Ha szeretnéd megtapasztalni a nagyon és a kevésbé felkapott üdülőhelyek közötti különbségeket, hajózz el Dubrovnikból Montenegróba. Szembetűnő különbséget fogsz tapasztalni a Trónok Harca miatt kiemelt turistacélponttá vált Dubrovnik és a nyugodtabb montenegrói városok között. Cikkünkben részletesen ismertetjük a térség időjárását, a fontos kikötőket, illetve a látnivalókat.
Vitorlázás Dubrovnikból Montenegróba
Cikkünkben az alábbiakat ismertetjük:

Fontos tudnivalók ha Dubrovnikból Montenegróba vitorlázol

Az Adriai-tenger jellemző időjárása

A Dél-Adriai régióban a térség egészére jellemző mediterrán éghajlat uralkodik. Májustól kezdődik a hosszantartó meleg időszak. Ilyenkor tartósan 20 fok fölött van az átlaghőmérséklet. Az ilyenkor még 19 fok körüli vizet inkább csak bátor úszóknak ajánljuk. Július-augusztus körül van a legforróbb időszak, ekkor a 30 fokot is meghaladja az átlaghőmérséklet. Úszni is ebben az időszakban érdemes, a tenger 24 fok köré melegszik fel. Nyáron a széljárás is igen kedvező vitorlás szempontból, az északnyugati misztrál pont kiváló délkeleti irányú hajózáshoz. Tavasszal és ősszel az északi-északkeleti bóra és az afrikai eredetű Jugó váltakozását tapasztaljuk. A Montenegró legfontosabb parti városait magában foglaló, hegyek által körülvett Kotori-öbölben mindig váltakozik a széljárás. Check the időjárási feltételek, széladatok Montenegróban.

Pénznemek és plusz kiadások

Horvátország pénzneme a kuna, az idegenforgalom szempontjából fontos helyeken sok esetben elfogadják az eurót is. Montenegróban kizárólag az eurót használják. Ha szeretnél Dubrovnikban vásárolni, akkor helyi bankban vagy valutaváltóban válts pénzt. Vedd figyelembe a költségek megtervezése közben, hogy a montenegrói kikötőkben főszezon idején 50-110 eurót is elkérhetnek egy kikötésért. Főszezonon kívül jóval olcsóbban, 25-50 euró között megúszhatod a kikötéseket. Ha esetleg a Dubrovnik körüli horvát kikötőkbe is ellátogatnál, szezontól függetlenül 60-100 euró között számolj kikötőnként. A montenegrói hajózási engedély ára 1 hétre 40-350 euró között lehet hajód hosszának függvényében. Az enni- és innivaló ára Montenegróban jóval olcsóbb, akár majdnem fele is lehet a horvát áraknak.

Mit érdemes hajózás előtt vagy után tenni Dubrovnikban?

A dubrovniki repülőtér Cavtat mellett terül el, innen helyi busszal vagy taxival jutsz be Dubrovnikba. A minden egyes repülőjárat után fél órával induló busz a legolcsóbb. Ennek ára 7.5 euró. Ha délelőtt érkezel, bőven jut időd körülnézni az óvárosban. Ha megszállott Trónok Harca-rajongó vagy, érdemes lehet befizetned egy nagyjából 3 órás gyalogos körútra. Ennek során bemutatják a sorozatbeli Királyvárban játszódó jelenetekhez felhasznált helyszíneket. Vagy ha még azelőtt szeretnél tengerre szállni, hogy átvennéd a bérelt hajót, akkor egy 2 órás hajós-gyalogos útvonalra is befizethetsz. Ebben az esetben a sorozatban szereplő vitorláshajók egyikével fogod körbehajózni Dubrovnik falait.
Hajózás Dubrovnikból Montenegróba

Beutazás Montenegróba

Horvátországból Montenegró vizeire hajózva mindenképpen ki kell jelentkezned. Ezt Dubrovnikban vagy Cavtatban kell elintézned attól függően, hogy melyik az elutazás előtt utoljára igénybevett horvát kikötő. A horvát kijelentkezési folyamat ingyenes. A kijelentkezés napján kell Montenegróban bejelentkezned. Erre egész évben van lehetőséged Zelenikában vagy Bar-ban. Horvátország felől Zelenika van közelebb. Utazásod végén Montenegróban kijelentkezel, majd Horvátországban be, ezek már teljesen díjmentes folyamatok.

Egyirányú vagy oda-vissza utat válasszak?

Ha rövidebb, nyáron a szélnek köszönhetően könnyebben teljesíthető útvonalat szeretnél, akkor egyirányú útra vállalkozz. A cikkünkben ajánlott egyirányú út végén a montenegrói Bar-ban adod le a hajót. Innen távolsági busszal juthatsz vissza Dubrovnikba. Több cég is nyújt ilyen szolgáltatást, viszont csak a nyári időszakban, júniustól szeptemberig. Ezekből következően egyirányú útra nyáron érdemes vállalkoznod, hogy a hajózás és a visszajutás egyaránt zökkenőmentes legyen.
Az oda-vissza út nehezebb, mert a megtett út felét mindenképpen széllel szemben fogod megtenni. Nyáron az utolsó nap a legnehezebb, mivel a misztrállal szembemenve kell északnyugati irányban több mint 90 kilométert hajóznod. Tavasszal és ősszel a bóra és a Jugó váltakozása oda és visszafelé egyaránt okozhat meglepetéseket. Ezért ezt az útvonalat akkor ajánljuk, ha több időt szeretnél a tengeren tölteni és nem rettent el egy kis kihívás. Előnye az egyirányúval szemben, hogy főszezonon kívül is egyértelmű a visszaút menete.

Kikötők a Dubrovnikból Montenegróba tartó úton

ACI Marina Dubrovnik

Ezt a jól felszerelt kikötőt Dubrovnik óvárosától 6 km-re találod. Egész évben nyitva tart. 425 vízi és 140 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áramvételezési lehetőség, de találsz itt pénzváltót, éttermet, mosodát, zuhanyzót is. A kikötő elnyerte a Blue Flag minősítést. A kikötőhelyek legfeljebb 60 m hosszúságú yachtok befogadására képesek.
Miután végigjártad Dubrovnik nevezetességeit, ez a kikötő nagyszerű kiindulópont lehet, ha szeretnél körül nézni néhány környező szigeten

Dubrovnik kikötője

Ez a kikötő Gruz mellett található, Dubrovnik óvárosától mindössze 3 km-re északnyugati irányban. A környéken találsz éttermeket, kávézókat, ajándékboltokat, pénzváltókat és még bankokat is. Ami azonban igazán fontos, hogy autókölcsönző is van a közelben.
A hajók hosszát és szélességét tekintve nincsenek megkötések. A maximális merülés 11 m lehet. Horgonyzási lehetőség van: a vízmélység 42 m.

Budva kikötője

A védett kikötő Dukley Marina Budva néven szintén ismert. 300 hajó számára nyújt helyet, ezek hossza akár 40 méter is lehet. A maximális mélység 4 méter. Ha megéheznél, a kikötő területén van bár és étterem is. A mosoda, a tankolás, valamint a hajó karbantartása szintén megtalálható a kiváló szolgáltatások között.
Kikötők

Bar kikötője

Ez Montenegro legnagyobb és legfontosabb kikötője, az ország déli részén található. A helyet Luka Bar néven is emlegetik. A kikötő több részből áll: polgári menetrend szerinti hajók kikötője, magánhajók kikötője, kereskedelmi kikötő és hadikikötő. A horgonyzóhelyek száma a 600-at is meghaladja, maximum 35 méter hosszú hajókat képes fogadni. A kikötő mélysége 8 méter. Területén találsz éttermet, van Wi-Fi, karbantartási lehetőség, ráadásul vitorlás iskola is működik.

Herceg Novi kikötője

A D-Marin Portonovi kikötő 238 helyet biztosít, legfeljebb 120 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék maximális mélysége 20 méter. A kikötő számos létesítménnyel van körülvéve: tudsz tankolni, ráadásul kiváló kávézók, koktélbárok és éttermek közül választhatsz.

Tivat kikötője

A Porto Montenegro nevű kikötő jelentősen elősegítette Tivat felvirágzását, ugyanis a világ leggazdagabb emberei látogatják. 450 horgonyzóhellyel rendelkezik, a legnagyobb luxusjachtok fogadására alkalmas. A komplexumhoz rezidenciák, éttermek, butikok, az ötcsillagos Regent Porto Montenegro Hotel és számos további létesítmény is tartozik.

Kotor kikötője

Kotor kikötőjét Luka Kotor vagy Cattaro kikötő néven is emlegetik. 30 hajó számára alkalmas, ezek legfeljebb 30 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék maximális mélysége 8, 5 méter. A védett kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával, bárt és éttermet is találsz. Lehetőség van tankolásra, valamint a hajó karbantartására. Sőt, szükség esetén akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

Vitorlázz Dubrovnikból Montenegróba! Egyirányú- és oda-vissza útvonalak

Egyirányú vitorlás útvonal Dubrovnikból Montenegróba

Ez az útvonal könnyedén teljesíthető egy hét alatt. A távok viszonylag rövidek, így sok időd marad a látnivalókra. Ha kedved tartja, rengeteg történelmi jellegű érdekességet látogathatsz meg utad során. Ezen felül csodálatos, hosszú homokos tengerparti szakaszon strandolhatsz az útvonal vége felé.
Hajós útvonaltervező Dubrovnikból Montenegróba

1. nap: Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) – Cavtat

23, 04 km (14, 32 mi)
A dubrovniki ACI Marina mély öbléből nyugatra kiindulva, majd déli-délkeleti irányba hajózva megérkezel Cavtat-ba. Ha a művészet és kultúra érdekel, figyelmedbe ajánljuk Vlaho Bukovac horvát festőművész múzeummá átalakított egykori lakhelyét. A kisváros dombján találod a Racic mauzóleumot is, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az Adriai-tengerre.

2. nap: Cavtat – Zelenika

44, 42 km (27, 60 mi)
A bejelentkezési kötelezettségeknek eleget kell tenned, ezért Zelenika az első állomásod. Miután elintézted a kikötőben a formalitásokat, mindenképpen nézz körbe a csendes kis faluban. Látogasd meg a napsütötte tengerparti strandot is.

3. nap: Zelenika – Kotor

25, 00 km (15, 53 mi)
Zelenikát keleti irányban elhagyva, majd a szűk északi szorost követően keleti-délkeleti irányba tartva megérkezel Kotor fő kikötőjébe. Az öbölben összevissza fújó szelek miatt az eddigiekhez képest ez már egy kicsit nehezebb szakasz. Ha van kedved egy pici kitérőre, keletre kanyarodás előtt közelítsd meg Perast tengerészvárosát és az előtte fekvő két apró szigetet. Ezek a kis szigetek templomos zarándokhelyek voltak régen.
Kotorban szinte minden fontos látnivaló közel van a kikötőhöz. Ahogy áthaladsz a Tengeri Kapun, egyből a főtérre jutsz. Érdemes megnézned az 1602-ben felépült, csonka tetejének köszönhetően befejezetlennek tűnő Óratornyot. Északkeleten találod a barokk stílusú fegyverraktárat. A déli oldalon rengeteg látnivaló van, ne hagyd ki a Szent Tripun katedrálist! Gyönyörű látványt nyújt rusztikus stílusával és a mögötte tornyosuló sziklafalakkal, nem véletlen lett Kotor jelképe. Ha érdekel a montenegrói hajózás története, mindenképpen látogasd meg a Montenegró Tengerészeti Múzeumot! Itt rengeteg hajómakettet, régi műszert és egyéb hajós dolgokat láthatsz.

4. nap: Kotor – Tivat (Porto Montenegro Marina)

14, 68 km (9, 12 mi)
Miután megnézted Kotor látnivalóit, nagyrészt a tegnapi útvonalat ismétled meg ellentétes irányban. Most viszont a szoros után délre fordulva a keleti part mentén haladsz, hogy megérkezz Tivat legújabb jachtkikötőjébe. A város két kikötővel is rendelkezik, mindkettőben szebbnél szebb luxushajókat láthatsz. Ahova megérkezel, az a kikötő a térség legfontosabb hajójavító üzeme is egyben. Érdekes látvány itt a repülőtér is, amelynek elején a kifutó vége igen közel van a tengerhez.
Mindenképpen nézd meg a város hatalmas botanikus kertjét. Itt számtalan különféle növényt láthatsz, melyeket eredetileg a Földközi-tengert behajózó tengerészek hoztak vissza. A kikötőre visszatérve itt találod meg a hajótörténelmi múzeumot is, ahol még egy restaurált jugoszláv tengeralattjárót is megnézhetsz.
Kikötők Montenegróban

5. nap: Tivat – Herceg Novi

13, 59 km (8, 44 mi)
Herceg Novi az 5 kilométer hosszú tengerparti sétánya és az előtte lévő strandok okán lett kedvelt turistacélpont. A város látnivalóinak jelentős része a török megszállás idejében épült. Ilyen például a régen börtönnek használt Kanli Kula erőd és a Főtéren lévő Sat Kula óratorony is. A tengerparthoz közelebb találod a Szent Jeronim templomot, amelyet egyházi funkcióján felül tengeri őrtoronyként is használtak. Ha szeretsz bulizni, látogasd meg estefelé a Tengeri Erődöt, amely nappal nyári színház, estefelé diszkó.

6. nap: Herceg Novi – Lustica Bay – Budva

41, 53 km (25, 80 mi)
A félszigetet délre megkerülve továbbhaladsz Budva felé, útközben megállsz a rohamosan fejlődő Lustica-félszigeti öbölben. A hajókat fogadó kikötő igazi halászfalus hangulatot kölcsönöz az öbölnek. A parti sétányon hihetetlenül széles kínálattal rendelkező éttermeket és boltokat, valamint lusuxapartmanokat kínál látogatóinak.
Budva városának legfeltűnőbb jellegzetessége a Citadella. A várfal keleti részét a tengerre építették. Az erődön belül találod a Szent Mária templomot, egy laktanyát és egy teraszos éttermet. A Citadellával átellenes oldalon lévő Szent Mária bencés apátság épületében képzőművészeti kiállításokat és komolyzenei koncerteket tartanak. Ha igazán különleges helyen szeretnél strandolni, látogasd meg a taxihajóval megközelíthető Szent Miklós szigetet.

7. nap: Budva – Bar

29, 87 km (18, 56 mi)
Bar az egész térség egyik legnaposabb városa, egy évben majdnem 270 napsütéses napot kap a város. A város környékén rengeteg kiváló homokos strandot látsz már kikötés előtt is. Ezek közül a Királyné Strandja a legismertebb. A környéken lévő strandok mindegyike nyugatra néz, felejthetetlen naplementéket biztosítva a látogatóknak. A strandok egy része csak hajóval közelíthető meg.
A várostól 4 kilométerre lévő Stari Bar egy régészeti lelőhely, ahol a régi vízvezetékrendszert és az egykori épületeket is megcsodálhatod. Mai napig üzemel itt a piac, ahol a helyiek többek között olívaolajat, pálinkát és bort árulnak. A város délkeleti részén olajfák terülnek el, közülük az állítólag 2000 éves Mirovica olajfa lehet a legidősebb.

1 hetes oda-vissza vitorlás útiterv Dubrovnikból Montenegróba

Az egyirányú úthoz képest nehezebb útvonal. Délkeleti irányba haladva segíteni fog a nyári misztrál. A Dubrovnikba visszafelé vezető úton már megnehezíti utadat.
1. nap Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) – Cavtat 23, 04 km (14, 32 mi), 2. nap Cavtat – Zelenika 44, 42 km (27, 60 mi), 3. nap Zelenika – Kotor 25, 00 km (15, 53 mi), 4. nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro Marina) 14, 68 km (9, 12 mi), 5. nap Tivat – Herceg Novi 13, 59 km (8, 44 mi), 6. nap Herceg Novi – Budva 35, 80 km (22, 24 mi), 7. nap Budva – Lustica Bay – Dubrovnik 91, 80 km (57, 04 mi)
vitorlás útvonaltervező Dobrovnikból Montenegróba

Hajó tankolási lehetőségek Dubrovnik környékén, hajós benzinkutak a Montenegróba tartó úton

Hajótankolási lehetőségek Dubrovnik környékén

 • DUBROVNIK, ACI Marina: Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: Mélység: 3, 7 – 4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714
 • SOBRA, MLJET: Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: Mélység: 2, 5 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • PLOCE: Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • MAKARSKA: Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • VRBOSKA, HVAR: Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VIS: Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • SOLTA: Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • SPLIT: Mélység: 3, 5 – 4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • PRIMOSTEN: Mélység: 3 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353

Hajó tankolási lehetőségek Montenegró környékén

 • KOTOR: Mélység: 8, 5 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.426348, 18.767266,
 • TIVAT – Porto Montenegro: Mélység: 12 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433897, 18.691430
 • HERCEG NOVI – Portonovi Marina: Mélység: 20 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433903, 18.603754
 • BUDVA – Dukley Marina: Mélység: 4 m, Nyitvatartás: május 1.-től október 1.-ig 8-22h között, GPS Koordináták: 42.279906, 18.838321
 • BAR – AD Marina: Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 7-20, GPS Koordináták: 42.098617, 19.088010

Ha a népszerű nyaralóhelyekhez képest kevésbé zsúfolt és barátságosabb vidéken szeretnél hajózni, semmiképp ne hagyd ki a montenegrói partvidéket. Itt még nem annyira üzletszerű a turizmus. Ezért az emberek sokkal barátságosabbak, az árak kedvezőbbek és főszezonban sincsenek túl sokan.
Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia

5/5 - (473 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.