Bol a közép-dalmáciai Brač-sziget déli partjának legnagyobb települése. Tökéletes kiindulópont az Adria legnaposabb szigeteként ismert Hvar meglátogatásához. Cikkünkből kiderül, milyen időjárás vár, ha Bol-ban vitorlázol, ráadásul egy egyhetes útiterv összeállításához is hasznos tanácsokat adunk.vitrolazas Bolban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Bol időjárása

Bolt mediterrán éghajlat jellemzi, meleg nyarakkal és enyhe telekkel. A levegő átlagos hőmérséklete júliusban 25, 3 °C, míg januárban 8, 3 °C. Ha szeretsz úszni vagy más vízi sportot űzni, az Adriai-tenger hőmérséklete augusztusban a 25, 1 °C-ot is elérheti. Check the Időjárási feltételek, széladatok Bolban.

Kikötők és szigetek Bol környékén

Marina Bol

Bol kikötője Brač szigetének déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kicsi, így a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejáratnál a mélység 6-7 méter, a rakparton pedig általában 2 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával; kávézó és étterem is várja a hajósokat.

Milna kikötői

A település a hajósok kedvelt helye, 3 kikötője összesen több mint 300 hajó fogadására képes. A legnagyobb a 170 hellyel rendelkező ACI Marina Milna, ahol akár 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak. A mélység 6 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, tankolásra is van lehetőség. A Milna-öböl északi oldalán található Marina Vlaska 71 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 hajó számára nyújt helyet, ezek mérete nem haladhatja meg a 30 métert. A mélység 3 méter. Milna kikötője

Sutivan kikötője

Sutivan a Brač-sziget északi partján fekszik, Supetartól mindössze 7 km-re. A nagyobb hajók az öböl előtt horgonyozhatnak, a kisebb jachtokat a kikötő fogadja. A mélység a bejáratnál 6 méter, míg a rakpart mentén 2-3 méter.

Supetar kikötője

A kikötőben a horgonyzási lehetőségek korlátozottak. A külső kikötőt többnyire a kompok és a kereskedelmi hajók használják, míg a belső medencébe elsősorban a kisebb hajók érkeznek. Utóbbi néhány jacht számára is helyet biztosít. A bejáratnál a mélység 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, a belső kikötőben pedig 3-4 méter.

Pučišća kikötője

A kis kikötő Brač szigetének északkeleti partján található. 25 helyet kínál, ebből körülbelül 8-10 az idelátogató jachtok számára van fenntartva. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén pedig 3, 5-4, 3 méter.

Sumartin kikötője

Sumartint még az idegenforgalmi főszezonban is a nyugalom és a idilli hangulat jellemzi. Brač szigetének legkeletibb, egyúttal legfiatalabb tengerparti települése, kompjárat köti össze a túlparton lévő Makarska kikötőjével. A mélység 1-3, 7 méter. Boli vitorlázás

Marina Stari Grad

Stari Gradnak, vagyis a Hvar-sziget legrégebbi városának kikötője összesen 150 hajó számára nyújt helyet. A bejáratnál a mélység 13 méter, a városi rakparton pedig 4-5 méter. A kikötő területén találsz kávézót, éttermet és információs irodát is.

Brusje kikötője

A Stiniva Marina nevű aprócska kikötő maximum 8 hajó számára nyújt helyet. A mélység 2-4, 5 méter. Az öbölben egy kis étterem is található.

Hvar kikötője

A Hvar-sziget azonos nevű városa a sziget legnépszerűbb horgonyzóhelye. A kikötő kiváló védelmet biztosít az északi szél ellen, de a déli és északnyugati szél már jelentős hullámokat okozhat. A kikötés a városi rakparton drága, viszont a kikötő másik oldalán már kedvezőbb áron igénybe veheted. Számos kiváló szolgáltatás közül választhatsz, beleértve a tankolást is. Port of Hvar

Marina Sveti Klement

Az ACI Marina Palmižana a Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. Ez az egyik legbiztonságosabb kikötő az Adriai-tengeren. 180 horgonyzóhelyet kínál, akár 30 méter hosszú hajókat is képes fogadni. A víz mélysége 3-8 méter. A kikötő szezonálisan, április 1-jétől október 31-ig tart nyitva. Van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó; ha megéheznél, éttermet és élelmiszerboltot is találsz.

Vrboska kikötője

Az ACI Marina Vrboska gyönyörű környezetéről híres. A közelben hatalmas levendulamezők, ősi olajfák és szőlőültetvények vannak. Összesen 119 hajó számára alkalmas, ezek hossza nem haladhatja meg a 20 métert. A mélység 5 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, üzemanyagtöltő állomás is rendelkezésre áll.

Jelsa kikötője

A kikötő 54 helyet biztosít, legfeljebb 40 méter hosszú hajók számára. Az északi partnál a mélység 2, 70-4 méter, a déli partnál 1, 50-3, 70 méter. A kikötőben van víz és villamos energia, zuhanyzókat is találsz.

Sućuraj kikötője

Sućuraj egy kis kikötő és turisztikai település. Az azonos nevű Sućuraj-öbölben fekszik, Hvar szigetének keleti részén. A jachtok számára 9 kikötőhely áll rendelkezésre, melyek a kompkikötőtől nyugatra találhatóak. A mélység 2-3 méter.

Sveta Nedjelja kikötője

A Marina Zlatan Otok egy családi tulajdonban lévő kis kikötő. A Hvar-sziget déli partján, a Sveta Nedjelja nevű kis faluban található, Hvar városától körülbelül 12 km-re. A kikötő 18 méter hosszú hajók fogadására is képes, a mélység 4 méter. A móló külső oldalán maximum 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak, itt a víz 7 méter mély. A kikötő májusban vagy júniusban nyit és októberben zár, további jellemzője, hogy ki van téve a hullámokat okozó Misztrál szélnek.

Zavala kikötője

Zavala apró kikötője Hvar szigetének déli partján található, a Šćedro-sziget közelében. A kisebb jachtok a mólónál köthetnek ki, míg a nagyobbak az öbölben horgonyozhatnak le. Utóbbinál a mélység 6-16 méter, a mólónál 2-3 méter.

Marina Vis

A jachtkikötő 70 hajó számára alkalmas, ezek mérete nem haladhatja meg a 20 métert. A Bóra és a Jugó szelek megnehezíthetik a lehorgonyzást, így utóbbi esetén a közeli Kut városa előtti rakparton érdemes kikötni. Itt a tengerfenék mélysége 2, 5-4, 5 méter. Vis kikötőjének területén a kiváló szolgáltatások között a tankolás is megtalálható. Kikötők Bol környékén

Komiža Town Harbour

Komiža kikötője egy széles és mély öbölben található. 30 férőhellyel rendelkezik, legfeljebb 20 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység eléri a 6 métert. A kikötő az északi és a keleti szelektől kiváló védelmet nyújt, de a déli Jugó okozhat kellemetlen hullámokat.

Vitorlázz Bolban! Boli hajós útvonalak

Vitorlázás Bolban: 1 hetes hajós útiterv

Utazásunk Bolból indul, és a környék varázslatos helyeinek felfedezése után ide is térünk majd vissza. Boli vitorlázás

1. nap : Bol – Stari Grad (Mooring Bouys)

15, 59 km (9, 69 mi)

A Glavica-dombról nemcsak a várost csodálhatod meg, hanem az északra található Brač-szigetet is. Ha érdeklődsz a gyönyörű épületek iránt, a település leghíresebb látnivalói a Hektorović-palota, a Szent Rókus-templom és a domonkos kolostor. Az éttermeket tekintve a Konoba Batana, valamint az Antika nevű helyeket különösen ajánljuk.

2. nap : Stari Grad (Mooring Bouys) – Vrboska (ACI Marina)

23, 31 km (14, 48 mi)

Vrboska egy rejtett öbölben fekszik, melynek két oldalát hidak kötik össze. Ennek köszönhetően “kis Velencének” is nevezik. Építészeti nevezetességei közé tartozik az 1575-ös Szent Mária-erődtemplom és a Szent Lőrinc-templom. A település központjában találod a Trica Gardelin éttermet, melyet tradicionális dalmát konyha jellemez. Kínálatában friss halak, tenger gyümölcsei, húsételek és pizzák is szerepelnek.

3. nap : Vrboska (ACI Marina) – Jelsa

2, 97 km (1, 84 mi)

Jelsa Hvar közepén fekszik, a sziget két legmagasabb hegyén kívül erdők is határolják. Itt található Dalmácia egyik legnagyobb és legszebb parkja, az 1870 óta létező Perivoj, ahol számos mediterrán és trópusi növényt láthatsz. A település régóta ismert minőségi vörösboráról.

4. nap : Jelsa – Vela Stiniva-öböl

10, 01 km (6, 22 mi)

Hvar szigete a felkapott úti célok mellett rengeteg gyönyörű, rejtett öböllel is várja a látogatókat. Ha csendre és nyugalomra vágysz, az északi részén található Vela Stiniva tökéletes választás. Töltsd az éjszakát a békés öbölben.

5. nap : Vela Stiniva-öböl – Podgora

23, 64 km (14, 69 mi)

A település egyik legfőbb nevezetessége a Mindenszentek templom. A természet kedvelői számára kihagyhatatlan program a Biokovo Természetvédelmi Park meglátogatása, ahol a Kotišina Botanikus Kert is található. Ha megéheznél, válaszd a 2 Monkeys vagy a Vruja nevű éttermet.

6. nap : Podgora – Makarska

7, 73 km (4, 80 mi)

Makarska legimpozánsabb épülete és egyben jelképe az 1766-ban épült Szent Márk-székesegyház. Ha szívesen tennél egy kellemes sétát, válaszd az Osejava Parkerdőt. A nyár folyamán számos kulturális- és szórakoztató program várja a városba látogatókat. Ilyen a Makarskai Nyár rendezvénysorozat vagy a rendkívül népszerű Halászok éjszakája. Még több szórakozásra vágysz? Az óvárosban számos diszkó és éjszakai bár közül választhatsz. Podgora partja

7. nap : Makarska – Sumartin – Bol

31, 38 km (19, 5 mi)

Sumartin a csendes, nyugodt Brač-sziget keleti végén fekszik egy öbölben. Itt érdemes megtekintened a Szent Márton ferences kolostort, mely után a település a nevét kapta. A közelben olyan kristálytiszta öblök vannak, mint a Žukovik-öböl, a Studena-öböl vagy a Rasotica-öböl. Utóbbinál egy elhagyatott települést is felfedezhetsz a domboldalban.

Miután leadtuk a hajónkat, és van még időnk, érdemes Bolban körbenéznünk. Ez a Brač-sziget déli partjának legnagyobb települése, a Vidova gora-hegység lábánál található. Látnivalói közül elsősorban a római kori műemlékeket, az óváros díszes barokk villáit és a 15. századi domonkos kolostort fontos megemlíteni. A nyár folyamán olyan szórakoztató programok várnak, mint a Bol Nyári Fesztivál vagy a Halászok éjszakája.

Hajózás Bolban: 7 napos hajós útvonal

Bolból dél felé indulva most egy többnyire hosszabb szakaszokból álló útvonalat ajánlunk. Meglátogatjuk Közép-Dalmácia különleges szigetét, Vist, ahol az azonos nevű város mellett a halászati hagyományairól híres Komižához is elhajózunk. Boli hajós útvonaltervező

1.nap Bol – Stari Grad (Mooring Bouys) 15, 59 km (9, 69 mi), 2.nap. Stari Grad (Mooring Bouys) – Vis (Marina Vis) 36, 41 km (22, 62 mi), 3.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 4.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 5.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 6.nap Lovište – Sućuraj 22, 07 km (13, 72 mi), 7.nap Sućuraj – Sumartin – Bol 51, 17 km (31, 8 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Bol környékén , hajós benzinkutak Közép-Dalmáciában

 • BOL, BRAČ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.260791, 16.654266
 • MILNA, BRAČ: , Mélység: 3 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • SOLTA: , Mélység: 4, 5 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • VRBOSKA, HVAR: , Mélység: 2 m, Nyitva tartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: , Mélység: 1, 8 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • SPLIT: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitva tartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: , Mélység: 3 m, Nyitva tartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MAKARSKA: , Mélység: 5 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • PLOCE: , Mélység: 10-12 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • VIS: , Mélység: 2, 5 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitva tartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitva tartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

Ha hajózni szeretnél, Bol kiváló úti cél, mert kellemes éghajlat és kristálytiszta vizek jellemzik. A régióra jellemző ízletes fogások ugyancsak felejthetetlenné teszik a nyaralást.

Több Brač-szigeti hajós úti cél

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Bol

5/5 - (147 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.