Mikonosz szigete nagyszerű kiindulópont a Kükládok szigeteinek felfedezésére. Innen az Égei-tenger összes szigetét gyorsan eléred, így Szantorinire is könnyen el tudsz hajózni. Cikkünkben bemutatunk néhány útba eső küklád szigetet, a fontos kikötőket, valamint hasznos tanácsokat is adunk.
Vitorlázás Mikonoszról Szantorinir
A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Fontos tudnivalók ha Mikonoszról Szantorinire vitorlázol

Az Égei-tenger időjárása

Görögország többi részéhez hasonlóan ezeken a területeken is mediterrán éghajlat uralkodik. Nyáron száraz és meleg időjárás jellemző, ennek csúcspontja július eleje és augusztus első 10 napja. Ilyenkor akár 33-35 fok között is lehet a hőmérséklet, hajózás közben az állandó tengeri szél mérsékli a hőérzetet. Télen 15 fokos az Égei-tenger hőmérséklete, nyáron viszont akár 25-26 fokos is lehet. A nyári hónapokban kevés a csapadék, az esetleges esőzések pedig mindössze néhány óráig tartanak. A széljárás viszonylag kiszámítható, a tengeren szinte állandóan fúj a szél. Júniustól nagyjából szeptember végéig tart az északi irányokból fújó meltemi, tavasszal és ősszel pedig déli irányokból fúj a sirokkó.

Plusz kiadások

Az ország hivatalos pénzneme az euró. Ha olyan országból érkezel, ahol nem az euró a hivatalos pénznem, akkor mindenképpen még indulás előtt látogass meg egy valutaváltót. Készülj fel arra is, hogy a jachtkikötők árazása nem egységes. Bizonyos helyeken ingyen is kiköthetsz, azonban jellemző módon kikötőnként 30-50 euró körüli árakra kell számítanod hajód hosszának függvényében. A küklád szigeteken általában 1-2 euróval drágábbak az ételek, mint például az Attikai-félszigeten.

Mit ne hagyj ki Mikonosz szigetén?

Mikonosz változatos szórakozási lehetőségeket nyújt, unatkozni biztos nem fogsz itt. Nem számít, hogy bulizós vagy nyugodtabb típus vagy, itt biztosan jól fogod magadat érezni. Számos szebbnél szebb partszakaszon fürdőzhetsz, remek választás például a Platys Gialos strand vagy a Panormos part északon. Pörgős tengerparti bulira vágysz? Ki ne hagyd akkor a Super Paradise partszakaszt, ahol egész nyáron zenés-táncos bulik mennek! Ha a sziget jellegzetes építészete érdekel, a mindenhol megtalálható szélmalmokat nézd meg! Ha elég korán érkeztél Mikonoszba, átruccanhatsz a fővárosból Delosz szigetére. A legenda szerint itt született Apolló isten, emlékét egy ősi szentély és egy színház romjai őrzik. Mikonosz fővárosában csodás látnivaló a Kis Velence negyed, ahol a kis sétány és az épületek közvetlenül a tengerrel szomszédosak. Görögországban GMT +3 az időzóna, az EU többi országához hasonlóan itt is váltanak a téli és nyári időszámítás között.

Milyen útvonalat válasszak?

Ha Szantorinin szeretnéd leadni hajódat, akkor válassz egyirányú utat. Így több szigetet is meglátogathatsz utad során. Rugalmasan alakíthatod utadat, mert számos kisebb-nagyobb szigeten kiköthetsz. Nyáron érdemes hajóznod, ilyenkor déli irányokba könnyebb haladni az északkeletről fújó szél miatt. Santorini szigetéről a Thira kikötőjéből induló komppal vagy a Kamari városától északra lévő reptérről tudsz visszamenni Mikonoszra.
Az oda-vissza utat akkor javasoljuk, ha Szantorini csak egyik állomásod. Ebben az esetben a szél szempontjából kevésbé számít, hogy nyáron mész-e. Ennek oka az, hogy az út első felében déli irányba hajózol, Szantorininél visszafordulva északra kell menned. Az út felét mindenképpen ellenszélben töltöd évszaktól függetlenül.

Kikötők a Kükládok szigetein

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Szirosz

A picike Sziros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxosz Marina, Naxosz

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.

Paroikia Marina, Párosz

Párosz legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter.

Karavostasi Marina, Ios

Ez egy közepes méretű kikötő Ios szigetén. 4 méter mély vizében legfeljebb 60 méteres hajókat fogadnak. Számos hasznos szolgáltatással, vízkészlet-feltöltéssel és remek éttermekkel várják a hajósokat.

Adhamas Marina, Milosz

Adhamas városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz.

Vlikhada Marina

Ez egy apró kikötő Szantorini szigetének délkeleti sarkában. Legfeljebb 25 méter hosszú, 1, 5 méter merülésű hajók számára alkalmas. Méretéhez képest meglepően sok szolgáltatást nyújtanak itt. Áramellátással, piaccal, éttermekkel és vízkészlet-feltöltéssel várják a hajósokat.

Athinios Port

Szantorini legnagyobb kikötője, több száz hajó fogadására alkalmas. A hajósok számára fontos szolgáltatások mindegyikét megtalálod itt. Kicsit messze van Fira városától, oda taxival, szamárháton, siklón vagy gyalog jutsz fel.

Vitorlázz Mikonoszról Szantorinire: hajós útvonalak a Kükládokon

1 hetes, egyirányú útiterv Mikonosz déli részéről

Bemutatunk egy rugalmasan alakítható, 1 hetes útitervet, amelyben Mikonosz fővárosából kiindulva elhajózol Szantorini szigetére. Út közben meglátogatod az összes jelentős déli küklád szigetet, mielőtt végül megérkezel célodhoz.
Hajózás Mikonoszról Szantorinire

1. nap: Mikonosz – Szírosz

33, 79 km (20, 99 mi)
Mikonoszból délnyugatra hajózva megérkezel Szírosz szigetére. Ezen a pezsgő éjszakai élettel rendelkező szigeten rögtön el is veszhetsz a tömegben. Számos látnivalót találsz itt, ezek közül hajósként érdekes lehet számodra a sziroszi hajóműhely. Itt mai napig építik a gyönyörű, fából is készült hajókat. Az Ermoupolis kulturális főtereként ismert Miaouli téren találod a városi könyvtárat, ahol győnyörű toll-kiállítást csodálhatsz meg.

2. nap: Szírosz – Naxosz

53, 34 km (33, 14 mi)
Szírosz szigetéről délkeleti irányba hajózva megérkezel Naxosz szigetére. Már távolról látni fogod a kikötő jellegzetességét: egy ősi Apolló-templomból megmaradt ajtókeret látványa fogadja a szigetre érkezőket. Nagyon hangulatos a kikötő is, a táj pedig gyönyörű, bárhol is járj a szigeten. Vadregényes hegyi falvakat, különféle ősi templomok romjait és azt a barlangot is itt találod, ahol a legenda szerint Zeusz nevelkedett. Ha körbe szeretnél nézni a szigeten, mindenképpen bérautóval érdemes megtenni.

3. nap: Naxosz – Párosz

28, 53 km (17, 73 mi)
Naxosz-t nyugati irányban elhagyva a szomszédos Párosz szigetére hajózol. A sziget északi partját követve meg is érkezel Parikia városához. Parikia öble igen jól védett a meltemivel és a sirokkóval szemben egyaránt, hátránya a nehézkes megközelíthetősége. Tapasztalt hajósként sem könnyű itt kikötni: nyugati irányban néhány szikla nehezíti a beállást. Maga a sziget gyönyörű hófehér márvány építészetéről híres. Mindenképp látnod kell az 1260-ban épült frank kastélyt, amely manapság Parikia város részévé vált. Ha kíváncsi vagy a rengeteg márvány eredetére, mindenképpen tekintsd meg a több évezreden keresztül működtetett márványbányákat is. Hajósként kihagyhatatlan az Aliki-ben lévő Skorpios múzeum, ahol Benetos Skiadas csodálatos hajómodell-gyűjteményét látogathatod meg. Mindenképpen nézz el a Pillangók Völgyébe is, ahol nevéhez méltón rengeteg pillangót láthatsz gyönyörű természeti környezetben.

4. nap: Párosz – Szifnosz

53, 46 km (33, 22 mi)
Párosz-ból nyugatra hajózva elhaladsz AntiPárosz szigete mellett, majd egy rövid tengeri hajózást követően megközelíted Szifnosz-t. A partot nyugati irányban követve hamarosan megérkezel Szifnosz kikötőjébe. Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

5 nap: Szifnosz – Milosz

43, 65 km (27, 12 mi)
Délnyugati irányba hajózva elérsz Milosz szigetére, amely még nem annyira népszerű turistacélpont. Ezen a gyönyörű vulkanikus szigeten a tömegtől távol élvezheted a természet és az ókori műemlékek örömeit. Adamas városában az Agia Triada templom egyházi múzeumot nyújt. A Bányászati Múzeum ásványi anyagokat és a sziget bányászati múltját mutatja be. A sziget legfontosabb műemléki a Római Birodalom korából fennmaradt ókeresztény katakombák. Közelükben találod az ókori színházat is, ahol még napjainkban is tartanak rendezvényeket és előadásokat.

6. nap: Milosz – Ios

86, 09 km (53, 49 mi)
Milosz-t északról megkerülve, majd végig kelet felé haladva megérkezel Ios-ba. Ez egy nyüzsgő sziget tele élettel, nyáron a fővárosban egymást érik a bulik és fesztiválok. Ha elszakadnál a fővárostól, keresd fel Homérosz sírját! Ha frissen feltárt régészeti ásatást szeretnél megtekinteni, ne hagyd ki Skarkos romvárosát!

7. nap: Ios – Kamari – Vlichada

53, 21 km (33, 06 mi)
Ios-ból délkeletre hajózva hamarosan Santorini-hoz érkezel, következő úticélod a sziget keleti oldalán lévő Kamari városa. Kamari-ban a partszakaszhoz legközelebbi utcákon számos boltot, kocsmát és éttermet találsz. A szigeten csak itt találhatók mozik, egyikük fák által körülvett szabadtéri. A Kék Zászló minősítést kiérdemlő partot mindenképpen járd végig! Búvárkodhatsz is és különféle vízisportokba is belekóstolhatsz. Ha érdekel a sziget ókori történelme, a Mesa Vouno hegyen lévő Thera romjait nézd meg.
Kamari-ból kihajózva hamarosan megérkezel a sziget déli oldalán lévő Vlichada kikötőjébe. . Ezek során lóháton, szakértők vezetésével fedezed fel Vlichada-t és a környékbeli tengerpartokat. Ha elég korán érkezel meg, akár az Akrotiri régészeti ásatását bemutató vezetett túrára is benevezhetsz. Ennek során meglátogatod az ókori Akrotiki városát, borkóstoláson veszel részt és megtekinted Illés próféta kolostorát.

7 napos oda-vissza út Mikonoszról Szantorini szigetére

Hosszabb, célirányosabb út Szantorinire és vissza Mikonoszre. Az út felét mindenképpen nehezebbé teszi a szembeszél. A távolságok is nagyobbak az egyirányúhoz képest.
1. nap Mikonosz – Szírosz 33, 79 km (20, 99 mi), 2. nap Szírosz – Párosz 44, 17 km (27, 44 mi), 3. nap Párosz – Ios 48, 64 km (30, 22 mi), 4. nap Ios – Agia Eirini (Therasia) – Oia 36, 02 km (22, 38 mi), 5. nap Oia – Vlichada – Kamari 33, 57 km (20, 86 mi), 6. nap Kamari – Naxosz 86, 04 km (53, 46 mi), 7. nap Naxosz – Mikonosz 41, 38 km (25, 71 mi)
Katamarán út Mikonoszról Szantorinire

Hajó tankolási lehetőségek Mikonosz közelében, hajós benzinkutak az Égei-tengeren

  • Olympic Marina, Athén: , Mélység: 10m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.6958441, 24.0583429
  • Merihas, Kithnos: , Mélység: 8m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.389860, 24.397059
  • Mikonos Marina, Mikonos: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.4475266, 25.3275272
  • Tinosz, Tinosz: , Mélység: 5.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.537555, 25.161119
  • Parikia, Párosz: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.087424, 25.151587
  • Naxosz, Naxosz: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.106213, 25.372575
  • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
  • Rethymno Marina, Crete: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.367884, 24.481550
  • Heraklion Marina, Crete: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 35.346677, 25.151282

Gyönyörű naplementékkel és strandokkal vár Santorini vulkanikus szigete! Számos érdekes programmal és felfedeznivalóval várják a hajósokat is, ne hagyd ki ezt a felejthetetlen helyet! Find more Cyclades sailing routes

5/5 - (243 szavazat)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.