Vitorlázás Mexikóban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Mexikó időjárása: Mikor érdemes útnak indulni?

Mexikó hatalmas ország, kilencezer kilométernél is hosszabb partszakasszal. Így érthető, hogy időjárása változatos, amire érdemes előre felkészülni. A legkedveltebb hónapok a mexikói vitorlázáshoz a november és a december. Ekkor az idő rendszerint az egész országban kellemesen meleg. Az úgynevezett száraz évszak hivatalosan februárig, gyakorlatilag áprilisig tart. A téli időszak a bálnák vándorlási ideje, ilyenkor tudjuk őket megfigyelni. Tavasszal a Yucatán-félsziget strandjait érdemes felkeresni. Nyáron kezdődik a mexikói esős évszak, amely október végéig tart. Ilyenkor gyakoriak a délutáni zivatarok, ez az időjárás sokfelé magas hőmérséklettel és páratartalommal jár.

Egy ország 2égöv

A Ráktérítő kettéosztja az országot egy mérsékelt égövi és egy trópusi éghajlatú részre. A Ráktérítőtől északra a téli hónapokban érezhetően hidegebb van, délen a hőmérséklet egész évben szinte állandó, csak a tengerszint feletti magassággal változik. Az éghajlat gyakran nagyon meleg a partvidéken.

A nyugati partok hőmérséklete általában az év nagy részében magas, de a La Paztól északra december és március között hűvösebb lehet. Mindkét parton a hurrikán szezon júniustól októberig tart. Ebből a szempontból a Karib-tengeri partvidék különösen veszélyeztetett. Check the időjárási feltételek, széladatok Mexikóban

Partok és szigetek Mexikó környékén: Csodás szigetek, ahol jó partot érni

Van számtalan felfedezésre érdemes sziget és kiváló partszakasz, ami arra vár, hogy partot érj a hajóddal. Ilyen például a kicsiny Contoy sziget, ami alig 8, 5 km hosszú és fél km széles. A sziget négy teknősfaj és mintegy 152 trópusi madárfaj élőhelye. Azért, hogy nyugalma megmaradjon, naponta csak kétszázan léphetnek be ide. Említésre érdemes még a Tiburon is, amely 1200 km2 méretével a legnagyobb mexikói sziget. A Kaliforniai-öbölben van, jelenleg lakatlan, leszámítva két katonai tábort. Helyi bennszülöttek fennhatósága alatt áll a terület, a látogatásához külön engedély szükséges Kikötők és szigetek Mexikóban.

Kikötők Mexikóban : hét remek hely, ahol érdemes kikötni

Csendes-óceáni északi partvidék

Mazatlan

Az itteni, El Cid névre hallgató kikötő jóval több, mint egy egyszerű partraszállási lehetőség. Van itt egy nyüzsgő piac, és több mérföld hosszúságú tengerpart a közelben aranyszínű homokkal. Kiváló a kikötő búvárboltja, minden szükséges felszerelést megkaphatunk itt. A közelben sok és jó színvonalú szálláslehetőség vár minket.

Nuevo Vallarta

Itt kikötve a Paradise Village üdülőfaluban találjuk magunkat. A hely minden igénynek megfelelhet. A közeli Puerto Vallarta egyébként is turistacsalogató helynek számít hangulatos macskaköves utcáival és lélegzetelállítóan fenséges katedrálisával.

La Cruz

Az itt található Marina Riviera Nayarit a Mexikó egyik legkülönlegesebb kikötőjének tekinthető, amely a Banderas-öböl északi partján található, egy nyugodt öbölben. Van itt egy csodálatos sétány, ahonnan kilátás nyílik az egész öbölre. Ez az egyetlen, teljes körű szolgáltatást nyújtó kikötő a Csendes-óceán partján, akár 340 hajót is tud fogadni

Barra de Navidad

Kis falu egy öböl körül elhelyezkedő, széles stranddal. Az öbölben remek lehetőség van szörfözésre, délnyugati végén pedig a búvárkodásra. A parton jó éttermek várják a turistákat.

A Kaliforniai-félsziget partvidéke

Ensenada

Baja California Sur szövetségi állam harmadik legnagyobb városa. Az USA felől itt léphetünk be Mexikó vizeire. Az év nagy részében kellemes az időjárás, ha teheted, tölts el itt pár napot.

A Csendes-óceán déli partszakasza

Zihuatanejo

A hetvenes években még csak egy álmos kis horgásztelep volt ez a hely. Aztán a szomszédos Ixtapa üdülőkomplexum felépülése magával ragadta “Zihua”-t is, amely máig őriz valamit régi hangulatából. A belváros keskeny macskaköves utcái tele vannak remek helyi éttermekkel, bárokkal, butikokkal és kézműves stúdiókkal. A halászok minden reggel a tengerparton találkoznak a Paseo del Pescador-on, a “Halászok utcáján”, hogy eladják a napi fogást. A vízparti sétányon pedig bármikor érdemes tenni egy romantikus sétát.

Huatulco

Az Oaxaca államban, a Sierra Madre hegység szélén fekvő Huatulco a mexikói csendes-óceáni partvidéktől 20 mérföldre terül el, a Coyula és a Copalita folyók között. Több mint 25 horgonyzóhely van a 10 mérföldes partszakaszon, amely a gyönyörű természeti környezetben van, üdülöhelyekkel körülvéve.

Kaliforniai-öböl

La Paz

La Paz Mexico legdélebbi részének a Baja California félsziget legnagyobb városa. Több kikötővel rendelkezik. Az egyik legjobban felszerelt kikötője, az öböl szívében elhelyezkedő Marina Cortez. Számos excluzív szolgáltaást nyújt akár a legnagyobb tengeri yachtok számára is.

Vitorlázz Mexikóban! Mexikói hajós útvonalak

Mexikónak négy fő hosszútávú hajós túraútvonala van.

  • Kaliforniai-öböl (La Paz-tól San Carlos-ig)
  • A Kaliforniai-félsziget partvidéke (San Diego-tól Cabo San Lucas-ig)
  • Csendes-óceáni északi partvidék (Mazatlan – Puerto Vallarta – Manzanillo)
  • A Csendes-óceán déli partszakasza (Zihuatanejo-tól Chiapas-ig)

Vitorlázás Mexikóban : 1 hetes hajózás a Kaliforniai-öbölben

1. nap: La Paz – Pichilinque

10.44 km (6.48 mi)

Indulás La Pazból, Marina Costa Baja kikötőből. Észak felé tartunk, Pichilinque-be. Csak néhány óra az út, így marad idő gyönyörködni a Lobos-öböl szép korallzátonyaiban . A kikötőben (Caleta Lobos) komoly ellátásra ne számítsunk, gondoskodnunk kell elegendő élelemről.

2. nap: Pichilinque – Espirito Santo sziget, Partida sziget

28.74 km (17.86 mi)

Az út hossza kb. 29 tengeri mérföld. Számos védett öböl húzódik mindkét sziget partjainál. Az Espirito Santo sziget és környezete természetvédelmi terület. Útközben fehérhomokos partot láthatunk, a táj növény -és állatvilága gazdag. Ritka fajok is élnek itt. A víz halban gazdag, mintegy 500 féle él itt. A környezet snorkelezésre, búvárkodásra kiválóan alkalmas. A híres kutató, Jacques Cousteau a “világ akváriumának” nevezte Espirito Santo-t. A sziget nyugati oldalán a fő kikötési lehetőségek: Caleta Candlero, Puerto Ballena és Bahia Santo Gabriel. Éjszaka, vagy esős időben azonban az “ikerszigeten” Isla Partidán érdemes kikötni.

3. nap: Partida sziget – Szent Ferenc sziget

37.53 km (23.32 mi)

A Kaliforniai-öböl nemcsak halban, de szigetekben is gazdag. Nem meglepő hát, hogy utunk során újabb szigetet érintünk abból a kilencszázból, ami itt található. A nap végén 22 tengeri mérföld megtétele után azért horgonyzunk le itt, mert egy szélvédett, patkó alakú öbölben köthetünk ki éjszakára. Itt egy gyönyörű fehér homokos strand található. Az öböl alkalmas úszásra, snorkelezésre és kagylógyűjtésre is.

4. nap: Szent Ferenc sziget – San José sziget

15.96 km (9.92 mi)
Egy 16 tengeri mérföldes hajózás után itt láthatunk és hallhatunk sok oroszlánfókát. A természet itt is különleges. Ha kikötünk, közelről megcsodálhatjuk a cardón kaktuszt. Ez a növény a világ legnagyobb kaktuszféléje. Akár 60 láb magasra is megnő, és legöregebb példányai kétszáz évesek is lehetnek. Mexikói hajós útvonaltervező

5. nap: San José sziget – San Evaristo

7.15 km (4.45 mi)

Továbbra is északnak tartunk. A part mentén vöröses sziklákat, kőzeteket látunk egyre többet. Az öbölben magas homokdűnék és fehérhomokos strandok vannak. Néhol ősi lávafolyamok feketéllő nyomai látszanak, a fények és a színek csodálatosak errefelé. A mai 26, 5 tengeri mérföldes úton is élményekben gazdagodtunk.

6. nap: San Evaristo – San Juan de la Costa

59.06 km (36.70 mi)

A kiindulópont felé vezető úton tölts el egy éjszakát ennek a piciny halászfalunak a kikötőjében.

7. nap: San Juan de la Costa – Puerto Balandra – La Paz

51.62 km (32.07 mi)

Vitorlázás a Kaliforniai-félsziget partvidékén

Egy hetes túránk végén érdemes utunkat megszakítani Puerto Balandránál. Ez egy gyönyörű, egyébként lakatlan tengerparti terület. Hogy miért érdekes? Nem kevesebb, mint nyolc homokos strand található itt. Van ezen kívül egy sós vizű belső lagúna, és egy különös alakú szikla, amit a helyiek “El Hongo”-nak becéznek (“A Gomba”). Ez La Paz egyik jelképe. Kaliforniai-félszigeti hajós útiterv

1.nap Ensenada – Islas de Todos Santos 17.23 km (10.71 mi), 2.nap Islas de Todos Santos – El Sauzal 13.20 km (8.21 mi), 3.nap El Sauzal – Puerto Nuevo 48.28 km (30.00 mi), 4.nap Puerto Nuevo – Isla Coronado 35.26 km (21.91 mi), 5.nap Isla Coronado – San Diego 33.65 km (20.91 mi), 6.nap San Diego – Rosarito 43.74 km (27.18 mi), 7.nap Rosarito – Salsipuedes Bay – Ensenada 78.11 km (48.54 mi)

Mexikói vitorlázás: 2 hetes hajózás a Csendes-óceán északi partvidékén

1.nap Puerto Vallarta – Nuevo Vallarta 9, 01 km (5, 60 mi) 2.nap Nuevo Vallarta – Punta del Mita 25, 74 km (15, 99 mi) , 3.nap Punta del Mita – Cleopha -sziget 97, 26 km (60, 43 mi), 4.nap Cleopha -sziget – Isla Maria Marghareta 25, 33 km (15, 74 mi), 5.nap Isla Maria Marghareta – Isla San Juanito 47, 85 km (29, 73 mi), 6.nap Isla San Juanito – Isla Maria Madre 22, 22 km (13, 80 mi) 7.nap. Isla Maria Madre – Isla Isabel 70, 41 km (43, 75 mi) 8.nap Isla Isabel – Boca del Camichin 44, 49 km (27, 64 mi) 9.nap Boca del Camichin – San Blass 36, 41 km (22, 62 mi) 10.nap San Blass – Muelle de Chacala 42, 94 km (26, 68 mi) 11.nap Muelle de Chacala – La Peñita de Jaltemba 14, 78 km (9, 18 mi) 12.nap La Peñita de Jaltemba – Sayulita 29, 32 km (18, 22 mi), 14.nap Sayulita – Islas Marietas 24.23 km (15.05 mi), 13.nap Islas Marietas – Bucerias – La Paz 40.65 km (25.26 mi)

vitorlázás a Csendes-óceánon

Ha kedvet kaptál a fenti útitervhez, akkor ne késlekedj! Még ma bérelj hajót kedvező áron, rugalmas feltételekkel!

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Mexico

5/5 - (378 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.