Montenegróban koncentrálódik a mediterrán tájak és városok összes szépsége. A zafír színű tenger strandolásra, a masszív hegyek pedig kirándulásra csábítják a látogatókat. Elegáns palazzók és ókori emlékek felfedezésre hívogatják a történelem szerelmeseit. Hosszú tengerpartja fjordszerű öblökkel tarkított és rengeteg strandja van. Számtalan nagyon jól felszerelt kikötő többek között Bar-ban, Kotor-ban és Tivat-ban. A hajózás kedvelőinek ez Európán belül az egyik legjobb hely, hiszen rengeteg csodálatos természeti jelenség van egy helyen.
Vitorlázás Bar-ban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Bar időjárása, avagy mikor érdemes vitorlát bontani

Egész Montenegróban, így Barban is a mediterrán és a kontinentális éghajlat uralkodik. Nyáron az átlagos hőmérséklet 25 és 27 °C között alakul, ám július és augusztus hónapban jellemzően nagy a kánikula, vagyis a 30 °C feletti időjárás is. Áprilistól egészen októberig alkalmas lehet a hőmérséklet a vitorlázásra. Áprilisban, májusban és szeptemberben átlagosan 10 esős nap van, míg júniusban, júliusban és augusztusban csupán 2-3 esős nap van. A vízhőmérséklet körülbelül májustól már alkalmas fürdőzésre, hiszen akkor 22 °C fok körül van a tenger hőmérséklete. Ettől kezdve folyamatosan emelkedik a vízhőmérséklet, ami augusztusra a 28 °C-ot is eléri. Érdekesség, hogy egész októberig megfelelő a tenger hőfoka. Check the időjárási feltételek, széladatok Bar-ban.

Kikötők Bar környékén

Bar – Montenegró egyik legnagyobb kikötője

Bar kikötője az egyik legnagyobb kikötő Montenegróban, körülbelül 200 hektáron terül el. A kikötőt több részre lehet osztani: polgári menetrend szerinti hajók kikötője, magánhajók kikötője, kereskedelmi kikötő és hadikikötő. A város emiatt fontos kereskedelmi csomópont is. Ez a kikötő egyben vízi ország- és vámhatár is. Ennek köszönhetően nagyon felszerelt kikötő. Ivóvíz, elektromos áram és telefon szolgáltatás is vár minket. A horgonyzóhelyek száma a 600-at is meghaladja, maximum 35 méter hosszú hajókat képes fogadni. A kikötő mélysége 8 méter. Területén találsz éttermet, van Wi-Fi, karbantartási lehetőség, ráadásul vitorlás iskola is működik.Továbbá 24 órás őrző szolgálat gondoskodik a biztonságunkról.

Kotor – Az Adriai-tenger legszélsőbb része

Kotor kikötőjét a velencei időszak alatt létrehozott erődítmények veszik körül. Az elmúlt években megnőtt azon nemzetközi turisták száma, akik hajóval érkeznek a városba. Ennek köszönhetően a kikötő rohamos fejlődésnek indult. Lélegzetelállító látvány fogad minket, amikor beérünk a kikötőbe. Hatalmas hegyek között vitorlázunk be, amely festői képet nyújt nekünk. 30 hajó számára alkalmas, ezek legfeljebb 30 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék maximális mélysége 8, 5 méter. A védett kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával, bárt és éttermet is találsz. Lehetőség van tankolásra, valamint a hajó karbantartására. Sőt, szükség esetén akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz. Sok étterem és bár van, melyek közül kedvünkre válogathatunk. Szuvenír boltok, és esténként koncertek szórakoztatják az itt kikötő vendégeket.

Tivat – Porto Montenegró jachtkikötő

A legdrágább, legfényűzőbb jachtokat kötik ki Porto Montenegro partja mentén. Az elmúlt években vált Tivat híressé az újonnan épített rezidenciáknak és a Porto Montenegró nevű jacht komplexumnak köszönhetően. A hófehér, feltűnően tiszta, európai stílusú rakpartja sok turistát vonz. Az építését egy kanadai üzletember, Peter Munk kezdeményezte. 450 horgonyzóhellyel rendelkezik, a legnagyobb luxusjachtok fogadására alkalmas. A komplexumhoz rezidenciák, éttermek, butikok, az ötcsillagos Regent Porto Montenegro Hotel és számos további létesítmény is tartozik. Itt órákat eltölthetünk azzal is, hogy csak nézzük a drága jachtokat, amelyek a part mentén sorakoznak.
Kikötők Bar-ban

Budva kikötője

A védett kikötő Dukley Marina Budva néven szintén ismert. 300 hajó számára nyújt helyet, ezek hossza akár 40 méter is lehet. A maximális mélység 4 méter. Amennyiben megéheznél, a kikötő területén van bár és étterem is. A mosoda, a tankolás, valamint a hajó karbantartása szintén megtalálható a kiváló szolgáltatások között.

Vitorlázz Bar-ban! Bar-i hajós útvonalak

Vitorlázás Bar-ban: 1 hetes hajós útiterv

Az egy hetes hajózásunkra Bar kikötőjéből indulunk és a 7. napon ide is érkezünk vissza.
Bar-i hajós útvonaltervező

1.nap Bar – Sutomore

5, 75 km (3, 57 mi)

Amikor megérkezünk, amit meglátunk az az 1500 méter hosszú városi strand. Felette végig teraszok, melyek az éhes és szomjas látogatókat szolgálják ki. A teraszok mellett aszfaltsétány húzódik, melyet fagylaltozók, bazárosok, éttermek és szállodák szegélyeznek. Esténként a fiataloknak kedvező, hatalmas bulik vannak a városban. A Strbina Sutomaer-en található a Black Cape nevezetű gyönyörű természeti jelenség is. Hatalmas sziklafal nő ki a tengerből és nyújt lélegzetelállító látványt. Víz alatti részén számos jelentős régészeti ásatás zajlik jelenleg is.

2.nap Sutomore – Petrovac

13, 10 km (8, 14 mi)

Egy festői szépségű kisváros. Elsősorban a családias, nyugodt nyaralást kedvelők fogják jól érezni itt magukat. Petrovac fontos közlekedési csomópont, ennek köszönhetően a kikötője nagyon felszerelt és biztonságos. A helyi látnivalók közül a legérdekesebb a petrovaci vár A tetejéről elképesztő kilátás nyílik egész Petrovac-ra, innen lehet a legszebb képeket készíteni a városról. Petrovac strandja 600 méter hosszú homokos tengerpart. Gyakorlatilag az egész öböl egy nagy strand. A partja lassan mélyül. Máshol a part teljesen üres, ahol kialakíthatjuk a saját strandbirodalmunkat. Érdekes látnivaló még a Petrovac előtt elhelyezkedő két kicsiny sziget a Katic és a Sveta Nedjelja. A Sveta Nedjelja-szigeten egy pici templomot találunk, melyet egy hajókatasztrófa áldozatainak emlékére állítottak. A hajó ma is ott nyugszik 75 méter mélyen, melyhez merüléseket szerveznek.
hajózás Bar-ban

3.nap Petrovac – Budva

12, 47 km (7, 75 mi)

A 3. napon tovább hajózunk Budva városába. Az egész mediterrán térség egyik legfelkapottabb városa. Természetesen nincs hiány luxus hotelekből, exkluzív éttermekből, pezsgő éjszakai életből. Szerencsére történelmi látnivalókkal is bőségesen el van látva a város. Falai több mint 2, 5 évezredes történelmet rejtenek, hiszen a város a régió egyik legrégebbi települése. Az óváros Budva védjegye. Tenger felőli végén a Citadella nyújt páratlan panorámát. Amit mindenképp meg kell néznünk, ha itt járunk, az a Szent Miklós-sziget. Budvai Hawaiinak is nevezik az Adriai-tenger déli részének legnagyobb szigetét. 2 km széles és nagyon közel fekszik az öbölhöz. Odaérve a kristálytiszta víz, a szikrázó kék ég, mediterrán illatok és ízek fogadnak.
A Budvában megnézendő helyek listájának első helyén Sveti Stefan szigete van. Ez valójában egy sziget hotel, egy igazi luxus üdülőhely. Budva legmagasabb városnéző pontjáról elképesztő kilátás nyílik a szigetre. Ez Montenegró egyik legkülönlegesebb látványossága, és a képeslapok egyik legkedveltebb háttere. Mára már szimbólum lett a sziget. Sok-sok világsztár, híresség töltötte már itt a nyaralását, luxus körülmények között.

4. nap Budva – Herceg Novi

35, 62 km (22, 13 mi)

Következő úti célunk Herceg Novi, mely 7 km hosszú tengerparti sétánnyal rendelkezik. Az óvárosban található Bellavista tér a helyiek népszerű találkozóhelye. Herceg Novi fő látnivalója a sziklaszirtre épült tengeri erőd, mely napjainkban nyári színházként és diszkóként üzemel. Az egykor börtönként működő Kanli Kula erőd szintén szabadtéri színpaddá lett átalakítva.

5.nap:.Herceg Novi – Kotor

26, 67 km (16, 57 mi)
A természet kedvelői számára kihagyhatatlan program a Lovćen Nemzeti Park meglátogatása. Itt a gazdag növény- és állatvilágon kívül kulturális, valamint történelmi jelentőségű építményeket is felfedezhetsz. Ha szeretnél gasztronómiai élményekkel gazdagodni, válaszd a város déli végén található Galiont. Ez az egyik legjobb étterem, ráadásul teraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik az óvárosra és a kikötőre.

6. nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro)

15, 29 km (9, 50 mi)

A következő napon elhajózunk a közeli Tivathoz, mely szintén a Kotori-öböl keleti partján fekszik, és az egyik legrégebbi város a környéken. Kellemes, enyhe éghajlatának, valamint buja, mediterrán növényzetének köszönhetően népszerű tengerparti üdülőhely. A város legfőbb látnivalója az 1373-ban épült Szent Antal-templom. Ha megéheznél, a Porto Montenegro vitorlás- és jachtkikötő kiváló éttermekkel vár.

7.nap Tivat (Porto Montenegro) – Bigova- Bar

71, 98 km (44, 73 mi)

Az apró halászfalu egy védett öbölben helyezkedik el, így kikötője rendkívül biztonságos a hajók számára. Bigovát elsősorban a tengeri sportok szerelmeseinek, valamint a nyugodt nyaralást kedvelőknek ajánljuk. Legfőbb látványosságai a Grabovac erőd és a Szent Miklós-templom. A településen számos kiváló étterem található, ahol a chorba-t, vagyis a hallevest mindenképpen érdemes megkóstolni. Bigova után visszatérünk Bar-ba.

7 napos Bar-i vitorlás útvonal

1. nap Bar – Čanj 5, 71 km (3, 55 mi), 2. nap Čanj – Budva 25, 02 km (15, 55 mi), 3. nap Budva – Molunat 41, 52 km (25, 80 mi), 4. nap Molunat -Cavtat 29, 50 km (18, 33 mi), 5. nap Cavtat – Dubrovnik 19, 58 km (12, 16 mi), 6. nap Dubrovnik – Herceg Novi 60, 14 km (37, 37 mi), 7. nap Herceg Novi – Petrovac – Bar 62, 37 km (38, 75 mi)
Hajós útvonaltervező Bar-ban

Hajó tankolási lehetőségek Bar környékén, hajós benzinkutak Montenegróban

 • KOTOR: , Mélység: 8, 5 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.426348, 18.767266,
 • TIVAT – Porto Montenegro: , Mélység: 12 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433897, 18.691430
 • HERCEG NOVI – Portonovi Marina: , Mélység: 20 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433903, 18.603754
 • BUDVA – Dukley Marina: Mélység: 4 m, Nyitvatartás: Május 1-től Október 1-ig 8-22, GPS Koordináták: 42.279906, 18.838321
 • BAR – AD Marina: , Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 7-20, GPS Koordináták: 42.098617, 19.088010
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7 – 4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213

A hajózás szerelmeseinek a Bar környéke Montenegró egyik legjobb úti céljának számít. Nemcsak remek időjárási feltételekkel rendelkezik, hanem kikötőhelyei is gyönyörű tájakat rejtenek.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Bar

5/5 - (367 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.