Megfűszereznéd a nyaralást egy tengeri kalanddal? Élveznéd a simogató nap sugarait egy hajó fedélzetéről, de nem tudod melyik a legideálisabb modell?A katamarán hajómodell kiváló választás lehet az egész család számára, vagy akár pároknak is. Egyre népszerűbb program a hajóbérlés a tengeri nyaralások során. Nem is lehetne alkalmasabb modellt választani a katamaránoknál, hiszen ezek a hajók a mai napig megbízhatóságukról és sebességükről híresek! Ezek a hajók igen nagy népszerűségnek örvendenek nagy stabilitásuk, tágasságuk és biztonságuk miatt. A katamarán olyan hajó, amelynek két törzse van, egyetlen hajótest helyett. Ezeket a hajókat eredetileg halászhajóknak tervezték, bár napjaikban használatuk széleskörűvé vált és jelentőségük is megnövekedett. A következő leírás segít megérteni, hogy honnan indult és hová fejlődött ez a hajótípus, illetve néhány gyakorlati tanácsot ad azok számára, akik még csak most ismerkednek a hajózás világával.
katamaranok tipusai
A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

A katamaránok eredete

A katamaránokat először a 17. században, Tamil Naduban, India déli partján az úgy nevezett Paravas halászati közösség hozta létre. Kezdetben a katamarán kettős hajótestét sok hajóépítő ellenezte, mivel megszokták a hagyományos egy hajótesttel rendelkező modelleket. Idővel azonban, a katamaránok bizonyultak a legjobb kialakítású hajóknak a gyorsan mozgó vízi járművek körében. Ez főként a nagy stabilitásnak és a nagy kapacitásnak köszönhető. Ezeknek a csónakoknak a fő jellemzője, hogy két hajótesttel rendelkeztek, amelyek nagyobb egyensúlyt kínáltak a korszak többi halászhajójához képest. Ezt a két testtel rendelkező hajót először a britek adoptálták, majd népszerűvé tették az egész világon.
Az evolúció nem csak a használatban okozott változást, hanem a hajók tervezését és konstrukcióját is jelentősen befolyásolta, fejlesztette. A katamaránoknak két fő típusát különböztetjük meg design szerint, ezek az úgy nevezett Pontoon és SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull). Az előbbi meglehetősen kicsi, kompakt és úgy nevezett lebegtetéses technológiát használ a vízben a dupla hajótest meghajtására. Az utóbbi meglehetősen nagy, és elsősorban az egyensúly megőrzésére szolgáló technológiával rendelkezik. Ezek a nagyobb hajók alkalmasak olyan tengeri területeken, amelyek kiszámíthatatlan áramlatokkal rendelkeznek. Ezeket a nagyobb modelleket szinte a jacht kategóriába sorolhatjuk. Manapság a katamaránok széles választéka fellelhető, például motoros változatok, melyek még megbízhatóbbá teszik őket.

Miért jó választás a katamarán?

A katamaránok ideális hajók azok számára, akik igazi szabadidős körutazást keresnek, valamint gyors utazást a vízen. A modern tervezésű katamaránok egyike a gyors vitorlás, amely ideális olyan nyitott területeken, ahol a nagyobb vitorlázási sebesség szükséges. A katamaránok a tágasságot, a stabilitást és az egyszerű kezelést szolgálják. Ezek a hajók ügyesen siklanak a vízen, és a vitorlákba belekapó levegő, szél segítségével mozognak. A modern katamaránok a jachtok összes létesítményét kínálják, beleértve a tágas kabinokat, zuhanyzókat, WC-ket, és egyéb kényelmünket szolgáló felszereléseket.
katamaran tipusok

A katamaránok fő típusai

Sokféle kialakításban és méretben léteznek katamaránok. A méretük változó lehet, a 14 láb (4, 5 m) hosszú alap katamarántól, egészen a 100 láb (30, 5 m) hosszú katamaránig minden megtalálható. A katamarán típusok közé tartoznak a tengerparti, nyitott fedélzetű cirkálók, kabinos hajók és még sok más. A két hajótesten kívül, rendelkeznek egy árbóccal és mérettől függően egy vagy két vitorlával is. Talán meglepő lehet, de a katamaránokat inkább a klasszikus értelemben ismert hajók csoportjába soroljuk, nem pedig a vitorlások közzé.

Cruise katamaránok

Ezek a katamaránok luxus katamaránok vagy komp katamaránok néven is ismertek. Ezek a lehető legjobb szolgáltatást, luxust kínálják az utasoknak. Motorok hozzáadásával ezeket a modelleket még vonzóbbá tették a tömegek számára. Mivel a menetidő rövidebb, az ilyen kompok kedveznek az utasoknak, hogy több időt tudjanak eltölteni egy-egy város kikötőjében. Meg kell jegyezni azonban, hogy a luxus katamaránok nem nemzetközileg, hanem országon belül funkcionálnak. A cruise katamaránok a motoros jachtok legjobb tulajdonságait foglalják magukban. Néhány példa a nagy népszerűségnek örvendő cruise katamaránok csoportjából: az Ír-tengeren cirkáló Stena Voyager, vagy az amerikai Victoria Clipper IV.

Vitorlával rendelkező katamaránok

A katamarán egy másik típusa a vitorlával felszerelt modellek. A vitorlás katamaránokat főként kikapcsolódási célokra használják. Azok számára igazán ideális választás, akik megtapasztalnák a tengerész életet, vagy egy kellemes napot szeretnének eltölteni a tengeren. Ezek a modellek többnyire nem tartalmaznak semmilyen helyet a hajóban való tartózkodáshoz, például kabint. A vitorlás katamarán átlagsebessége akár a 300 tengeri mérföldet is elérheti. Motoros társaihoz képest nagy előnye, hogy nagyobb sebességgel képesek haladni, emellett könnyebbek is, azonban csak lassabb fordulásra képesek. Két motorjuk is van, ezek az egyes hajótestekben helyezkednek el. A motorok igen hasznosak lehetnek, ha szélcsend van. Az ilyen katamarán vitorlásokat először Európában mutatták be, azonban hamarosan népszerűvé vált a világ minden táján.

vitorlas katamaran

Mielőtt belevágnál…

Válassz útvonalat! Ismerd meg a célállomást, mielőtt elhagynád a kikötőt! Olvasd el az útmutatókat, keress rá, vagy kérd a charter ügynökségtől, akik javasolt útvonalakat kínálnak grafikus formában. Az útvonal kiválasztásakor vedd figyelembe a hajóbérlés időtartamát, és ennek megfelelően alakítsd a programot! Ajánlott napi három-hat órát hajózni, azonban figyelembe kell venni az üzemanyag-fogyasztást is, amely függ az időjárástól, a hajó méretétől és típusától.

Hogyan foglalj?

A hajófoglalás nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, különösen, ha jó foglalási ügynökünk van. Mindig vannak alapvető kérdések, amelyek a foglalási eljárás megkezdésével körvonalazódnak. A szolgáltató segítségével felvázolhatod, hogy hogyan is képzelted el a hajós kalandot. Összegyűjtöttük mindezt, hogy a foglalási folyamat egyszerűbb és kényelmesebb legyen.

  1. Először el kell dönteni, hogy milyen típusú hajót szeretnél bérelni. Bizonyos katamarán típusok igazán alkalmasak az egész család számára. A gyerekeknek igazi kaland lehet ez a fajta utazás, egy aktív kikapcsolódás remek példája.
  2. Számításba kell venni a létszámot, a kényelmi igényeket, és a fedélzet szolgáltatásit, illetve a személyzet szükségességét.
  3. Győződj meg róla, hogy minden feltételt megértettél, és minden szükséges információt megkaptál, beleértve a bérlés időtartamát, típusát és árát.
  4. Figyeld az időjárást! Érdemes elkerülni a hideg, esős évszakokat, az erős hideg széleket és a nyílt tengert.

katamaránok fajtai

A biztonság az első!

A hajóbérlésről elsősorban a kikapcsolódás, pihenés a nap és a tenger jut sokaknak eszébe. Azonban emellett szem előtt kell tartanod a legénység, a saját, a családod, a barátaid, hozzátartozóid és a hajó biztonságát is. A legtöbb hajó, beleértve a katamaránokat is, számos biztonsági felszerelést tartalmaz. Minden indulás előtt ellenőrizni kell a hajó szükséges felszerelését. Gyermekeknek kötelező a mentőmellény viselése a fedélzeten.
Bár a katamaránok meglehetősen újszerűek a fejlesztéseknek, innovációknak köszönhetően, az alapjai nem alakultak át jelentős mértékben. Ellentétben más típusú hajókkal, ezek a modellek nem értéktelenedtek el az idő során sem. Nevük még mindig egyedi tiszteletet parancsol, ami rámutat, hogy a katamarán sikeresen alkalmazkodik a változó korszakokhoz és időkhöz.

4.6/5 - (346 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.