Puerto Rico a karibi térség egyik legészakibb szigete. Elnevezése igazán találó, ugyanis Puerto Rico spanyolul azt jelenti, gazdag kikötő. Sokszínű állat-és növényvilágával méltó is a névre, nem beszélve az ország kultúrájáról és gasztronómiájáról. A térségben jó néhány útvonal közül választhatunk. A sok jó horgonyzóhelyen és kikötőn túl, rengeteg pompás szigetet fedezhetünk fel, ugyanakkor nem egy, híresen nehéz tengeri átjáró is itt húzódik. Ilyen például a Dominikai Köztársaság északi része, a Puerto Ricotól nyugatra levő Mona Passage, vagy az Anguilla és a Brit Virgin-szigetek közötti Anegada Passage. Ennek ellenére (vagy pont ezért), a Karib-tenger a világ egyik legkedveltebb hajós célpontja. Érdemes megismerni. Vitorlázz Puerto Ricoba
Cikkünkben a következőket foglaljuk össze:

Ismerjük meg Puerto Ricot

A szigetországot a Karib-tenger és az Atlanti-óceán öleli körbe, a kettő találkozásánál a szigettől északra húzódik a Puerto Rico-árok, az Atlanti-óceán legmélyebb pontja. Egy olyan szigetcsoport része, mely magába foglalja Viequest, Culebrát, Cayo Luis Penát, Palominót, illetve még huszonnyolc kisebb lakatlan szigetet. A trópusi meleg, a meseszép tenger, valamint a gyönyörű szigetek és kikötők teszik ezt a környéket a világ egyik legszeretettebb vitorlás célpontjává.

Belépés

A szigeten sok belépő kikötő van, azonban behajózáskor nem árt tisztába lenni az állam szokatlan státuszával. Puerto Rico politikailag az Egyesült Államok Nemzetközösségéhez tartozik, de a szükséges engedélyeket akkor is be kell szerezni, ha valaki az USA-ból érkezik. Tehát ha a sziget felségvizein kívüli területről érkezünk, fel kell vennünk a kapcsolatot a helyi vámhatósággal, legkésőbb huszonnégy órával a belépés előtt. A nem-amerikai lakosoknak pedig vízumot kell szerezni, ugyanúgy, mint az USA-ba való beutazáskor. Érkezéskor a szükséges bejelentkezést (clearance) a legtöbb nagyobb kikötő városban (például San Juan, Ponce, Palmas del Mar, Mayagüez) el lehet intézni.

Időjárás

A karibi térségre az állandó meleg időjárás jellemző, átlagosan 25-30 °C. Északon pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. A nyár forró, a tél meleg, és a páratartalom magas. Ez az évszakok váltakozásával nem változik jelentősen. A tengervíz átlagos hőmérséklete 27 °C. A területen egész évben a passzátszél az uralkodó, kelet felől, az Atlanti-óceán irányából. Mérsékelten erős, néha élénk, nagyjából 25 km/h a sebessége. A helyiek által Karácsonyi Szélnek nevezett szél a legerősebb, ez elérheti a 45 km/h-s erősséget. Puerto Ricoban a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Eső leginkább csak május és november között szokott esni. A vitorlázáshoz egész évben ideálisak a feltételek, de a főszezon decembertől áprilisig tart. Check the időjárási feltételek és széladatok Puerto Ricoban Szigetek és öblök Puerto Ricoban

Vitorlázás Puerto Ricoba(észak felől)

Egy észak-délkelet irányú út esetén a Bahama-szigetek valamelyikéről indulva, a Turks- és Caicos-szigetek mentén érdemes hajózni. Így a Mona Passage-on áthaladva jutunk Puerto Rico északi csúcsához. Mivel az északi part az Atlanti-óceánnal határos, körülményes lehet a hajózás, ha belekeveredünk a passzátszél egyik folyósójába. Bevett szokása a hajósoknak, hogy a Dominikai Köztársaság északkeleti részén található Samanában iktatnak be egy megállót. Majd ezután folytatják útjukat Puerto Rico felé. Ez lehet egy egynapos pihenő, vagy várhatunk tovább, míg az időjárási körülmények a legkedvezőbbek lesznek. Egy másik opció, ha a Dominikai Köztársaság délkeleti partján fekvő Saona-szigetnél tartunk egy pihenőt. Itt megvárhatjuk a kedvező szeleket, és hogy a tenger is nekünk dolgozzon. Ekkor lesznek megfelelőek a körülmények ahhoz, hogy tovább induljunk keletre. Innen körül-belül hetven kilométerre fekszik Isla Mona, ahol a korallzátonyok belsejében védett horgonyzóhelyekre lelhetünk. Ezután ugyancsak közel hetven kilométer távolságra már Puerto Rico nyugati partjai várnak.

Mona Passage

A Mona Passage egy olyan tengeri átjáró, amely az Atlanti-óceán és a Karib-tenger vizeit köti össze. Mélysége négy-és ötszáz méter között van. Északnyugatról indul, délkelet felé és az egyik legfontosabb hajóút az Antlanti-óceán és a Panama-csatorna között. Ez az egyik legnehezebb átjáró a karibi térségben, mivel tele van változó árapály-áramokkal, melyeket a körülötte levő szigetek és a kinyúló homokos partok hoznak létre. A dominikai Cabo Engaño és a puerto ricoi Cabo Rojo között húzódik. Az átjáróban három sziget van: Isla Mona, Isla Monito és Isla Desecheo.

Kikötők Puerto Rico északi partján

San Juan

San Juan, a főváros az a hely, amit nem szabad kihagyni, ha Puerto Ricoban járunk. A város hangulata vibráló és magával ragadó. A kikötő környéke tele van látnivalókkal, üzletekkel, és nincs messze a város egyik legszebb része, Old San Juan. A kikötőhöz bejutni nagyon egyszerű, egy keleti irányú természetes csatorna vezet oda, ami jelölve is van. A dokkon belül egy nagyjából két és fél kilométeresen részen a San Juan Yacht Clubot és a San Juan Bay Marinát találjuk. Előbbi a baloldal felől, utóbbi a jobb oldalon. A hajórögzítésre szolgáló terület tőlük nyugatra található, melynek mélysége körül-belül kilenc méter. A kikötő nagyon jól felszerelt, átmeneti dokkolást, üzemanyagot és hajójavítást is kínál.
A San Juan Bay Marina közvetlen szomszédságában találjuk a Club Nautico San Juant. Ez a hely világszerte ismert a különböző rendezvényeiről és persze vendégszeretetéről. A klub létesítményeinek használatát azok számára is lehetővé teszik, akik máshol horgonyoztak le. Mindegyik helyről elmondható, hogy mindenhez hozzájuthatunk, amire igényünk van, legyen az bármilyen alkatrész, vagy kellék. Itt tornyosul a tenger felé a Castillo San Felipe del Morro erőd. Annak idején azért építették, hogy megvédjék az öblöt a tengeren érkező betolakodóktól, történelme nagyon gazdag. Ha valaki szereti a történelmet, nagyon izgalmasnak fogja találni ezt az építményt. Ez a többszáz éves erődítmény számos tengeri összeütközés emlékét őrzi, a huszadik században pedig amerikai hadiállomásként funkcionált. Ha van hozzá kedvünk, tehetünk egy sétát itt, a tetejéről csodálatos a kilátás. Ha erre nincs is időnk a San Juan öbölbe belépve, mindenképpen el fogunk haladni mellette. Kikötők Puerto Ricoban

Arecibo

Arecibo körül-belül negyven kilométerre van Puerto Rico nyugati csücskétől. Ha tombol a passzátszél, be tudunk ide húzódni, de ez a terület nem nyújt teljes védettséget a hullámzó tengeren. Amennyiben a hajónk merülése nem haladja meg a két métert, akkor az Arecibo Yacht Clubban le tudunk horgonyozni. Maga a város nagyon szép, tele van építészeti és kulturális kincsekkel. Sokan úgy tekintenek a településre, mint a déli Ponce északi megfelelője.

Tizennégy napos egyirányú út a Bahamák felől

Ezen az útvonalon tehát észak és nyugat felől közelítjük meg Puerto Ricot. Indulhatunk a Turk- és Caicos szigetekről, de kibővíthetjük az utunkat úgy, hogy a Bahamákról indulunk, Nassauból, vagy Exumáról. Repülővel bármelyik szigetre eljutunk. Ez a túra egy igazi próbatétel, ennek fényében igen nevezetes, sok tengerész bakancslistáján szerepel. Szinte mindig hosszú távolságokat kell megtenni, a legdélebben fekvő Caicos-sziget és a dominikai Luperón között majdnem százötven kilométer van. Ez az átjáró azért nehéz, mert a passzátszélen túl a szembe jövő egyenlítői áramlatokkal és a nagy tengerrel kell megküzdeni. A Luperónból Samana felé vezető szakasz ugyancsak nem egyszerű. A Dominikai Köztársaság északkeleti partján kevés jó horgonyzó helyet találni. Általánosan délkelet felé fogunk haladni, tehát itt is a passzátszelet és a különböző tengeri áramlatokat kell legyűrni. Nem egyszerű útvonal, de megéri bejárni. Catamaran hajós útvonal a Bahamáról Puerto Ricoba
1.nap Providenciales (Turks- és Caicos szigetek) Turtle Cove Marina – Mangrove Cay 10, 80 km (6, 71 mi) 2. nap Mangrove Cay – Cockburn Harbor 70, 10 km (43, 56 mi) 3. nap Cockburn Harbor – Big Sand Cay 45, 00 km (27, 96 mi) 4. nap Big Sand Cay – Luperón Harbor (Domnikai Köztársaság) 148, 30 km (92, 15 mi) 5. nap Luperón – Puerto Plata 30, 20 km (18, 77 mi) 6. nap Puerto Plata – Sosúa 20, 15 km (12, 52 mi) 7. nap Sosúa – Playa el Valle 142, 95 km (88, 82 mi) 8. nap Playa el Valle – Puerto Bahia Samaná 62, 70 km (38, 96 mi) 9. nap Samaná – Miches 35, 05 km (21, 78 mi) 10. nap Miches – Cap Cana (Punta Cana) 102, 30 km (63, 57 mi) 11. nap Cap Cana – Isla Mona (Puerto Rico) 65, 00 km (40, 39 mi) 12. nap Isla Mona – Mayagüez 71, 70 km (44, 55 mi) 13. nap Mayagüez – Boquerón 26, 90 km (16, 72 mi) 14. nap Boquerón – Isla Giligan – Guanica 48, 40 km (30, 07 mi)

Vitorlázás Puerto Ricoba(kelet felől)

Kelet felől legegyszerűbben a Brit-Virgin irányából hajózhatunk. Ezen az útvonalon találjuk az Amerikai és a Spanyol Virgin-szigeteket (Saint Crox, Saint John, Saint Thomas, Vieques, Culebra). Előnye, hogy ezeken a szigeteken, sok kikötő- és pihenőhelyre akadhatunk. Ez az irány is nagyon népszerű útvonal, ugyanis kis távolságon belül csodaszép szigetek sorakoznak egymás után, ahol mesés tájakra, gyönyörűszép vízpartokra és nem utolsósorban kiváló horgonyzóhelyekre bukkanhatunk.

Kikötők és szigetek a keleti parton

Cayo Obispo (Isleta Marina)

Cayo Obsipo Fajardotól nem messze fekszik és minden irányból könnyen megközelíthető. A szigeten található apartmanházaknak köszönhetően távolról is könnyen észre lehet venni. A helyi kikötőben, illetve kicsit arrébb, keleten is le lehet horgonyozni. A szolgáltatások mindenre kiterjednek, kezdve a Wi-Fi-től, egészen a hajóvontatásig. Kedvelt helye a tengerészeknek. Az Isleta Marina nyugati oldalától, a Cayo Ahogado mögött húzódik egy nagyon szép átjáró, ami szinte az Isla Pinerosig vezet. Ez az út nincs külön jelölve, viszont nagyon kellemes vitorlás út, érdemes kipróbálni.

Fajardo

Fajardo a sziget lekeletibb pontján található, és több mint öt dokknak ad otthont. Sun Bay Marinán bőségesen akad kikötőhely, tiszták, jól felszereltek és kényelmesek. Van kiépítve egy csónak kikötő is azok számára, akik kijjebb horgonyoznának le. A Villa Marina és a Puerto Chico Marina is eleget tesz mindenféle elvárásnak. Hozzájuthatunk üzemanyaghoz és vízhez, valamint éttermet és bárt is találunk itt. A Puerto Del Rey a környék egyik legnagyobbja és könnyen megközelíthető. Egy meseszép természetes öböl veszi körül, hatalmas mólója menedéket nyújt a viharok és a hurrikánok ellen. Kikötők Puerto Ricoban

Culebra

Culebra a Spanyol Virgin-szigetek egyike. Puerto Rico keleti partjától huszonhét kilométerre fekszik. Ez egy nyugodt sziget, ahol nincsenek gyorséttermi láncok, nagy forgalom vagy hatalmas szállodák. Csak kisebb csendes éttermek és gyönyörű strandok. A sziget délnyugati sarkában és az Ensanada Malenában jó pár remek horgonyzóhely van. Ez közel van a Punta del Soldadohoz, ami egy pazar búvárhely. A sziget egyik legkedveltebb kikötője az Ensenada Honda. Minden irányból védett és a nagyrészt homokos tengerfenék jól tart. A legtöbb hajó az északnyugati részen szokott pihenni, de érdemes addig menni, amíg meg nem találjuk a számunkra legideálisabb rögzítést.

Vieques

Egy másik gyönyörű sziget Puerto Ricotól keletre Vieques. Több pompás kikötő rejlik itt. A Sun Bay például egy csodás öböl, ahol ingyenes horgonyzóhelyek vannak. A Puerto Mosquito egy igazán különleges rész, ugyanis ez a sziget egyik biolumineszcens öbölje. Az öböl bejáratának legszűkebb pontján csupán két méter a vízmélység, ami apálykor még alacsonyabb lehet. Viszont a rögzítés kiváló, még erős szélfúvás esetén is. Az öbölben a motor használata tilos és célszerű a felszerelt rögzítéseket használni. A másik foszforeszkáló öböl a Puerto Ferro. Az öböl bejáratát mészkő képződmények és néhány barlang jelzi. Ez a rengeteg mészkő felület lebilincselő látványt nyújt. A horgonyzó terület a központtól kelet felé található.

1 hetes vitorlázás a Brit Virgin-szigetekről Puerto Ricoba

A puerto ricoi utak közül, talán ez a keleti útvonal legegyszerűbb. A Brit-Virgin szigetekhez tartozó Tortoláról, a Nanny Cay-i kikötőből induljunk. Nanny Cayhez leközelebb a Beef -sziget-en van reptér, innen húsz kilométerre van a kikötő. Szinte végig nyugati irányba haladunk, majd Puerto Ricohoz érkezve fordulunk észak felé. Ezután a szigetország északi partjainak mentén jutunk el San Juanba. Innen közvetlen repülővel vissza tudunk menni Tortolára. Vitorlázás a Brit Virgin-szigetekről Puerto Ricoba
1.nap Nanny Cay, Tortola – Frenchman’s Cay, Soper’s Hole 8, 60 km (5, 35 mi) 2. nap Frenchman’s Cay – Hans Lollik -sziget 21, 00 km (13, 05 mi) 3. nap Hans Lollik -sziget – Santa Maria Bay, Saint Thomas 10, 10 km (6, 27 mi) 4. nap Santa Maria Bay – Culebrita – Dewey, Culebra 32, 10 km (19, 95 mi) 5. nap Culebra – Sun Bay Marina, Fajardo, Puerto Rico 46, 40 km (28, 83 mi) 6. nap Fajardo – Cayo Icacos 6, 70 km (4, 16 mi) 7. nap Cayo Icacos – Loíza – San Juan 56, 30 km (34, 98 mi)

Hajózás Puerto Ricoba (délről)

Puerto Rico déli „szomszédságában” Venezuelát találjuk. Venezuela északnyugati részén Curacao és Aruba után nincsen semmilyen nagyobb szárazföldi rész több száz kilométeren át. Így ha déli irányból szeretnénk Puerto Ricoba hajózni, érdemes a Kis-Antillák mentén haladnunk. Venezuela északikeleti csücskéhez elég közel van Grenada, amit még sok másik sziget követ, így többek között, az egy jó kiindulásipont lehet. Azonban miután elég hosszú távokat kell megtennünk, érdemesebb közelebbről indulni, például Antiguából. A szelek kombinációja jellemzően keleti és délkeleti irányú. Ennek következtében célszerű egyenesen észak felé tartani, majd a Leeward-szigeteknél nyugatra fordulni. Ha ezen az útvonalon hajózunk, nem kell komolyabb akadályokkal számolni, kivéve egy apró jelöletlen szigetet. Guadeloupe délnyugati csücskétől száznyolcvan kilométerre fekszik az Isla Aves. Legyünk figyelmesek, ugyanis kicsi terület lévén nehezen észrevehető és gyakran nem jelzi a navigáció.

Szigetek és kikötők Puerto Rico déli partján

Bahia de Jobos

Ezt a kikötőt a Cayos de Barca és a Cayos Caribes között húzódó bejárattól délkeletre találjuk. A környék nagyrészt mangrove-mocsárokból és kikötőkből áll. A Cayo Puercától nyugatra lévő rész nagyon védett. Gyakran használják ezt a területet kifejezetten a hurrikánok idején. A kikötő északkeleti részén is számos kiváló rögzítőhely akad a Bahia de Jobosban. Ez tökéletes hely azoknak, akik nem szeretnek kimenni a partra, hanem csupán egy védett és csendes kikötőt keresnek.

Jauca

Jauca egy kicsi város Puerto Rico déli részén. Jó horgonyzóhelyei vannak, bár nem mindig véd teljesen a déli és a délkeleti szelektől. A városi kikötőt a Bahia de Rincon déli oldalán találjuk.

Ponce

Ez a déli város egészen kivételes, és kár lenne kihagyni. Kikötője hatalmas és nagyon jól védett, kiváló horgonyzóhelyek vannak a Ponce Yacht and Fishing Clubon túl. A klubban időnként akad néhány szabad kiépített kikötőhelyek is, illetve van egy csónak kikötő is, amit napidíjért vehetünk igénybe. Itt találunk zuhanyzót és éttermet is, valamint üzemanyagot is be tudunk szerezni. Nagyon kedves hely és a városlakók igen vendégszeretők. Hátránya viszont – ha nézelődni is szeretnénk-, hogy a dokk viszonylag messze van a belvárostól.

Isla Caja de Muertos

Caja de Muertos szigete Ponce-tól nem messze, délnyugaton található. Rémisztő nevét (Koporsó sziget) egy évszázadokkal ezelőtti kalóztámadásról kapta. Ma már nem veszélyes, csupán egy békés teknőskolónia él itt. Bár elég apró a sziget, ennek ellenére távolról is könnyen észrevehető. A délnyugati partján találunk igazán jó horgonyzóhelyeket. A tengerfenék homokos és jól megtartja a hajókat, mélysége 3 méter. Partok és Szigetek Puerto Ricoban

14 napos catamaran út Antiguából Puerto Ricoba

A kusza öblökkel és zátonyokkal teli Antigua tökéletes hely az induláshoz. Pompás kikötőkre és horgonyzóhelyekre lelhetünk szerte a sziget környékén. Az odautazás is nagyon egyszerű, a fővárostól, St. John-tól nem messze van a reptér, ahova számos légitársaság indít közvetlen járatokat. Az út legkomolyabb kihívása az Anegada Passage-on való átkelés. Igazi megpróbáltatás ez a hajósoknak, ezért nagyon népszerű is. Gyakran zavaros a tenger és erős áramlatok is előfordulhatnak, azonban ki lehet fogni olyan időt, amikor a feltételek kedvezőbbek. Célszerű hajnalban elindulni. Ha eljutunk a Brit Virgin-szigetekhez, onnantól már sokkal egyszerűbb dolgunk lesz. Gyönyörű fehér homokos partok várnak és mélykék tenger. Itt már a passzátszél sem okozhat nagyobb gondot és szinte minden nagyobb öbölben találunk kikötőbójákat, és több jachtkikötőt is. Catamaran út Antiguából Puerto Ricoba
1.nap Antigua, English Harbor – Nonsuch Bay 18, 30 km (11, 37 mi) 2. nap Nonsuch Bay – Barbuda, Low Bay 69, 00 km (42, 88 mi) 3. nap Low Bay – Saint Barthélemy, Gustavia 102, 05 km (63, 41 mi) 4. nap Gustavia – Saint Martin, Philipsburg 26, 15 km (16, 25 mi) 5. nap Philipsburg – Marigot 26, 10 km (16, 22 mi) 6. nap Marigot – Peter -sziget, Sprat Bay 158, 60 km (98, 55 mi) 7. nap Sprat Bay – Norman -sziget, Bight Bay 8, 70 km (5, 40 mi) 8. nap Bight Bay – Saint John, Coral Bay 10, 95 km (6, 81 mi) 9. nap Coral Bay – Cruz Bay 20, 15 km (12, 52 mi) 10. nap Cruz Bay – Saint Thomas, Long Bay 17, 55 km (10, 91 mi) 11. nap Long Bay – Saba -sziget 10, 35 km (6, 43 mi) 12. nap Saba -sziget – Culebra, Ensanada Honda 30, 65 km (19, 05 mi) 13. nap Ensenada Honda – Isla Palominos 34, 70 km (21, 56 mi) 14. nap Isla Palominos – Puerto Rico, Fajardo Puerto, del Ray Marina 10, 00 km (6, 22 mi)

Vitorlázás Puerto Ricoba (nyugat felől)

A Karib-térség nyugati partjaitól érkezve nem kell más akadállyal megbirkóznunk, csak az uralkodó passzátszelekkel. Azonban ez sem okozhat feltétlenül komoly problémát, ugyanis a Dominikai Köztársaság és Puerto Rico hegységei bőséges katabatikus szeleket bocsátanak ki. (Azaz olyan hideg szárazföldi széltömeget, melyek éjjel kúsznak le a hegyekről.) Ezek képesek picit enyhíteni a passzátszél erejét a sziget öt-nyolc kilométeres körzetében. Ha szerencsénk van, ezeknek a szeleknek a segítségével könnyebben tudunk kelet felé haladni, bal csapáson. Ha viszont nem ilyen jók a körülmények, kénytelenek leszünk a hajó motorját használni a lapos tenger miatt.

Kikötők és szigetek Puerto Rico nyugati partján

Mayagüez

Mayagüez a sziget nyugati oldalán fekszik. Puerto Rico harmadik legnagyobb városa. Egy elég nagy öböl veszi körül, és sok más nyugati medencével ellentétben védett a kikötője. Ez egyben belépési pont is, ahol el tudjuk intézni a bejelentkezést a helyi vámhatósági hivatalban.

Isla Mona

Ez a kicsiny sziget a Mona Passage északkeleti részén fekszik. Nagyjából félúton van Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság között. Lakatlan, és az egész sziget természetvédelmi terület. Közel 200 barlang bújik meg itt, ezek őrzik az ősi bennszülöttek és a spanyol felfedezők nyomait. Áll a szigeten egy több mint százéves világítótorony is, ami nagyon hasonlít a párizsi Eiffel-toronyra. A horgonyzó terület viszonylag kicsi, de könnyen találhatunk jó rögzítőhelyet, mert a dokk viszont egészen hosszú. A lagúna keskeny és alig 2 méter mély. Isla Mona kedvelt helye a búvároknak is, ugyanis idevonzza őket a South Gardens színes és egzotikus tengeri élővilága.

7 napos hajós útvonal a Dominikai Köztársaságból Puerto Ricoba

Ha úgy döntünk, hogy a Dominikai Köztársaságból hajóznánk Puerto Ricoba, érdemes a sziget legkeletibb pontjáról, Punta Canából indulni. A város reptere alig tíz kilométerre van a Cap Cana kikötőtől. Ezen az úton nagyobb távolságokra számítsunk, a Dominikai Köztársaság és Puerto Rico nyugati partja között csak Isla Monán tudunk kikötni. Az áthajózást mindenképpen tervezzük meg jó alaposan, más különben könnyen előfordulhat, hogy hömpölygő tengerárakkal, méretes hullámokkal és erős szelekkel kell szembe szállni. Mindenképpen extrém óvatosságot és nagy gyakorlatot igényel ez a terület. Ha átérünk Puerto Ricoba haladjunk a déli part mentén egészen Ponce-ig. Erre felé már több jó horgonyzóhelyet és szigetet találunk. Puerto ricoi hajós útvonaltervező
1.nap Punta Cana, Marina Cap Cana – Isla Mona 63, 75 km (39, 61 mi) 2. nap Isla Mona – Bahía Salinas, Cabo Rojo 75, 05 km (46, 63 mi) 3. nap Bahía Salinas – Isla Caya de Muertos – Ponce 75, 15 km (46, 70 mi) 4. nap Ponce – Isla de Giligan 26, 95 km (16, 74 mi) 5. nap Isla de Giligan – Boquerón 51, 65 km (32, 10 mi) 6. nap Boquerón – Isla Mona 71, 60 km (44, 49 mi) 7. nap Isla Mona – Punta Cana 63, 75 km (39, 61 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Puerto Rico-ban

  • GUAYANILLA: Mélység: 9.14 m, Nyitvatartás: 9-19, GPS Koordináták:17°59′52.00″N 66°45′55.00″W
  • MAYAGUEZ: Mélység: 11-12 m, Nyitvatartás: 08-20, GPS Koordináták: 18°12′50.00″N 67°9′39.00″W
  • PONCE: Mélység: 7.1m – 9.1 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 18°0′0.00″N 66°36′58.00″W
  • SAN JUAN: Mélység: 9.4 -10 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 18°27′27.97″N 66°5′57.28″W
  • YABUCOA: Mélység: 14-15 m, Nyitvatartás: 9-19, GPS Koordináták: 18°2′51.44″N 65°49′24.18″W

Végezetül annyit mondhatunk, hogy aki Puerto Ricoba hajózik, igazán egyedi és izgalmas módon fogja megélni a tenger iránti szenvedélyét. Számtalan sziget, zátony és mélytengeri átjáró teszi igazi hajós paradicsommá a szigetországot és környékét. Függetlenül attól, hogy kimennyire gyakorlott hajós, mindenki meg fogja találni a módját, hogy emlékezetes vakációt töltsön el itt. Több Puerto Rico sailing routes vagy válassz másik other Caribbean sailing destinations.

5/5 - (158 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.