Különleges kalandot keresel a tengeren? Bérelj egy vitorlást, és tedd felejthetetlenné a nyaralást! Segítünk, hogy hogyan válassz a hajótípusok közül és hogyan készülj fel a tengeri kalandra! Napjainkban egyre több család számára elmaradhatatlan nyári program a tengeri hajózás, így nem véletlen, hogy egyre többen döntenek a hajóbérlés mellett. Hajóbérléssel még emlékezetesebbé és kalandosabbá teheted a nyaralást! A legtöbb hajó vezetéséhez engedély szükséges, de egy percig se aggódj, ha nincs hajós jogosítványod, ugyanis sok esetben szakképzett személyzet, kapitány is elkíséri a tengeri felfedezőket. Így gondtalanul élvezheted a nyarat a fedélzetről. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a kirándulás, körültekintően kell dönteni arról, hol, hogyan, mennyiért béreljünk hajót, csónakot, vitorlást. Ebben a cikkben ehhez adunk néhány gyakorlati tanácsot, és bemutatjuk a vitorláshajók fajtáit.

hajotipusok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Miért jó vitorlázni?

A vitorlázás tökéletes tevékenység a kalandkeresők számára. Mára a vitorlázás sokkal több jelentéssel bír, ez pihenés és életmód is egyben. Napjainkban nagy számban megtalálhatók vitorláshajók a hajóbérleti piacon. A vitorláshajókat a szél hajtja, így gazdaságosabbak, mint a motoros jachtok, mivel kevesebb üzemanyagköltséggel rendelkeznek, de egyben több tapasztalatot és készséget is igényelnek. A vitorláshajó olyan helyekre visz, amelyek csak a tengerről érhetők el, így felfedezheted az érintetlen természet csodáit. A vitorlázás szabadsága egy csodálatos érzés, melyet, ha valaki megtapasztal, öröké rabul ejtheti. A modern vitorlások technikai felszereltsége miatt, luxus élményekkel is gazdagodhatsz. A kabinok kényelmesek, továbbá számos esetben konyha és fürdőszoba is rendelkezésre áll.

Mit kell tudni a vitorlásokról?

A vitorlás vagy a vitorlás hajó olyan hajó, amelyet részben, vagy teljesen vitorlával hajtanak, azaz a szél erejét alkalmazzák, így nem rendelkezik motorral, vagy bármiféle elektromos meghajtással. A vitorláshajók típusai, fajtái régiónként és tengeri kultúrákként különbözőek lehetnek. Ha nem vagy jártas a hajók típusai között, akkor is az első dolog, amiről felismerhető egy vitorlás, hogy egy oszlop, árbóc magasodik a fedélzeten. Az is fontos, hogy hány darab árbócot látsz, mert ez a megfigyelés lehetővé teszi, hogy könnyedén azonosítsd az öt fő típusú vitorláshajót, melyek a következők: sloops, cutterek, ketches, yawls és schooners.

Vitorlások típusai

vitorlasok tipusai

Bár a vitorlás terminológia változatos volt a történelem során, sok kifejezésnek különleges jelentése van a modern vitorlás kontextusában. A vitorlás típusok megkülönböztethetők a méret, hajótest, gerinc típusa, rendeltetése, és az árbóc száma szerint. Általában két nagy kategóriába soroljuk a vitorlásokat: kisméretű tőkesúly nélküli hajók és tőkesúlyos járművek. A kisméretű vitorlások mérete 2-6 méterig terjed, és maximum néhány fő befogadására képes.

Cut

A kutt (cutt, cat) vitorlás esetén a vitorlás hajónak egyetlen vitorlája van, egyetlen árbócon, ezért egyárbócos vitorlásnak is nevezik. Nincsen orrvitorlája, a legmodernebb formatervezésnek csak egy vitorlája van, ez a nagyvitorla.

Sloop

A legelterjedtebb modern vitorlás a sloop, amely egy árbocot és két vitorlát tartalmaz. Ez az egyszerű konfiguráció nagyon hatékony a szélben vitorlázáshoz. A sloop vitorlát Bermuda vitorlának is szokták nevezni. Az árbóc szerelvényen a vitorla, az ernyő teteje alatti ponton van rögzítve, lehetővé téve, a teljesítmény javítását, az oszlop felső részének feszítésével.

Cutter

Az úgy nevezett Cutter vitorlás három vagy több vitorlával rendelkező egyárbocos vitorlás hajó. Ma már a sokoldalúság, ellenállóság biztosított a cirkáló hajók számára is, így sokkal masszívabb ez a hajótípus is a nagyobb szélben.

Ketches

A ketch vitorlások hasonlítanak egy sloop-hoz, de van egy második rövidebb árbócuk is a kormánylapát előtt. A második árbocot mizzen árbocnak és a vitorlát mizzen vitorlának nevezik.

Yawl

A Yawl vitorlás hasonló a ketch-hez, csak egy rövidebb mizzen emelővel rendelkezik és a kormányfej nagyobb kiegyensúlyozással rendelkezik. Ezeknek a vitorlásoknak az eredete a régi idők vitorlás halászhajókra vezethetők vissza, ahol hasonló kisebb mizzen vitorla volt. Ez arra szolgált, hogy stabilan tartsa a hajót, amikor kiemelték a hálót a vízből.
Vitorlások típusai

Hogyan válassz vitorlást?

Ne hagyd, hogy az ár legyen az egyetlen paraméter a vitorlás kiválasztásakor. Számos kritériumot kell figyelembe venni. Az építési év azt sugallja, hogy a biztonság és a luxusberendezések szintje hol áll. Minél fiatalabb a hajó, annál megbízhatóbb. A régebbi vitorlások esetében érdemes tájékozódni az elmúlt időszakban történt felújításokról. A méret. akkor számít, ha hosszabb időre szeretnél hajót bérelni, ebben az esetben, minél nagyobb a hajó, annál jobb. Természetesen számít, mik az igényeid, preferenciáid. Lehet bérelni kabinos vitorlást, amin megtalálható wc, konyha, vagy akár személyzeti kabinok is, de kiválaszthatod azt is, hogy milyen legyen a vitorla mintája, színe.

Mielőtt belevágnál…

Válassz vitorlázási útvonalat! Ismerd meg a célállomást, mielőtt elhagynád a kikötőt! Olvasd el útmutatókat. Nem kell kijelölt vagy javasolt az útvonalakhoz ragaszkodni, mivel ezt befolyásolhatja az időjárás is, illetve személyes preferenciád. Az útvonalat kedvedre alakíthatod, melyet megvitathatsz a kapitánnyal, vagy a charter bázis személyzetének tagjaival. A vitorlázási útvonal kiválasztásakor vedd figyelembe a hajóbérlés időtartamát, és ennek megfelelően alakítsd a programot. Ajánlott napi három-hat órát vitorlázni, azonban figyelembe kell venni az üzemanyag-fogyasztást is, amely függ az időjárástól, a hajó méretétől és típusától. Egy vitorlás átlagosan 5-12 liter üzemanyagot fogyaszt óránként.

Hogyan foglalj?

A vitorláshajók foglalása nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, különösen, ha jó foglalási ügynökünk van. Mindig vannak alapvető kérdések, amelyek a foglalási eljárás megkezdésével körvonalazódnak. A szolgáltató segítségével felvázolhatjuk, hogy hogyan is képzeltük el a hajós kalandot. Összegyűjtöttük mindezt, hogy a foglalási folyamat olyan sima legyen, mint a vitorlázás a könnyű szélben.

  1. Először el kell dönteni, hogy milyen típusú hajót szeretnél bérelni. A vitorlázás igazán alkalmas az egész család számára, a gyerekeknek igazi kaland lehet, egy aktív kikapcsolódás remek példája.
  2. Számításba kell venni a létszámot, a kényelmi igényeket, és a fedélzet szolgáltatásit, illetve a személyzet szükségességét.
  3. Győződj meg róla, hogy minden feltételt megértettél, és minden szükséges információt megkaptál, beleértve a bérlés időtartamát, típusát és árát.
  4. Figyeld az időjárást! Természetesen a legjobb, ha vitorlás hajót abban az évszakokban bérelsz, amikor a szelek stabilak, állandóak. Érdemes elkerülni a hideg, esős évszakokat, az erős hideg széleket és a nyílt tengert.

A biztonság az első!

A vitorlás bérlésről elsősorban a kikapcsolódás, a nap és a tenger jut sokaknak eszébe. Azonban emellett szem előtt kell tartanod a legénység, a saját, a családod, a barátaid, hozzátartozóid és a hajó biztonságát is. A vitorlás számos biztonsági felszerelést tartalmaz. Minden indulás előtt ellenőrizni kell a hajó szükséges felszerelését.
Először meg kell értenünk az útra vonatkozó szabályokat, hogy elkerüljük az ütközést más hajókkal. Ezek a ROW (Right-Of-Way) szabályok, melyek tartalmazzák a távolsági előírásokat, illetve az elkerülési szabályokat. Gyermekeknek kötelező a mentőmellény viselése a fedélzeten.

5/5 - (250 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.