A Šolta keleti végén fekvő település a sziget legrégebbi kikötője. Cikkünkből kiderül, milyen időjárás vár, ha vitorlázást tervezel Stomorskán, ráadásul egy egyhetes útiterv összeállításához is segítséget nyújtunk. Látogasd meg az idilli települést és a környéket! Vitorlázás Stomorskán

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Stomorska időjárása

A közép-dalmáciai Šolta-sziget, ahol Stomorska is található, mediterrán éghajlattal rendelkezik. A településen a legmagasabb átlaghőmérséklet júliusban 28 °C, míg januárban 9 °C. Ha fürödni szeretnél, a víz hőmérséklete 14 °C és 27 °C között változik. Stomorska meglátogatásához a kellemes melegnek, valamint a kevés csapadéknak köszönhetően elsősorban a májustól szeptemberig tartó időszakot ajánljuk. Check the időjárási feltételek, széladatok Stomorskán

Kikötők és szigetek Stomorska környékén

Stomorska kikötője

időjárási feltételek, széladatok Stomorskán

A kikötő egy kis természetes öbölben fekszik, így kiváló védelmet biztosít a hajóknak. Itt jelentősebb hullámzásokat csak a Bóra okozhat. A kikötő 30 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 4 az 50 méter feletti hajók számára van fenntartva. A mélység 2-6 méter között változik. A kikötő területén van víz, villamos energia, a part mentén számos kávézót is felfedezhetsz.

Rogač kikötője

A Sailing Europe Charter Šolta szigetének északi felén található, egy fenyőfákkal szegélyezett öbölben. Kedvező elhelyezkedéssel rendelkezik, Splittől mindössze 16 km-re fekszik. A kikötő legfőbb előnye, hogy itt egyáltalán nem jellemző a tömeg. Van tisztálkodási lehetőség, ingyen Wi-Fi, a közelben találsz benzinkutat, kávézót és pizzériát is. A Rogači-öböl többnyire jól védett a szelektől, kivétel ez alól a Bóra, mely elsősorban a téli hónapokban fúj.

Maslinica kikötője

A Marina Martinis Marchi Šolta szigetének nyugati oldalán található, az azonos nevű, luxus Martinis Marchi Heritage Hotel komplexum része. A kikötő 50 horgonyzóhelyet kínál, legfeljebb 35 méter hosszú jachtok számára. Az ennél nagyobb méretű megajachtok a hullámtörő közelében köthetnek ki. A víz mélysége 2-11 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel, villamos energiával, van Wi-Fi, zuhanyzó is. Az étterem, valamint a kávézó csak májustól októberig tart nyitva, de a kikötő egész évben várja a hajósokat. Ennek ellenére júliusban és augusztusban gyakran előfordul, hogy a későn érkező jachtok már nem tudnak lehorgonyozni. Éppen ezért érdemes korán érkezni vagy előre helyet foglalni.

Split kikötője

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet. Kikötők Stomorska környékén

Trogir kikötője

Az SCT Marina Trogir 256 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 70 méter hosszú hajók számára. A mélység 20 méter. Van áram- és vízellátás, 24 órás biztonsági szolgálat, ingyenes Wi-Fi, mosoda, benzinkút, sőt, a hajók karbantartása is biztosított.

Marina kikötője

Az Agana Marina 134 hajót képes fogadni, ezek maximum 25 méter hosszúak lehetnek. A bejáratnál a tenger mélysége 7 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával. Az Agana Marina területén van öltöző, mosoda; ha megéheznél, bárt, éttermet is találsz.

Milna kikötői

A település a hajósok kedvelt helye, 3 kikötője összesen több mint 300 hajó fogadására képes. A legnagyobb a 170 hellyel rendelkező ACI Marina Milna, ahol akár 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak. A mélység 6 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, tankolásra is van lehetőség. A Milna-öböl északi oldalán található Marina Vlaska 71 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 hajó számára nyújt helyet, ezek mérete nem haladhatja meg a 30 métert. A mélység 3 méter.

Sutivan kikötője

Sutivan a Brač-sziget északi partján fekszik, Supetartól mindössze 7 km-re. A nagyobb hajók az öböl előtt horgonyozhatnak, a kisebb jachtokat a kikötő fogadja. A mélység a bejáratnál 6 méter, míg a rakpart mentén 2-3 méter.

Supetar kikötője

A kikötőben a horgonyzási lehetőségek korlátozottak. A külső kikötőt többnyire a kompok és a kereskedelmi hajók használják, míg a belső medencébe elsősorban a kisebb hajók érkeznek. Utóbbi néhány jacht számára is helyet biztosít. A bejáratnál a mélység 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, a belső kikötőben pedig 3-4 méter.

Pučišća kikötője

A kis kikötő Brač szigetének északkeleti partján található. 25 helyet kínál, ebből körülbelül 8-10 az idelátogató jachtok számára van fenntartva. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén pedig 3, 5-4, 3 méter.

Sumartin kikötője

Sumartint még az idegenforgalmi főszezonban is a nyugalom és a idilli hangulat jellemzi. Brač szigetének legkeletibb, egyúttal legfiatalabb tengerparti települése, kompjárat köti össze a túlparton lévő Makarska kikötőjével. A mélység 1-3, 7 méter.

Bol kikötője

Bol kikötője Brač szigetének déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kicsi, így a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejáratnál a mélység 6-7 méter, a rakparton pedig általában 2 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával; kávézó és étterem is várja a hajósokat.

Vitorlázz Stomorskán! Stomorskai hajós útvonalak

Vitorlázás Stomorskán: 1 hetes hajós útiterv

Utazásunk a festői Stomorskából indul, és a környező üdülőhelyek meglátogatása után ide is térünk majd vissza. Stomorskai hajós útvonaltervező

1. nap: Stomorska – Maslinica

15, 89 km (9, 87 mi)

A Šolta nyugati részén fekvő település leghíresebb nevezetessége a Martinis Marchi-kastély, mely egykor a kalóztámadások miatt épült. Napjainkban egy előkelő hotel és étterem működik benne. Ha szeretnél további kulináris élményekkel gazdagodni, a közeli Sampjer nevű vendéglátóhely is kiváló választás.

2. nap: Maslinica – Drvenik Veli-sziget

13, 38 km (8, 31 mi)

Kihagyhatatlan látnivaló a Szent György tiszteletére szentelt plébániatemplom, mely barokk belsejéről, valamint egy velencei festő, Antonio Grapinelli oltárképéről ismert. A tengerészek fogadalmi templomaként épült Szent Miklós-templomot szintén érdemes megtekinteni. Ha megéheznél, válaszd a Konoba Jere vagy a Krknjasi éttermet.

3. nap: Drvenik Veli-sziget – Marina

13, 89 km (8, 63 mi)

Feltétlenül látogass el a község 1495 és 1500 között épült várához, majd tekintsd meg a közelben található Szent Jakab-barlangot is. Az éttermeket tekintve leginkább a Konoba Kod Duje vagy a Konoba Marina nevű vendéglátóhelyet ajánljuk.

4. nap: Marina – Trogir

10, 98 km (6, 82 mi)

Trogir legfőbb nevezetességei közé tartozik a Városháza, a Szent Lőrinc-székesegyház és a Kamerlengo erőd. A természet kedvelői számára kihagyhatatlan program a Trogir alatti Ciovo-sziget meglátogatása. Finom fogásra vágysz? Válaszd a Konoba Trs vagy a Vanjaka nevű éttermet. Stomorskai vitorlázás

5. nap: Trogir – Split (ACI Marina)

15, 47 km (9, 62 mi)

Split északnyugati részén magasodik a 178 méter magas Marjan-hegy, melynek kilátójából lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetsz. Egész Dalmácia egyik legjelentősebb látnivalója a fehér márványból készült, római kori Diockleciánusz-palota, mely az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott. Split hangulatos főtere mentén számos gyönyörű épületet megcsodálhatsz. Az üdülőhely rengeteg diszkóval és klubbal rendelkezik, utóbbiak közül az O’Hara nagyszerű választás.

6. nap: Split (ACI Marina) – Supetar

16, 63 km (10, 34 mi)

Supetar a Brač-sziget északi részén helyezkedik el, annak legnépesebb városa és egyben fővárosa. Nevét a domboldalban található Szent Péter-bazilika után kapta – Szent Péter a város védőszentje is. Ha Supetarba látogatsz, tekintsd meg a 18. századi Angyali Üdvözlet templomot és a mellette található 6. századból származó római mozaikokat.

7. nap: Supetar – Ložišća – Stomorska

25, 79 km (16, 02 mi)

A Ložišća feletti magaslaton található Rat romja, mely Közép-Dalmácia egyik legjobb állapotban fennmaradt erődített településének maradványa. A falu központjában áll az 1820-ban épült Szent János és Pál apostolok tiszteletére szentelt plébániatemplom. A Nazor család udvarháza a 19. századi dalmáciai főúri építészet értékes alkotása, így ezt is érdemes megtekintened.

Ha leadtuk a hajónkat, és van még időnk, nézzünk körbe Stomorskában. A Šolta-sziget tengerparti települése egy szép öbölben, közvetlenül Splittel szemben fekszik. Legfőbb nevezetessége az 1870-ben épült Szent Miklós-templom, de az eredeti formájukban fennmaradt régi halászházak is érdekes látnivalók. A Konoba Škoj nevű étterem kiváló mediterrán ételeket kínál. Itt különösen a halat, a tésztaételeket és a tenger gyümölcseit ajánljuk.

7 napos Stomorska hajós útvonal

Először nyugat felé vesszük az irányt, majd elhajózunk a Korčula-sziget legnagyobb településéhez, a hosszú, keskeny öbölben elhelyezkedő Vela Luka-hoz. Érintjük a Brač-sziget legrégebbi települését, Bolt és a több mint 300 hajó fogadására képes Milnát is. Hajós útvonaltervező Stomorska

1.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 2.nap Maslinica – Rogoznica 29, 12 km (18, 10 mi), 3.nap Rogoznica – Vis (Vis) 58, 50 km (36, 35 mi), 4.nap Vis – Vela Luka (Korčula) 44, 90 km (27, 90 mi), 5.nap Vela Luka – Sućuraj (Hvar) 57, 24 km (35, 57 mi),
6.nap Sućuraj – Bol (Brač) 47, 28 km (29, 38 mi), 7.nap Bol – Milna (ACI Marina) – Stomorska (Šolta) 37, 27 km (23, 16 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Stomorska környékén, hajós benzinkutak Közép-Dalmáciában

 • SOLTA: , Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • MILNA, BRAČ: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • BOL, BRAČ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.260791, 16.654266
 • VRBOSKA, HVAR: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: , Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • SPLIT: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MAKARSKA: , Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • PLOCE: , Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • VIS: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

Ha hajózni szeretnél, Stomorska ideális úti cél, mert környékén nemcsak Splitet, hanem számos szigetet is felfedezhetsz. A közép-dalmáciai településen kristálytiszta vizek, emlékezetes gasztronómiai élmények várnak. Több Solta úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Solta

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Stomorska

5/5 - (299 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.