Hajót bérelni sok szempontból előnyös választás lehet. Nem feltétlenül nekünk kell gondoskodni szakképzett személyzetről, kormányosról, a felszerelés karbantartásáról. Elég, ha élvezzük az utat, átadjuk magunkat a pihenésnek. De ahhoz, hogy ezt nyugodtan tehessük, körültekintően kell dönteni arról, hol, hogyan, mennyiért béreljünk. Ebben a cikkben ehhez adunk néhány gyakorlati tanácsot.
Cikkünkben a következő kérdésekre adunk választ:

Hogyan kezdj neki a hajóbérlésnek?

A legegyszerűbb és legfontosabb tanács: hogyha kezdő vagy ezen a területen, mindenképp kérd szakember segítségét! Hiszen sokféle yacht típus és hajófajta létezik nagyon eltérő tulajdonságokkal. Egészen más lesz számodra ideális, ha egyedül vagy, ha baráti társasággal hajózol, esetleg a nászutadat tervezed bérelt hajóval.

Milyen méretű hajókat kínál egy charter cég?

A legkisebbtől a legnagyobbig minden méret elérhető. Léteznek úgynevezett “mega yachtok”. Ezek hossza a 100 lábat is meghaladja, felszereltségük kiemelkedő és változatos. Jellemzően luxus színvonalúak. A motoros hajók (power yachtok) mérete 100 láb alatti. Ideálisak kisebb csoportok hajós vakációihoz világszerte. A katamarán bérlése is jó megoldás családok, nagyobb baráti társaságok számára. Ez duplatestű hajó, amely méretéhez viszonyítva meglepően nagy befogadóképességű. Főképp egyéni utazók számára jöhet szóba a hagyományos vitorláshajó, amely motorral vagy anélkül, de talán a leginkább hagyományos, “tengerközeli” élményt adja az összes lehetőség közül. Érdemes figyelembe venni, hogy a nagy hajók utastere tágasabb, szellősebb, ez hőségben kedvező, míg a kisebb hajókat a téli időszakban könnyebb felfűteni.

Milyen tényezőkből adódik a hajóbérlés költsége?

A hajóbérleti díjban vannak benne foglalt költségek, és erre jönnek rá extrák. Hogy ez mit jelent, az országonként, sőt yacht charter cégenként változhat. Erről mindig érdemes időben tájékozódnunk. Van, ahol az ár része az ingyenes repülőtéri transzfer, vagy az induláskor egy welcome csomag. Az árat egyébként sok tényező befolyásolja. Úgymint a hajó mérete, kora, kabinok száma, a biztosítás díja, az üzemanyag költsége, a kaució, stb. Persze az is számít, hogy személyzettel, vagy anélkül béreljük a hajót.

Kinek érdemes személyzet nélkül bérelni?

Egyértelműen a tapasztaltabb hajósoknak. Hiszen ilyenkor te döntesz az útvonalról, és te vagy a felelős a hajóért, és annak utasaiért is. Szükséges ilyenkor, hogy a megfelelő – az adott ország által elfogadott – nemzetközi hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkezz. Az adott ország törvényei előírhatják azt is, mennyi rutinnal kell rendelkezned a hajóvezetés terén. A jártasság ugyanis befolyásolja, hogy milyen típusú hajót bérelhetsz, milyen vízfelületre. Ha nincs megfelelő jártasságod, előírás lehet, hogy a legénységed legalább egy tagja tapasztalt vitorlázó legyen.

Milyen hivatalos papírok, okmányok fontosak a bérléshez?

Mindenképp rendelkezni kell érvényes útlevéllel, ha szükséges, vízummal. A bérléskor kérik még a hajóvezetői engedélyt, képesítést igazoló okmányt. A VHF rádió operátor engedély is alapvető iratnak számít. Balesetbiztosítást kötni nem kötelező, de érdemes. Ha EU-s állampolgár vagy, érdemes kiváltani EHIC-kártyát (European Health Insurance Card). Ez a kártya nem helyettesíti az egészségügyi biztosítást, de megkönnyíti a hozzáférést az államilag finanszírozott egészségügyi ellátáshoz az egész Európai Unió területén.
A charter cég a bérlőnek a hajó átadásakor odaadja a hajó dokumentumait. Ezek közül a hajónapló mellett a legfontosabb az úgynevezett hajólevél. Ez igazolja, hogy a hajó állapota és felszereltsége megfelelő az adott vízterületre. A dokumentum érvényességét ellenőrizheti a helyi rendőrség, illetve a kikötői kapitányság.

Mire érdemes figyelni a hajó átvételekor?

Indulás előtt az átvételre érdemes legalább egy órát rászánni. Ilyenkor többek között ellenőriznünk kell, hogy a kötelező felszerelések megvannak-e. Ezek közé tartoznak például a különféle navigációs eszközök. Különösen a kompasz, térképek, sebesség -és mélységmérő, látcső, GPS. Fontosak a hajó iratai, a VHF rádió, a barométer, de a tengeri hajózásban elvárt különféle típusú és jelentésű lobogók is. A mentőmellények, mentőcsónakok és egyéb nélkülözhetetlen biztonsági felszerelések megfelelő számáról és minőségéről mindenképp győződjünk meg.
Ilyenkor kell arról is megbizonyosodni, hogy a hajó fel van-e töltve elegendő üzemanyaggal. Ha hibát, karcolást, esetleg valamilyen elvárható tárgy hiányát észleljük, azt ilyenkor kell jelezni a charter cég képviselőjének. Ennek mindig legyen írásos nyoma. Indulás előtt felvilágosítást kell kapnunk arról, mikor és hol kell hagyni a hajót a bérlési időszak végén, illetve mi a teendő esetleges probléma esetén.

Mit tegyünk, ha baj történt, vagy veszélyhelyzet áll fenn?

A biztonságos hajózás érdekében tartsd be a COLREG szabályokat, és a SOLAS egyezményt. Veszély esetén használni kell a nemzetközileg meghatározott vészjelzéseket. A tengeri jog előírja, hogy a bajba jutott hajónak kötelezően segítséget kell nyújtani. Havária (hajós vészhelyzet) esetén fontos, hogy legyen egy – lehetőleg 0-24 órában hívható – telefonszám, ahonnan a szükséges segítséget megkaphatjuk. Indulás előtt fontos tisztában lenni a saját és a többi résztvevő egészségi állapotával. Ha szükség van rendszeresen szedett gyógyszerekre, abból is tartani kell magunknál. A kötelező és ajánlott védőoltásokról se feledkezzünk meg. A kapitánynak minden esetben tudnia kell a legénység és az utasok egészségi állapotáról, ha az valamilyen speciális felkészülést, felszerelést igényel (pl. asztma, cukorbetegség).

Mit vigyél magaddal a hajóra?

A hajókon gyakran okoz problémát a tárolás, ezért a könnyű, de vízálló táskák, bőröndök jól jöhetnek. A naptej mindig hasznos, akárcsak a tengeribetegség elleni készítmények. A víztisztító tabletta életmentő lehet, ha kifogyunk a palackozott vízből útközben. Informálódj arról, hogy milyen az elektromos rendszer, a csatlakozók a hajón, mert szükség lehet átalakítóra. Még egy praktikus tanács: érdemes a helyi fizetőeszközből készpénzt tartani magunknál, mert félreeső kis kikötőkben, éttermekben lehet, hogy gondot okoz bankkártyával fizetni.

Mikor a legalkalmasabb hajót bérelni?

Amikor hajót keresünk, sosem érdemes “last minute” ajánlatokra várni. Itt akkor járhatunk jól, ha időben foglalunk. Egy Földközi-tengeri mediterrán hajózásra például a nyár a legnépszerűbb időszak. A Karib-térségben pedig a Karácsony és a Szilveszter az az időpont, amire érdemes jóelőre felkészülni, hogy erre az időre olyan hajóhoz jussunk, amilyet szeretnénk. Az Adrián a június és szeptember közötti hónapok számítanak főszezonnak. Ha csak ekkor “ébredünk”, ez azzal jár, hogy a kikötők zsúfoltak, a bérelhető hajók pedig eddigre szinte mind elfogynak. Aki viszont időben nekilát a szervezésnek, néha egészen jelentős, akár 30-50%-os előfoglalási kedvezményhez juthat.

Hogyan válassz úti célt?

Ha mindent megterveztél és felkészültél, már csak egy dolog van hátra: átélni az élményeket a hajózás alatt . Bármi is az elképzelésed, az élethelyzeted, vannak tippjeink, hogy merre érdemes útnak indulni. A világ több mint negyven országában, több mint 300 kikötőbe tudunk téged elkalauzolni, akár kezdő, akár tapasztalt vitorlázó vagy.
Ha a kultúra, a történelmi emlékek érdekelnek, éppúgy vannak ajánlataink, mintha családdal, gyerekekkel tervezed a vitorlázást. A természeti szépségek után kutatva segítünk neked abban, hogy minél több szigetet, partot, eldugott öblöket fedezhess fel a legkülönbözőbb országokban és tartományokban.

Olvass tovább és tudj meg többet a hajótípusokról
Olvass tovább és tudj meg többet a hajó szolgáltatástípusokról
Olvass tovább és tudj meg többet a hajós program lehetőségekről
Olvass tovább és tudj meg többet a hajós és vitorlás úti célokról

Értékelem!