A sziget településeinek többsége az északi partvidéken található, a hatalmas sziklák miatt a déli oldalon nincsenek falvak. Cikkünkből kiderül, milyen időjárási viszonyok várnak, ha Šoltán vitorlázol. Rogač és Stomorska kikötőjéből indulva pedig egy-két hetes útitervek összeállításához is hasznos tanácsokat adunk. Fedezd fel a lenyűgöző közép-dalmáciai szigetet és a környéket! Vitorlázás Šoltán

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Šolta időjárása

A nyarak rendkívül melegek és többnyire szárazak, eső nem jellemző. Július környékén a hőmérséklet árnyékban is eléri a 30 °C-ot. A leghűvösebb a január, ebben a hónapban akár 10 °C-ra is visszaesik a hőmérséklet. A sziget Rogačtól nyugatra eső partszakasza van leginkább kitéve a száraz Bórának, mely az Adria egyik meghatározó szele. Nyáron gyengébb, általában egy-két napig tart, míg télen sokkal erősebb, több napig is fúj. A Sirokkó főleg Šolta déli, lakhatatlan felét ostromolja. Ezt a szelet számos alkalommal kíséri eső, és hatalmas hullámokat is okoz a tengeren.

Kikötők Šolta környékén

Rogač kikötője

A Sailing Europe Charter Šolta szigetének északi felén található, egy fenyőfákkal szegélyezett öbölben. Kedvező elhelyezkedéssel rendelkezik, Splittől mindössze 16 km-re fekszik. A kikötő legfőbb előnye, hogy itt egyáltalán nem jellemző a tömeg. Van tisztálkodási lehetőség, ingyen Wi-Fi, a közelben találsz benzinkutat, kávézót és pizzériát is. A Rogači-öböl többnyire jól védett a szelektől, kivétel ez alól a Bóra, mely elsősorban a téli hónapokban fúj.

Stomorska kikötője

A kikötő egy kis természetes öbölben fekszik, így kiváló védelmet biztosít a hajóknak. Itt jelentősebb hullámzásokat csak a Bóra okozhat. A kikötő 30 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 4 az 50 méter feletti hajók számára van fenntartva. A mélység 2-6 méter között változik. A kikötő területén van víz, villamos energia, a part mentén számos kávézót is felfedezhetsz. Kikötő Soltán

Maslinica kikötője

A Marina Martinis Marchi Šolta szigetének nyugati oldalán található, az azonos nevű, luxus Martinis Marchi Heritage Hotel komplexum része. A kikötő 50 horgonyzóhelyet kínál, legfeljebb 35 méter hosszú jachtok számára. Az ennél nagyobb méretű megajachtok a hullámtörő közelében köthetnek ki. A víz mélysége 2-11 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel, villamos energiával, van Wi-Fi, zuhanyzó is. Az étterem, valamint a kávézó csak májustól októberig tart nyitva, de a kikötő egész évben várja a hajósokat. Ennek ellenére júliusban és augusztusban gyakran előfordul, hogy a későn érkező jachtok már nem tudnak lehorgonyozni. Éppen ezért érdemes korán érkezni vagy előre helyet foglalni.

Split kikötője

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet. Kikötők Šolta környékén

Marina kikötője

Az Agana Marina 134 hajót képes fogadni, ezek maximum 25 méter hosszúak lehetnek. A bejáratnál a tenger mélysége 7 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával. Az Agana Marina területén van öltöző, mosoda; ha megéheznél, bárt, éttermet is találsz.

Trogir kikötője

Az SCT Marina Trogir 256 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 70 méter hosszú hajók számára. A mélység 20 méter. Van áram- és vízellátás, 24 órás biztonsági szolgálat, ingyenes Wi-Fi, mosoda, benzinkút, sőt, a hajók karbantartása is biztosított.

Supetar kikötője

A kikötőben a horgonyzási lehetőségek korlátozottak. A külső kikötőt többnyire a kompok és a kereskedelmi hajók használják, míg a belső medencébe elsősorban a kisebb hajók érkeznek. Utóbbi néhány jacht számára is helyet biztosít. A bejáratnál a mélység 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, a belső kikötőben pedig 3-4 méter.

Podstrana kikötője

A Marina Lav nevű luxus kikötő a Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozik. 74 hajót képes fogadni, ezek legfeljebb 40 méter hosszúak lehetnek. A mélység 2-2, 8 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával, a kiváló szolgáltatások között a 24 órás biztonsági felügyelet is szerepel.

Omiš kikötője

A kis közép-dalmáciai város a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötője környékén a több irányból erősen fújó Bórán kívül a déli szél is jelentős hullámokat okoz. A mélység 4 méter. Kikötők Šoltán

Vitorlázz Soltán! Solta hajós útvonalak

Vitorlázás Šoltán: 1 hetes hajós útiterv

Utazásunk Rogačból indul, és a környező helyek meglátogatása után ide is térünk majd vissza.

Vitorlás útvonal Soltán

1. nap : Rogač – Stomorska

5, 81 km (3, 61 mi)

A község legfőbb nevezetessége az 1870-ben épült Szent Miklós-templom. Az üdülőhelyen még napjainkban is nagy hagyománya van a halászatnak. A parton vehetsz friss halakat, több háznál pedig saját készítésű mézet, olívaolajat és bort is árulnak. Ha finom pizzára vágysz, a Pizzeria Volat kiváló választás. Az éjszakai szórakozásról hangulatos bárok és diszkók gondoskodnak.

2. nap : Stomorska – Sutivan

10, 75 km (6, 68 mi)

A tengerparti üdülőhely a Brač-sziget északnyugati végén, Splittel szemben fekszik. Ha szabadtéri programra vágysz, a Sutivan Természeti Parkban számos kerékpáros és túraútvonal közül választhatsz. A település kihagyhatatlan látnivalója a Mennybemenetel templom, mely a 16. században épült reneszánsz stílusban. A kikötő keleti oldalán megcsodálhatod a 17. századból származó Marijanović-kastélyt is.

3. nap : Sutivan – Pučišća

23, 07 km (14, 34 mi)

Pučišća kiváló kőbányákkal rendelkezik, a híres Brač-szigeti fehér mészkő lelőhelye. A település nevezetessége a Szent Jeromos-plébániatemplom, mely 1566 és 1750 között épült. Érdekesség, hogy sok háznak még a teteje is kőből készült, míg a kikötőben gyönyörűen faragott lámpaoszlopokat fedezhetsz fel.

4. nap : Pučišća – Povlja

11, 06 km (6, 87 mi)

Az aprócska település felfedezését leginkább a nyugodt, családi nyaralást kedvelőknek ajánljuk. Povlja leghíresebb látnivalója az ókeresztény bazilika maradványa, mely a Szent János-templom mellett található. A környék csodálatos öblei kiválóan alkalmasak strandolásra.

5. nap : Povlja – Omiš

16, 82 km (10, 45 mi)

Omiš egy része a Cetina-folyó kanyonjában fekszik, így az egyik legszebb elhelyezkedésű horvát település. Hangulatos óvárossal büszkélkedhet, homokos strandjai mellett számos kirándulási lehetőséget is kínál. Kulturális ajánlata ugyancsak sokszínű: itt tartják minden év júliusában a híres Dalmáciai Kórusfesztivált. Másik kiemelkedő rendezvényén, az Omiši Nyári Fesztiválon remek koncertek gondoskodnak a nézők szórakoztatásáról. A város rendkívül népszerű étterme a Bastion, mely a főút mellett található. Specialitásai a halételek és a tenger gyümölcsei, de finom pizzák, valamint húsból készült fogások közül is választhatsz.

6. nap : Omiš – Podstrana

15, 02 km (9, 33 mi)

A város egyik legfőbb nevezetessége a Gyógyító Boldogasszony tiszteletére szentelt új plébániatemplom. Ha szívesen kirándulnál, válaszd a kiváló túraútvonalakkal rendelkező Perun-hegyet. Szeretnél gasztronómiai élményekkel gazdagodni? A város remek vendéglátóhelyei közé tartozik a Jure és az Arkada étterem is. Šolta kikötője

7. nap : Podstrana – Stobreč – Rogač

23, 52 km (14, 61 mi)

A kisváros Splittől keletre, egy félszigeten fekszik. Ha szeretsz túrázni, látogasd meg a Mosor-hegységet. Stobreč központjában láthatod a város védőszentjéről, Szent Lőrincről elnevezett hatalmas ókeresztény bazilika maradványait. Az éttermek közül különösen ajánljuk a Kaša Grill & Bar, a Konoba Nikola, az Orbis és a Peperoncino nevű helyeket.

Miután leadtuk a hajónkat, és van még időnk, érdemes Rogač-ban körbenéznünk. A Banja-öböl mélyén húzódó falucska legszebb látnivalója a 3. században épült Villa Rustica. A településtől északra és délre csodálatos öblök találhatóak. Rogač legfőbb nevezetessége a 19. században épült Ávilai Szent Teréz-templom, melynek legértékesebb berendezési tárgya a szentet ábrázoló oltárkép.

Šoltai vitorlás útiterv Stomorskáról

Ez az utazás a festői fekvésű, természeti szépségekben bővelkedő Stomorskáról indul.
Hajós útvonaltervező Soltán

1. nap : Stomorska – Maslinica

15, 89 km (9, 87 mi)

A Šolta nyugati részén fekvő település leghíresebb nevezetessége a Martinis Marchi-kastély, mely egykor a kalóztámadások miatt épült. Napjainkban egy előkelő hotel és étterem működik benne. Ha szeretnél további kulináris élményekkel gazdagodni, a közeli Sampjer nevű vendéglátóhely is kiváló választás.

2. nap : Maslinica – Drvenik Veli-sziget

13, 38 km (8, 31 mi)

Kihagyhatatlan látnivaló a Szent György tiszteletére szentelt plébániatemplom, mely barokk belsejéről, valamint egy velencei festő, Antonio Grapinelli oltárképéről ismert. A tengerészek fogadalmi templomaként épült Szent Miklós-templomot szintén érdemes megtekinteni. Ha megéheznél, válaszd a Konoba Jere vagy a Krknjasi éttermet.

3. nap : Drvenik Veli-sziget – Marina

13, 89 km (8, 63 mi)

Feltétlenül látogass el a község 1495 és 1500 között épült várához, majd tekintsd meg a közelben található Szent Jakab-barlangot is. Az éttermeket tekintve leginkább a Konoba Kod Duje vagy a Konoba Marina nevű vendéglátóhelyet ajánljuk.

4. nap : Marina – Trogir

10, 98 km (6, 82 mi)

Trogir legfőbb nevezetességei közé tartozik a Városháza, a Szent Lőrinc-székesegyház és a Kamerlengo erőd. A természet kedvelői számára kihagyhatatlan program a Trogir alatti Ciovo-sziget meglátogatása. Finom fogásra vágysz? Válaszd a Konoba Trs vagy a Vanjaka nevű éttermet. Soltai vitorlázás

5. nap : Trogir – Split (ACI Marina)

15.47 km (9.62 mi)

Split északnyugati részén magasodik a 178 méter magas Marjan-hegy, melynek kilátójából lélegzetelállító körpanorámában gyönyörködhetsz. Egész Dalmácia egyik legjelentősebb látnivalója a fehér márványból készült, római kori Diockleciánusz-palota, mely az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott. Split hangulatos főtere mentén számos gyönyörű épületet megcsodálhatsz. Az üdülőhely rengeteg diszkóval és klubbal rendelkezik, utóbbiak közül az O’Hara nagyszerű választás.

6. nap : Split (ACI Marina) – Supetar

16, 63 km (10, 34 mi)

Supetar a Brač-sziget északi részén helyezkedik el, annak legnépesebb városa és egyben fővárosa. Nevét a domboldalban található Szent Péter-bazilika után kapta – Szent Péter a város védőszentje is. Strandjai közöl a Vela Luka-t kifejezetten ajánljuk kisgyermekes családoknak, mivel kristálytiszta vize lassan mélyül. Ha Supetarba látogatsz, tekintsd meg a 18. századi Angyali Üdvözlet templomot és a mellette található 6. századból származó római mozaikokat.

7. nap : Supetar – Ložišća – Stomorska

25, 79 km (16, 02 mi)

A Ložišća feletti magaslaton található Rat romja, mely Közép-Dalmácia egyik legjobb állapotban fennmaradt erődített településének maradványa. A falu központjában áll az 1820-ban épült Szent János és Pál apostolok tiszteletére szentelt plébániatemplom. A Nazor család udvarháza a 19. századi dalmáciai főúri építészet értékes alkotása, így ezt is érdemes megtekintened.

Ha leadtuk a hajónkat, és van még időnk, nézzünk körbe Stomorskában. A Šolta-sziget tengerparti települése egy szép öbölben, közvetlenül Splittel szemben fekszik. Legfőbb nevezetessége az 1870-ben épült Szent Miklós-templom, de az eredeti formájukban fennmaradt régi halászházak is érdekes látnivalók. A Konoba Škoj nevű étterem kiváló mediterrán ételeket kínál. Itt különösen a halat, a tésztaételeket és a tenger gyümölcseit ajánljuk.

7 napos vitorlás útvonal

Rogačból indulva most egy olyan útvonalat ismertetünk, melyben hosszabb és rövidebb szakaszok váltják egymást. Hajózásunk során csodálatos szigeteket is érintünk, ilyen Drvenik Veli, Vis, Brač vagy Hvar. Utóbbi érdekessége, hogy egykor a Velencei Köztársaság jelentős tengeri kikötője volt.
Soltai hajós útvonaltervező

1.nap Rogač – Drvenik Veli-sziget 18, 35 km (11, 40 mi), 2.nap Drvenik Veli-sziget – Primosten 27, 80 km (17, 27 mi), 3.nap Primosten – Vis 65, 08 (40, 44 mi), 4.nap Vis – Vela Luka 44, 90 km (27, 90 mi), 5.nap Vela Luka – Hvar 34, 03 km (21, 15 mi), 6.nap Hvar – Stari Grad 25, 40 km (15, 78 mi), 7.nap Stari Grad – Milna (Brač-sziget, Marina Vlaska) – Rogač 40, 05 km (24, 88 mi)

2 hetes katamarános út Šoltáról

Ha még hosszabb időt szeretnél a tengeren tölteni, válaszd 2 hetes útitervünket. Elhajózunk a gyönyörű Rogoznicához is, melynek büszkesége a hatalmas méretű Marina Frapa kikötő. A város fő látványossága egy rendkívül mély és sós vizű tó – a helyiek csak a Sárkány szemének nevezik.
Vitorlás útvonaltervező Soltán

1.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 2.nap Maslinica – Rogoznica 29, 12 km (18, 10 mi), 3.nap Rogoznica – Vis 58, 50 km (36, 35 mi), 4.nap Vis – Komiža 20, 63 km (12, 82 mi), 5.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 6.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 7.nap Lovište – Trpanj 26, 86 km (16, 69 mi), 8.nap Trpanj – Ploče 14, 51 km (9, 01 mi), 9.nap Ploče – Sućuraj 23, 04 km (14, 31 mi), 10.nap Sućuraj – Sumartin 32, 84 km (20, 41 mi), 11-nap Sumartin – Povlja 15, 45 km (9, 60 mi), 12.nap Povlja – Pučišća 11, 06 km (6, 87 mi), 13.nap Pučišća – Supetar 17, 50 km (10, 87 mi), 14.nap Supetar – Ložišća – Stomorska 25, 79 km (16, 02 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Šolta környékén, hajós benzinkutak Közép-Dalmáciában

 • ŠOLTA: , Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • SPLIT: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • TROGIR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • VIS: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • HVAR: , Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VRBOSKA, HVAR: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • MAKARSKA: , Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • PLOCE: , Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

Ha hajózni szeretnél, Šolta ideális úti cél, mert környékén számos további szigetet is felfedezhetsz. Közép-Dalmácia legszebb helyei kristálytiszta vizekkel és nagyszerű gasztronómiai élményekkel várnak. Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia.

SEGÍTS KIVÁLASZTANI AZ IDEÁLIS HAJÓT

További információ Šoltáról

5/5 - (243 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.