Szeretsz vitorlázni, de nem vagy elég magabiztos ahhoz, hogy egyedül vágj neki az útnak? Egyszerűen csak pihenni szeretnél és gondtalanul élvezni a tengert és a napos időt, anélkül, hogy a navigációval kellene foglalkoznod? Új embereket ismernél meg vagy csak társakat keresel egy luxus hajó bérléséhez?Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor az úgy nevezett kabin charter pontosan az, amit keresel!Egyedül, partnereddel vagy családoddal kabinokat bérelhetsz egy hajón, legyen az egy megszokott hajómodell, vagy katamarán, jellegzetes kettős hajótesttel. Választhatsz, akár kisebb hajót, vagy nagyobb jachtot. A nagyobb vízi járműveket sok esetben meg kell osztanod más utassal, de az biztos, hogy a professzionális, képzett személyzet mindenről gondoskodni fog.
A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Mit jelent a kabin charter?

A kabin charter jelentése nem más, mint hogy egy kabint bérelsz egy jachton. A kabint nem minden esetben, de a közös helyiségeket meg kell osztanod a többi utassal. Az egyéni utazók saját kabint is bérelhetnek, de ezek magasabb árkategóriába sorolhatók. A kabinok sok esetben meglehetősen kicsik, de egy ilyen utazás alkalmával, garantáltan több időt fogsz eltölteni a fedélzeten, vegyülve a többi vendéggel, vagy a célállomásokon.
Ezek a jachtok sokkal kisebbek, mint az úgy nevezett cruise hajók, vagy óceánjáró hajók. Az átlagmérete ezeknek a jachtoknak kb. 50 láb hosszú. Sok helyen kínálnak az átlagnál nagyobb hajókat, de ezesetben kevesebb utast fogadnak be. Így élvezetesebbé, komfortosabbá teszik az utazást. A két hajótesttel rendelkező katamaránok a stabilitásuk miatt nagy népszerűségnek örvendenek. Rosszabb időjárás, nagyobb hullámok esetén is képesek jobban egyensúlyozni a hajót.

A legnépszerűbb kabin charter úti célok

Charter hajók szerte a világon megtalálhatóak. Kiemelt célpont közé tartozik Görögország, Törökország, Olaszország, Horvátország és a Karib-térség. A legtöbb esetben a kabinos bérlési időtartam, körülbelül egy hetet ölel fel. A kikötés időtartama az útvonaltól függ, de átlagosan négy-öt órát tölthetsz el egy-egy kikötőben. Amikor pedig a tengeren utazol, napozhatsz, olvashatsz és élvezheted a tájat, vagy egy finom koktéllal kényeztetheted magad. Gyakran az éjszakát kikötőben, vagy a vízen horgonyozva töltik, ezzel lehetőséget biztosítva a távoli helyszínek jobb megismerésére, felfedezésére.

Kabin charter szolgáltatások

A tényleges vitorlázások, hajók, katamaránok mérete, stílusa, szolgáltatásai cégtől cégig igen nagy változatossággal bírnak. Manapság a sokrétű kínálatnak csak a képzeletünk szabhat határt. Egyes cégeknél például a vitorlák sokkal dekoratívabbak, mint funkcionálisak. Mások egyéb szolgáltatásokkal rendelkeznek, mint például oktatással, művészeti tevékenységekkel. Egy ilyen utazás alkalmával kipróbálhatod a vízi sportokat, a búvárkodást és még sok minden mást. Mások DJ-kkel, zenei rendezvényekkel és italokkal vonzzák a fiatalabb tömegeket.

Miért válassz kabin chartert?

Ez a fajta utazási lehetőség a gondtalan, felhőtlen kikapcsolódást kínálja. Amíg egy katamarán fedélzetén relaxálsz, a legénység irányítja, vezeti a hajót a kikötési célpont felé. Nagyobb hajók esetén konkrét útvonalterv szerint halad a hajó. Egyéb esetben, a fedélzeten lévő vendégek kívánsága szerint alakítják ki az útvonalat, legyen az egy nyüzsgő, populáris kikötő, vagy egy csendes sziget. A katamarán, vitorlás képes elnavigálni olyan helyekre, amelyeket egy nagyobb hajó nem tud megközelíteni, vagy ahol nem tud lehorgonyozni. A legénység tagjai csapatmunkát végeznek és minden információt megosztanak, amire szükségünk van az élvezetes kirándulásokhoz, városnézésekhez, felfedezésekhez. Egy izgalmas vitorlázás után, nem is találhatnál szebb programot, a naplementénél. A pilótafülkéből remek kilátás nyílik a tengerre és egy kellemes, nem mindennapi beszélgetésben is részed lehet. A hajóbérlés ezen opciója ideális azoknak az embereknek, akik más utazókhoz akarnak csatlakozni. Egy vitorlás fedélzetén nyugodt és barátságos környezetben ismerkedhetsz másokkal. Nem ritka, hogy élethosszig tartó barátságok, charter-körutazások során alakulnak ki. Nem csak a tehetősek számára elérhető a kabin bérlés! Ez egy nyaralási lehetőség azoknak is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy egy egész hajót béreljenek ki.

Hogyan válassz kabin chartert?

A charter kiválasztásánál nagy szerepe van annak, hogy csapatban, vagy egyénileg vágsz neki az útnak. Ha 3 vagy 4 személynél többen szeretnétek belevágni a kalandba, akkor nagy valószínűséggel egy saját jachtot kínálnak fel bérlésre. Aki egyedüli utazóként szállna vízre, neki lehetősége van ismerkedni a fedélzeten. Talán első hallásra meglepő lehet, de nem csak cégeknél, vállalatoknál lehet kabint bérelni. Magánszemélyek, jacht tulajdonosok is előszeretettel osztják meg az érdeklődőkkel a kabinokat.
Ha kabint foglalsz, mindenképp győződj meg róla, hogy a teljes költséget számításba vetted. Maga az utazás, utastéri charter díj, továbbá plusz étkezési-, kikötői- és üzemanyagköltségek is felmerülnek.

Desztináció és időkeret

A választásnál jó kiindulási pont lehet a térség, régió kitűzése, majd ezután az útvonal és a célállomások kiválasztása. Ha nincs konkrét elképzelésed, olvasd el az útmutatókat, keress rá, vagy kérd a charter ügynökség segítségét, akik javasolt útvonalakat kínálnak. Az útvonal kiválasztásakor vedd figyelembe a hajóbérlés időtartamát, és ennek megfelelően alakítsd a programot!
Mivel a hajót professzionális személyzet irányítja, a technikai működéssel, felszerelésekkel, vagy az üzemanyag részleteivel neked nem kell foglalkoznod. Nincs más dolgod, csak elhatározni magad, kitűzni az időpontot és összecsomagolni a bőröndöd.

Hogyan foglalj?

A kabin foglalás nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, különösen, ha jó foglalási ügynökünk van. Mindig vannak alapvető kérdések, amelyek a foglalási eljárás megkezdésével körvonalazódnak. A szolgáltató segítségével felvázolhatod, hogy hogyan is képzelted el a hajós kalandot. Összegyűjtöttük mindezt, hogy a foglalási folyamat egyszerűbb és kényelmesebb legyen.

  1. Először el kell dönteni, hogy milyen típusú hajót szeretnél bérelni. Bizonyos katamarán típusok igazán alkalmasak az egész család számára. A gyerekeknek igazi kaland lehet ez a fajta utazás, egy aktív kikapcsolódás remek példája.
  2. Számításba kell venni a létszámot, a kényelmi igényeket, és a fedélzet szolgáltatásait.
  3. Győződj meg róla, hogy minden feltételt megértettél, és minden szükséges információt megkaptál, beleértve a bérlés időtartamát, típusát és árát.

A biztonság az első!

A hajóbérlésről elsősorban a kikapcsolódás, pihenés a nap és a tenger jut sokaknak eszébe. Azonban emellett szem előtt kell tartanod a legénység, a saját, a családod, a barátaid, hozzátartozóid és a hajó biztonságát is. Legtöbb esetben a biztonsági előíráskoról megfelelő tájékoztatást ad a személyzet. Nem ritka, hogy próbariadót is tartanak, amelyen a vendégeknek is részt kell venniük.
Ez a fajta hajóút egy csodálatos módja annak, hogy új emberekkel ismerkedj meg különböző országokból és kultúrákból. Garantáltan minőségi utazás vár itt rád és lélegzetelállító helyekre is eljuthatsz. Csatlakozz Te is a kabin bérlők népes táborához, akár egyedül, barátaiddal vagy családtagjaiddal!

5/5 - (394 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.