Tudj meg mindent a Exuma-szigeteki vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! Az Exumák egy nagyobb szigetlánc a Grand Bahama Bank keleti szélén, Nassautól délre. Háromszázhatvanöt kisebb szigetből és homokzátonyból áll, melyek közül jó pár lakatlan. Lenyűgöző a térség állat- és növényvilága, szárazföldön és tengerben egyaránt. A szigetcsoport egy jelentős része a világ egyik legnagyobb nemzeti parkjához, az Exuma Cays Land and Sea Parkhoz tartozik. A lánc legnagyobb szigete, a Great Exuma, a terület déli végén fekszik. Hatalmas kikötője van, ami a téli időszakban mindig megtelik hajókkal. A szigetnek van saját nemzetközi reptere is. Úgy tartják, hogy Bahamák legjobb strandjai az Exuma-szigeteken itt vannak, így bárhol meg tudunk pihenni hajózás után egy hűsítő koktél mellett. Páratlan hely egy felemelő nyaraláshoz. vitorlázás az Exuma-szigeteken
A cikk az alábbiakat foglalja össze

Időjárás az Exuma-szigeteken

Az Exumákon az éghajlat a szubtrópusi. Ez azt jelenti, hogy egész évben enyhe meleg van. Az évi középhőmérséklet 28 °C, ez télen körül-belül 21°C-t, nyáron 27 °C-t jelent. 16 °C alá általában nem esik a hőmérséklet és a maximum is nagyjából 32 °C körüli. Az uralkodó szél télen északkeletről, nyáron délkeletről fúj, és ez némileg hűti is a levegőt. Sebessége egész évben átlagosan 15 km/h. Csapadék leginkább a nyári hónapokra jellemző. Nyár végén, ősszel – a júniustól novemberig tartó időszakban – veszélyt jelenthetnek a trópusi ciklonok (hurrikánok). Az erős szél és az általa felduzzasztott tengervíz gyakran súlyos károkat okoz. Alapvetően az Exumákon az időjárás egész évben kellemes, így a hajózás is élvezetes mindegyik évszakban. Egyedül a hurrikánszezont kerüljük, ugyanis a viharok komoly kihívások elé állíthatják a tengerészeket. Több infó: időjárási feltételek, széladatok az Exuma-szigeteken.

Kikötők és szigetek az Exumákon

Hajózni az Exumákon egészen hihetetlen kaland. Rengeteg kicsi sziget és homokzátony követi egymást, melyeket egytől egyig érdemes felfedezni. A körülmények szinte mindig kiválóak, a vizek nyugodtabbak, mint a szomszédos területeken. A szigetláncon belül, illetve a nyugati oldalon békésebb és sekélyebb a tenger. A keleti oldal nyitottabb és mélyebb, valamint a szelek és az árapályok is erősebbek. A vitorlázás némi tapasztalatot igényel, de rengeteg a kiváló horgonyzóterület és kikötő, ahol tarthatunk egy pihenőt az utunk során. Ezek közül mutatunk be néhányat.

George Town

George Town Great Exuma közép-nyugati részén fekszik. A város körül szinte bárhol le tudunk horgonyozni, nagyon védett környék. Jó rögzítőhelyek vannak a központban, a Kidd Cove-nál, valamint kicsit délebbre a Crab Cay mögött, a Red Shanksnél. A centerben van egy nagyobb, az Exuma Markethez tartozó kikötő, ahonnan könnyen eljuthatunk az központ üzleteihez. A közelben találunk üzemanyagtöltő állomást. Van több jachtkikötő is a környéken, például a February Point Marina és a Marina Village Crab Cay. Mindegyik kisebb, családiasabb hely. A város déli részén található az Exuma Yacht Club. Itt hozzájuthatunk üzemanyaghoz, elektromos áramhoz, vízhez, jéghez, valamint van zuhanyzó is. A városban van több étterem és élelmiszerbolt is. Kikötők az Exuma-szigeteken

Emerald Bay Marina

Az Emerald Bay Marina körül-belül húsz kilométerre fekszik George Towntól. A kikötőben százharminchárom hajóhely van, ahol biztosítanak elektromos áram, Wi-Fi és üzemanyag hozzáférést. Fel tudjuk tölteni a víz és jég tartalékainkat, van mosoda, zuhanyzó, ital- és élelmiszerbolt. A kikötő kínál non-service hajóhelyeket is, ezek valamivel olcsóbbak. A mélység nagyjából négy méter.

Stocking -sziget

A Stocking -sziget egy hosszú, keskeny sziget George Townnal szemben. A sziget jachtkikötője a Kevalli House & Marina, ahol hosszú –és rövidtávú hajómegőrzést is vállalnak. Lehorgonyozni a Church Bayen, a Sand Dollar Beachnél vagy a Volleyball Beachnél tudunk. Itt találjuk a világhírű Chat ’n Chill bárt, ami rengetegféle szolgáltatást nyújt vendégeinek. Ezeket szabadon használhatjuk, amíg itt tartózkodunk és fogyasztunk is valamit. A Stocking -sziget közvetlen szomszédja az Elizabeth -sziget. A sziget kikötője, az Elizabeth Harbour, az egyik legnagyobb természetes kikötő a világon. Kedvelt menedékhelye a vitorlásoknak.

Great Guana Cay

A Great Guana Cay az Exuma szigetlánc középpontjában helyezkedik el. Két jó horgonyzóterülete van, a Black Point és a Little Bay. A Black Point egy igazi kis gyöngyszem. Nagyszerű a kikötője, sok-sok rögzítőhellyel. Az emberek nagyon barátságosak és közvetlenek, és fontos számukra, hogy a hajósok minden igényét kiszolgálják. A Little Bay egy kisebb öböl a Black Point déli végénél. A tengerfenék homokos, ami kiválóan megtartja a hajókat. A mélység három-négy méter körüli. Gyönyörű strandja van és nagyon védett, azonban errefelé nincs semmilyen létesítmény, se kikötő, sem üzletek.

Lee Stocking -sziget

A Lee Stocking -sziget Great Exumától keletre található. Itt van az Exuma-szigetek legmagasabb pontja a Perry Hill, illetve egy régi, elhagyatott tengerbiológiai kutatóállomás. Nagyon érdekes hely, amit kár lenne kihagyni. A sziget északi részénél lévő öblökben tudunk biztonságosan lehorgonyozni, a kihelyezett kikötőbóják segítségével. A mélység átlagosan két méter.

Little Famer’s Cay

A Little Farmer’s Cay egy fejletlenebb sziget a Great Guana Cay és a Great Farmer’s Cay között. Kikötője, a Little Harbour nagyon jól védett, kiváló rögzítőhelyekkel. A sziget északi csücske és a Great Guana Cay közötti területen a kihelyezett kikötőbójáknál tudunk lehorgonyozni. Itt kapott helyet a Farmer’s Cay Yacht Club is. Ez egy kisebb jachtkikötő, ahol hozzájuthatunk üzemanyaghoz, vízhez, jéghez és elektromos áramhoz. A jachtklubhoz tartozik egy étterem és egy bár. Egyéb horgonyzóhelyeket is találhatunk a közelben, ezek viszont más vállalkozások tulajdonában állnak. Sajnos nincsenek megfelelően jelölve, ezért nem tudhatjuk pontosan, kikhez tartoznak. A területen dagálykor a víz mélysége négy méter. Partok és öblök az Exuma-szigeteken

Vitorlázz az Exuma-szigeteken! Exuma-szigeteki hajós útvonalak

Vitorlázás az Exuma-szigeteken: 1 hetes hajós útiterv

Ez az útvonal egy tipikus exumai körút. A környék egyik legnagyobb hajós központjából indulunk, a Highbourne Cay-től. Dél felé vesszük az irányt, majd haladunk végig az egymást követő szigetek mentén, egészen a Compass Cayig. Itt fordulunk vissza. Gyönyörűszép helyeken fogunk kikötni, hisz mindegyik sziget egy külön felfedezésre váró világ. Ha tehetjük, nézzük körül mindenhol, vagy élvezzük a bahamai strandok pihentető nyugalmát. Exuma-szigeteki hajós útvonaltervező

1. nap Highbourne Cay – Norman’s Cay

18, 20 km (11, 31 mi)
Az első megálló a Norman’s Cay. Ez az Exumák egyik legkáprázatosabb szigete, ugyanis az egész területet egy ősi korallzátony veszi körül. Bármilyen vízi tevékenységhez kifogástalanok a körülmények, de egy relaxálós délutánhoz is tökéletes hely. A sziget délnyugati pontján Carlos Lehder, drogbáró repülőjének maradványai rejtőznek a tenger alatt. Elsőrangú búvárhely, hiszen a repülő szinte sértetlen, miközben különböző trópusi halak és korallok otthonává vált. A sziget több pontján le tudunk horgonyozni. Azok a hajók, amik jobban bírják az erős hullámzást, használhatják a Battery Point és a Norman’s Cut közötti területet. A kisebb merülésű járművek pedig a Boot Cay közelében találhatnak megfelelő rögzítőhelyeket. További horgonyzóhelyekre a délkeleti oldalon bukkanhatunk, a dokk és a repülőroncs között. Ez a környék elég jól védett a szelek ellen, és a mélység két méter körüli.

2. nap Norman’s Cay – Shroud Cay

6, 80 km (4, 23 mi)
A Shroud Cay az Exumas Cay Land and Sea Park északi végénél található. A szigetet egy csodálatos folyó szeli át, ami egy pompás strandhoz vezet. A strandon egy régi, elhagyatott tábor maradványai árválkodnak, ami a nyolcvanas években kábítószer ügynökeinek bázisaként szolgált. A sziget környékén kikötőbójáknál tudunk lehorgonyozni, amiknek használata egy adott díjhoz kötött. Kiépített kikötőhelyek is rendelkezésre állnak, amik ugyancsak díjkötelesek.

3. nap Shroud Cay – Staniel Cay

55, 10 km (34, 24 mi)
Az exumai hajósok egyik kedvenc célpontja a Staniel Cay. Itt található a híres Thunderball Grotto, ami nevét a szigeten forgatott, 1965-ös James Bond film után kapta. A szigetnek van egy pompás jachtkikötője, a Staniel Cay Yacht Club. Tizennyolc hajó fér el, van náluk üzemanyag, elektromos áram, víz és jég. A mélység kettő és három méter közötti. A környéken találunk még további jó horgonyzóhelyeket a Sampson Cay közelében. Ez a homokzátony nagyjából öt kilométerre fekszik, és a körülötte lévő sekély vizeken biztonságos a rögzítés.

4. nap Staniel Cay – Compass Cay

14, 30 km (8, 89 mi)
A Compass Cay szintén az Exumas Cays Land and Sea Park része. A szigeten egy kanyargó mangrove folyó folyik keresztül, aminek a végén a Rachel’s Bubble Bath-t találjuk. Ezt a különleges „fürdőt” az óceán táplálja. Az áradó víz a zátonyoknak ütközik, aminek köszönhetőn olyan a hatás, mintha egy természetes jacuzzi lenne. A sziget jachtkikötője eléggé elszigetelt, és csak néhány alap ellátást biztosítanak. Kijjebb is le tudunk horgonyozni, de a terület használata ugyancsak díjköteles. Déli irányba van még egy nagyon jó menedékhely, kiváló rögzítőhelyekkel. Ez egy nagyon csendes és nyugodt környék, viszont csupán tíz hajó számára van elegendő hely.

5. nap Compass Cay – Waderick Wells Cay

17, 35 km (10, 78 mi)
A Waderick Wells Cay az Exuma Nemzeti Park egyik legvédettebb szigete. A kikötő-öböl minden irányból védett, ezért nagyon népszerű a hajósok körében. A hajó rögzítése csak a jelölőbójákon kívüli területen, az Emerald Rocknál megengedett. A korallzátonyok közelében tilos a lehorgonyzás. Számos jó horgonyzóterület van a szigeten, egyedül az északi részen nincsenek jó rögzítőhelyek. A díjakkal kapcsolatos információkat az Exuma Park honlapján találjuk. Nagyon sok a látnivaló és a pompás strand. Érdemes egy délutánt eltölteni itt. Hajózás az Exuma-szigeteken

6. nap Waderick Wells Cay – Hawksbill Cay

19, 85 km (12, 34 mi)
A Hawksbill Cay ugyancsak az Exuma Cays Land and Sea National Park része. Nagyon nyugodt és csendes hely. A szigeten kiépített kikötő nincs, a kihelyezett kikötőbójáknál tudunk lehorgonyozni. A mélység körül-belül két méter.

7. nap Hawksbill Cay – Little Norman’s Cay – Highbourne Cay

21, 40 km (13, 29 mi)
Az utolsó állomás a Little Norman’s Cay. Ez a mindössze két kilométer hosszúságú kis homokzátony tökéletes lezárása az exumai utunknak. Az tengeri élet élénk és gyönyörűszép a strand. A sziget körül jól védett, biztonságos horgonyzóhelyeket fogunk találni.

7 napos exumáki vitorlás útvonal

Ezen az útvonal az Exumák legnagyobb szigetéről indulunk, Great Exumáról. Most észak felé fogunk haladni, a Highbourne Cay-ig. Ez egy hosszabb körút, ahol nagyon távolságokat fogunk megtenni, így be hajózzuk majd szinte az egész szigetláncot. Megismerhetjük a környék legizgalmasabb szigeteit és belekóstolhatunk az igazi bahamai hajós életbe. Hajós útvonaltervező az Exuma-szigeteken
1. nap George Town – Lee Stocking -sziget 42, 15 km (26, 19 mi), 2. nap Lee Stocking -sziget – Great Guana Cay 49, 00 km (30, 45 mi), 3. nap Great Guana Cay – Shroud Cay 64, 00 km (39, 77 mi), 4. nap Shroud Cay – Highbourne Cay 22, 55 km (14, 01 mi), 5.nap Highbourne Cay – Norman’s Cay 18, 20 km (11, 31 mi), 6. nap Norman’s Cay – Big Farmer’s Cay 92, 80 km (57, 67 mi), 7. nap Little Farmer’s Cay – Emerald Bay – George Town 51, 45 km (31, 97 mi)

Hajó tankolási lehetőségek az Exuma-szigeteken

  • EXUMA YACHT CLUB: GPS Koordinátták : 23.504422, -75.768282
  • EXUMA DOCKING SERVICES: GPS Koordinátták: 23.503980, -75.767437
  • EMERALD BAY MARINA: , Mélység: 4 m, GPS Koordinátták: 23.630300, -75.916910
  • LITTLE FARMER’S CAY YACHT CLUB: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 8-22, GPS Koordinátták: 23.964241, -76.323389
  • STANIEL CAY YACHT CLUB: , Mélység: 3, 5 m, Nyitvatartás: 8-21, GPS Koordinátták: 24.172347, -76.445368
  • HIGHBOURNE CAY MARINA: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 8-17, GPS Koordinátták: 24.708938, -76.821578

Az Exumák egy igazi kis gyöngysor a Bahamákon. Valódi paradicsom a hajózás szerelmeseinek, legyen az amatőr vagy tapasztalt tengerész. Nyugat felé nyugodt vizek, kelet felé a nyílt óceán vár minket. Ezen a több mint kétszáz kilométeres területen bárhova eljuthatunk a lélekvesztőnkkel. Csodás szigeteken fogunk partra szállni, magányos strandokon süttethetjük magunkat vagy éppen izgalmas túrákon fedezhetjük fel a térség rejtett szépségeit. Akárhogy is, az exumai hajós utunk biztosan maradandó élmény lesz. Több Bahamas sailing tours or choose an another hajóbérlés in the Bahamas

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Exumas

4.5/5 - (411 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.