Az Adria partján elnyúló kicsiny ország, közel 300 kilométer hosszan húzódó partszakasza, számtalan hajózásra alkalmas kis romantikus öböllel kápráztat el mindenkit, aki a vitorlás hajózás szerelmesének vallja magát. Montenegró partvonalát emellett körülbelül 70 kilométer hosszan homokos strandok tarkítják, ahol alkalmanként filmbe illő körülmények között lazíthatsz, többnyire turista tömegektől mentesen, távol a nagyvárosok zajától.
Bővebb információt a montenegrói hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Montenegróról, Montenegró időjárása. Meríts ihletet a montenegrói hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a montenegrói vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a montenegrói hajózás írásunkat.

Montenegró, piciny mérete ellenére számtalan érdekességgel, és látnivalóval rendelkező ország.

Montenegró elhelyezkedés

Az ország európai viszonylatban viszonylag ritkán lakott hegyvidéki terület a Dinári-hegységben. Meredeken leereszkedő hegyek kísérik öblökkel tagolt partját az Adria mentén. Legnagyobb öble a Kotori-öböl. A montenegrói part az Adriai-tenger délkeleti részén helyezkedik el, Horvátország és Albánia között. 260, 2 km hosszú, melyből a szárazföldi part hossza 249, 1 km, a szigetek partvonalának hossza: 11, 1 km. A tenger gyorsan mélyül, az Adria legmélyebb pontja Montenegró partjai előtt található, 1280 m

Montenegró története

Az első leletek a paleolitból valók. Illír törzsek éltek itt i.e. 500.-tól i.e. 200.-ig. Utána a rómaiak fennhatósága alá került ez a terület, mely időszakról még ma is több város megmaradt. A hatodik századig bizánciak uralták, majd jöttek a szlávok. Ők honosították meg a katolikus vallást.A 12. század végétől a 15. század közepéig Montenegró mai területének nagy része a szerb állam (Rakša) részét képezte.Montenegrót 1878.-ban a Berlini Kongresszuson ismerték el független államnak, és a nagyhatalmak támogatásával jelentősen megnövelte területét.

1916.-ban a király elvesztette hatalmát, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia elfoglalta az ország területét. 1929.-ben a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság Jugoszlávia néven szerveződött újjá. ugoszlávia szétesése után 1992.-ben létrejött a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság, melynek két tagállama Montenegró és Szerbia voltak. 2003.-ban ez átalakult Szerbia és Montenegró Államközösségévé, amely a két állam laza szövetségén alapult.

Strandok Montenegróban

Montenegró elszigeteltsége, és piciny mérete ellenére a legkülönfélébb strandolási lehetőségeket kínálja minden ideutazó számára.

Mogren

Montenegró egyik aranyhomokos strandja, amelyet egy hatalmas, gyönyörű hegy oszt ketté. Az itt fürdőzők felfedezhetnek egy barlangot is, ami összeköti a két strandot. A bátrabbaknak lehetőségük van, a strandot kettéválasztó hegy megmászára is.

Petrovac

Petrovac 600 méteren húzódó homokos városi strandját mind a turisták, mind a helyiek szívesen látogatják a türkizkék vizének és a rusztikus, régi városának köszönhetően. A nyári hónapokban egy igazi nyüzsgő, élettel teli turistaközponttá válik a hangulatos kávézóival, éttermeivel és aranyhomokos partjával.

Mala Plaža

Itt érezhetjük igazán a mediterrán hangulatot, hiszen a strand a plázson fekszik. Ez a kis strand főszezonban egy kicsit zsúfoltnak mondható, de igazi mediterrán élményt nyújt. A parton este még nagyobb a nyüzsgés, hiszen minden turista és helyi is itt gyűlik össze. A kivilágított óváros és az öböl különleges látványt nyújt ilyenkor

Jazz Beach

Budvától 3 kilométerre, Tivat irányába találjuk Montenegró egyik leghosszabb és legélénkebb strandját, a Jazz Beach-et. Körülbelül 1200 méter hosszan nyúlik el a Jazz Beach apró kavicsos partja, amely tele van kávézókkal és éttermekkel.

Főbb látnivalók Montenegróban

A Lovćen Nemzeti Park

A Nemzeti Park amely a Lovćen hegytömb középső részén helyezkedik el. A Lovćen különlegessége, hogy bárhol is állunk, káprázatos és felejthetetlen látvány tárul majd elénk. A térségben az eredeti Nemzeti építészetet is megismerhetjük, hiszen körülbelül tíz templom díszíti a lovceni tájat különleges templomtornyaikkal

Biogradska Gora Nemzeti Park – Esőerdő és Gleccsertó

A park legnagyobb természeti értéke a Biogradska gora esőerdő. Az utolsó három fennmaradt esőerdő egyike Európában amely hatalmas területen helyezkedik el. 1094 méter magasan, az esőerdő szívében található a Biogradsko tó, a legnagyobb és legismertebb gleccsertó a Nemzeti Parkban.

A Skalár tó

A Skalár tó gyönyörű látványa miatt egyértelműen felkeresendő látványosságként említhető. A földrajzi elhelyezkedése és a szubmediterrán éghajlatának köszönhetően, a Nemzeti Park a mocsári madarak egyik legfontosabb élőhelye Európában.

Durmitor Nemzeti

Durmitor Nemzeti Park szintén 1952 óta számít természetvédelmi területnek. A legnagyobb látványosság a parkban egy széles fennsík, amely tengerszint felett 1500 méterrel található. Híres látványossága az úgy nevezett hegyszemek. 18 gleccserből áll – elképesztő magasságban – körülbelül 1500 méterrel a tengerszint felett.

Sveti Stefan

Sveti Stefan apró szigete, Budva üdülő városátol csupán egy karnyújtásnyira helyezkedik el. Bíztan állíthatjuk, hogy napjainkra az egyik legnépszerűbb turista célponttá vált Montenegróban. A sziget nyilvános oldaláról elképesztő látvány nyílik a különleges, piros tetős épületekre és a kanyargós utcákra. Hihetetlen élmény a fehér homokos strandok és az első osztályú luxus hotelek között sétálni.

Kotori – öböl

Montenegró egyik emblematikus jelképe az UNESCO védelme alatt álló Kotori-öböl, és az itt elhelyezkedő Kotor vára. A várat a Velencei Köztársaság hozta létre 1453-ban, és a mai napig csodálatosan megőrizte az eredeti jellegét. A területről érdemes tudni, hogy a Kotori- öböl az Adriai- tenger déli részének legnagyobb természetes öble, és egyben a legdélebben fekvő európai fjord is.

Gospa od Skrpjela

Kotor közelében tett felfedezés alkalmával, mindenképpen ajánlott felkeresni a Gospa od Skrpjela templomot, aminek a fordítása annyit tesz, hogy a“Sziklák Asszonya” Ez a pici sziget csak egy rövid hajóútra található Kotor- óvárosától.

Ulcinj

Legdélebbi város Montenegróban, és egyben az egyik legrégebbi város is az Adria mentén. Ulcinj Montenegró déli határánál található, Bar városától 14 tengeri mérföldre. Ulcinj-ban található Montenegró leghosszabb, 12 km-en húzódó homokos strandja.

A 3féle éghajlat és az időjárás

Mediterrán éghajlat

Egy keskeny csíkon az Adriai-tenger partján Herceg Novitól a Bojana folyóig van a mediterrán zóna. Nyáron a középhőmérséklet júliusban 25, 4 °C-27, 6 °C körül alakul. A nyarak hosszúak, de szárazak, a tél rövid és enyhe. A napos órák száma 2500, extrém adatai Ulcinjnak vannak, mintegy 2700 napos óra évente. A tengervíz is felmelegszik 26-27 °C-ra. Júliusban átlagosan naponta 11 órát süt a nap. A víz hőmérséklete már májustól kedvező és az marad augusztus közepéig.

Kontinentális éghajlat

Montenegró középső részén a hőmérséklet júliusban 26, 4 °C Podgorica, 25, 4 °C (Danilovgrad). Az abszolút maximum 40 °C. A Bojana folyó völgyéből, a Szkadári-tavon és a Morača-folyón keresztül érkezik a forró levegő Podgoricába, ezért a volt Jugoszlávia legmelegebb városa. A januári középhőmérséklet 5 °C körül van, a legkevesebb -10 °C. Hirtelen időjárás-változásra is számítani kell. Hőmérsékleti szélsőségek is jellemzik a középső területeket.

Hegyvidéki éghajlat

A nagy hegyek vonulata kezdődik a Piva-folyónál(en). A hegyek átlagos magassága 1700 méter. A csúcsok pedig elérik a 2000 métert. A hegyekben a szubalpesi klíma uralkodik, hideg havas telekkel, hűvösebb nyarakkal. Az időjárás hirtelen változik meg. Télen nem ritka a -20 – -30 °C-os hőmérséklet sem. Míg a tengerparton és a Szkadári övezetben ritkán esik hó, addig a Durmitorban elérheti az 5 métert is. Az alacsony kipárolgás miatt a hó megmarad májusig, van, ahol egész évben.

Hajóbérlés Montenegróban

Budva kikötője

Az üdülőhely kiváló kikötőjét Dukley Marina Budva néven is emlegetik. 300 hajó fogadására képes, ezek legfeljebb 40 méter hosszúak lehetnek. A kikötő maximális mélysége 4 méter. Számos remek szolgáltatás közül választhatsz, beleértve a tankolást, mosodát, valamint a hajó karbantartását. A kikötő területén bárt és éttermet is találsz.

Bar kikötője

Montenegro legnagyobb és legfontosabb kikötője Luka Bar néven is ismert. A kikötő több részből áll: polgári menetrend szerinti hajók kikötője, magánhajók kikötője, kereskedelmi kikötő és hadikikötő. Több mint 600 helyet biztosít, melyek maximum 35 méter hosszú hajók kikötésére alkalmasak. A mélység 8 méter. Van étterem, Wi-Fi, és a szolgáltatások között szerepel a hajó karbantartása is.

Herceg Novi kikötője

A D-Marin Portonovi kikötő 238 hellyel rendelkezik, maximum 120 méter hosszú hajók számára. A mélység 20 méter. A kikötő kiváló szolgáltatásokat kínál: lehetőség van tankolásra, hangulatos kávézók, koktélbárok és éttermek közül választhatsz.

Tivat kikötője

Tivat Porto Montenegro nevű kikötője a világ leggazdagabb embereinek kedvence. 450 helyet kínál, a legnagyobb luxusjachtokat is tudja fogadni. A komplexumhoz számos létesítmény tartozik, többek között kiváló éttermek, butikok és az ötcsillagos Regent Porto Montenegro Hotel is a része.

Kotor kikötője

Kotor kikötője Luka Kotor vagy Cattaro kikötő néven is ismert. 30 helyet kínál, maximum 30 méter hosszú hajók számára. A mélység 8, 5 méter. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda, orvosi ellátás, tankolási lehetőség, továbbá a hajó karbantartása is biztosított.
Kattints ha másik hajós úti cél Montenegróban, vagy hajóbérlés a Mediterrán térségben érdekel.

Montenegró domborzati térképén a hegységektől kezdve, a Balkán-félszigeten keresztül, amindössze 4 mérföld keskeny parti síkságig minden megtalálható.Az alacsonyabban fekvő területeken mediterrán éghajlat uralkodik, a nyár jellemzően forró és száraz, a tél enyhe és csapadékos.A partvidékeket ősszel és télen enyhe-, de csapadékos időjárás jellemzi, nyáron a napsütéses órák száma magas, a hőmérsékletet a tengeri szél enyhíti.

Délen mediterrán éghajlat jellemző, a nyári átlaghőmérséklet 27°C, a napsütéses napok száma egész évben magas.Az ősz és a tavasz jellemzően napos és enyhe.Ritka esetekben adódhat egy rövidebb hideg időszak is, amelyet a északi, északkeleti szél hoz magával Közép-Európából.Az ország középső és északi régiói kontinentális éghajlattal rendelkeznek, jellemző a nagyfokú hőmérsékletingadozás.Montenegró legcsapadékosabb területei a partmenti szakaszok és hegyvidéki területek, a legtöbb csapadék szeptember és április között várható.
Amennyiben pontosabb információt szeretnél az időjárási viszonyokról és széladatokról, kérlek válassz egy régiót a Hajóbérlés Montenegróban. fülön. Régión belül keress tovább a kívánt úti célod után, amelynek időjárásáról a város fülön belül találsz bővebb információt.

Bérelj hajót és fedezd fel Montenegrót!

1.nap Budva – Bigova 20.59 (12.80 mi), 2.nap Bigova – Tivat (Porto Montenegro) 29.40 km (18.27 mi), 3.nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13.76 km (8.55 mi), 4.nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbour) 44.80 km (27.84 mi), 5.nap Cavtat (Harbour) – Dubrovnik (Orsan) 19.93 km (13.39 mi), 6.nap Dubrovnik (Orsan) – Sudurad 15.26 km (9.48 mi), 7.nap Sudurad – St Nicholas -sziget – Budva 95.03 km (59.05 mi).

hajoberles montenegroban

Olvass tovább ha budvai vitorlázás érdekel

1.nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro) 15, 29 km (9, 50 mi), 2.nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13, 76 km (8, 55 mi), 3.nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbor) 44, 80 km (27, 84 mi), 4.nap Cavtat (Harbor) – Dubrovnik (ACI Marina) 23, 13 km (14, 38 mi), 5.nap Dubrovnik (ACI Marina) – Sudurad 18, 48 km (11, 48 mi), 6.nap Sudurad – Mamula–sziget – Molunat 65, 81 km (40, 89 mi), 7.nap Molunat – Perast – Kotor 29, 49 km (18, 33 mi).

montenegrói hajóbérlés

Olvass tovább ha kotori vitorlázás érdekel

1.nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13, 76 km (8, 55 mi), 2.nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbor) 44, 80 km (27, 84 mi), 3.nap Cavtat (Harbor) – Dubrovnik (Orsan) 19, 93 km (13, 39 mi), 4.nap Dubrovnik (Orsan) – Sudurad 15, 26 km (9, 48 mi), 5.nap Sudurad – Mljet -sziget (Sobra) 28, 29 km (17, 58 mi), 6.nap Mljet -sziget (Sobra) – Zlatna Luka 91, 44 km (56, 82 mi), 7.nap Zlatna Luka – Rose – Tivat 19, 05 km (11, 84 mi).

montenegroi vitorlasberles

Olvass tovább ha tivati vitorlázás érdekel

1.nap Herceg Novi (Harbor) – Tivat (Porto Montenegro) 13, 76 km (8, 55 mi), 2.nap Tivat (Porto Montenegro) – Zlatna Luka 19, 57 km (12, 16 mi), 3.nap Zlatna Luka – Cavtat (Harbor) 40, 67 km (25, 27 mi), 4.nap Cavtat (Harbor) – Dubrovnik (ACI Marina) 23, 13 km (14, 38 mi), 5.nap Dubrovnik (ACI Marina) – Sudurad 18, 48 km (11, 48 mi), 6.nap Sudurad – Mljet -sziget (Sobra) 28, 29 km (17, 58 mi), 7.nap Mljet -sziget (Sobra) – Mamula -sziget – Herceg Novi 97, 10 km (60, 33 mi).

vitorlasberles montenegroban

Olvass tovább ha Herceg novi vitorlázás érdekel

1.nap Bar – Čanj 5, 71 km (3, 55 mi), 2.nap Čanj – Budva 25, 02 km (15, 55 mi), 3.nap Budva – Molunat 41, 52 km (25, 80 mi), 4.nap Molunat -Cavtat 29, 50 km (18, 33 mi), 5.nap Cavtat – Dubrovnik 19, 58 km (12, 16 mi), 6.nap Dubrovnik – Herceg Novi 60, 14 km (37, 37 mi), 7.nap Herceg Novi – Petrovac – Bar 62, 37 km (38, 75 mi)

hajozas montenegroban

Olvass tovább ha montenegrói vitorlázás érdekel, vagy válassz másik montenegrói vitorlás túrák közül

Dubrovnik-Montenegró hajózási útvonaltervek

1.napDubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) – Cavtat 23, 04 km (14, 32 mi), 2.napCavtat – Zelenika 44, 42 km (27, 60 mi), 3.napZelenika – Kotor 25, 00 km (15, 53 mi), 4.napKotor – Tivat (Porto Montenegro Marina) 14, 68 km (9, 12 mi), 5.napTivat – Herceg Novi 13, 59 km (8, 44 mi), 6.napHerceg Novi – Lustica Bay – Budva 41, 53 km (25, 80 mi), 7.napBudva – Bar 29, 87 km (18, 56 mi).

hajozas montenegroban

1.nap Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) – Cavtat 23, 04 km (14, 32 mi), 2.nap Cavtat – Zelenika 44, 42 km (27, 60 mi), 3.nap Zelenika – Kotor 25, 00 km (15, 53 mi), 4.nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro Marina) 14, 68 km (9, 12 mi), 5.nap Tivat – Herceg Novi 13, 59 km (8, 44 mi), 6.nap Herceg Novi – Budva 35, 80 km (22, 24 mi), 7.nap Budva – Lustica Bay – Dubrovnik 91, 80 km (57, 04 mi).

montenegroi hajozas

Válassz másik montenegrói vitorlás túrák közül.

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe