A motorcsónakoknak, motoros hajóknak sokféle típusa van. A kis futóművektől a szuperhajókig, a hajótestek, a felhasznált építőanyagok és a meghajtási rendszerek széles választéka megtalálható a piacon. A közös ezekben a hajókban, hogy mindegyiknek van valamilyen motorja vagy motor általi meghajtása, ahelyett, hogy a hajót a szél hajtaná, vitorla segítségével. Most bemutatjuk a különböző típusú motorcsónakokat, illetve megmutatjuk milyen sajátosságról ismerhető fel egy-egy típus.

Motorcsónak típusok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Miért jó motorcsónakozni?

A motor típusától függően sokféle motorcsónak létezik. Dízelmotorok, benzinmotorok, villanymotorok. Az elektromos motorok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban, alacsony, szinte nulla kibocsátásuk és alacsony zajszintjük miatt. Sok előnye van egy elektromos motorral rendelkező hajónak. Először is, az elektromos motorcsónakok könnyedén futnak a vízen, ellentétben a dízel és a benzines társaikkal, amelyek használat közben sok zajt okoznak. Mivel az elektromos motorok nem rendelkeznek égési rendszerrel, az egyetlen hang, egy forgó szerkezet, amely nem nevezhető zajosnak. A csendes működés miatt a vendégek élvezhetik a beszélgetéseket és a nyugalmat. A csendes rendszer mellett az elektromos motorok nem termelnek kipufogógázokat, ezért környezetkímélők. Hívd fel a parton napozók figyelmét és szeld a habokat őrületes sebességgel, vagy süttesd a hasad a fedélzeten nyugodt, csendes körülmények között!

A bérlés előnyei:

A motorcsónakok nagy előnye, hogy sok fajtája létezik, és kedvedre válogathatsz a típusok közül. Légy akár adrenalin függő, vagy nagycsaládos, garantáltan megtalálod a széles választékból azt a modellt, ami kielégíti igényedet, és megfelel az általad kitűzött célra. Egy motorcsónakkal olyan helyekre látogathatsz, amelyek csak a tengerről érhetők el, így felfedezheted az érintetlen természet csodáit. Vannak olyan típusok, melyeket sekély vízre terveztek, így akár megközelítheted vagy partra is szállhatsz az eldugott kis szigeteken.
motorcsonak berles

Alap információk

Minden motorcsónaknak és hajónak külön elnevezéssel illetik az elejét (bow) és a hátulját (stern). További részei a hajótest, amely a hajó alját jelenti, és a felső felület, amely a hajótesttől felfelé található. Ezen alapokon túlmenően minden hajónak saját részei vannak, melyek külön sajátos tengerészeti elnevezéssel bírnak. Mielőtt mélyebben elmerülünk a motorcsónakok típusaiban, vessünk egy pillantást az alapvető alkatrészekre, amelyek a hajtóművel rendelkező vízi járműveket alkotják.

Hogyan készülnek a motorcsónakok?

A legmodernebb rekreációs motorcsónakok üvegszálerősítésű műanyagból készülnek. Alumíniummal is dolgoznak néhány esetben. A nagyobb hajók, mint például a nagy motorjachtok és a megajachtok általában üvegszálas anyagból, alumíniumból vagy acélból készülnek. Az elkészítéshez egy öntőformát használnak. Ezeket egyéb anyagok mellett gyantával is kitöltenek. Egyéb esetekben vákuumot alkalmaznak a felesleges gyanta eltávolítására. Ez általában erősebb, könnyebb hajótestet eredményez. Az üvegszálas technológia szuper erős. Több rétegben kell felhelyezni a hatékonyság érdekében. Ez sajnos súlyt ad, ami hatással lehet a motorcsónak teljesítményére. A probléma megoldása érdekében az építtetők gyakran habból készült alapanyagot helyeznek két réteg üvegszál közzé.

A motorcsónakok meghajtási rendszerei

A motoros hajók tipikusan öt különböző típusú meghajtási rendszerrel rendelkeznek: beépített, beépített/külső (más néven hátsó meghajtású), merevhajtómű, jet meghajtású vagy outboard.

Egyenes fedélzeti

Egy “egyenes” beépített meghajtórendszer benzines vagy dízelmotorból, egy fém tengelyből és egy propellerből áll. A motor a csónak belsejében helyezkedik el. Ez egy külső hajtóművel van összekötve egy rögzített tengellyel, amely speciálisan a hajótestbe illeszkedik. Ahogy a motor forog a tengelyen, így megpördíti a propellert, ami a hajót előre nyomja, így siklásra ösztönzi a vízen.

Inboard / Outboard (Sterndrive)

A beépített vagy kültéri rendszer -amelyet általában egy belső hajtóműnek neveznek – egy motorból és egy külső meghajtóegységből áll. A motor a hajótest belsejében ül, míg a hajtóegység (amely a sebességváltóból, a kormányszerkezetből és a propellerből áll), kívül van felszerelve. Amikor a kapitány elfordítja a kormánykereket, az egész meghajtóegység fordul és így a hajó is.

Pod meghajtók

Ez a viszonylag új hajtóműrendszer a szabadidős vízi járművekben egy beépített motorból áll, amely a hajó alatti meghajtóegységre van szerelve. A beépített és a külső felszereléshez hasonlóan a sebességváltó, a légcsavar és a kormányberendezés mind a hajtóegység része. A beépített és a külső rendszerektől eltérően a meghajtók általában a hajótest alján vannak felszerelve, és képesek önállóan elfordulni, és ezzel kiváló hajószabályozást eredményezni.

Jet hajtásúak

A Jet meghajtó rendszerek egy beépített motort használnak, azaz egy fémcsigát forgatnak egy nagy vízszivattyú belsejében. Ez a szivattyú felszívja a tengervizet, ezáltal képes nagy sebességgel előre mozdítani a hajót.

Outboards

A külső motorban megtalálható önálló egységben a propeller, az átadó egység és a motorblokk is. Ez a hajó külső oldalán van elhelyezve, jellemzően a vontatón. Kábelek és hidraulikus nyomás csatlakozik a külsejéhez, hogy előre és hátra mozgassák a hajót.
motorcsonakok tipusai

Motorcsónakok típusai

A motorcsónakok minden formában és méretben megtalálhatóak. A legkisebb szabadidős motorcsónakok közzé soroljuk azon vízi járműveket, mint a merev hajók vagy a felfújható vízi járművek, illetve a személyi vízi járművek. A nagyobb szabadidős vízi járművek csoportja tartalmazza a nagy motorjachtokat és az úgy nevezett megajachtokat.

Bass Boat

Az úgy nevezett Bass hajókat általában édesvízi halászatra használják. Alacsony szabad oldalakkal és általában lapos fedélzettel rendelkeznek. A belföldi tavak és folyók halászatára specializálódtak. A különleges felszerelés és a nagy teljesítményű motorok miatt viszonylag magas árban beszerezhetők.

Bay Boat

Ezek a csónakok alacsony profilúak, és egészen a középkori halászatig nyúlik vissza eredetük. Úgy tervezték, hogy a sekély vizeken, a sekély tengerpartokon, torkolatokon vagy a part menti részeknél használják. A tényt, hogy általában sós vizekben használják ezeket a csónakokat, a tervezésnél is figyelembe vették. A csónakok 18-24 láb hosszúságúak és üvegszálasak.

Bow rider

A bowridernek van egy nyílt íve, és kényelmes ülőgarnitúrával van beépítve, kibélelve. A bowriderek általában 17-30 láb hosszúak. Legtöbbször tengely meghajtásúak vagy külmotorok hajtják őket. Családi hajónak is tekintik, de használható akár halászatra vagy vízi sportokhoz. Jó választás, ha még csak ismerkedsz a hajózással, vagy először vágsz neki egy tengeri kalandnak.
motorcsonak tipusok

Center Console -Középkonzolos hajók

A középkonzolos hajók a 13-45 láb méretűek. Az elnevezés is megmutatja, hogy a kormánykerék, az irányító rendszer, a csónak közepén helyezkedik el. A nyitott hajó segít a hajó elejétől a hajó végéig való közlekedésben, a horgászok számára. Ez a fajta modern tervezés lehetővé teszi, hogy a csónak jelentősen kiemelkedjen a vízből, a mozgási sebességek túllépése esetén.

Cruiser

A cruiser-ek, vagy cirkálók 21-45 láb hosszúságúak, és a hajó elején van egy kabin. A Cruiser kabinokat éjszakai tartózkodásra tervezték. Általában elég nagyok ahhoz, hogy egy kis konyha és több ágy is elférjen.

Cuddy Cabin

A Cuddy kabinos hajóknak egy kis kabinjuk van továbbá ülősarokkal is rendelkeznek. Ezek általában körülbelül 22-30 láb hosszúak.

Deck Boat

A Deck Boat hajóknak széles gerendája van, és V alakú hajótesttel rendelkeznek, amely nagyobb sebességi teljesítményt nyújt. A nyitott fedélzet ideális kikapcsolódásra, pihenésre, pároknak, családoknak. Külső vagy hátsó meghajtású, alumínium vagy üvegszálas is lehet. Ezek a hajók körülbelül 25-35 láb hosszúak.

High Performance Boat

Ezek a motorcsónakok a gyorsaság és teljesítmény érdekében épültek. Kialakításuknál nagy figyelmet szenteltek súlyarányokra, mely a nagyobb sebességgel való haladást segíti. Kabinokkal felszerelt és ülések is ki vannak alakítva 2-6 utas számára. Ezeket a nagy teljesítményű motoros hajókat, felületi meghajtókkal ellátott gondos tervezéssel építették a gyors, könnyű és erőteljes közlekedés érdekében. Ideálisak versenyzésre vagy gyors utazásra. 25-60 láb hosszúságúak.

Jet Boat

A Jet hajók egy vagy több sugárhajtóművel rendelkeznek propeller helyett. Nagyon mozgékonyak. Ezeket a kisebb, 14-24 láb hosszú hajókat általában vízi sportokhoz használják.

Runabout

Általánosságban a Runabout hajókat kis motorcsónakként definiálják és kb. 14-24 láb hosszúak. Általában egy külső vagy hátsó hajtású motor hajtja őket. Ez egy többcélú hajó, amely alkalmas vízi sportokhoz vagy halászok számára.

Mielőtt belevágnál…

Válassz útvonalat! Ismerd meg a célállomást, mielőtt elhagynád a kikötőt! Olvasd el az útmutatókat, keress rá, vagy kérd a charter ügynökségtől, akik javasolt útvonalakat kínálnak grafikus formában. Az útvonal kiválasztásakor vedd figyelembe a hajóbérlés időtartamát, és ennek megfelelően alakítsd a programot. Ajánlott napi három-hat órát hajózni, azonban figyelembe kell venni az üzemanyag-fogyasztást is, amely függ az időjárástól, a hajó méretétől és típusától.

Hogyan foglalj?

A hajófoglalás nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, ha jó ügynökünk van. Összegyűjtöttük mindezt, hogy a foglalási folyamat igazán egyszerű és gondtalan legyen.

Először el kell dönteni, hogy milyen típusú hajót szeretnél bérelni. Bizonyos motorcsónak típusok igazán alkalmasak az egész család számára, a gyerekeknek igazi kaland lehet, egy aktív kikapcsolódás remek példája.
Vedd számításba a létszámot, a kényelmi igényeket, és a fedélzet szolgáltatásit, illetve a személyzet szükségességét.
Győződj meg róla, hogy minden feltételt megértettél, és minden szükséges információt megkaptál, beleértve a bérlés időtartamát, típusát és árát.
Figyeld az időjárást! Érdemes elkerülni hideg, esős évszakokat, az erős hideg széleket és nyílt tengert.
motorcsonak berles

A biztonság az első!

A hajóbérlésről elsősorban a kikapcsolódás, a nap és a tenger jut sokaknak eszébe. Azonban emellett szem előtt kell tartanod a legénység, a saját, a családod, a barátaid, hozzátartozóid és a hajó biztonságát is. A motorcsónakok számos biztonsági felszerelést tartalmaznak. Minden indulás előtt ellenőrizni kell a hajó szükséges felszerelését. Gyermekeknek kötelező a mentőmellény viselése a fedélzeten.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!
5/5 - (293 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.