A Šolta keleti végén fekvő település a sziget legrégebbi kikötője. Cikkünkből kiderül, milyen időjárás vár, ha Stomorskán vitorlázol, ráadásul egy egyhetes úti terv összeállításához is segítséget nyújtunk. Látogasd meg az idilli települést és a környéket!

Úticél megváltoztatása

Távolság

Opció figyelmen kívül hagyása

Kezdődátum

Időtartam

Rugalmasság

Kabinok száma

Férőhelyek

to

Típus

Szolgáltatástípus

Hossz

to

Felszereltség

Air conditioner
Watermaker
Generator
Electric windlass
Outboard Motor
Autopilot
Bowthruster
Electric Toilettes
WiFi
Solar Panel
GPS
Electric Winch

Model

Keresés

Sort by:

A MEGADOTT PARAMÉTEREKKEL NINCSEN MEGJELENÍTHETŐ HAJÓ?

Jóval több hajóhoz van hozzáférésünk, mint ami az oldalunkon megjelenik.
Töltsd ki a formot és megkeressük a számodra megfelelő hajót.Csak hajóbérléssel foglalkozunk, 
1 napos hajóutak szervezésével NEM!

  A mezők kitöltése kötelező

  FIGYELEM: Kérésed fontos számunkra. Amennyiben az űrlap beküldése után a weboldal nem kerül átirányításra és nem kapsz visszaigazoló e-mailt (ellenőrizd a spam mappát is), frissítsd az oldalt, töltsd ki ismét az űrlapot és küldd el megint! Abban az esetben, ha az újbóli próbálkozásod is sikertelen, vedd fel a kapcsolatot velünk e-mailen info@boattheglobe.hu keresztül, vagy hívd a +36 30 311 3328-as telefonszámot.

  Stomorska elhelyezkedése

  Az idilli horvát település a Šolta-sziget keleti részén, egy szűk öböl mélyén fekszik. Splittől mindössze 16 km-re délnyugatra található. A köztük lévő jó hajóforgalmi összeköttetés biztosítja Stomorska turisztikai fejlődését.

  Stomorska története

  A települést a 14. században Gornje Selóhoz tartozó öbölként említik először. Nevét onnan kapta, hogy a Szűz Mária tiszteletére szentelt Gospe od Stomorije templom alatt található. Az öböl csak a 17. században népesült be. Ennek oka, hogy a török veszély miatt sokan inkább a biztonságos Šolta-szigetet választották a közeli szárazföldi területekkel szemben. A hvari Bučić család kis hajóépítő üzemet létesített. A spliti Cindro és a tugari Novaković család pedig az öböl mélyén erődített nyári kastélyt építtetett.

  1797-ben a Velencei Köztársaság megszűnésével Stomorska a Habsburg Birodalom része lett. 1806-ban Napóleon csapatai foglalták el, és egészen 1813-ig francia uralom alatt állt. A császár bukása után az I. világháború végéig Stomorska ismét a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A 19. század elején sor került a parti sétány kiépítésére, 1870-ben elkészült a Szent Miklós-templom, valamint az iskola régi épülete. A település ismert volt kiváló hajósairól, akik gabonát, meszet és egyéb árukat szállítottak. Az I. világháborút követően Stomorska rövid ideig az Olasz Királysághoz tartozott, ezután a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. A II. világháború idején ismét olasz csapatok szállták meg a települést.

  Stomorska időjárása

  A tengerparti üdülőhelyet rendkívül kellemes, mediterrán éghajlat jellemzi. Júliusban az átlaghőmérséklet 28 °C, míg januárban 9 °C. A tenger hőmérséklete 14 °C és 27 °C között változik. Stomorska meglátogatásához leginkább a májustól szeptemberig tartó időszakot ajánljuk.

  Főbb látnivalók Stomorskán

  A település kihagyhatatlan látványossága a 19. században épült Szent Miklós-templom, a Cindro család kastélya és az eredeti stílusukban megmaradt halászházak. A régi iskolaépület ma különféle rendezvényeknek, kiállításoknak ad otthont.

  Stomorska gasztronómiája

  Ha Stomorskára látogatsz, a kiváló pizzájáról híres Pizzeria Volat az egyik legjobb választás. A kikötőben található Konoba Nevera szintén nem fog csalódást okozni. Itt elsősorban a friss tenger gyümölcseit ajánljuk. A hely bőséges adagokkal és barátságos személyzettel vár.

  Strandok Stomorskán

  Veli Dolac strand

  Fürödni szeretnél? A 200 méter hosszú és 5 méter széles Veli Dolac strand meglátogatását különösen ajánljuk. Kavicsos parttal rendelkezik, ideális családok számára. A kényelmet nyugágyak biztosítják, étkezésre is van lehetőség. Ha ezt a strandot választod, feltétlenül próbáld ki a sznorkelezést.

  Pulenat strand

  Ez a strand a Veli Dolachoz képest kisebb, mindössze 30 méter hosszú és 5 méter széles. Lassan mélyülő vizének köszönhetően a kisgyermekes családok is szívesen látogatják. Ha nem szeretnél túl sok időt tölteni a napon, a strandot körülvevő fenyőfák kellemes árnyékot nyújtanak.

  Hajóbérlés Stomorska környékén

  Stomorska tökéletes kiindulópont Split, Trogir vagy a Brač-sziget meglátogatásához. Mutatjuk a festői település környékén található kikötőket.

  Stomorska kikötője

  A természetes öbölben fekvő kikötő kiváló védelmet biztosít a hajóknak. Jelentősebb hullámzásokat csak a Bóra nevű szél okozhat. A kikötő 30 helyet kínál, melyből 4 az 50 méternél nagyobb hajók számára van fenntartva. A mélység 2-6 méter. Van víz, villamos energia, a part mentén számos kávézót is találsz.

  Rogač kikötője

  A Sailing Europe Charter a Šolta-sziget északi felén található, egy fenyőfákkal körülvett öbölben. Kedvező elhelyezkedésű, Splittől mindössze 16 km-re található. A kikötő legfőbb előnyei közé tartozik, hogy itt egyáltalán nem jellemző a tömeg. Van tisztálkodási lehetőség, ingyen Wi-Fi, a közelben felfedezhetsz benzinkutat, kávézót és pizzériát is. A Rogači-öböl jól védett a szelektől, kivétel ez alól a Bóra, mely elsősorban a téli hónapokban fúj.

  Maslinica kikötője

  A Šolta szigetének nyugati oldalán található Marina Martinis Marchi az azonos nevű, luxus Martinis Marchi Heritage Hotel komplexumhoz tartozik. 50 horgonyzóhelye maximum 35 méter hosszú jachtokat képes fogadni. Az ennél nagyobb méretű megajachtok a hullámtörő közelében tudnak kikötni. A mélység 2-11 méter. A horgonyzóhelyek rendelkeznek vízzel, villamos energiával, van Wi-Fi, zuhanyzó is. Bár a kikötő egész évben várja a hajósokat, az étterem és a kávézó csak májustól októberig tart nyitva.

  Split kikötője

  Az ACI Marina Split egy 348 horgonyzóhellyel rendelkező kikötő, ahol maximum 90 méter hosszú hajók férnek el. Az erős hullámzástól, valamint a déli szelektől hullámtörő védi. A mélység 8 méter. A kikötő területén van étterem, bár és mosoda, sőt, tankolási lehetőség is várja a hajósokat.

  Split kikötője

  A jelentős kikötő 256 helyet kínál, melyeket akár 70 méter hosszú hajók is igénybe vehetnek. A mélység eléri a 20 métert. Számos kiváló szolgáltatás közül választhatsz, beleértve a mosodát, a tankolást, valamint a hajó karbantartását. Ivóvíz, villamos energia és ingyenes Wi-Fi is rendelkezésedre áll.

  Marina kikötője

  Az Agana Marina 134 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 25 métert. A tenger mélysége a bejárat környékén 7 méter. A kikötő területén számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, bárt és éttermet is találsz.

  Milna kikötői

  A település 3 kikötővel is rendelkezik, összesen több mint 300 hajót képes fogadni. A legnagyobb az ACI Marina Milna, mely 170 helyet kínál. Ezeket akár a 40 méter hosszú hajók is igénybe vehetik. A kikötő mélysége eléri a 6 métert. A helyen számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is tudsz. A Marina Vlaska a Milna-öböl északi oldalán található. 71 hellyel rendelkezik, maximum 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A mélység 3 méter.

  Sutivan kikötője

  Sutivan a Brač-sziget északi partjának legnyugatibb felén található, mindössze 7 km-re Supetartól. Kikötője kisebb jachtokat is fogad, de a nagyobb hajók csak az öböl előtt horgonyozhatnak. A mélység a bejáratnál 6 méter, a rakpart mentén pedig 2-3 méter.

  Supetar kikötője

  Supetar külső kikötője elsősorban a kompok és a kereskedelmi hajók számára van fenntartva. Ezzel szemben a belső medencében többnyire a kisebb méretű hajók horgonyoznak le, de néhány jachtot is képes fogadni. A kikötő mélysége a bejáratnál 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, míg a belső kikötőben 3-4 méter.

  Pučišća kikötője

  Pučišća kis kikötője a Brač-sziget északkeleti partján található. 25 helyet biztosít, ebből általában 8-10 áll szabadon az idelátogató jachtok számára. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén 3, 5-4, 3 méter között van.

  Sumartin kikötője

  A nyugodt, csendes Sumartin Brač keleti csücskénél fekszik, a sziget legfiatalabb tengerparti települése. Kikötőjéből rálátás nyílik a szemben fekvő Makarskára, mellyel kompjárat is összeköti. A mélység 1-3, 7 méter.

  Bol kikötője

  Bol kikötője a Brač-sziget déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kis méretének köszönhetően a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejárat környékén a mélység 6-7 méter, míg a rakparton általában 2 méter. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda; kávézó és étterem is vár.

  Ha Stomorskába hajózol, ne hagyd ki a környék további gyönyörű üdülőhelyeinek meglátogatását sem. Maslinica, a Drvenik Veli-sziget, Marina, Trogir, Split, Supetar és Ložišća szintén kiváló úti cél. Kattints ha másik hajós úti cél Soltán, vagy soltai hajóbérlés érdekel.

  Stomorska időjárása

  Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Stomorska maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

  szelrozsa Stomorska
  szelerosseg Stomorska

  Stomorska szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Stomorska esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

  Bérelj hajót és fedezd fel Stomorskát

  1.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 2.nap Maslinica – Drvenik Veli–sziget 13, 38 km (8, 31 mi), 3.napDrvenik Veli–sziget – Marina 13, 89 km (8, 63 mi),
  4.nap Marina – Trogir 10, 98 km (6, 82 mi), 5.nap Trogir – Split (ACI Marina) 15.47 km (9.62 mi), 6.nap Split (ACI Marina) – Supetar 16, 63 km (10, 34 mi), 7.nap Supetar – Ložišća – Stomorska 25, 79 km (16, 02 mi)

  Stomorskai hajós útvonaltervező

  1.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 2.nap Maslinica – Rogoznica 29, 12 km (18, 10 mi), 3.nap Rogoznica – Vis (Vis) 58, 50 km (36, 35 mi), 4.nap Vis – Vela Luka (Korčula) 44, 90 km (27, 90 mi), 5.nap Vela Luka – Sućuraj (Hvar) 57, 24 km (35, 57 mi), 6.nap Sućuraj – Bol (Brač) 47, 28 km (29, 38 mi), 7.nap Bol – Milna (ACI Marina) – Stomorska (Šolta) 37, 27 km (23, 16 mi)

  Stomorskai vitorlás útvonaltervező

  1. Bővebb információt a Stomorskai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Stomorskáról, Stomorska időjárása. Meríts ihletet a Stomorskai hajózási útvonalakból és kezdd el következő útvonalad megtervezését, olvasd el a Stomorskai hajózás írásunkat.
  2. Hajóbérlés Stomorskában: Keress hajót a Hajóbérlés Stomorskában fülön. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a „Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattints az „új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban).

  Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

  BoatTheGlobe