Észak-Dalmácia térsége egy kifejezetten biztonságos és kényelmes terep a hajósok számára. A kikötési lehetőségek közel vannak egymáshoz. A szárazfölddel párhuzamosan, kisebb csoportokban húzódnak a kisebb, többnyire lakatlan, és a nagyobb, településsel is rendelkező szigetek. Gyönyörű természeti környezetben élvezhető a hajózás parti sétával, búvárkodással, éttermek széles kínálatával fűszerezve. A szigetvilág Sibenikből csillagtúra-szerűen is felfedezhető, de egy könnyed és igen változatos egyhetes túra is megvalósítható a térségben.

vitorlázás Sibeniknél

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Sibenik elhelyezkedése

Az ideális természeti adottságokkal rendelkező Sibenikben van (Rijeka és Split után) Horvátország harmadik legnagyobb kikötője. A város érdekessége, hogy nem közvetlenül a tengerpartra épült. A sibeniki öblöt a keskeny Szent Anna-csatorna köti össze a tengerrel. A védett, ezért általában nyugodt vízű öböl egyben a Krka-folyó torkolata is.

Kikötők Sibenik környékén

D-Marin Mandalina (Šibenik)

A gyönyörű kikötő egyik legnagyobb előnye kedvező fekvése, ugyanis Šibenik történelmi központjától mindössze néhány km-re található. Ráadásul kiváló védelmet nyújt a szelek és a hullámok ellen. A D-Marin Mandalina 5 Aranyhorgonyt kapott, sőt, a Kék zászló büszke tulajdonosa is. 429 vízi és 50 szárazföldi hellyel rendelkezik, előbbiek közül 79-et kifejezetten a szuperjachtok számára terveztek. Ez az egyetlen olyan kikötő Horvátországban, mely akár 140 méter hosszú szuperjachtok fogadására is képes. A mélység 5,5 méter. A kikötő színvonalas szolgáltatásai között szerepel a tankolási lehetőség. Ha megéheznél, bárt, éttermet, valamint élelmiszerboltot is találsz. Kattints ha sibeniki vitorlázás, vagy sibeniki hajóbérlés érdekel

ACI Marina Vodice

A kikötő 273 vízi és 55 szárazföldi helyet biztosít, maximum 25 méter hosszú hajók számára. A mélység 3, 5 méter. A kikötő területén van mosoda, étterem és benzinkút is. Nagyszerű menedéket nyújt a szelek ellen, kivéve az erős Jugót, mely nagy hullámokat okozhat. Kattints ha vodicei vitorlázás, vagy hajóbérlés Vodicéban érdekel

Marina Tribunj

Tribunj kikötője 220 vízi és 150 szárazföldi helyet kínál, melyek mindegyike vízzel és villamos energiával felszerelt. Legfeljebb 26 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység 4 méter. Az egész évben nyitva tartó kikötő Kék zászló minősítéssel is rendelkezik. A közelében található kör alakú Lukovnic-szigetnek köszönhetően kiválóan védett a szelektől.

ACI Marina Jezera (Murter)

A Kék zászló minősítéssel is rendelkező ACI Marina Jezera kedvező elhelyezkedése miatt ideális horgonyzóhelyet jelent a hajósok számára. Festői dombok által körülvett öbölben található, így nincs kitéve a szélnek. A kikötő 225 vízi és 60 szárazföldi helyet kínál, maximum 25 méter hosszú vízi járműveket képes fogadni. A mélység 5 méter. Az ACI Marina Jezera egész évben várja a hajósokat. Területén a legfontosabb szolgáltatások mellett a tankolás is megtalálható. Kattints ha murteri vitorlázás, vagy hajóbérlés Murterban érdekel.

Marina Hramina (Murter)

A kiválóan védett és biztonságos kikötő a Murter-sziget északnyugati részén, a Hramina-öbölben található. 370 vízi, valamint 120 szárazföldi helyet biztosít, legfeljebb 25 méter hosszú hajóknak. A mélység 3, 5 méter. Az egész évben nyitva tartó kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, a tankolást is beleértve.

ACI Marina Žut (Kornati)

A Kornati-szigetcsoport északnyugati részén fekvő kikötő 120 helyet kínál, maximum 40 méter hosszú hajóknak. A kikötő ápr. 1. és okt. 31. között tart nyitva. Erős Bóra szél esetén az északi mólójánál, valamint a bójáknál ajánlott lehorgonyozni. A szintén erős Jugó szélnél viszont sokkal kellemesebb a déli mólón kikötni.

Marina Kornati (Biograd na Moru)

Biograd Kék zászlós kikötője összesen 705 hajót tud fogadni, melyek hossza akár 23 méter is lehet. A bejárat 40 méter széles, a víz maximum mélysége 6, 5 méter. Van 24 órás biztonsági felügyelet, karbantartási szolgáltatás és benzinkút, a kikötő étterme akár 370 fő befogadására is alkalmas. Kattints ha biogradi vitorlázás, vagy hajóbérlés Biograd na Moruban érdekel

D-Marin Dalmacija (Sukošan)

Horvátország legnagyobb kikötője 1200 vízi és 300 szárazföldi helyet biztosít a hajók számára. Hosszuk 40 méter, az áthaladó szuperjachtoké akár 80 méter is lehet. A D-Marin Dalmacija az egyik legjobban felszerelt kikötő az Adriai-tengeren. Területén van kávézó, bár, étterem, tengerparti klub, hajófelszerelés bolt és élelmiszerüzlet. Benzinkút, valamint javítóműhely is a rendelkezésedre áll.

Marina Zadar

A város kikötőjét az Adriai-tenger partjának középső részén, Zadar központjában találod. 200 vízi, valamint 100 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áram, de találsz itt zuhanyzót, mosodát, élelmiszerboltot, éttermet is. A Kék zászló minősítésű kikötőben a tankolás szintén szerepel a szolgáltatások között. Kattints ha zadari vitorlázás, vagy hajóbérlés Zadarban érdekel.

Trogir kikötője

Az SCT Marina Trogir 256 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 70 méter hosszú hajók számára. A mélység 20 méter. Van áram- és vízellátás, 24 órás biztonsági szolgálat, ingyenes Wi-Fi, mosoda, benzinkút, sőt, a hajók karbantartása is biztosított.

Split kikötője

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet

Rogač kikötője

A Sailing Europe Charter Šolta szigetének északi felén található, egy fenyőfákkal szegélyezett öbölben. Kedvező elhelyezkedéssel rendelkezik, Splittől mindössze 16 km-re fekszik. A kikötő legfőbb előnye, hogy itt egyáltalán nem jellemző a tömeg. Van tisztálkodási lehetőség, ingyen Wi-Fi, a közelben találsz benzinkutat, kávézót és pizzériát is. A Rogači-öböl többnyire jól védett a szelektől, kivétel ez alól a Bóra, mely elsősorban a téli hónapokban fúj.

A sibeniki szigetvilág

A Sibenik környéki tengerszakasz kedvelt terep a túrahajósok körében. Közel 50 sziget csoportja fekszik itt. A táj szépségében és hangulatában nagyon hasonlít a Kornati Nemzeti Parkéhoz. Itt azonban több sziget is lakott és saját városi kikötővel is rendelkezik. Sibenikből bármelyik egy rövid hajóúttal elérhető.

Zirje a legkülső lakott sziget és a legnagyobb területű ebben a szigetvilágban. Kakan a legnagyobb sziget. A Kaprije-szigeten kellemes éttermeket is találunk. A nagyobb szigeteken már kisváros-méretű falvakat találunk. A sibeniki Szent Antal-csatorna bejáratát egyik oldalról Zlarin, másik oldalról Prvic szigete őrzi. Zlarin a földművelés és a szőlőtermesztés mellett a korall- és szivacs-halászatról nevezetes. Itt egy szivacsgyár- és múzeum is található. Krapanj-sziget kedvelt nyaralóhely, sok szárazföldi turista is felkeresi. Nagy hajóval megközelítve óvatosnak kell lenni, mert nagyon sok a zátony.
Sibeniki vitorlázás

A Kornatok

A Kornatok a Földközi-tenger legtagoltabb és egyik legismertebb szigetcsoportja. 152 szigetet, szigetecskét és sziklazátonyt foglal magában. Ezek közül 89 különösen védett, teljes növény- és állatvilágával együtt. A horvát és a világörökség részének nyilvánított Kornati Nemzeti Parkhoz tartoznak. Hivatalosan a nemzeti parkba két bejáraton lehet behajózni, a Velika Provesán és a Vrata od Opatán. A park 8 szigetén kijelölt túraútvonal van.

Az Észak-Dalmáciában található szigetek egy része lakatlan, a nagyobbakon kellemes mediterrán települések fejlődtek ki. A szigetek a szárazföld partjával párhuzamosan nyúlnak el, kisebb csoportokban. Az észak-dalmát régió igen biztonságos a még kezdő hajósok számára is, hiszen egymást érik a kikötési lehetőségek. Olyan, mintha nem is tengeren járnánk. Bárhol is érjünk partot, csodálatos látványban és élményben lesz részünk.

Vitorlázz Sibeniknél! Sibeniki hajós útvonalak:

Vitorlázás Sibeniknél: 1 hetes hajós útiterv

Mielőtt kihajóznátok érdemes megnézni a várost. Az óvárosi sétát kezdhetjük a 15. századi Szent Jakab székesegyházzal, amely UNESCO világörökség. A homlokzati frízen található 71 fej egy-egy híres sibeniki polgár arcmása. A tér túloldalán áll az eredetileg a 16. században épült reneszánsz Városháza. Kilencívű árkádsora alatt kávéház működik.

A tér közelében áll a gótikus Szent Borbála-templom. Bejárata fölött egy 24-es beosztású óra látható. A templomban 4 harang is található.

Az óváros szűk utcái lépcsőzetese elrendezésben húzódnak egyre magasabban. A város legrégebbi épülete a 12. században román stílusban épült Szent Krsevan-templom. Galéria működik benne. A templom mellett van kiállítva Horvátország legrégebbi harangja a 13. századból. A közelben található a Szent Lucia-templom és bencés női kolostor. Lakói gyakorlatilag egyáltalán nem lépnek ki az utcára. Fő tevékenységük a tanítás a szomszédos iskolában. Ide is az utca fölötti átjárón mennek át.

A kolostor utcája a Szent Mihány-erődhöz visz. Mellette van a meredek domboldal miatt lépcsőzetes elrendezésű temető. Innen csodálatos kilátás nyílik az egész városra, az öbölre és a sibeniki szigetvilágra.

A szűk utcácskákon még találunk néhány betérésre is érdemes templomot. A rakparton kávézók és éttermek sora vár ránk. Igen hangulatos sétát tehetünk a Szent Mihály-parkban is.

Sibeniki hajós útvonaltervező

1. nap: Sibenik – Vodice

11.09 km (6.89 mi)

Sibeniktől 1, 5h hajóútra található város egy hosszan elnyúló öbölben található. Vodice festői szépségű kis óvárosa mellett a jól felszerelt kikötő környéke különösen sok lehetőséget tartogat. Számos étterem és kávézó várja vendégeit. Vodice népszerű a fiatalok körében is a pezsgő társasági élete miatt. Éjszakázás a település kikötőjében.

2. nap : Vodice – Jezera – Murter (Murter-sziget)

30.87 km (19.18 mi)
A šibeniki szigetcsoport legnagyobbja. Négy település található itt. Ezekből Murter és Jezera régebbiek, Tisno és Betina újabbak. Murter-sziget a gyönyörű homokos és kavicsos kék-zászlós strandjairól ismert. Nagy számban vannak a kis, rejtett öblök is. A sziget dombos, karsztos. Festőiek a szőlő -mandula-, füge- és olívaligetek a szigeten.

3. nap: Murter – Pirovac

7.11 km (4.42 mi)
Pirovac egy nagyon hangulatos tengerparti városka, igazi nyaralóparadicsom. Az óváros egy kis félszigetre épült. Számos középkori építmény van az óvárosban, a várfal még most is épségben áll. Éjszakázás a település kikötőjében.

4. nap : Pirovac – Biograd Na Moru

23.24 km (14.44 mi)
A horvát királyok koronázó- és székhelye volt. A parton áll a Tájtörténeti Múzeum, amelyben két érdekes kiállítás van. A településen több lassan mélyülő, ismert homokos strandokat találunk. A mediterrán hangulatú városka ideális hely családok számára. Itt található Adria egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kikötője a Marina Kornati.

5.nap: Biograd Na Moru – Kaprije

36.66 km (22.78 mi)
Kaprije sziget a Sibenik-szigetcsoport része. Sibeniktől 15 km-re délnyugatra fekszik.
Mindössze egy település található itt Kaprije. Lakossága 200 fő.Kaprije nevét a kapribogyó fűszernövény után kapta, melyből sok található a szigeten.
Mintegy 20 öböl van a sziget körül. A legnagyobb és leghíresebb a Kaprije település előtti Szent Péter-öböl.
Itt kötnek ki a kompok és itt van a hajóállomás is. A Mala Nozdra öblöt érdemes még felkeresni, mely Kaprijétől délkeletre található.

6. nap – Kaprije – Tribunj

12.74 km (7.92 mi)
Különös érdekessége a településnek, hogy a hangulatos halászfalú óvárosa egy szigeten terül el. A szigetet egy kis híd köti össze a szárazfölddel. Itt napsütés, a nyugalom és a kristálytiszta tenger vár rád. Tribunj legnagyobb ünnepe a júliusi Halászok éjszakája.

kikötők és szigetek Sibenik környékén

7. nap . Tribunj – Krk- vízesés – Sibenik

53.35 km (33.15 mi)

A Krka Nemzeti Park Horvátország egy népszerű és igen látványos természetvédelmi területe.
Fő látványossága egy hatalmas és hosszú vízesésrendszer. A Krka vízesés teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik. A szintkülönbség 48 méter. Egy gyalogos útvonalon körbe lehet járni az egész vízesésrendszert. Érdemes a fürdőruhánkat magunkon hagyni, mert itt a Krka vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.

7 napos sibeniki vitorlás útvonal

1. nap Sibenik – Primošten 20.95 km (13.02 mi), 2. nap Primošten – Rogoznica 10.38 km (6.45 mi), 3. nap Rogoznica – Trogir 31.26 km (19.43 mi), 4. nap Trogir – Split 15.47 km (9.62 mi), 5. nap Split – Kaštel Gomilica – Rogac 27.59 km (17.14 mi), 6. nap Rogac – Zirje 62.69 km (38.95 mi), 7. nap Zirje – Trogir- Sibenik 29.40 km (18.27 mi).

Hajós útvonaltervező Sibbenikben

Dalmáciai vitorlázás: 14 napos útiterv

1. nap Sibenik – Vodice 15.33 km (9.53 mi), 2. nap Vodice – Jezera 12.33 km (7.66 mi), 3. nap Jezera – Pirovac 24.69 km (15.34 mi), 4. nap Pirovac – Biograd na Moru 23.24 km (14.44 mi), 5. nap Biograd na Moru – Sukosan 17.67 km (10.98 mi), 6. nap Sukosan – Zadar 12.29 km (7.64 mi), 7. nap Zadar – Nin 28.92 km (17.97 mi), 8. nap Nin – Opatija 44.01 km (27.34 mi), 9. nap Novalja – Ist 34.25 km (21.28 mi), 10. nap Ist – what to do in Brbinj 33.76 km (20.98 mi), 11. nap Brbinj – Sali, Croatia 23.07 km (14.34 mi), 12.nap Sali, Croatia – Zirje 50.07 km (31.11 mi), 13. nap Zirje – Primošten 24.66 km (15.32 mi), 14. nap Primošten – Grebaštica – Sibenik 30.81 km (19.15 mi).

14 napos sibeniki vitorlázás

Hajózás a Dalmát-partvidéken: 1 hetes útvonal

1. nap Sibenik – Zlarin 6.83 km (4.25 mi), 2. nap Zlarin – Drvenik Veli 43.78 km (27.21 mi), 3. nap Drvenik Veli – Split 27.04 km (16.80 mi), 4. nap Split – Supetar 16.46 km (10.23 mi), 5. nap Supetar – Makarska 39.47 km (24.52 mi), 6. nap Makarska – Brac-sziget (Bol) 29.52 km (18.35 mi), 7. nap Bol – Rogoznica – Sibenik 95.44 km (59.30 mi)

Dalmáciai hajós útvonaltervező

Hajó tankolási lehetőségek Sibenik környékén, hajós benzinkutak Észak-Dalmáciában

 • VODICE: , Mélység: 3, 3 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.762718, 15.775681
 • TRIBUNJ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-21, GPS Koordináták: 43.753809, 15.747321
 • ŠIBENIK, Marina Mandalina: , VHF: 17, Mélység: 5, 5 m, GPS Koordináták: 43.71894, 15.900435
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • ROGOZNICA: , Mélység: 3, 7 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.529952, 15.963572
 • JEZERA, MURTER: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 43.785188, 15.643681
 • MURTER: , Mélység: 2, 3-3, 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.824445, 15.593815
 • ZAGLAV, DUGI OTOK: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 43.948775, 15.143664
 • BIOGRAD NA MORU, Marina Šangulin: , VHF: 17, Mélység: 1, 5-4 m, GPS Koordináták: 43.940002, 15.444817
 • BIOGRAD NA MORU, Marina Kornati: , Mélység: 2, 3-3, 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.941732, 15.445418
 • PREKO, UGLJAN: , Mélység: 2-2, 7 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 44.080626, 15.188219
 • SUKOŠAN: , Mélység: 6 m, Nyitvatartás: 7-21, GPS Koordináták: 44.055107, 15.300838
 • ZADAR: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 7-22, GPS Koordináták: 44.119839, 15.226764
 • NOVALJA, PAG: , Mélység: 1, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 44.5568, 14.882164

Sibenik egy csodálatos település, a környékkel együtt igazi nyaralóparadicsom. Ideális fekvése miatt a környékén sok a felfedezni való. Sibenik kiváló kiindulópontja egy több napos vagy egy hetes tengeri hajótúrának.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Sibenik

5/5 - (289 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.