Mikonosz szigete nagyszerű kiindulópont a Kükládok szigeteinek felfedezésére. Innen az Égei-tenger összes szigetét gyorsan eléred, így Szantorinire is könnyen el tudsz hajózni. Cikkünkben bemutatunk néhány útba eső küklád szigetet, a fontos kikötőket, valamint hasznos tanácsokat is adunk.
Vitorlázás Mikonoszról Szantorinir
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Fontos tudnivalók ha Mikonoszról Szantorinire vitorlázol

Az Égei-tenger időjárása

Görögország többi részéhez hasonlóan ezeken a területeken is mediterrán éghajlat uralkodik. Nyáron száraz és meleg időjárás jellemző, ennek csúcspontja július eleje és augusztus első 10 napja. Ilyenkor akár 33-35 fok között is lehet a hőmérséklet, hajózás közben az állandó tengeri szél mérsékli a hőérzetet. Télen 15 fokos az Égei-tenger hőmérséklete, nyáron viszont akár 25-26 fokos is lehet. A nyári hónapokban kevés a csapadék, az esetleges esőzések pedig mindössze néhány óráig tartanak. A széljárás viszonylag kiszámítható, a tengeren szinte állandóan fúj a szél. Júniustól nagyjából szeptember végéig tart az északi irányokból fújó meltemi, tavasszal és ősszel pedig déli irányokból fúj a sirokkó.

Plusz kiadások

Az ország hivatalos pénzneme az euró. Ha olyan országból érkezel, ahol nem az euró a hivatalos pénznem, akkor mindenképpen még indulás előtt látogass meg egy valutaváltót. Készülj fel arra is, hogy a jachtkikötők árazása nem egységes. Bizonyos helyeken ingyen is kiköthetsz, azonban jellemző módon kikötőnként 30-50 euró körüli árakra kell számítanod hajód hosszának függvényében. A küklád szigeteken általában 1-2 euróval drágábbak az ételek, mint például az Attikai-félszigeten.

Mit ne hagyj ki Mikonosz szigetén?

Mikonosz változatos szórakozási lehetőségeket nyújt, unatkozni biztos nem fogsz itt. Nem számít, hogy bulizós vagy nyugodtabb típus vagy, itt biztosan jól fogod magadat érezni. Számos szebbnél szebb partszakaszon fürdőzhetsz, remek választás például a Platys Gialos strand vagy a Panormos part északon. Pörgős tengerparti bulira vágysz? Ki ne hagyd akkor a Super Paradise partszakaszt, ahol egész nyáron zenés-táncos bulik mennek! Ha a sziget jellegzetes építészete érdekel, a mindenhol megtalálható szélmalmokat nézd meg! Ha elég korán érkeztél Mikonoszba, átruccanhatsz a fővárosból Delosz szigetére. A legenda szerint itt született Apolló isten, emlékét egy ősi szentély és egy színház romjai őrzik. Mikonosz fővárosában csodás látnivaló a Kis Velence negyed, ahol a kis sétány és az épületek közvetlenül a tengerrel szomszédosak. Görögországban GMT +3 az időzóna, az EU többi országához hasonlóan itt is váltanak a téli és nyári időszámítás között.

Milyen útvonalat válasszak?

Ha Szantorinin szeretnéd leadni hajódat, akkor válassz egyirányú utat. Így több szigetet is meglátogathatsz utad során. Rugalmasan alakíthatod utadat, mert számos kisebb-nagyobb szigeten kiköthetsz. Nyáron érdemes hajóznod, ilyenkor déli irányokba könnyebb haladni az északkeletről fújó szél miatt. Santorini szigetéről a Thira kikötőjéből induló komppal vagy a Kamari városától északra lévő reptérről tudsz visszamenni Mikonoszra.
Az oda-vissza utat akkor javasoljuk, ha Szantorini csak egyik állomásod. Ebben az esetben a szél szempontjából kevésbé számít, hogy nyáron mész-e. Ennek oka az, hogy az út első felében déli irányba hajózol, Szantorininél visszafordulva északra kell menned. Az út felét mindenképpen ellenszélben töltöd évszaktól függetlenül.

Kikötők a Kükládok szigetein

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Szirosz

A picike Sziros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxosz Marina, Naxosz

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.

Paroikia Marina, Párosz

Párosz legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter.

Karavostasi Marina, Ios

Ez egy közepes méretű kikötő Ios szigetén. 4 méter mély vizében legfeljebb 60 méteres hajókat fogadnak. Számos hasznos szolgáltatással, vízkészlet-feltöltéssel és remek éttermekkel várják a hajósokat.

Adhamas Marina, Milosz

Adhamas városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz.

Vlikhada Marina

Ez egy apró kikötő Szantorini szigetének délkeleti sarkában. Legfeljebb 25 méter hosszú, 1, 5 méter merülésű hajók számára alkalmas. Méretéhez képest meglepően sok szolgáltatást nyújtanak itt. Áramellátással, piaccal, éttermekkel és vízkészlet-feltöltéssel várják a hajósokat.

Athinios Port

Szantorini legnagyobb kikötője, több száz hajó fogadására alkalmas. A hajósok számára fontos szolgáltatások mindegyikét megtalálod itt. Kicsit messze van Fira városától, oda taxival, szamárháton, siklón vagy gyalog jutsz fel.

Vitorlázz Mikonoszról Szantorinire: hajós útvonalak a Kükládokon

1 hetes, egyirányú útiterv Mikonosz déli részéről

Bemutatunk egy rugalmasan alakítható, 1 hetes útitervet, amelyben Mikonosz fővárosából kiindulva elhajózol Szantorini szigetére. Út közben meglátogatod az összes jelentős déli küklád szigetet, mielőtt végül megérkezel célodhoz.
Hajózás Mikonoszról Szantorinire

1. nap: Mikonosz – Szírosz

33, 79 km (20, 99 mi)
Mikonoszból délnyugatra hajózva megérkezel Szírosz szigetére. Ezen a pezsgő éjszakai élettel rendelkező szigeten rögtön el is veszhetsz a tömegben. Számos látnivalót találsz itt, ezek közül hajósként érdekes lehet számodra a sziroszi hajóműhely. Itt mai napig építik a gyönyörű, fából is készült hajókat. Az Ermoupolis kulturális főtereként ismert Miaouli téren találod a városi könyvtárat, ahol győnyörű toll-kiállítást csodálhatsz meg.

2. nap: Szírosz – Naxosz

53, 34 km (33, 14 mi)
Szírosz szigetéről délkeleti irányba hajózva megérkezel Naxosz szigetére. Már távolról látni fogod a kikötő jellegzetességét: egy ősi Apolló-templomból megmaradt ajtókeret látványa fogadja a szigetre érkezőket. Nagyon hangulatos a kikötő is, a táj pedig gyönyörű, bárhol is járj a szigeten. Vadregényes hegyi falvakat, különféle ősi templomok romjait és azt a barlangot is itt találod, ahol a legenda szerint Zeusz nevelkedett. Ha körbe szeretnél nézni a szigeten, mindenképpen bérautóval érdemes megtenni.

3. nap: Naxosz – Párosz

28, 53 km (17, 73 mi)
Naxosz-t nyugati irányban elhagyva a szomszédos Párosz szigetére hajózol. A sziget északi partját követve meg is érkezel Parikia városához. Parikia öble igen jól védett a meltemivel és a sirokkóval szemben egyaránt, hátránya a nehézkes megközelíthetősége. Tapasztalt hajósként sem könnyű itt kikötni: nyugati irányban néhány szikla nehezíti a beállást. Maga a sziget gyönyörű hófehér márvány építészetéről híres. Mindenképp látnod kell az 1260-ban épült frank kastélyt, amely manapság Parikia város részévé vált. Ha kíváncsi vagy a rengeteg márvány eredetére, mindenképpen tekintsd meg a több évezreden keresztül működtetett márványbányákat is. Hajósként kihagyhatatlan az Aliki-ben lévő Skorpios múzeum, ahol Benetos Skiadas csodálatos hajómodell-gyűjteményét látogathatod meg. Mindenképpen nézz el a Pillangók Völgyébe is, ahol nevéhez méltón rengeteg pillangót láthatsz gyönyörű természeti környezetben.

4. nap: Párosz – Szifnosz

53, 46 km (33, 22 mi)
Párosz-ból nyugatra hajózva elhaladsz AntiPárosz szigete mellett, majd egy rövid tengeri hajózást követően megközelíted Szifnosz-t. A partot nyugati irányban követve hamarosan megérkezel Szifnosz kikötőjébe. Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

5 nap: Szifnosz – Milosz

43, 65 km (27, 12 mi)
Délnyugati irányba hajózva elérsz Milosz szigetére, amely még nem annyira népszerű turistacélpont. Ezen a gyönyörű vulkanikus szigeten a tömegtől távol élvezheted a természet és az ókori műemlékek örömeit. Adamas városában az Agia Triada templom egyházi múzeumot nyújt. A Bányászati Múzeum ásványi anyagokat és a sziget bányászati múltját mutatja be. A sziget legfontosabb műemléki a Római Birodalom korából fennmaradt ókeresztény katakombák. Közelükben találod az ókori színházat is, ahol még napjainkban is tartanak rendezvényeket és előadásokat.

6. nap: Milosz – Ios

86, 09 km (53, 49 mi)
Milosz-t északról megkerülve, majd végig kelet felé haladva megérkezel Ios-ba. Ez egy nyüzsgő sziget tele élettel, nyáron a fővárosban egymást érik a bulik és fesztiválok. Ha elszakadnál a fővárostól, keresd fel Homérosz sírját! Ha frissen feltárt régészeti ásatást szeretnél megtekinteni, ne hagyd ki Skarkos romvárosát!

7. nap: Ios – Kamari – Vlichada

53, 21 km (33, 06 mi)
Ios-ból délkeletre hajózva hamarosan Santorini-hoz érkezel, következő úti célod a sziget keleti oldalán lévő Kamari városa. Kamari-ban a partszakaszhoz legközelebbi utcákon számos boltot, kocsmát és éttermet találsz. A szigeten csak itt találhatók mozik, egyikük fák által körülvett szabadtéri. A Kék Zászló minősítést kiérdemlő partot mindenképpen járd végig! Búvárkodhatsz is és különféle vízisportokba is belekóstolhatsz. Ha érdekel a sziget ókori történelme, a Mesa Vouno hegyen lévő Thera romjait nézd meg.
Kamari-ból kihajózva hamarosan megérkezel a sziget déli oldalán lévő Vlichada kikötőjébe. . Ezek során lóháton, szakértők vezetésével fedezed fel Vlichada-t és a környékbeli tengerpartokat. Ha elég korán érkezel meg, akár az Akrotiri régészeti ásatását bemutató vezetett túrára is benevezhetsz. Ennek során meglátogatod az ókori Akrotiki városát, borkóstoláson veszel részt és megtekinted Illés próféta kolostorát.

7 napos oda-vissza út Mikonoszról Szantorini szigetére

Hosszabb, célirányosabb út Szantorinire és vissza Mikonoszre. Az út felét mindenképpen nehezebbé teszi a szembeszél. A távolságok is nagyobbak az egyirányúhoz képest.
1. nap Mikonosz – Szírosz 33, 79 km (20, 99 mi), 2. nap Szírosz – Párosz 44, 17 km (27, 44 mi), 3. nap Párosz – Ios 48, 64 km (30, 22 mi), 4. nap Ios – Agia Eirini (Therasia) – Oia 36, 02 km (22, 38 mi), 5. nap Oia – Vlichada – Kamari 33, 57 km (20, 86 mi), 6. nap Kamari – Naxosz 86, 04 km (53, 46 mi), 7. nap Naxosz – Mikonosz 41, 38 km (25, 71 mi)
Katamarán út Mikonoszról Szantorinire

Hajó tankolási lehetőségek Mikonosz közelében, hajós benzinkutak az Égei-tengeren

 • Olympic Marina, Athén: , Mélység: 10m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.6958441, 24.0583429
 • Merihas, Kithnos: , Mélység: 8m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.389860, 24.397059
 • Mikonos Marina, Mikonos: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.4475266, 25.3275272
 • Tinosz, Tinosz: , Mélység: 5.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.537555, 25.161119
 • Parikia, Párosz: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.087424, 25.151587
 • Naxosz, Naxosz: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.106213, 25.372575
 • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
 • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
 • Rethymno Marina, Crete: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.367884, 24.481550
 • Heraklion Marina, Crete: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.346677, 25.151282

Gyönyörű naplementékkel és strandokkal vár Santorini vulkanikus szigete! Számos érdekes programmal és felfedeznivalóval várják a hajósokat is, ne hagyd ki ezt a felejthetetlen helyet! Több hajós útvonal a Kükládokon

5/5 - (243 votes)

Kréta és Szantorini két nagyon népszerű görög sziget. Kréta a legnagyobb sziget egész Görögországban, Szantorini igen népszerű üdülőhely.A Kréta-Szantorini útvonalon órákig gyönyörködhetsz a végtelen tengerben, mielőtt megérkezel Szantorini vulkanikus szigetére. Cikkünkben minden fontosat ismertetünk: Kréta és Szantorini látnivalóit, nagyobb kikötőiket és a tankolási lehetőségeket.
Vitorlázás Krétáról Szantorinire
Cikkünkben az alábbiakat ismertetjük:

Fontos tudnivalók, ha Krétáról Szantorinire vitorlázol

Időjárás az Égei-tengeren

Az Égei-tenger déli részein erős mediterrán éghajlat jellemző. Nyáron száraz, meleg szinte végig az idő, ez július eleje és augusztus első 10 napja között tetőzik. Ilyenkor 33-35 fok közötti az átlaghőmérséklet. Hajózáskor a folyamatosan fújó tengeri szél kissé mérsékli a hőérzetet. Télen 15 fokos az Égei-tenger vízhőmérséklete, a nyár tetőpontján akár 26 fokra is felmelegedhet. Nyáron ritka az esőzés és ha néha van is, olyankor csak pár óráig tartanak. Kiszámítható a széljárás. Június és szeptember vége között az északi égtájak felől fújó meltemi, tavasszal és ősszak a dél felől fújó sirokkó járnak. Szantorini felé haladva kissé megnehezíti utadat a nyári szél, Krétára visszatérve sokat segít.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Görögországban euró a pénznem. Ha nem eurót használó országból érkezel, még elindulás előtt, otthon érdemes váltanod. Jellemző módon kikötőnként 30-50 euró körüli árakra kell számítanod hajód hosszának függvényében. A küklád szigeteken és Krétán általában 1-2 euróval drágábbak az ételek, mint például az Attikai-félszigeten.

Mit érdemes megnézned Kréta szigetén?

Kréta hatalmas sziget, Görögország legnagyobbja. Rengeteg felfedezni valót kínál, hetekig tartó szárazföldi nyaralásra elegendő élményt biztosítva. Itt mi csak a sziget fővárosaként működő Heraklion-ban és közelében lévő látványosságokból ismertetünk néhányat. Repülővel vagy Athénból induló komppal érkezhetsz meg ide. A város szomszédságában találod a CretAquarium-ot, ahol rengeteg tengeri növényt és halat, köztük cápákat is láthatsz. Ha a sziget ókori múltja érdekel, nézd meg Knósszosz romjait Heraklion-tól 5 kilométerre délkeletre. A városban találsz még régészeti és természettudományi múzeumokat is. A kikötőbe megérkezve érdemes figyelmet szentelned a velencei stílusú erődnek és tengerparti sétánynak is.
Vitorlázás Krétáról Szantorinire

Egyirányú vagy oda-vissza utat válasszak?

Mivel sok időt fogsz tölteni a nyílt tengeren, ezeket az útvonalakat tapasztaltabb hajósoknak javasoljuk. Navigációs rendszer vagy iránytű használata kötelező, hogy le ne térj az útvonalról! Az egyirányú utat akkor válaszd, ha Szantorini a végállomásod. Ilyenkor Szantorini szigetéről komppal vagy repülővel térhetsz vissza Krétára.
A kétirányú út során egy-egy napot rá kell szánnod az oda és visszafelé hajózásra. Akkor ajánljuk ezt, ha körbehajóznád Szantorini szigetét. Az útvonal előnye, hogy nyári időszakban Kréta felé haladva a meltemi megkönnyíti a visszautat.

Kikötők Kréta és Szantorini környékén

Heraklion Marina

A Kréta fővárosában lévő kikötőben 72 hajó horgonyozhat egyszerre. Ezek merülése legfeljebb 3, 5 méteres lehet, hosszuk pedig 20 méter. Közvetlenül a kikötő előtt találod a velencei stílusú sétányt, ahonnét kiváló rálátás nyílik a tengerre.

Khersónisos Marina

A Khersónisos városában lévő apró kikötő igazi családbarát hely. Legfeljebb 4 méteres merülésű, akár 60 méter hosszú hajók köthetnek itt ki. A kikötőben csak a legalapabb szolgáltatásokat érhetők el: vízkészlet feltöltésére van lehetőséged és éttermeket találsz a közelben.

Agios Nikolaos Marina (Kréta)

Ez egy nagy kikötő Kréta északkeleti részében. 255 hajó fogadására képes, ezek legfeljebb 70 méter hosszúak lehetnek, merülésük pedig 3, 5 méter. Számos látnivaló található a közelében, ezért remek kiindulási vagy érkezési cél hajósok számára. Rengeteg szolgáltatás érhető el a kikötőben. Többek között wifit, hajószervizt, mosodát, valamint éttermet is találsz itt.

Sitia Marina

Kréta legkeletebbi jachtkikötője egy kisvárosban található. Itt legfeljebb 6 méter merülésű, 60 méter hosszú hajók tartózkodhatnak. Méretéhez képest sok szolgáltatást nyújt a kikötő. Találsz itt vízfeltöltési lehetőséget, éttermeket, bárokat, áramellátást és hajószervizt is.

Rethymno Marina

Ebben a nagy kikötőben 174 hajót fogadnak egyszerre. Ezek legfeljebb 60 méter hosszúak lehetnek 4 méteres merüléssel. A kikötőben vízellátás, éttermek, piac, mosoda, autóbérlők és hajószerviz találhatók.

Vlikhada Marina

Ez egy apró kikötő Szantorini szigetének délkeleti sarkában. Legfeljebb 25 méter hosszú, 1, 5 méter merülésű hajók számára alkalmas. Méretéhez képest meglepően sok szolgáltatást nyújtanak itt. Áramellátással, piaccal, éttermekkel és vízkészlet-feltöltéssel várják a hajósokat.

Athinios Port

Szantorini legnagyobb kikötője, több száz hajó fogadására alkalmas. A hajósok számára fontos szolgáltatások mindegyikét megtalálod itt. Kicsit messze van Fira városától, oda taxival, szamárháton, siklón vagy gyalog jutsz fel.
Szantorini kikötője
<

Vitorlázz Krétáról Szantorinire!Hajós útvonalak kezdő- és haladó hajósoknak

1 hetes katamarán út Heraklionból Szantorinire

Kréta fővárosából az Égei-tenger déli részén áthajózva mész Szantorini szigete felé. Kréta fővárosából egy igen rövid kitérő után egyenesen Szantorini felé veszed az irányt. Az útvonal részeként meglátogatod a Szantorinitől keletre lévő Anafi szigetét is.

Hajózás Krétáról Szantorinire

1. nap: Heraklion – Gazi Marina

9, 56 km (5, 94 mi)
Heraklion-ból nyugatra hajózol Gazi nyugodt kis öblébe. Gyönyörű vízpartot csodálhatsz meg, akár tengeri élőlényeket is megfigyelhetsz természetes környezetükben. A kikötőhöz tartozó kisváros éttermei nagyon jók, ki ne hagyd őket!

2. nap: Gazi Marina – Vlichada

114, 87 km (71, 37 mi)
Egy igen hosszú északi-északkeleti irányú hajóutat követően végre megérkezel Vlichada városába. Nagyon népszerűek itt a 2-3 órás lovastúrák. Ezek során lóháton, szakértők vezetésével fedezed fel Vlichada-t és a környékbeli tengerpartokat. Ha elég korán érkezel meg, akár az Akrotiri régészeti ásatását bemutató vezetett túrára is benevezhetsz. Ennek során meglátogatod az ókori Akrotiki városát, borkóstoláson veszel részt és megtekinted Illés próféta kolostorát.

3. nap: Vlichada – Anafi

30, 06 km (18, 68 mi)
Következő állomásod a Szantorini-től keletre fekvő Anafi szigete. Valóban nyugodt, csendes sziget ez gyönyörű homokos tengerpartokkal. Kevés itt a turista, ezért igen szívélyesek a helyiek. A szigeten pár keresztény templomot és kolostort is találsz, érdemes őket megnézned. Nyáron különféle kulturális fesztiválok és rendezvénysorozatok zajlanak a sziget fővárosában, ilyenkor sokan átjönnek Szantorini-ről is.

4. nap: Anafi – Kamari

25, 53 km (15, 86 mi)
Visszahajózol nyugatra Szantorini-ba, a keleti parton lévő Kamari városában kötsz ki. A partszakaszhoz legközelebbi utcákon számos boltot, kocsmát és éttermet találsz. A szigeten csak itt találhatók mozik, egyikük fák által körülvett szabadtéri. A Kék Zászló minősítést kiérdemlő partot mindenképpen járd végig! Búvárkodhatsz is és különféle vízisportokba is belekóstolhatsz. Ha érdekel a sziget ókori történelme, a délre lévő Mesa Vouno hegyen lévő Thera romjait nézd meg.
 Hajós útvonaltervező Krétáról Szantorinire

5. nap: Kamari – Monolitos – Panagia Kalou

11, 99 km (7, 45 mi)
Északra továbbmenve Monolithos-ba érkezel. Ez egy nyugodt, köves tengerpart, kevés turistával. A gyönyörű vízen túl sok látnivaló nincs itt. Miután fürdöztél egy jót, hajózz tovább északra Panagia Kalou-ba. Nagyon pici, de annál szebb település, ahol kék tetővel ellátott hófehér márvány házakat látsz.

6. nap: Panagia Kalou – Agia Eirini, Therasia

10, 03 km (6, 23 mi)
Körbehajózod Szantorini északi részét, majd délre fordulva megcélzod Therasia szigetét. Agia Eirini-ben kikötve máris nekiláthatsz felfedezni a gyönyörű, szinte érintetlen szigetet. Mindössze 300-an lakják, nagy részük hagyományőrző. A sziget közepén fekvő Thirasia városában találsz éttermeket és boltokat. Gyalog vagy szamárháton járhatod be a sziget többi részét. Agrilia és Kera két régi, elhagyott település, ahol barlangokba vájt házakat is láthatsz. Korfos és Riva apró kikötőiben finom gyümölcsöket és friss halakat kóstolhatsz meg.

7. nap: Agia Eirini – Oia – Thira port

14, 18 km (8, 81 mi)
Therasia szigetét kissé északkeletre hajózva megérkezel Oia városkába. A turisták körében igen népszerű, köszönhetően a kilátásnak és a gyönyörű naplementéknek. Igazi görög hangulatot árasztanak a szűk, meredek utcácskák, érdemes körbejárnod a városkát!
Hajód végállomása Thira kikötője, amely Fira városától délre fekszik. Innen gyalog, siklóval vagy szamárháton tudsz felmenni a városba. Rögtön megérkezéskor a helyi régészeti múzeum előtt találod magadat, itt különböző ókori leleteket tekinthetsz meg. A város északi végében találod a Gyzi Megaron múzeumot, ahol az 1956-os földrengés előtt-után készült fényképeket tekintheted meg. Mindenképpen érdemes az éttermeket is kipróbálnod, főleg a finom borokról és a gyrosáról híres ez a város.

7 napos vitorlás útvonal Krétáról Szantorinire

Két nap nagy részét rá kell szánnod a Kréta és Szantorini közötti 100 kilométeres távra. Ezért ezt az utat csak tapasztaltabb hajósoknak ajánljuk. Szantorini-ből visszafelé nyáron nagyon sokat segít a misztrál.
1. nap Heraklion – Agia Pelagia 16, 30 km (10, 13 mi), 2. nap Agia Pelagia – Thira Port 117, 79 km (73, 19 mi), 3. nap Thira Port – Oia – Agia Eirini 12, 41 km (7, 71 mi), 4. nap Agie Eirini – Panagia Kalou – Monolitas 17, 78 km (11, 05 mi), 5. nap Monolitas – Anafi 26, 14 km (16, 24 mi), 6. nap Anafi – Kamari – Vlichada 33, 11 km (20, 58 mi), 7. nap Vlichada – Heraklion 112, 88 km (70, 14 mi),

Vitorlás útvonaltervező Krétáról Szantorinire

Hajó tankolási lehetőségek Kréta közelében, hajós benzinkutak Kréta-Szantorini útvonalon

 • Riva Tirasia, Szantorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
 • Thira New Port, Szantorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
 • Rethymno Marina, Kréta: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.367884, 24.481550
 • Heraklion Marina, Kréta: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.346677, 25.151282

Ne hagyd ki ezt az utat, ha Korfuról Krétából idulsz hajózni és szeretnéd felfedezni Szantorini vulkanikus szigetét! Utad közben órákig élvezheted a végtelennek tűnő görög tengert látványát, mielőtt megérkezel! Szantorini gyönyörű szigetén felejthetetlen élményekben lesz részed, ki ne maradj belőlük! Több hajós útvonal a Kükládokon vagy több krétai hajós úti cél

5/5 - (303 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.