Tudj meg mindent a Kvarner-öböli vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! Az Adriai-tenger partvidéke – az Isztriai-félsziget legnyugatabbra fekvő pontjától Dalmácia legdélebbi csücskéig – sajátságos elhelyezkedésének köszönhetően a természet csodáit rejti. Az ezerarcú szépség a tenger szerelmeseinek kedvelt célpontja. A marinák – melyekből ötvennégy van – a legbiztonságosabb kikötést és védelmet kínálják. Arányos elhelyezkedésük miatt egymástól alig pár órányi távolságra vannak. Csodálatos mediterrán természeti környezetben, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő városkák közvetlen közelében találhatók. A világ minden szegletéből érkező hajósokkal való találkozás lehetősége is csábító. Kihagyhatatlan úti cél egy változatosságra és kalandra vágyó tengeri hajósnak.Vitorlázás a Kvarner-öbölben

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

A Kvarner-öböl időjárása

Az Adriai-tengeren a vitorlás szezon áprilistól októberig tart. Az augusztusi kánikulában gyakori a szélcsend, de enyhülést hozhat este a parti szél (a burin), nappal pedig a tengeri szél (a misztrál). Az Adrián 3 fő szél van. A bóra észak-északkeletről érkező, sarkvidéki eredetű, hideg, egyből erős szél. A Dinári-hegység felől érkezik, minimum 30 csomós sebességgel. A Jugó afrikai eredetű meleg, déli szél, napok alatt fokozatosan erősödik be, végigfújja és behullámoztatja az egész Adriát. Minél tovább tart, annál erősebb. A misztrál Atlanti-óceáni eredetű, az Adrián északnyugatról fúj, átlag 15-25 csomóval. Több infó: időjárási feltételek, széladatok a Kvarner-öbölben

Szélviszonyok

Helyi megfigyelések szerint a Jugóra mindig bóra jön, és épp fele annyi ideig tart, mint előtte a Jugó.
A tágas Kvarner-öbölben nagy hullámokat gerjeszt a Jugó és a bóra is. Viszont egy egyhetes körutat könnyen meg tudunk tervezni úgy, hogy végig jó irányból kapjuk a szelet. A Kvarner-térséget az időjárási frontok alja júniusban még és szeptemberben már súrolja. Átvonuló zivatarokkal, frissítő esővel többször találkozhatunk, mint Horvátország délebbi régióiban. Az öblöt körülölelő magas hegyek megfogják a ciklonokat. A bóra is gyakoribb szele a Kvarner-öbölnek, mint a misztrál.

Földrajzi adottságok

Az Adriai-tenger a Földközi tenger egyik legnyugodtabb és legtisztább vizű tengere, klímája igen kellemes. A kisszeles vitorlázók kedvence. A part karsztos, a világ legjobban tagolt tengerpartja. Széles a szigetek, zátonyok, öblök kínálata. A bőséges kikötési lehetőség könnyebb, rövidebb úthosszakat tesz lehetővé és így a kezdőknek is biztonságos hajózási terepet jelent. Egy spontán útiterv-változtatás esetén is számtalan horgonyzó- és kikötőhely közül választhatnak.
A Kvarner-öböl Horvátország legnagyobb beltengeri vize, 40 mérföld széles vízfelület. Szigetei az Adria legszebbjei. A többi térséghez képest itt még kisebbek a szigetközi távolságok és több a homokos strand is.

A Kvarner-öböl szigetei, kikötői

A teljesség igénye nélkül említünk meg néhány helyszínt az öböl térségeiből, amelyek egyszerűen kihagyhatatlanok.

Unije-sziget

Unije a Kvarner-térség külső szigete, autóktól és turistáktól mentes, csendes falu szerény árú vendéglőkkel. Hajónkat mólóhoz köthetjük vagy a tágas öbölben horgonyozhatunk. A part finom homokos. Csak nappali strandolásra alkalmas, mert nyugatról és északról teljesen nyitott. Bórában vagy Jugóban viszont ideiglenes menedékül szolgálhat.
Unije alatt hosszában nyúlik el a Nagy és a Kicsi Srakane-sziget.

Mali Losinj-sziget

Losinj-sziget 15 mérföld hosszú. A közepe táján található öbölben található legnagyobb városa, Mali Losinj. Hajónkkal a főtértől sorakozó mólókhoz vagy a Losinj Marinába köthetünk. Ez utóbbi a Losinj-hídnál van, amelyet napi kétszer, reggel 9-kor és délután 6-kor nyitják meg. Áthaladáskor vigyázni kell a csatorna áramlásával! A kikötőből negyedórás séta a hangulatos belváros. A parton végig polgári villák, a domboldalban színes házak láthatóak. A város tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Rab, Pag szigetei és a Dinári-hegység irányában. A Losinj-i öböl északi végében és a szomszédos Cikat-i fürdőöbölben horgonyzási tilalom van. A többi öbölben szabad a horgonyozás. Kedvelt öblök az Artaturi-öböl és a sziget délnyugati végének bemélyedései.
Szigetek és kikötők a Kvarner-öbölben

Veli Losinj fjordszerű öblébe sötétedés után a piros laterális bója fényjelzése vezet be, nappal óriási templomának külön álló tornya nyújt támpontot. A kisváros festői látvány. A kis öböl parti házai különböző színekben pompáznak. Az ilyen kis szigeteken napközben fagyizhatunk a kabócáktól zengő árnyas parkokban.
A 100m magas Susak homoksziget egy geológiai csoda. Édesvízi nád borítja. Picike kikötőjéből fel lehet sétálni (vagy akár öszvérháton is mehetünk) a sziget tetején lévő óriási világítótoronyig. Ez Horvátország egyik legmagasabb fekvésű világítótornya. A sziget homokos partjai, sekély vizei alkalmasak a nappali horgonyzásra, fürdőzésre.
Ilovik a virágok szigete. Azért nevezik így, mert a falu főutcáján, illetve a ciszternáig és a kútig vezető utat végig virágok szegélyezik.

2 gyönyörű sziget Mali Losinj körül

Ilovikot fél mérföldes csatorna választja el Losinjtól. Látványos a pálmafákkal benőtt Szent Péter rom-erőd. Van pék, van bolt, vannak romantikus éttermek, ellenben sosincs tömeg.
Premuda egy kicsiny sziget, télen 50, nyáron 350 lakossal. Nyugati felén zátonysor határolja, a telepített bójákon aludhatunk is. A zátonysor szigetei strandolásra, snorkelezésre, búvárkodásra kiválóak. Étterem van a parton és a dombtetőn is.

Pag-sziget

Pag sziget fő városkája, Pag csak a hírhedt Velebiti-csatorna felől lenne megközelíthető, amely az év egyharmadában bóraveszélyes. Pag nyugati felén egyedül Novalja alkalmas arra, hogy elé horgonyozzunk. Novalján bulizós az éjszakai élet, a fiatalok kedvenc helye. A búvárkodás kedvelőinek Pag csúcsa lehet érdekes. Az ízletes Pag-i sajt (paski sir) nem csak Pag-on élvezhető, de a báránysült talán ezen a szigeten a legfinomabb.
Vitorlázás a Kvarner-öbölben

Rab-sziget

Rab-sziget fővárosa hajóról még szebb, mint ha a szárazföld felől érkeznénk. Ez a jachtkikötő viszont hamar megtelik. Időben kell kikötni, vagy foglalhatunk előre helyet az Interneten. A félsziget középkori terméskő falai, többsoros sétálóutcái, reneszánsz harangtornyai, tágas terei és parkjai lenyűgözőek. A 4 toronyból kettőbe fel is mászhatunk a csodálatos panorámáért. Említést érdemel Rab északi felén a csendes Supetarska Draga kikötő és a Lopar-i homokos strandú partszakasz.

Krk-sziget

Krk-sziget fővárosa az azonos nevű Krk. A városka szívébe köthetünk ki. Sétálgathatunk a város középkori falai között, a hűvös sikátorokban. Punat öblében zuhanyzó/WC-s kikötőt is találunk éjszakára. A marinából taxival mehetünk Krk városba. Vízi taxival az öböl közepén álló Kosljun-szigetet tudjuk meglátogatni. A közel ezer éves kolostorban különleges gyűjteményt nézhetünk meg. Krk délkeleti öblében Baska városka egy pálmafás nyaralóhely kiváló stranddal. Bóramentes időben áthajózhatunk a 1, 5km hosszú, 54m és 67m belmagasságú közúti Krk-híd alatt, amely a szigetet a szárazfölddel köti össze.

Cres-sziget

Cres az Adria legnagyobb területű szigete (hasonlóan Krk-hez), partvonala is kevésbé tagolt. Fővárosa, a színes házaktól tarka Cres külső mólóján a város főterére köthetünk ki. Osor város egy művésztelep, az utcán alkotó művészekkel. Július-augusztusban zenei fesztiválok is gazdagítják. Osor hídja Cres és Losinj szigetét köti össze. A hidat naponta reggel 9-kor és délután 5-kor nyitják szét. Ezen a csatornán keresztül rövidíteni tudjuk utunkat, amikor a szigeteket járjuk be.

Opatija

Opatija Horvátország riviérája. Mediterrán növényzetű, pálma-, leander- és babérparkok, elegáns úri villák. A város egy dombra épült, amely szép kilátást tesz lehetővé, de a kényelmesebbek választhatják Opatija hosszú strandsétányát, a Lungomare-t is. A szomszédos Voloskóba szintén érdemes ellátogatni.
Medveja öblében horgonyozva a parti strandról vízi csúszdázhatunk is.
kikötők a Kvarner-öbölben

10 %bavaria-36-2004-4Punat
11.4 m / 37 ft3 Kabin /8 Ágy
20 % + 20 %aventura-34-2022-1Novi Vinodolski
10.0 m / 33 ft3 Kabin /6 Ágy
5 % + 5 % + 5 % + 5 % + 5 % + 5 %bavaria-sport-400-open-2015Punat
12.2 m / 40 ft2 Kabin /6 Ágy

Vitorlázz a Kvarner-öbölben! Hajós útvonalak a Kvarner-öbölben

Kvarner-öböli vitorlázás: egyhetes útvonal-javaslat a Kvarner-öbölben

Kvarner-öböli vitorlás útvonaltervező

1. nap Opatija – Rijeka

10.24 km (6.36 mi)

Rijeka a Kvarner-öböl partján, Rabactól keletre található. Horvátország harmadik legnagyobb városa. Turisták körében nem igen ismert és pont ezért tökéletes egy nyári kiránduláshoz. A város szíve a Korzo, ami egy hosszú és széles belvárosi sétáló utca. Ezen a sétányon végig sétálva élvezheted a lenyűgöző barokk épületeket, nagyszerű éttermeit és az egész évben nyüzsgő éjszakai életet. Itt megfigyelheted a feltűnő neoklasszikus palotákat és színházakat. Leginkább egy közép-európai nagyvárosra emlékeztet, mely telis-tele van üzletekkel és kávéházakkal. Egy másik érdekes program még ellátogatni a központi piacra. A Fish Hall, azaz a csarnok egy gyönyörű szecessziós épület. Az árusok mindig friss termékekkel várják a vásárlókat. Ha strandolni támadna kedved, akkor a Ploce és a Kostanj a két legjobb, kék zászló minősítéssel ellátott tengerpart.

2. nap Rijeka – Cres

50.73 km (31.52 mi)

Nagyon tagolt partja van, sok rejtett öböl és kavicsos strand található itt. Számos búvárközpontja van, lehet jet-skit bérelni és ejtőernyőzni is. Lubenice érdekessége a Kék Barlang. A csodavilágba a tengerpartról lehet beúszni.

3. nap Cres – Unije szigete

44.54 km (27.68 mi)

A csend, a nyugalom és a napfény szigete. A Vnetak világítótorony a nevezetessége. Érdemes búvárfelszerelést bérelni, mert nagyon tiszta a víz az öblökben. A szigeten egy hatalmas, hosszan elnyúló apró kavicsos strandot találunk, ez a legismertebb.

4. nap Unije – Mali Losinj

24.40 km (15.16 mi)

Mali Losinj a sziget legnagyobb települése és turistaközpontja. Sok szűk, macskaköves utcácska és látnivaló is van bőven. Rendkívül gazdag, szubtrópusi növényvilág, belső, érintetlen természeti terület. A szigeten sok a csodálatos partszakasz. A legjobb horvát strandok internetes toplistáján szerepel Suncana Uvala-ban (Napos Öböl) található Veli Zal Beach. Partok és szigetek a Kvarner-öbölben

5. nap Mali Losinj – Susak

14.78 km (9.18 mi)

A szigeten mindössze egy kis falu van, Susak. Itt gyönyörű finomhomokos partot lehet találni, mint a sziget más részein is. Mivel Susak sziget homoksziget így teljesen más aromája van az itt termő bornak, mint a többinek köves talajon nevelkedőnek. A szigetlakók saját dialektust beszélnek, amelyet a többi horvát meg se ért és különleges népviselet viselnek az ünnepségeken. Sokan nem is tudnak a sziget létezéséről, így ne hagyd ki ennek a rejtett gyöngyszemnek a felfedezését!

6. nap Susak – Rab szigete

66.71 km (41.45 mi)

A sziget sokak szerint a Kvarner-öböl legszebb szigete, tele van festői öblökkel és gyönyörű strandokkal. Érdemes búvárkodni a Sorinj-fok közelében. A szigeten csodás dús zöld, fenyőerdős természeti környezet csodálhatsz meg. Találkozhatsz szarvasokkal és muflonokkal. A környéken egyébként több kicsi sziget van még, például Goli-otok, és Grgur. Ezeket is nagy élmény felfedezni.

7. nap Rab – Krk szigete – Opatija

A Krk-sziget második legnagyobb települése. Kedves látvány a sűrűn egymáshoz épített kicsi házakkal. A vízi sportokat kedvelők és a hajósok Mekkája. Innen szokták felfedezni Krk-sziget egyéb látnivalóit. A standok a kikötőtől délre találhatóak, a város partvonalán végig, egészen a Krk öbölig. Különlegessége, hogy a külső részekről rálátni a Krk-i várra.

Tele van gyönyörű, a 19. századi békeidőkből származó épületekkel, kellemes parkokkal, dús, részben szubtrópusi növényzettel, pálmafás sétányokkal. Opatija talán legnépszerűbb strandja a Slatina, amely kulturális események helyszíne is. Érdemes kipróbálni a siklóernyőzést (paragliding), és ideálisak a körülmények a szörfösök számára. A térségnek jók és híresek a száraz fehérborai.

Hajózás a Kvarner-öbölben: 14 napos hajós útiterv

1.nap Punat – Lopar (Rab) 23.59 km (14.66 mi), 2.nap Lopar – Opatija (Pag -sziget) 42.52 km (26.42 mi), 3.nap Novalja – Susak 47.25 km (29.36 mi), 4.nap Susak – Mali Losinj 14.33 km (8.90 mi), 5.nap Mali Losinj – Unije 25.68 km (15.96 mi), 6.nap Unije – Pula 50.72 km (31.51 mi), 7.nap Pula – Medulin 27.90 km (17.34 mi), 8.nap Medulin – Rabac 41.84 km (26.00 mi), 9.nap Rabac – Opatija 33.26 km (20.66 mi), 10.nap Opatija – Rijeka 10.25 km (6.37 mi), 11. nap Rijeka – Crikvenica 29.77 km (18.50 mi), 12.nap Crikvenica – Senj 26.64 km (16.55 mi), 14.nap Senj – Baska 12.09 km (7.51 mi), 14.nap Baska – -sziget of Rab – Punat 38.29 km (23.79 mi). 14 napos hajós útiterv a Kvarner-öbölben

More Punat sailing itineraries, horvát hajó útvonalterv

1 hetes vitorlás útvonal Pag szigeten

1.nap Novalja – Rab 26, 41 km (16, 41 mi), 2.nap Rab – Krk 38, 64 km (24, 01 mi), 3.nap Krk – Rijeka 43, 85 km (27, 25 mi), 4.nap Rijeka – Rabac 36, 36 km (22, 59 mi), 5.nap Rabac – Pula 65, 13 km (40, 47 mi), 6.nap Pula – Mali Losinj 72, 26 km (44, 90 mi), 7.nap Mali Losinj – Ilovik – Novalja 14, 76 km (9, 17 mi) – 29, 07 km (18, 06 mi)Kvarner-öböli hajós útvonaltervező

A Kvarner-öböl nemcsak a nautika szempontjából tökéletes a hajózáshoz. Szigetei, városkái lenyűgöző látványt nyújtanak a tenger felől szemlélődve. Hatalmas kaland a víz felől felfedezni őket. Ez a térség kitűnő választás, ha szeretnél gyönyörködni a természet szépségében, közben biztonságban érezni magad a partközelben és pihenésképpen élvezni a horvát gasztronómia remekeit. Köss ki napközben is egy halászfalunál, vagy egy rejtett öbölben, egy piciny, lakatlan szigetecskén! Élvezd a különlegességet! Több Kvarner-öbölbeli hajós úti cél, vagy Horvátországi hajós úti cél.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Kvarner-öböl

4.3/5 - (310 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.