem fogsz. Ha valódi szabadtéri tenger-partira vágysz, ne hagyd ki a Super Paradise tengerpartot, ahol hangos zenével várják a bulizós vendégeket. Ha viszont csöndes, nyugis partszakaszt keresel, akkor a kevésbé ismert Panormos partot ajánljuk a sziget északi oldalán. Remek választás lehet még a családbarát, rengeteg szállodával rendelkező Platys Gialos part is. Kihagyhatatlan látnivalónak számítanak a szigeten több helyen megtalálható szélmalmok. A Kis Velence negyedet is mindenképpen látogasd meg, itt nevéhez méltóan közvetlenül a tenger mellett helyezkednek el az épületek.

Day 7. Mikonosz – Apollonia (Naxos)– Naxos (Naxos)

62, 02 km (38, 54 mi
Az utolsó napon szánj kis időt Naxos keleti partjainak felfedezésére, erre remek kiindulópont Apollonia városa. Kikötője mellett számos étterem és bár vár rád, a közelben pedig csodálatos tengerpartokat látogathatsz meg hajóddal.
Végül térj vissza oda, ahonnan indultál egy héttel korábban: Naxos fővárosába. Ha még maradt időd a város felfedezésére, ki ne hagyd a Naxos-i kastélyt, amelyről remek kilátás nyílik a tengerre! Ha ízletes fogásokra vágysz, egyél valami finomat a helyi éttermek egyikében. Ajánljuk a naxos-i burgonyával készült ételeket, az itt termesztett burgonya egész Görögországban közkedvelt. Ha kirándulni szeretnél, számtalan turistaútvonal vár rád, melyek mindegyike valamilyen látványossághoz vezet.

1 hetes hajózás Naxosról Santorinire

Az útvonal eleje Milos-ig megegyezik az előbbivel, viszont ezt követően Santorini felé veszed az irányt. Miután kiélvezted az akár egy nap alatt is bejárható sziget csodáit, visszahajózol Naxos-ba. Hajós útvonaltervező Naxoson
1.Nap Naxos (Naxos) – Parikia (Paros) 28, 45 km (17, 68 mi), 2.Nap Parikia (Paros) – Sifnos 53, 94 km (33, 52 mi), 3.Nap Sifnos – Milos 43, 65 km (27, 12 mi)
4.Nap Milos – Folegandros 62, 74 km (38, 99 mi) 5.Nap Folegandros – Thira (Santorini) 50, 27 km (31, 24 mi) 6.Nap Thira (Santorini) – Kamari (Santorini) 23, 48 km (14, 59 mi)7.nap Kamari (Santorini) – Ios – Naxos (Naxos) 90, 92 km (56, 49 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Naxos környékén, hajós benzinkutak a Kükládokon

  • Merihas, Kithnos: , Mélység: 8m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.389860, 24.397059
  • Mikonos Marina, Mikonos: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.4475266, 25.3275272
  • Tinos, Tinos: , Mélység: 5.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.537555, 25.161119
  • Parikia, Paros: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.087424, 25.151587
  • Naxos, Naxos: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.106213, 25.372575
  • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
  • Rethymno Marina, Crete: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.367884, 24.481550
  • Heraklion Marina, Crete: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.346677, 25.151282

Naxos egy csodálatos sziget. Bárhová is mész rajta, szinte mindenhol találsz magadnak helyet még főszezonban is! Ráadásul elhelyezkedésének köszönhetően minden küklád szigetet könnyen elérhetsz innen, ezért remek kiindulópont hajózáshoz! Több Kükládok hajós úti cél, vagy válassz másik hajóbérlés a Kükládokon.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Naxos

4.5/5 - (165 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.