Spanyolországot kellemes éghajlata és természeti szépsége rendkívül vonzó turisztikai célponttá teszi.Amennyiben megfogadod lejjebb található tanácsainkat, gyönyörű helyeket fedezhetsz fel.

Spanyolország elhelyezkedése

Spanyolország, hivatalos nevén Spanyol Királyság független állam Dél-Európában, valamint Észak- és Nyugat-Afrikában. Portugáliával és Gibraltárral együtt helyezkedik el az Ibériai-félszigeten. Északról a Vizcayai-öböllel, nyugatról az Atlanti-óceánnal érintkezik, míg délről, valamint keletről a Földközi-tengerrel. A szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos.

A királyság részét képezi a szárazföldi területeken kívül még a Baleár-szigetek a Földközi-tengeren, a Kanári-szigetek pedig az Atlanti-óceánban. Továbbá hozzátartozik Ceuta, valamint Mellila városok Afrika északi részén és több sziget a Földközi-tengeren, a Gibraltári-szoros közelében. Spanyolország fővárosa Madrid.

Spanyolország története

Hódítást követően az Ibériai-félsziget a Római Birodalom Hispania nevű provinciája lett. A korai középkorban germán uralom alatt állt, majd a muszlimok hódították meg. Az északi keresztény királyságok visszaszorították utóbbiak uralmát. 1492-ben világbirodalom jött létre, és Spanyolország vált Európa legerősebb hatalmává. A 16. században, valamint a 17. század első felében a világ vezető szerepét töltötte be. A folyamatos háborúk, egyéb problémák viszont nem kedveztek neki. Franciaország a 19. század elején megszállta Spanyolországot, a 20. században pedig polgárháború okozott pusztítást. 1986-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, melyet komoly gazdasági növekedés követett.

Spanyolország időjárása

A hatalmas területű ország éghajlata rendkívül változatos. A belterületekre a nagy ingadozás jellemző, míg a keleti és a déli partszakaszra a sok napos óra, minimális csapadékmennyiséggel. A nyár a hegyeket, valamint az Atlanti-partot kivéve mindenhol forró. Ilyenkor az átlaghőmérséklet 25 °C, sőt, a maximumok egészen 35 °C-ig emelkedhetnek. Az ország partjait érő vizek közül az Atlanti-óceáné számít a leghidegebbnek. Átlaghőmérséklete körülbelül 20 °C.

A spanyol szigetekre más időjárás jellemző. A Kanári-szigetek kellemes szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, míg a Baleár-szigeteken nagyobbak az eltérések. Nyáron gyakran elered az eső, télen pedig még inkább nő a csapadék mennyisége. Utóbbi szigetet ősztől-tavaszig az erősebb szelek is elérik. Ilyen például a misztrál, a vendaval, a levante vagy a sirokkó. Spanyolország meglátogatásához a vizek szerelmeseinek a nyarat ajánljuk, míg a tavasz tökéletes történelmi és természeti szépségeinek megtekintéséhez.

Főbb látnivalók Spanyolországban

Ha rajongsz a természetért, olyan gyönyörű nemzeti parkokba látogathatsz el, mint a Teide, a Picos de Europa vagy a Timanfaya. Az európai országok közül Spanyolországban találod a legtöbb madármegfigyelési területet is. Továbbá különösen ajánljuk a Marimurtra Botanikus Kertet, ahol közel 6000 virág- és növényfajt csodálhatsz meg. A gyönyörű hely Costa Brava déli részén, Blanesben van.

Barcelona Spanyolország második legnagyobb városa, a Földközi-tenger fontos kikötője. Leglátogatottabb műemléke a La Sagrada Familia, vagyis a Szent Család temploma, mely a Világörökség része. További híres látnivalói a Santa Maria del Mar székesegyház és a Picasso Múzeum. A város központjának zöldterülete a Parc de la Ciutadella, melynek érdekessége, hogy szökőkútja a római Trevi-kút mintájára épült.

Spanyolország gasztronómiája

A legnagyobb specialitásokhoz tartozik a paella, vagyis a sáfránnyal sárgára színezett rizs. Többféle húst és zöldséget adnak hozzá. Jellemző leveseik a hideg gazpacho, valamint a meleg cocido. Népszerű még a tapas, melynek számos variációja létezik. Készülhet olívával, kolbásszal, zöldséggel vagy sajttal. A Jamon Serrano nevű sonka szintén híres, kihagyhatatlan finomságuk. Népszerű édességük a churros, valamint a magdalenas nevű teasütemény. Az italokat tekintve pedig olyanokkal büszkélkedhetnek, mint a sherry, a malagabor és a sangria.

StrandokSpanyolországban

Spanyolország hosszú, festői szépségű tengerparttal rendelkezik, ahol zsúfoltabb helyeket és nyugodtabb strandokat egyaránt találsz. Ráadásul számos közülük Kék zászló minősítéssel is rendelkezik. A következő gyönyörű strandokat különösen ajánljuk.

El Salon Beach (Costa del Sol)

A strand homokos partszakasszal, valamint tiszta, sekély vízzel vár, így kisgyermekes családok számára is rendkívül ideális. 200 méter hosszú és átlagosan 20 méteres szélességgel rendelkezik. Lélegzetelállító kilátásra vágysz? Fedezd fel az úgynevezett Európa Erkélyét. Kihagyhatatlan program, ugyanis egy ókori várból tekintheted meg a gyönyörű tengert.

Playa d’en Bossa Beach (Ibiza)

Itt találod Ibiza leghosszabb homokos strandját, mely számos vízisportolási lehetőséggel, például jet-skivel is rendelkezik. Szeretnél egy aquaparkba ellátogatni? Válaszd az Aguamart. Ha szórakozásra vágysz, Playa d’en Bossa rengeteg remek helye közül különösen ajánljuk a Space nevű diszkót. A Bora Bora tengerparti klub pedig szintén nem okozhat csalódást.

Punta del Papagayo (Kanári-szigetek)

A népszerű strand a Kanári-szigetek déli részén, Lanzarote-ban van. Áttetsző, smaragd vizének köszönhetően kisgyermekes családok kedvelt helye, de kezdő merülőknek, a tengerfenéket felfedezni vágyóknak is különösen ajánljuk.

San Agustín strand (Kanári-szigetek)

A strand Gran Canaria déli részén helyezkedik el. Ha nem szereted a tömeget, ez a hely kiváló választás. A partszakasz kevésbé látogatott, így kifejezetten ideális egy kellemes nap eltöltéséhez. A strand több mint 600 méter hosszú, finom szemcséjű, sötét homokkal rendelkezik. Lehetőség van napernyő és nyugágy bérlésére, parti sétányán pedig remek éttermek, bárok vannak.

Hajóbérlés Spanyolországban

Spanyolország számos remek kikötővel rendelkezik.Az alábbiakban ezekből soroljuk fel a legjelentősebbeket:

Kikötők Costa Blanca-n

Valencia kikötője

A város nagy kereskedelmi kikötőjébe nem engedélyezett a jachtok számára a belépés. Számukra két lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik délre a Real Club Nautico, a másik pedig északra a Marina Real Juan Carlos I. felé. Az elmúlt években mindkét jachtkikötő jelentősen bővült, hogy minél több hajó számára tudjon helyet biztosítani

Real Club Nautico de Calpe

Calpe az izgalmas kikötővárostól, Valenciától 122 km-re helyezkedik el. 264 hajó számára tud helyet biztosítani. Ezek maximum 30 méter hosszúak lehetnek, a kikötő mélysége pedig 5 méter. A hely számos szolgáltatást kínál, melyek magukban foglalják például a vizet, a villamos energiát, a biztonságot és az üzemanyag-ellátást. Karbantartási, javítási munkák elvégzésére is van lehetőség.

Kikötők Costa Brava-n

Club Nàutic Estartit

A kikötő L’Estartit üdülőhelyen van. 643 helyet biztosít, legfeljebb 32 méter hosszú hajók számára. A mélység 2, 3 méter. A kikötő védett, számos remek szolgáltatással rendelkezik, továbbá bárt és éttermet is találsz.

Port Vell

Barcelona a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötővárosa. A Port Vell kikötőben 148 hely van, legfeljebb 190 méteres jachtok számára. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával és kábel TV-vel is.

Kikötő Costa Dorada-n

A Club Nautic Cambrils az utóbbi években végrehajtott reformoknak köszönhetően két részből áll. 426 hajó számára alkalmas, ezek 8-25 méter hosszúak lehetnek. A terület 8 olyan helyiséget foglal magában, melyek a hajók karbantartási és javítási szolgáltatásainak széles körét képesek lefedni. Van bár, étterem, Wi-Fi, valamint 24 órás személyzeti szolgálat.

KikötőCosta Cálida-n

A Puerto Deportivo Tomas Maestre kikötő La Manga északi részén helyezkedik el. A Földközi-tengerből az ide való belépés egy hajózható csatornán keresztül történik. Körülbelül 1800 hajó számára tud helyet biztosítani, melyek mérete 7-30 méter között lehet.

Kikötők a Baleár-szigeteken

Puerto de Palma (Mallorca)

Itt találod a Földközi-tenger egyik legnagyobb kikötőjét. A kereskedelmi kikötő és 9 jachtkikötő együtt sok ezer hajót tud fogadni. Délkelet felől 1 mérföld hosszú hullámtörő gát védi, míg északkeletről egy több mint fél mérföld hosszú kereskedelmi móló határolja. Ezen belül a megengedett sebesség mindenféle vízi jármű számára 5 csomó, míg a jachtkikötők területén csak 3 csomó.

Marina de Formentera (Ibiza)

A Baleár-szigetek legkisebb tagjára, Formenterára kizárólag Ibizáról, hajóval lehet eljutni. A kikötő 64 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek maximális hossza 38 méter lehet. Van víz, villamos energia, továbbá műszaki szolgáltatások.

Kikötők aKanári-szigetek

Marina del Sur (Tenerife)

A kikötőt Las Galletas kis halászvárosában, Tenerife déli részén találod. 126 kikötőhellyel rendelkezik, akár 20 méteres hajókat is képes fogadni. Van folyó víz, villamos energia és 24 órás biztonsági szolgálat. A vízmélység 7 méter dagály idején, míg apálykor 2 méterre esik. A helyszínen elhelyezett daru segít a karbantartási munkákat könnyűvé tenni. Van szabadidő komplexum, továbbá számos közeli kávézó, étterem és üzlet közül választhatsz.

Las Palmas (Gran Canaria)

A La Luz kikötő, más néven Las Palmas kikötő Európa, valamint a másik két kontinens, Afrika és Amerika között félúton helyezkedik el. Kedvező elhelyezkedése miatt a nemzetközi kereskedelem és a tengeri forgalom szempontjából is a világ egyik legfontosabb kikötőjévé vált. Több étterem, bár közül választhatsz, továbbá van ivóvízellátás, villamos energia, Wi-Fi, valamint önkiszolgáló mosoda.

Ha Spanyolországnál hajózol, Malagából indulva fedezd fel a környék további csodálatos helyeit is. Torremolinos, Benalmadena, Fuengirola, Mijas Costa és Marbella szintén remek úti célt jelenthet, ahol számos izgalmas programlehetőség vár. Kattints ha másik spanyol hajós úti cél, vagy hajóbérlés a Mediterrán-térségben érdekel

Spanyolország klímáját földrajzi elhelyezkedése és domborzati változatossága erősen befolyásolja.Európán belül Spanyolország rendelkezik a legváltozatosabb éghajlati viszonyokkal.Jellemző az átfedés az éghajlati övek találkozásánál.Néhány régióban hideg tél és kiugróan meleg nyár jellemző.A centrál területeken elterülő síkság, vagy a Meseta sokkal inkább kontinentális éghajlatra jellemző jegyekkel bír.A Földközi-tenger partvidékén az éghajlat mérsékelt, némi esővel tavasszal és ősszel.A Baleár-szigeteken az éghajlat óceáni, ennek következtében a tél hideg és csapadékos, míg a nyár száraz és forró.A Földközi-tenger középső és déli partvidékén a napsütéses órák száma igen magas, ez jellemző télen is.Az éves átlaghőmérséklet 20°C és 30°C között mozog.A csapadékosabb időszak szeptemberre és októberre esik, a leghidegebb hónapok január és február.Az északi partokhoz képest délen sokkal többet süt a nap, és csapadék is ritkábban fordul elő, amely a annak is köszönhető, hogy ezek a területek sokkal inkább védettek az Atlanti-óceán fronthatásaitól.
A Földközi-tenger és a Baleári-szigetek mentén a nyár meleg és napsütéses, a páratartalom magas, azonban a tenger felől érkező szellő mérséklő hatással van a napközbeni hőségre.Az Atlanti-óceán partján a nyár viszonylag hűvös és esős, még júliusban és augusztusban is felhős az ég, a vízhőmérséklet is alig éri el 21°C-t Augusztusban.
Az uralkodó széljárás a Leveche:forró, száraz, keleti-, délkeleti irányú szél áramlik, amely Észak-Afrikából érkezik ide.Erős hatása van még az Atlanti-óceán szeleinek.
Amennyiben pontosabb információt szeretnél az időjárási viszonyokról és széladatokról, kérlek válassz egy régiót a Hajóbérlés Spanyolországban. fülön. Régión belül keress tovább a kívánt úti célod után, amelynek időjárásáról a város fülön belül találsz bővebb információt.

Bérelj hajót és fedezd fel Spanyolországot!

Baleár-szigeteki hajós útvonalak:

Menorcai hajós útvonal:

1.nap Ciutadella – Cala Galdana 20.88 km (12.97 mi), 2.nap Cala Galdana – Cala Ratjada 40.54 km (25.19 mi) 3.nap Cala Ratjada – Colonia de Sant Pere 26.48 km (16.45 mi) 4.nap Colonia de Sant Pere – Alcúdia 19.48 km (12.10 mi), 5.nap Alcúdia – Port de Pollença 22.87 km (14.21 mi), 6.napPort de Pollença – Cala Sant Vicenç 29.79 km (18.51 mi), 7.nap Cala Sant Vicenç – Cala en Bosch – Ciutadella 77.75 km (48.31 mi)

hajoberles spanyolorszagban

Olvass tovább ha ciutadellai vitorlázás érdekel

1.nap Maó-Mahón – Cala en Porter 27.95 km (17.36 mi), 2.nap Cala en Porter – Son Bou 6.74 km (4.19 mi) 3.nap Son Bou – Cala Galdana 11.74 km (7.30 mi) 4.nap Cala Galdana – Port de Pollença 75.63 km (46.99 mi), 5.nap Port de Pollença – Alcúdia 22.87 km (14.21 mi), 6.nap Alcúdia – Colonia de Sant Pere 19.48 km (12.10 mi), 7.nap Colonia de Sant Pere – Cala Ratjada – Maó-Mahón 107.17 km (66.59 mi)

spanyolországi hajóbérlés

Olvass tovább ha menorcai vitorlázás érdekel, vagy válassz Menorca vitorlázás érdekel routes

Costa Brava-i hajós útvonalak

1.nap Barcelona – Castelldefels 30.40 km (18.89 mi), 2.nap Castelldefels – Sitges 9.85 km (6.12 mi), 3.nap Sitges – Vilanova i la Geltrú 9.54 km (5.93 mi), 4.nap Vilanova i la Geltrú – Tarragona 48.23 km (29.97 mi), 5.nap Tarragona – Cambrils 17.13 km (10.65 mi), 6.napCambrils – Coma-ruga 44.00 km (27.34 mi), 7.nap Coma-ruga – Garraf – Barcelona 63.72 km (39.59 mi)

vitorlasberles spanyolorszagban

Olvass tovább ha barcelonai vitorlázás érdekel

1.nap Roses – Cadaqués 17.37 km (10.79 mi), 2.nap Cadaqués – El Port de la Selva 20.76 km (12.90 mi), 3.nap El Port de la Selva – Portbou 11.39 km (7.08 mi) , 4.nap Portbou – Salses-le-Château (Port Leucate) 54.58 km (33.91 mi) 5.nap Port Leucate – Narbone 36.40 km (22.62 mi), 6.nap Narbone – Lagoon La Berre (Port la Nouvelle) 15, 83km (9, 83mérföld), 7.nap Port la Nouvelle – Roses 102.51 km (63.69 mi).

vitorlasberles spanyolorszagban

Olvass tovább ha Costa bravai vitorlázás , Costa bravai hajós útitervek, vagy spanyol hajós útitervek érdekelnek

  1. Bővebb információt a spanyolországi hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Spanyolországról, Spanyolország időjárása. Meríts ihletet a spanyolországi hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a spanyolországi vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a spanyolországi hajózás írásunkat
  2. Hajóbérlés Spanyolországban: Kattints a kiválasztott úti célra a Hajóbérlés Spanyolországban

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe