A sziget településeinek többsége az északi partvidéken található, a hatalmas sziklák miatt a déli oldalon nincsenek falvak. Az alábbiakból kiderül, milyen időjárási viszonyok várnak, ha Šoltán vitorlázol. Rogač és Stomorska kikötőjéből indulva pedig egy-két hetes útitervek összeállításához is hasznos tanácsokat adunk. Fedezd fel a lenyűgöző közép-dalmáciai szigetet és a környéket!
Bővebb információt a Šolta-szigeti hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Šolta-szigetről, Šolta-sziget időjárása. Meríts ihletet a Šolta-szigeti hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a Šolta-szigeti vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a Šolta-szigeti hajózás írásunkat.

Šolta egyike annak a varázslatos szigetnek, amely a Dalmácia partján fekszik. Splittől mindössze 9 tengeri mérföldre található, ezért gyakran a dalmát főváros “külvárosának” is nevezik. Šolta szigete 19 km hosszú és 4, 5 km széles. A sziget egyben tarkított gyönyörű nyílt és rejtett öblökkel, díjnyertes olívaültetvényekkel, szőlőültetvényekkel és a méhészek által termelt mézzel, hogy Te is megtapasztalhasd az édes élet ízét.

Elhelyezkedése

Solta szigete, Splittől 17 km-re délnyugatra, Trogirtól 14 km-re délre, Dalmácia középső részén, egy északi fekvésű öbölben fekszik.A szigetet északnyugatról Dnevnik Veli, keletről Brač, délkeletről Hvar határolja. Dnevniktől a Nagy Šoltai-csatorna, Bračtól a Spliti kapu, a kontinenstől a Spliti-csatorna választja el. A festői sziget könnyen elérhető Splitből akár komppal is.

Története

Kezdetben illírek lakta település volt, akik a magaslatokon, hegyeken alakítottak ki lakóhelyeket. Az illírek jelenlétét több, a mezőkön végzett munkák során talált régészeti leletek is bizonyítják, azonban a római korból is több használati tárgy és település maradványa került elő. A kereszténység a 4. század elején jelent meg a szigeten, így számos nevezetességnek, egyben látványosságnak számító templom is megtalálható itt. A Római Birodalom bukása után a sziget Dalmácia nyugati részével együtt gót uralom alatt állt egészen 555-ig, majd bizánci uralom alá került. A 12. századtól a 14. század végéig Šolta a Magyar Királyság része volt, egészen a 13. század elejéig, utána azonban a Šolta spalatói nemesi családok birtokába került.A török veszély idején a szigeten több erődtorony épült és maguk a šoltaiak is magas védőfalakkal vették körül házaikat. Velence 1418. június 26-án elfoglalta Šoltát és egészen 1797-ig uralma alatt maradt a Velencei Köztársaság megszűnéséig. A sziget ezután a Habsburg Birodalom része lett. 1806-ban Napóleon csapatai foglalták el és 1813-ig francia uralom alatt állt. Napóleon bukása után ismét Habsburg uralom következett, mely az I. világháború végéig tartott. A háború végével az Olasz Királyság fennhatósága következett, ezután a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. A 20. század első felében a lakosság visszatért, és megkezdődött a fejlődés.

Strandjai

Az egyik legjobb nyaralóhelynek számít Šolta szigete, hiszen kevésbé ismert, és itt garantáltan megtalálod a nyugalmat. Számos strand közül válogathatsz, ahol garantáltan lélegzetelállító látványban lesz részed a gyönyörű kristálytiszta víznek köszönhetően.

Stračinska-öböl:

A Stračinska-öböl a Šolta egyik legkedveltebb fürdőhelye, gyalogosan vagy kerékpárral is elérhető, megközelíthető. A falu közelében, a sziget legkeletibb részén található. A Stračinska hajóval is megközelíthető, így ha bérelsz egy hajót, könnyedén kiköthetsz itt, és élvezheted a napsütést és a strandolást. A Stračinska-öböl csendes légkörrel és kristálytiszta tengerrel van körülvéve, vastag növényzettel és kőházakkal. Az úszók kedvelt helyszíne a rejtett fehér kavicsos strand, “Di dida pere guzicu”, ami szó szerint azt jelenti, hogy “ahol a nagypapa mossa a fenekét”. Az öböltől balra a Maložalo strand, míg a Veložalo sztand jobbra található.

Jorja-öböl:

A Šolta nyugati partján, a sziget nyugati, délnyugati partjának közepén található a Jorja-öböl. Az öböl a nagyobb szomszédja az úgy nevezett Tatinja-öböl. Közel lehetetlen autóval megközelíteni, így Jorja az évek során a tengerészek szentélyévé vált. Habár a szárazföldről járható gyalogút is elérhető, Jorja csak egy házzal és egy kicsi kavicsos stranddal büszkélkedhet. Az öböl egyszerre nyolc jachtot tud befogadni, és kiválóan védett minden széltől. E két öböl között található az őskori erőd Gradine maradványa, 64 méter magasságban.

Senjska-öböl:

Míg Šolta szigetének története a neolitikus időkből származik, az első ismert legendák Teuta királynőhöz köthetők, akinek kastélya állítólag a Senjska-öböl felett állt. A sziget déli részén, amely Gornje Selo-tól gyalogosan megközelíthető, a Senjka fehér kavicsos stranddal és élénk kék vízzel várja az oda látogatókat.

Livka-öböl:

Közvetlenül a Brač-sziget és a Split-kapu közelében található a Livka öböl. A sziget délkeleti végén található Livka, elérhető gyalog Gornje Selo-ból, és autóval is. Ha igazán emlékezetes kalandot szeretnél, akkor ez a hely tökéletes ahhoz, hogy hajóval fedezd fel. egyik leglátogatottabb öböl, amely a szigeten található, tekintve, hogy a Šolta és Brač közötti szoroson helyezkedik el. Az öböl vége egy gyönyörű, kavicsos strandot kínál a családok és a nappali turisták számára. Azok, akik Livkán a tartósabb kikapcsolódást keresik, számos szálláshely közül választhatnak, akik azonban napközben hajóval szeretnék meglátogatni, felfedezni az öböl szépségeit, 10 méterre horgonyozhatnak a parttól. Kedvelt helynek számít az öböl a térségben, azonban, ha privátabb helyre vágysz, a strand nyugati részén azt is megtalálhatod.

Šešula-öböl

Az egyik kedveltebb öböl a szigeent a Šešula Maslinica déli részén található, amely az egyetlen település és kikötő Šolta nyugati oldalán. Népszerű, mert mind a bura (északi), mind a jugo (déli) szél ellen védett. Šešula az egyik legkönnyebben megközelíthető strand gyalogosan, autóval, kerékpárral vagy akár hajóval. Kedveltségének köszönhetően Šešula két étteremmel is rendelkezik – Šešula és Šišmiš – és a hajózók még az éttermek előtt is kiköthetnek, ha úgy kívánják. Az öbölben van egy búvárközpont, sok vízi sportolási lehetőség, szálláslehetőség és egy halgazdaság, ahol a legfrissebb tengerisügér is található, mely rendkívüli népszerűségnek örvend.

Főbb látnivalók

A kereszténység miatt, a sziget bővelkedik számos templommal, mint például a Szent Miklós templom, a Szűz Mária templom, a Bori Miasszonyunk templom vagy a Szent János templom. Mindezek mellett megtalálhatóak a késő ókori épületromok, régészeti lelőhelyek és építészeti emlékek is.

Időjárás

Az Adria partján mediterrán éghajlati viszonyok jellemzők, sok napsütéssel, száraz, meleg nyárral, enyhe és csapadékos téllel.

Hajóbérlés Šoltán

A sziget kikötője, Rogac, egy fenyőfákkal körülvett öbölben, Splittől mindössze 9 tengeri mérföldre, vagyis 16 km-re helyezkedik el. Fejlődése visszavezethető a régi időkig, amikor a sziget legfontosabb települése, a Grohote kikötője épült meg. Még ma is Šolta központi kikötője ez és egyben a kiindulópontja a sziget kalandos felfedezésének. Ugyanakkor Rogac a sziget legfontosabb kapcsolata a szárazfölddel. Ez is ideális cél a vitorlázóknak és mindazoknak, akik szívesen élvezik a sziget természetes környezetét és környékét.
Köszönhetően a csodálatos természetnek, a strandoknak, a központi elhelyezkedésnek és a kiváló közúti közlekedésnek sokak által kedvelt célpont Solta szigete. Ideális választás, ha felfedeznéd az egész szigetet, a gyönyörű tengerparti strandokat, a kristálytiszta tengert, természetet. Garantált nyugalom és csend vár itt rád, és itt kipihenheted a szorgos hétköznapok fáradalmait.

Olvass tovább ha másik soltai hajós úti cél, vagy hajóbérlés Dalmáciában érdekel.

Solta időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Solta maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Solta
szelerosseg Solta

Solta szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Solta esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Šolta-szigetet

1.nap Rogač – Drvenik Veli–sziget 18, 35 km (11, 40 mi), 2.nap Drvenik Veli–sziget – Primosten 27, 80 km (17, 27 mi), 3.nap Primosten – Vis 65, 08 (40, 44 mi), 4.nap Vis – Vela Luka 44, 90 km (27, 90 mi), 5.nap Vela Luka – Hvar 34, 03 km (21, 15 mi), 6.nap Hvar – Stari Grad 25, 40 km (15, 78 mi), 7.nap Stari Grad – Milna (Brač–sziget, Marina Vlaska) – Rogač 40, 05 km (24, 88 mi).
Soltai hajós útvonaltervező

1.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 2.nap Maslinica – Rogoznica 29, 12 km (18, 10 mi), 3.nap Rogoznica – Vis 58, 50 km (36, 35 mi), 4.nap Vis – Komiža 20, 63 km (12, 82 mi), 5.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 6.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 7.nap Lovište – Trpanj 26, 86 km (16, 69 mi), 8.nap Trpanj – Ploče 14, 51 km (9, 01 mi), 9.nap Ploče – Sućuraj 23, 04 km (14, 31 mi), 10.nap Sućuraj – Sumartin 32, 84 km (20, 41 mi), 11.nap Sumartin – Povlja 15, 45 km (9, 60 mi), 12.nap Povlja – Pučišća 11, 06 km (6, 87 mi), 13.nap Pučišća – Supetar17, 50 km (10, 87 mi), 14.nap Supetar – Ložišća – Stomorska 25, 79 km (16, 02 mi).
Soltai vitorlás útvonaltervező

Olvass tovább ha soltai vitorlázás, vagy dalmát hajós útitervek érdekelnek

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe