Horvátország déli részének két legjelentősebb parti városa között rengeteg látnivalót találsz a dalmát szigeteken. Hogy megkönnyítsük utadat, itt bemutatjuk az érdekes helyeket és kikötőket. Emellett hasznos hajózási tanácsokkal is ellátunk.
 vitorlazas splitbol dubrovnikba
Cikkünkben ezekről esik szó:

Fontos tudnivalók, ha Splitből Dubrovnika vitorlázol

Időjárás az Adriai-tengeren

Az Adriai-tengeren mediterrán éghajlat uralkodik. Az igazi nyári meleg májusban kezdődik. Innentől 20 fok feletti átlaghőmérséklet a jellemző. A víz még csak 19 fokos ilyenkor, úszásra sokaknak hűvös lehet. Júliusban és augusztusban tetőzik a nyár, ilyenkor 30 foknál is magasabb az átlaghőmérséklet. Már úszni is remekül lehet a 24 fok körüli tengerben. A széljárás nagyban függ az aktuális évszaktól. A lentebb ismertetett útvonalak esetében nyáron kissé megnehezítheti dolgodat az északnyugatról fújó misztrál. Tavasszal és ősszel változatos a széljárás: az északi-északkeleti bóra és a déli jugó fújnak felváltva. Check the időjárási feltételek, széladatok Dalmáciában.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Horvátország pénzneme a kuna. Javasoljuk, hogy megérkezés után helyi bankban vagy nem reptéri pénzváltónál válts kunára, így kicsit kedvezőbb az árfolyam. A kikötések ára nem igazán változik főszezonon kívül sem, ilyenkor mindössze 5-10%-kal olcsóbbak. Minden meglátogatott kikötőnél 60-100 euró körüli költséggel kell számolnod. Az ételek és italok viszonylag drágák az Adriai-tenger többi országához képest.

Mit érdemes megnézned Split-ben?

Split reptere a várostól északnyugatra, nagyjából 25 km-re fekszik. Innen számos cég nyújt transzfert, ezeknél előre kell foglalni. Mehetsz a reggeltől estig 20 percenként járó busszal is, ezt választva nagyjából 1 órás útra számíts. A belvárosban megtalálod Diokleciánusz ókori palotáját a Peristilium-mal együtt. Közvetlenül előttük van a Szent Duje székesegyház, melynek tornyából csodálatos kilátás nyílik. Innen jó időben még a Brac-szigetig is ellátni. Ha szereted a halakat, mindenképpen látogasd meg a város hatalmas halpiacát is. A város délkelet részén lévő ACI Marina felé tartva a gyönyörű, pár éve befejezett Riva sétányon találod magad. Itt egymást érik az éttermek, kávézók, kocsmák és boltok.

Egyirányú vagy oda-vissza utat válasszak?

Hajós tapasztalatodtól és célodtól is függ, hogy milyen útra érdemes vállalkoznod. Mindkét útvonal viszonylag rugalmasan alakítható, útközben számos szigeten vagy horvát városaiban is megállhatsz.
Az egyirányút kezdők is bevállalhatják nyáron, mert ilyenkor a misztrál megkönnyíti a délkeleti irányú haladást. Ha Dubrovnik-ban szeretnéd leadni hajódat, mindenképpen ilyen útra vállalkozz. Dubrovnik-ból Split-be komppal, repülővel vagy távolsági busszal tudsz visszamenni.
Az oda-vissza út esetén Dubrovnikba csak félúton érkezel meg. Tapasztalt hajósoknak ajánljuk, mert a hajózáshoz választott évszaktól függően oda vagy visszafelé folyamatos szembeszél nehezíti meg az utat. Több időt töltesz el a tengeren hajózással, ezért a látnivalókra és Dubrovnik felfedezésére is kevesebb időd jut.

Kikötők, a Splitből Dubrovnikba tartó úton

Split kikötője

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet.
 vitorlazas splitbol dubrovnikba

Podstrana kikötője

A Marina Lav nevű luxus kikötő a Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozik. 74 hajót képes fogadni, ezek legfeljebb 40 méter hosszúak lehetnek. A mélység 2-2, 8 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával, a kiváló szolgáltatások között a 24 órás biztonsági felügyelet is szerepel.

Kastel Gomilica kikötője

A Marina Kastela viszonylag új kikötő Horvátországban. Közép-Dalmácia legnagyobb öblében, a Kastela-öbölben észak-keleti irányban található. Észak felől a Kozjak hegy, délről a Marjan és Ciovo sziget védik. Több mint 400 hajó befogadására alkalmas. Az egész évben nyitva tartó kikötőhöz tartozik egy minden igényt kielégítő fürdő, egy élelmiszerbolt és kávézók, üzletek is. A faluban is van egy nagy bevásárlóközpont (Getro).
Kastel Gomilica, a legépebben megmaradt erőd 10 perc sétaútra van a marinától. Tulajdonképpen egy szigetre felépített, kőfallal körbevett apró városrész. Tízlyukú kőhíd vezet a szélesen terpeszkedő kapubástyához. Mögötte az egész sziget be van építve, a házfalakon viharos időben az ablakokig csapnak fel a hullámok. Az épületekben lakások vannak.

Omiš kikötője

A kis közép-dalmáciai város a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötője környékén a több irányból erősen fújó Bórán kívül a déli szél is jelentős hullámokat okoz. A mélység 4 méter.

Marina Baška Voda

Baška Voda kikötője 180 hajó számára alkalmas, ezek legfeljebb 23 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék maximális mélysége 4 méter. A kikötő területén van ivóvíz, villamos energia és étterem. Sőt, szükség esetén akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

Marina Ramova

A Ramova kikötő a közigazgatásilag Baška Vodához tartozó Krvavica nevű településen található. 195 horgonyzóhellyel rendelkezik, az itt kiköthető hajók maximális hossza 16 méter. A tengerfenék mélysége 3 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Nagyszerű étterme akár 150 vendég befogadására is alkalmas.

Makarska Harbour

2015-ben készült el a kikötő 225 méter hosszú hullámtörő gátja. Ez a déli és délnyugati irányból érkező szél és hullámok ellen nyújt védelmet. A maximális mélység 4, 8 méter. A kikötő remek szolgáltatásai között a tankolás is megtalálható.

Marina Tučepi

A jachtkikötő közvetlenül a Slatina strand mellett található. Összesen 200 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 50 a látogatók részére van fenntartva, míg 150 a helyi vízi járművek kikötésére szolgál. A Marina Tučepi maximum 20 méter hosszú hajókat képes fogadni.

Marina Podgora

A Makarskától délkeletre fekvő kikötő egész évben nyitva tart. 220 hajó számára nyújt helyet, ezek hossza akár 20 méter is lehet. A tengerfenék maximális mélysége 3 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, darut is találsz.
kikotok split dubrovnik utvonalon

ACI Marina Dubrovnik

Ezt a jól felszerelt kikötőt Dubrovnik óvárosától 6 km-re találod. Egész évben nyitva tart. 425 vízi és 140 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áramvételezési lehetőség, de találsz itt pénzváltót, éttermet, mosodát, zuhanyzót is. A kikötő elnyerte a Blue Flag minősítést. A kikötőhelyek legfeljebb 60 m hosszúságú yachtok befogadására képesek.
Miután végigjártad Dubrovnik nevezetességeit, ez a kikötő nagyszerű kiindulópont lehet, ha szeretnél körül nézni néhány környező szigeten.

Port of Dubrovnik

Ez a kikötő Gruz mellett található, Dubrovnik óvárosától mindössze 3 km-re északnyugati irányban. A környéken találsz éttermeket, kávézókat, ajándékboltokat, pénzváltókat és még bankokat is. Ami azonban igazán fontos, hogy autókölcsönző is van a közelben.

Vitorlázz Splitből Dubrovnikba!A legjobb hajós útvonaltervek

7 napos egyirányú vitorlás útiterv Splitből Dubrovnikba

Egyszerű, viszonylag rövidnek mondható útvonal. Ennek során Split-ből kiindulva meglátogatsz néhány dalmát szigetet, majd végül megérkezel Dubrovnik-ba. Egy másik cikkünkben már ismertettünk egy útvonalat Dubrovnik-ból Split-be, akár azt is megteheted fordított irányban. Mi itt egy attól kissé eltérőt mutatunk be.
hajos utvonaltervezo splitbol dubrovnikba

1. nap: Split (ACI Marina Split) – Solta

15, 77 km (9, 80 mi)
Split-ből kihajózol Solta szigetére. Itt csak a sziget északi felén laknak emberek, mivel a déli része szinte végig meredek sziklákból áll. Ha szereted az eredeti dalmát építészeti stílust, a szigeten lévő falvakban rengeteg ilyen épületet találsz. Az évszázadok óta szinte teljesen változatlan épületek jelentős részét Grohote-ben találod.

2. nap: Solta – Hvar Town (Hvar sziget)

34, 63 km (21, 52 mi)
Hvar állítólag a horvát térség legnaposabb városa évi több mint 2700 órával. A kikötőből egyből a főutcára érkezel, itt találod a legfontosabb látnivalókat. A Dalmácia legnagyobbjának nevezett főtéren találod a katedrálist. Az óváros fölött a nagyszerű kilátást biztosító Spanjola erődöt érdemes megnézned.

3. nap: Hvar – Vela Luka (Korcula)

33, 75 km (20, 97 mi)
Solta-ból délkelet felé haladva átmész a Brac és Solta közti tengeri szoroson, majd rövid hajózást követően megérkezel Korcula nyugati kikötőjébe. Mivel a kikötő mélyen benyúlik az öbölbe, szél szempontjából ez az egyik legvédettebb az Adriai-tengeren. Az adriai szigetek egyik legnépesebb települése Vela Luka, amelyet nagyjából ötezren laknak. A várost rengeteg szőlőlugas, olajfaliget, valamint füge- és fenyőfák veszik körül. Ha érdekel a régió történelme, a Kaštel nevű üdülővillában találod a régészeti gyűjteményt. A „Pinski rat” hegy lejtőiről gyönyörű kilátás nyílik a város öblére, valamint itt találod a „Vela špilja” nevű régészeti lelőhelyet is

4. nap: Vela Luka (Korcula) – Korčula (Korcula)

51, 17 km (31, 79 mi)
Vela Luka-ból északi irányba követed Korcula partjait. A szigettel megegyező nevű, annak keleti végében lévő város kikötőjében állsz meg. A kikötőtől északra fekvő óvárosban találod Marco Polo szülőházát, a hozzá kapcsolódó múzeumot, valamint egy remek kilátótornyot. Ha július végén érkezel ide, ki ne hagyd az aznapi Moreska-lovagi játékokat! Ezzel a rendezvénysorozattal a török vészről emlékeznek meg, leglátványosabb része pedig a minden évben július 27-én megrendezett kardtánc. Ha éppen nincsenek lovagi játékok, elbuszozhatsz a délkeletre 7 km-re lévő, Lumbarda nevű halászfaluba. Itt gyönyörű reneszánsz stílusú nemesi lakóépületeket és remek borkóstolókat találsz.

5. nap: Korčula – Orebic – Zuljana

28, 19 km (17, 52 mi)
Korčula-ból keleti irányban hajózva követed a Pelješac félsziget partját. Számtalan gyönyörű strandon állhatsz meg utad közben, ezek között mi Orebic-et és Zuljana-t emeljük most ki.Orebic egy nyugodt kis nyaralóhely homokos stranddal, mindenképpen érdemes elhajóznod ide.. A Peljesac-csatornát átszelő hajók napjainkban is kürtszóval emlékeznek meg a régi kapitányokról. Találsz a faluban hajózási múzeumot is, ebben római és kora keresztény időkből származó használati tárgyakat is megtekinthetsz.Zuljana gyönyörű fenyőerdős környezettel várja az akár hajóval érkező vendégeket. Itt nincsenek szállodák, így a szokásoshoz képest jóval kevesebben látogatják. Épp ezért remek pihenőhely. Itt hihetetlenül tiszta vízben tudsz búvárkodni és fürödni.

6. nap: Zuljana – Sobra (Mljet)

24, 85 km (15, 44 mi)
Mljet nyugati harmada fokozottan védett nemzeti park. A turisták számára így inkább a sziget keleti részei ismertek, nyugaton csak pár turistaút és hegymászó út található. Nagyjából a sziget közepén van egy csak a tenger felől megközelíthető barlang. A legenda szerint Homérosz Odüsszeusza itt vetődött partra egy hajótörést követően. Mljet felejthetetlen, egyedi gyöngyszeme a horvát szigetvilágnak, így mindenképpen élvezd ki természeti szépségeit.

7. nap: Mljet – Lopud – Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik)

45, 27 km (28, 13 mi)
Mljet-et elhagyva elindulsz Dubrovnik felé. Útközben megállsz Lopud szigetén. Gyönyörű, majdnem félkör formájú öbölben kötsz ki a sziget nyugati oldalán. Lopud nyugodt, csendes kis sziget, ahol zavartalanul fürdőzhetsz és kirándulhatsz.
Utad végén megérkezel a Trónok Harcában Királyvár szerepét betöltő Dubrovnik-ba. Ha szereted a sorozatot, akkor érdemes lehet befizetned valamelyik Királyvár-túrára, ezek között gyalogosat és hajósat is találsz. A hajós túra részeként körbehajózod Dubrovnik falait egy jókora méretű, a sorozatban is szereplő vitorlással. Ha természetrajongó vagy, keresd fel a közvetlenül az Óváros előtt elterülő picike Lokrum-szigetet.

14 napos katamarános útvonal Splitből Dubrovnikba

Az egyirányúhoz képest nehezebb és hosszabb útvonal, évszaktól függetlenül ellenszélben töltöd a felét. Dubrovnik felé haladva a dalmát szigetek között hajózol, Dubrovnik-ból visszafelé a horvát partszakaszhoz igazodva érkezel meg Split-be.
katamaranozas splitbol dubrovnikba
1. nap Split (ACI Marina Split) – Solta 15, 77 km (9, 80 mi), 2. nap Solta – Stari Grad (Hvar) 35, 31 km (21, 94 mi), 3. nap Stari Grad (Hvar) – Vis (Vis) 39, 98 km (24, 84 mi), 4. nap Vis (Vis) – Komiza (Vis) 19, 75 km (12, 27 mi), 5. nap Komiza (Vis) – Vela Luka (Korcula) 57, 31 km (35, 61 mi), 6. nap Vela Luka (Korcula) – Korcula (Korcula) 51, 17 km (31, 79 mi)7. nap Korcula (Korcula) – Sobra (Mljet) 92, 34 km (57, 38 mi), 8. nap Sobra (Mljet) – Dubrovnik (ACI Marina Dubrovnik) 44, 51 km (27, 65 mi)9. nap Dubrovnik – Kolocep – Lopud 17, 74 km (11, 02 mi)10. nap Lopud – Zuljana – Orebic 74, 23 km (46, 12 mi)11. nap Orebic – Sucuraj 37, 32 km (23, 19 mi)12. nap Sucuraj – Makarska – Sumartin (Brac) 36, 43 km (22, 64 mi)13. nap Sumartin (Brac) – Brela – Omis 33, 94 km (21, 09 mi) 14. nap Omis – Supetar (Brac) – Split (ACI Marina Split) 28, 59 km (17, 76 mi)

Hajó tankolási lehetőségek a Split-Dubrovnik útvonalon

 • SPLIT: Mélység: 3, 5 – 4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • PRIMOSTEN: Mélység: 3 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • MAKARSKA: Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • VRBOSKA, HVAR: Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VIS: Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • SOLTA: Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • SOBRA, MLJET: Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: Mélység: 2, 5 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • PLOCE: Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • DUBROVNIK, ACI Marina: Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: Mélység: 3, 7 – 4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

A dalmát szigetek és Horvátország két igen jelentős tengerparti városa között csodálatos szigetek, ámulatba ejtő strandok és felejthetetlen élmények várnak rád! Find Több sailing trips from Split, Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia

5/5 - (269 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.