Ha szeretnéd felfedezni Horvátország délkeleti partvidékének szigeteit, nincs is jobb egy északnyugati irányú hajós kalandnál. Az alábbiakban bemutatjuk röviden a térséget, a jellemző időjárást és felsoroljuk a fontos kikötőket.Vitorlázás Dubrovnikban
Cikkünkben az alábbiakat ismertetjük:

Fontos tudnivalók, ha Dubrovnikból Splitbe vitorlázol

Időjárás az Adriai-tengeren

Az Adriai-tengeren mediterrán éghajlat uralkodik. Az igazi nyári meleg májusban kezdődik. Innentől 20 fok feletti átlaghőmérséklet a jellemző. A víz még csak 19 fokos ilyenkor, úszásra sokaknak hűvös lehet. Júliusban és augusztusban tetőzik a nyár, ilyenkor 30 foknál is magasabb az átlaghőmérséklet. Már úszni is remekül lehet a 24 fok körüli tengerben. A széljárás nagyban függ az aktuális évszaktól. A lentebb ismertetett útvonalak esetében nyáron kissé megnehezítheti dolgodat az északnyugatról fújó misztrál. Tavasszal és ősszel változatos a széljárás: az északi-északkeleti bóra és a déli jugó fújnak felváltva. Check the Időjárási feltételek, szélviszonyok Dalmáciában.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Horvátország pénzneme a kuna. Javasoljuk, hogy megérkezés után helyi bankban vagy nem reptéri pénzváltónál válts kunára, így kicsit kedvezőbb az árfolyam. A kikötések ára nem igazán változik főszezonon kívül sem, ilyenkor mindössze 5-10%-kal olcsóbbak. Minden meglátogatott kikötőnél 60-100 euró körüli költséggel kell számolnod. Az ételek és italok viszonylag drágák az Adriai-tenger többi országához képest.

Mit érdemes megnézni Dubrovnikban?

A Cavtat mellett elterülő dubrovniki reptérről helyi busz vagy taxi visz be Dubrovnikba. A minden repülőjáratot fél órával követő busz az olcsóbb megoldás, 7.5 euróért visz be a városba. Ha kellően korán megérkezel, bőven lesz időd körbenézni az óvárosban. Ha szereted a Trónok Harcát, akkor érdemes lehet befizetned valamelyik Királyvár-túrára, ezek között gyalogosat és hajósat is találsz. A hajós túra részeként körbehajózod Dubrovnik falait egy jókora méretű, a sorozatban is szereplő vitorlással. Ha természetrajongó vagy, keresd fel a közvetlenül az Óváros előtt elterülő picike Lokrum-szigetet. Dubrovniki vitorlázás

Egyirányú vagy oda-vissza utat válasszak?

A dalmát szigetek közötti távok viszonylag rövidek, néhol több kikötőben is megállhatsz. Egyirányú utat akkor válassz, ha több időt szeretnél eltölteni a szigetvilágban és Split a végcélod. Ebben az esetben komppal, busszal vagy a heti két alkalommal induló Split-Dubrovnik repülőjárattal juthatsz vissza Dubrovnikba. Ha a szigeteket is érintő kompot választod, hasonló útvonalon térsz vissza, mint amin idáig elhajóztál.
Az oda-vissza útnál nagy eséllyel szinte végig a tengeren töltöd az időd jó részét. Nyári időszakban a misztrál miatt könnyebb ez a hosszú szakasz. Ezt az utat akkor javasoljuk, ha nem rettensz el a nagyobb távolságoktól és Split csak egyik állomásod.

Kikötők a Dubrovnikból Splitbe vezető úton

ACI Marina Dubrovnik

Ezt a jól felszerelt kikötőt Dubrovnik óvárosától 6 km-re találod. Egész évben nyitva tart. 425 vízi és 140 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áramvételezési lehetőség, de találsz itt pénzváltót, éttermet, mosodát, zuhanyzót is. A kikötő elnyerte a Blue Flag minősítést. A kikötőhelyek legfeljebb 60 m hosszúságú yachtok befogadására képesek.
Miután végigjártad Dubrovnik nevezetességeit, ez a kikötő nagyszerű kiindulópont lehet, ha szeretnél körül nézni néhány környező szigeten.

Port of Dubrovnik

Ez a kikötő Gruz mellett található, Dubrovnik óvárosától mindössze 3 km-re északnyugati irányban. A környéken találsz éttermeket, kávézókat, ajándékboltokat, pénzváltókat és még bankokat is. Ami azonban igazán fontos, hogy autókölcsönző is van a közelben.

Port of Podstrana

A Marina Lav nevű luxus kikötő a Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozik. 74 hajót képes fogadni, ezek legfeljebb 40 méter hosszúak lehetnek. A mélység 2-2, 8 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával, a kiváló szolgáltatások között a 24 órás biztonsági felügyelet is szerepel. kikötők Dubrovnik környékén

Port of Omiš

A kis közép-dalmáciai város a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötője környékén a több irányból erősen fújó Bórán kívül a déli szél is jelentős hullámokat okoz. A mélység 4 méter.

Marina Baška Voda

Baška Voda kikötője 180 hajó számára alkalmas, ezek legfeljebb 23 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék maximális mélysége 4 méter. A kikötő területén van ivóvíz, villamos energia és étterem. Sőt, szükség esetén akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

Marina Ramova

A Ramova kikötő a közigazgatásilag Baška Vodához tartozó Krvavica nevű településen található. 195 horgonyzóhellyel rendelkezik, az itt kiköthető hajók maximális hossza 16 méter. A tengerfenék mélysége 3 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Nagyszerű étterme akár 150 vendég befogadására is alkalmas.

Makarska Harbour

2015-ben készült el a kikötő 225 méter hosszú hullámtörő gátja. Ez a déli és délnyugati irányból érkező szél és hullámok ellen nyújt védelmet. A maximális mélység 4, 8 méter. A kikötő remek szolgáltatásai között a tankolás is megtalálható.

Marina Tučepi

A jachtkikötő közvetlenül a Slatina strand mellett található. Összesen 200 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 50 a látogatók részére van fenntartva, míg 150 a helyi vízi járművek kikötésére szolgál. A Marina Tučepi maximum 20 méter hosszú hajókat képes fogadni.

Marina Podgora

A Makarskától délkeletre fekvő kikötő egész évben nyitva tart. 220 hajó számára nyújt helyet, ezek hossza akár 20 méter is lehet. A tengerfenék maximális mélysége 3 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, darut is találsz. kkötők a Dubrovnikból Splitbe vezető úton

Port of Split

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet.

Vitorlázz Dubrovnikból Splitbe!

1 hetes útiterv Dubrovnikból Splitbe (egyirányú)

Ezen az útvonalon az oda-vissza úthoz képest valamivel rövidebbek a távok, így jut időd az egyes szigetek felfedezésére. Minden sziget más-más élményt nyújt, így érdemes is kihasználnod az időt. Rugalmasan alakíthatod, hogy mely szigeteket szeretnéd meglátogatni. Mi itt a legnépszerűbbeket látogatjuk meg sorban. 1 hetes hajós útiterv Dubrovnikból Splitbe (egyirányú)

1. nap: Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) – Koločep

10, 85 km (6, 74 mi)
Kihajózol a dubrovniki ACI Marinából nyugatra, majd a közelben lévő Koločep szigetén kötsz ki. A helyiek által Kalamota-nak nevezett sziget számos rejtett kis öböllel büszkélkedhet. Ezek közül a kizárólag tenger felől megközelíthető Plava Splija a legismertebb. Számos rövid turistaútvonal közül válogathatsz, ha túrázni szeretnél egy kicsit. Ha a vízisportok érdekelnek, érdemes kipróbálnod a kajakozást, a búvárkodást vagy a szörfözést.

2. nap: Koločep – Sipan (Šipanska Luka)

17, 11 km (10, 63 mi)
Koločep –et nyugati irányban elhagyva elhajózol Lopudtól északra, majd Sipan déli partját követed északnyugati irányban. A hosszú nyúlványt megkerülve keleti irányba fordulsz, hogy bejuss Šipanska Luka öblébe. Sipan szigetén több régi templomot is találsz, emellett megtekintheted a hagyományőrző horvát halászokat is. Ha szeretsz nagyokat kirándulni, ezen a szigeten lehetőséged nyílik rá. Számos takaros kis dalmát falucskát és gyönyörű természeti látnivalókat élvezhetsz.

3. nap: Sipan – Mljet (Sobra)

22, 80 km (14, 16 mi)
Sipan szigetét délnyugat felé elhagyva megérkezel Mljet szigetére, ahol számos kikötő közül választhatsz a sziget minden pontján. Mi a Sobra nevű halászfalu kikötőjét javasoljuk itt, mert ez a legnagyobb. Sipan-hoz hasonlóan ez a sziget is gyönyörű természeti látnivalókkal dicsekedhet. Nyugati harmada fokozottan védett nemzeti park. A turisták számára így inkább a sziget keleti részei ismertek, nyugaton csak pár turistaút és hegymászó út található. Nagyjából a sziget közepén van egy csak a tenger felől megközelíthető barlang. A legenda szerint Homérosz Odüsszeusza itt vetődött partra egy hajótörést követően. Mljet felejthetetlen, egyedi gyöngyszeme a horvát szigetvilágnak, így mindenképpen élvezd ki természeti szépségeit.

4. nap: Mljet – Korčula (ACI Korcula Marina)

47, 89 km (29, 76 mi)
Északnyugatra továbbhajózva megközelíted Korčula szigetét. A szigettel megegyező nevű, annak keleti végében lévő város kikötőjében állsz meg. A kikötőtől északra fekvő óvárosban találod Marco Polo szülőházát, a hozzá kapcsolódó múzeumot, valamint egy remek kilátótornyot. Ha július végén érkezel ide, ki ne hagyd az aznapi Moreska-lovagi játékokat! Ezzel a rendezvénysorozattal a török vészről emlékeznek meg, leglátványosabb része pedig a minden évben július 27-én megrendezett kardtánc. Ha éppen nincsenek lovagi játékok, elbuszozhatsz a délkeletre 7 km-re lévő, Lumbarda nevű halászfaluba. Itt gyönyörű reneszánsz stílusú nemesi lakóépületeket és remek borkóstolókat találsz. Vitorlázz Dubrovnikból Splitbe

5. nap: Korčula – Vis (Vis)

80, 11 km (49, 78 mi)
Korčula szigetét nyugatra elhagyva végighajózol az északi partot követve, majd megcélzod Vis szigetét. Ez a sziget búvárok körében igen népszerű számos hajóroncsa és gazdag vízi élővilága miatt. Vis városában kötsz ki, itt találod a régészeti múzeumot a régi erődben. Érdemes még megnézned a Rdošije-palotát is. Ha érdekelnek a katonai dolgok, vegyél részt egy vezetett túrán, ahol a környékbeli szovjet katonai bázisokat és tengeralattjáró-bunkereket mutatják meg.

6. nap: Vis – Hvar (Stari Grad)

40, 90 km (25, 41 mi)
Vis-ből északkeleti irányba hajózva megérkezel Stari Grad-ba, a hosszúkás Hvar sziget legrégebbi városába. A kikötőtől északra, a Glavica-domb tetején lévő fehér kereszt mellől nagyszerű kilátás nyílik a városra és a sziget nyugati részeire. Ha szereted a biciklis túrákat, tegyél egy rövid látogatást a Világörökség részeként nyilvántartott Stari Grad-síkságon! Május 1-től október 1-ig nyitva találod a síkság közepén lévő Hora borfőzdét, ahol felejthetetlen borkóstolón vehetsz részt.

7. nap: Stari Grad – Brac (Supetar) – Split (ACI Marina Split)

57, 38 km (35, 65 mi)
Stari Grad-ból északnyugati irányba tartva elhaladsz a Solta és Brac szigete közötti szűk szorosban. Keletre tartva Brac partja mentén hamarosan megérkezel Supetar-ba. Már a kikötőbe érkezés közben feltűnő a 35 méter magas tornyú, háromhajós szerkezetű barokk templom. A Brac fővárosaként ismert Supetar rengeteg élvezetet nyújt. Ha június és szeptember között érkezel, belecsöppensz a hosszan tartó Supetar Summer fesztiválba.
Supetar-ból egyenesen észak felé hajózva meg is érkezel Split-be. Az ACI Marinából északi irányba sétálva érkezel meg a belvárosba. Először a gyönyörű, pár éve befejezett Riva sétányon találod magad, ahol egymást érik az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok. Beljebb megtalálod Diokleciánusz ókori palotáját a Peristilium-mal együtt. Közvetlenül előttük van a Szent Duje székesegyház, melynek tornyából csodálatos kilátás nyílik. Innen jó időben még a Brac-szigetig is ellátni. Ha szereted a halakat, mindenképpen látogasd meg a város hatalmas halpiacát is.

7 napos katamarán út Dubrovnikból Splitbe

Nehezebb és jóval hosszabb útvonal, mint az egyirányú. Split felé haladva a szél általában megnehezíti majd utadat. Ha nyáron mész, visszafelé a misztrál jelentősen megkönnyíti.
1.nap Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) – Koločep 10, 85 km (6, 74 mi), 2.nap Koločep – Korčula (ACI Korcula Marina) 77, 85 km (48, 37 mi), 3.nap Korčula – Hvar (Stari Grad) 87, 83 km (54, 57 mi), 4.nap Hvar – Split (ACI Marina Split) 42, 26 km (26, 26 mi), 5.nap Split – Korcula (Vela Luka) 78, 88 km (49, 01 mi), 6.nap Korcula – Mljet (Sobra) 92, 34 km (57, 38 mi), 7.nap Mljet – Sipan (Šipanska Luka) – Dubrovnik 50, 28 km (31, 24 mi)

Katamarán út Dubrovnikból Splitbe
More Dubrovnik sailing itineraries

tankolasi-lehetosegek-dubrovnikbol-utban-split-fele

 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Working time: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7 – 4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • PLOCE: , Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • MAKARSKA: , Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • VRBOSKA, HVAR: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: , Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VIS: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • SOLTA: , Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • SPLIT: , Mélység: 3, 5 – 4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268

Ki ne hagyd ezt az utat, ha szeretnéd meglátogatni a dalmát szigeteket! Ráadásul még két jelentős tengerparti várost is felfedezhetsz útközben! Lüktető éjszakai élet, gyönyörű partszakaszok, változatos nappali programok és egy felejthetetlen hajós kaland várnak rád!

Find Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia

5/5 - (292 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.