Fedezd fel a vadregényes öblöket, rejtett homokos tengerpartokat. Ne habozz, vágj bele egy felejthetetlen utazásba. Tippek és tanácsok, hogy a legjobban töltsd az idődet, amikor Kubában vitorlázol.Vitorlázás Kubában

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Időjárás Kubában

A Karib-tenger legnagyobb szigetén tipikus szubtrópusi időjárás a jellemző. Ez két fő évszakot jelent. A “száraz évszak” decembertől áprilisig, az esős évszak májustól októberig tart. Egész évben sok a napsütés, a levegő és a víz hőmérséklete kellemesen meleg. A szezontól függően a vízhőmérséklet legalább 20 ° C és néha 30 ° C feletti. A legkellemesebb vitorlázóidő december és május között van. Ilyenkor a páratartalom is alacsonyabb. A nyári hónapoktól kezdve novemberig viszont ajánlott a fokozott óvatosság, különösen a keleti partoknál. Ilyenkor tart a hurrikánszezon, amely időről időre komolyabb károkat okoz a térségben. Check the időjárási feltételek, széladatok Kubában.

Amikor Kubában vitorlázol, előfordulhatnak speciális helyzetek, melyekre jobb előre felkészülni. Az utóbbi években megnövekedett hajóforgalom miatt például a déli kikötők forgalmasabbak. Gyakran várólista van a kikötői helyekért. Különösen igaz ez a népszerű Trinidadra és Cienfuegos-ra. Érdemes tehát utunkat jóelőre megszervezni, időben hajót bérelni.

Vitorlázás Kubában: Kuba kikötői

Fontos tudni, hogy az országban a kikötési lehetőségeket hivatalosan korlátozzák. Az északi parton található kis öblök a jachtok számára zárva vannak. Kuba egész területén csak kikötőkben, vagy idegenforgalmi létesítményeknél lehet partra szállni. Néhány kijelölt kikötési lehetőség: Puerto Vita, Cayo Coco, Cayo Levisa, Marina Cabo San Antonio, Cayo Largo, Varadero. Van ezalól néhány kivétel ott is, ahol nincsenek települések. A szigorú rendelkezés összefügg azzal, hogy Kuba területének kb. 22 százaléka nemzeti park vagy természetvédelmi terület.
Itt is, mint a világban sok helyen, érdemes hajónkat az elvárható gondossággal kikötni és értékeinket biztonságba helyezni, különösen éjszaka.

Havana kikötője

Kuba legnagyobb kikötője csupán pár kilométerre helyezkedik el a városközponttól.Hajóval északról egy rövid, egyenes csatornán keresztül közelíthetik meg a hajósok . 3 fő részből áll :Marimelena, Atares és Guanabacoa.A vízmélység változó, 3, 6 és 11, 9 méter között mozog, nagyobb hajók befogadására is alkalmas .Méretéből, elhelyezkedéséből és infrastruktúrájából adódóan számos kereskedelmi terminál helyezkedik el a kikötő területén. Fontos központja a helyi hal-, üzemanyag- és olajkereskedelemnek.

Mariel kikötője

A kikötő kiépítése 2009-ben kezdődött meg.A kiépítés során medrét a lehető legmélyebbre kotorták ki( még Havana kikötőjénél is mélyebbre), hogy nagyobb Super-Panamax hajókat is be tudjon fogadni. Hatalmas óceán járok kötnek itt ki, logisztikai központok helyezkednek el, bevásárlási- és kikapcsolódási lehetőségek várják a megérkező utasokat.

Baracoa kikötője

Kuba keleti végén található, időjárási viszonyokat tekintve jól védett kikötő. Csatornái 22 m szélesek, a maximális vízmélység 7, 6 m .Lehetőség van tankolásra, megoldott a vízellátás is. A cukorexport egyik központi kikötője.

Cienfuegos kikötője

A sziget déli részének fő kikötője, ”La Perla del Sur’’-nak, azaz a ”Dél Gyöngyének” is nevezik.Cienfuegos kikötője nagynak számít Cubában. 130 méternél nagyobb hajók befogadására is alklamas, maximális vízmélysége 12 méter.Még Kolombusz Kristóf is kikötött itt 1393-ben, habár hivatalos alapítási éve 1819-re tehető. Kikötők Kubában

Casilda kikötője

Az apró kikötő főleg helyi csónakok és kisebb méretű hajók befogadására alkalmas.Igazi vonzereje az, hogy rögtön a kikötő mellett a turisták által kevésbé ismert strand várja az utasokat, ahol gyönyörű természeti környezetben pihenhetik ki magukat. Érdemes meglátogatni a kisebb helyi éttermeket, amelyekben autentikus módon készítik el a helyi különlegességeket.

Santiago de Cuba kikötője

Kuba 2. legnagyobb kikötővárosa a sziget délkeleti felén, Orient tartományban helyezkedik el.Import és export forgalma kiemelkedő a régióban. Az öböl csendes, széláramlatoktól jól védett.A kikötőtől pár perc sétára helyezkedik el a híres Casa de Habano, ahol a legjobb minőségű kubai szivart szerezheted be, pár perccel tovább sétálva pedig a Bacardi Múzeumhoz érkezünk.

Nuevitas kikötője

A Guincho-félszigeten található kikötő szintén a kisebbek közé tartozik. Fő szerepet a cukor kereskedelemben játszik. Vízmélysége 9 és 10 méter között mozog, csatonálni 7-10 méter szélesek.Éjjel-nappal működő teherliftek, daruk várják a beérkező hajókat, megoldott a víz- és üzemanyagellátás, azonban hajójavíttatási szolgáltatás csak korlátozottan érhető el.

Apró szigetek, atollok és korallzátonyok : ez is Kuba

Sokan azt gondolják, hogy Kuba egyetlen hatalmas sziget. Pedig ez nem így van. Az ország azért is igazi vitorlásparadicsom, mert ezernyi apró szigetecske fogja körbe a főszigetet. Ezek körül változatos part menti áramlások alakulnak ki. A kezdő vitorlázóknak tapasztalatgyűjtést, a haladóknak kihívást jelent mindez. Ezért bemutatjuk a kubai szigetvilág legérdekesebb részeit. A legszebb partszakaszok, legjobb helyek röviden.

Isla de la Juventud – a legnagyobb

A fősziget utáni legnagyobb területű kubai szigetet a fiatalságról nevezték el. Kuba partjaitól ötven kilométerre járunk, a Canarreos szigetcsoport központjában, Havannától délre. Nagy részét fenyőerdők borítják, ez határozza meg a látképet és a hely hangulatát. A sokezer évvel korábbi vulkanikus aktivitás miatt pedig a sziget partjai fekete homokkal vannak borítva. A sziget kellemes klímája miatt kedvelt turistacélpont. Ez annak ellenére is így van, hogy a hurrikánok útvonalába időnként beleesik.

A “Királynő kertjei” – az érintetlen természet

A második legnagyobb kubai szigetcsoportot a Karib-tengerben találjuk. Az Ana Maria és a Guacanayabo öböl közötti hatszáz zátony és kis sziget számos szépséget tartogat. A “Jardines de la Reina” Kuba egyik legnépszerűbb búvár célállomása. A szigetek körüli vizek halakban és tengeri élőlényekben különösen gazdagok. Ezért horgászok is gyakran felkeresik ezt a területet.

A “Király kertjei” – a korallcsodák világa

Az északi partoknál terül el a Jardines del Rey -nek nevezett szigetcsoport. Az Atlanti óceánban északkeletről délkeletre terjedően mintegy kétszáz km hosszan sorakoznak a korallszigetek -és zátonyok. Közülük féltucatnyi a nagyobb kiterjedésű, idegenforgalmi szempontból jelentősebb. Kettőnek közvetlen kapcsolata van a kubai szárazfölddel ( Cayo Coco és Cayo Guillermo ).
A szigetek természetes élőhelyet biztosítanak sok állatfaj számára, például a karibi flamingók is nagy számban élnek itt.

Vitorlázz Kubában!Kubai hajós útvonalak

A cubai catamaranozás alatt nagyobb távolságokra és ritkán található kikötőkre kell felkészülnünk Ezért viszont kárpótol Kuba szigetvilágának lenyűgöző szépsége.Mindenhol fogunk találni 1-1 érintetlen partszakaszt, pihenésre, strandolásra alkalmas öblöt.

Hajózás Kubában: 1 hetes vitorlás körút

Kiindulási pontnak az ország legnépszerűbb charterkikötőjét, Cienfuegos-t javasoljuk. Az itteni kikötő a helyi viszonyokhoz képest sokkal jobban felszerelt. Apróságnak tűnik, de itt sokan beszélnek angolul, míg más kikötőkben a spanyol nyelv ismerete szinte egyedüli opció. Kubai hajós útvonaltervező

1. nap: Cienfuegos – Casilda

78, 40 km (48, 72 mi)

Első napodon, Cienfuegost elhagyva Casilda felé vezet az utad.Az apró üdülőfaluhoz közeledve igazi karibi látkép fogad: szikrázó napsütés, fehérhomokos strand és pálmafák.Kikötés után látogasd meg a helyi éttermek egyikét, válogass kedvedre a grillezett halak, rákok lenyűgöző kínálatából.A falu fehérhomokos strandja a legjobb választás az út fáradalmainak kipihenésére.Amennyiben vacsora után is maradnál, élvezd a helyi zenészek esti koncertjeit, természetesen egy autentikus karibi koktél társaságában.

2.nap Casilda – Tunas de Zaza

48, 57 km (30, 18 mi)

Casildai megállód után, Tunas de Zaza vár rád.A turisták által ritkábban látogatott települést a ’’Természet Kincse”-ként is emlegetik a helyiek.Lehetőséged lesz megfigyelni a helyi halászok munkáját, de amennyiben igazi kalandra vágysz, csatlakozz hozzájuk!Akár aktívan részt veszel a halászatban, akár csak hallgatod őket, ahogy az élővilágról mesélnek, helyi dalokat énekelnek, mindenképpen életre szóló élményben lesz részed.

3.nap Tunas de Zaza – Cayo Guano

153, 84 km (95, 59 mi)

Hat-hét órányi kitartó vitorlázás után eléred a látványos Cayo Guano szigetet. A parttól 30 méternyire lehorgonyozva megpróbálkozhatsz a halászattal. Ha a 37 mérföld megtétele után maradt még energiád, ússz egy jót a türkizkék vízben.

4. nap: Cayo Guano – Cayo Largo (Marina Nautica Caya Largo)

57, 34 km (35, 63 mi)

Ma egy másik lenyűgöző sziget vár arra, hogy felfedezd. 25 mérföld megtétele, nagyjából négy-öt órányi vitorlázás után eljutsz Cayo Largo-ra. Itt találod a messze földön híres Playa Sirena-t. Élvezd ezt a gyönyörű fehérhomokos strandot, próbálj ki itt többféle vízisportot is! Az egész déli part 20 kilométernyi egybefüggő homokos partszakasz. Ha szeretnél egy jót gyalogolni a napsütésben, itt megteheted.
Egy emlékezetes programot keresel? Ne hagyd ki a Cayo Largo Teknősfarmot, amely minden nap 9-től este 6-ig várja a látogatókat. Majd töltsd az estét a tengerparton, ahol számos kiváló bár és étterem vár téged.partok és szigetek Kubában

5. nap: Cayo Largo – Cayo Ciprey – Cayo Rosario (dock Cayo Largo )

86, 54 km (53, 77 mi)

Egy rövidebb 20 mérföldes hajózás után Cayo Rosario-t pillantod meg. Ha szerencséd van, pont időben szállsz partra, hogy az itteni lakosok kis piacát elérd. Itt megkóstolhatod a finom, helyben fogott tengeri halat. Mennyei az íze!
Érintsük a közeli Cayo Ciprey szigetet, ahol háborítatlan nyugalomban élvezhetjük a hosszú fehérhomkos partokat. Cayo Rosariot megkerülve estére térjünk visssza Cayo Largo kikötőjébe.

6. nap Cayo Largo – Cayos Blancos del Sur – Playa Larga (pork bay)

90, 77 km (56, 40 mi)

Utad hatodik napján Playa Largán fogsz kikötni, de előtte utad egyik köztes megállója Cayos Blancos del Sur, másik nevén Ernst Thälmann-sziget lesz . Fidel Castronevezte el így , egy német politikus és aktivista után.Playa Largara megérkezve indulj felfedező túrára!Ússz barlangokban,
járd be a helyi erdőket!Mindenképpen érdemes helyi vezetővel elindulnod, mivel nem csak flamingók és kolibrik jöhetnek veled szembe.A sziget remek úti cél búvárkodásra is.

7. nap Playa Larga – Jagua – Cienfuegos

105, 96 km (65, 84 mi)
A Playa Largán átélt kaland után, utad 7. napján visszatérsz kiinduló pontodra, Cienfuegosra.
Mielőtt azonban véget érne utad, tarts egy rövid megállót Jaguán és csodáld meg az itteni erődítményt és kastélyt, amelyet V.Fülöp építtetett, hogy az védelmet nyújtson a kalózok támadásai ellen.Mielőtt végleg lezárulna utad, Cienfuegos öböltől 7 mérföldnyire egy remek strandot találsz. Ez az El Tamarindo. Az egész napot eltöltheted itt búvárkodással, snorkelezéssel vagy úszással. Ha ide elhajóztál, és feltöltődtél, irány a kiindulópont Cienfuegos.

Ezzel véget ér az egyhetes körutazás. Ennyi idő alatt egy kis betekintést kaphattál Kuba és a körülötte található szigetvilág lenyűgöző szépségéből. Nem marad más hátra, mint emlékekben gazdagon megérkezni Cienfuegos-ba.

Kubai vitorlázás:7 napos északkeleti hajós útiterv

1.nap Baracoa – Moa 62, 00 km (38, 53 mi), 2.nap Moa – Tanamo 47, 17 km (29, 31 mi), 3.nap Tanamo – Nicaro 29, 92 km (18, 59 mi), 4.nap Nicaro – Antilla 43, 58 km (27, 08 mi), 5.nap Antilla – Banes 49, 26 km (30, 61 mi), 6.nap Banes – Punta Gorda 96, 39 km (59, 89 mi), 7.nap Punta Gorda – Cayo Güín – Baracoa 54, 26 km (33, 71 mi).Vitorlázás Kuba környékén

Vitorlázás Kubában : 7 napos északi hajós útiterv

1. nap Havana – Santa Fé (Marina Hemingway) 19, 69 km (12, 23 mi), 2. nap Santa Fé – Bahia de Cabanas (port of Cabanas) 55, 11 km (34, 24 mi), 3. nap Cabanas – Cayo Levisa (port Palma Rubia) 74, 69 km (46, 41 mi), 4.nap Palm Rubia – Cayo Jutias 59, 30 km (36, 85 mi), 5.nap Cayo Jutias – Bahia Honda bay 101, 20 km (62, 88 mi), 6.nap Bahia Honda – Mariel 52, 10 km (32, 38 mi), 7.nap Mariel – Fusterlandia – Havana 49, 34 km (30, 66 mi).
Hajós útvonaltervező Kubábban

More Caribbean sailing trips.

These are where your one-week-long journeys end. You had a great opportunity to get an insight into the spectacular beauty of Cuba and its neighbouring -szigetek. Find yacht charter in Cuba

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Cuba

5/5 - (309 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.