A szőlők és olajfák szigeteként is ismert Brač-sziget Splittel szemben fekszik. Tökéletes kiindulópont a közeli Šolta- és Hvar-sziget vagy a híres Makarska Riviéra településeinek felfedezéséhez. Az alábbiakból megtudhatod, milyen kellemes időjárás vár, ha Brač-ban vitorlázol, ráadásul egy-két hetes útitervek összeállításában is segítünk. Látogasd meg ezt a csodálatos szigetet!

Brač elhelyezkedése

A Horvátországhoz tartozó Brač Splittől délre fekszik. Az Adriai-tenger harmadik legnagyobb szigete, az itt található 778 méter magas Vidova gora pedig az adriai szigetvilág legmagasabb hegye. Innen tiszta időben nemcsak a hosszúkás Hvar szigetét, hanem a mögötte kiemelkedő Vist is láthatod.

Brač története

A sziget első lakói az illírek voltak, akik északi partjának közelében, a mai Skrip helyén emeltek erődítményt. Később a rómaiak érkeztek ide, utána Bizánc vette birtokba. Miután a gótok feldúlták, a salonai menekülők és a neretvánok telepedtek le a szigeten. 1102-ben Könyves Kálmán uralkodott, majd egészen a 15. századig a velenceiek és a magyar–horvát királyok váltották egymást. II. András Brač-ot a Krk-i Frangepán családnak adományozta, 1420-tól 1797-ig a velenceiek uralma alá tartozott. Utóbbiak bukása után a Habsburg Birodalom foglalta el a szigetet, majd 1806-ban orosz cári hadak érkeztek. Az oroszok után Brač a francia császár, Napóleon birodalmához tartozott, utána ismét az osztrákoké lett. A sziget 1823-ban került horvát fennhatóság alá. 1918. december 1-jén a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, majd Jugoszlávia része lett. Brač 1991 óta a Horvát Köztársasághoz tartozik.

Brač időjárása

Brač éghajlata mediterrán, meleg és száraz nyarakkal, enyhe telekkel. Az átlaghőmérséklet nyáron 25 °C, míg télen 9 °C. A sziget északi részére jellemző, hogy télen ki van téve a Biokovo-hegy felől fújó hideg szélnek, a Bórának.

Főbb látnivalók Brač-on

Ha szeretsz kirándulni, a szigeten magasodik a 778 méter magas Vidova gora, mely kiváló túraútvonalakkal vár. Sutivantól 3 km-re, Milna irányában található egy természeti park, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt eltölthetnek egy kellemes napot. Supetar legfőbb nevezetessége az 1773-ban épült Szent Péter-bazilika. Az Angyali Üdvözlet templom, a Leroy harangtorony, az Egyházi Múzeum, a Szent Viktor-szobor és a római mozaikok ugyancsak kihagyhatatlan látványosságok. A brači fehér mészkő az egész világon ismert, számos nevezetes épület készült belőle. A környéken a legismertebb Diokleciánusz császár gyönyörű palotája, mely Splitben található.

Brač gasztronómiája

A közép-dalmáciai sziget bárányhúsból készült fogásairól és sajtjáról híres. Ha itt jársz, feltétlenül kóstold meg a smutica nevű italt, mely 4/5 rész friss kecsketejből, valamint 1/5 rész vörösborból készül. Az éttermeket tekintve különösen ajánljuk Supetarban a Restoran Punta nevű helyet. Bolban pedig kiváló választás a Ranc Restaurant és a Konoba Mendula.

Strandok Brač-on

Banj strand (Supetar)

Ez a város egyik legismertebb és legkedveltebb strandja, mely a központtól körülbelül 15 perc gyaloglásra található. Sekély vízzel rendelkezik, így gyermekes családok számára is ideális választás. Van étterem, bár, öltöző és zuhanyzó, kölcsönözhetsz napernyőt, nyugágyat. Ha ezt a strandot választod, feltétlenül próbáld ki a kedvelt helyi sportot, a picigin nevű labdajátékot.

Zlatni Rat (Bol)

A kristálytiszta vizű Zlatni Rat az Adriai-tenger egyik legszebb strandja. Tulajdonképpen egy tengerbe benyúló földnyelv, mely a hullámzás és a tengeri áramlatok miatt állandóan változtatja formáját. Kavicsos partján találsz zuhanyzót, éttermet, bérelhetsz napernyőt, valamint nyugágyat. A strand egy igazi vízisport-paradicsom, ahol lehetőség van szörfözésre, merülésre, kajakozásra, wakeboardozásra, vízisíelésre és jet-skizésre. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a Zlatni Rat környékén kis, sziklás öblöket is felfedezhetsz.

Hajóbérlés Brač-ban

A csodálatos sziget egyik legvédettebb öblében fekszik Milna, mely számos kikötőhelyének köszönhetően a hajósok kedvelt úti célja.

Milna kikötői

A település 3 kikötővel is rendelkezik, összesen több mint 300 hajót képes fogadni. A legnagyobb az ACI Marina Milna, mely 170 helyet kínál. Ezeket akár a 40 méter hosszú hajók is igénybe vehetik. A kikötő mélysége eléri a 6 métert. A helyen számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is tudsz. A Marina Vlaska a Milna-öböl északi oldalán található. 71 hellyel rendelkezik, maximum 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A mélység 3 méter.

Sutivan kikötője

Sutivan a Brač-sziget északi partjának legnyugatibb felén található, mindössze 7 km-re Supetartól. Kikötője kisebb jachtokat is fogad, de a nagyobb hajók csak az öböl előtt horgonyozhatnak. A mélység a bejáratnál 6 méter, a rakpart mentén pedig 2-3 méter.

Supetar kikötője

Supetar külső kikötője elsősorban a kompok és a kereskedelmi hajók számára van fenntartva. Ezzel szemben a belső medencében többnyire a kisebb méretű hajók horgonyoznak le, de néhány jachtot is képes fogadni. A kikötő mélysége a bejáratnál 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, míg a belső kikötőben 3-4 méter.

Pučišća kikötője

Pučišća kis kikötője a Brač-sziget északkeleti partján található. 25 helyet biztosít, ebből általában 8-10 áll szabadon az idelátogató jachtok számára. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén 3, 5-4, 3 méter között van.

Sumartin kikötője

A nyugodt, csendes Sumartin Brač keleti csücskénél fekszik, a sziget legfiatalabb tengerparti települése. Kikötőjéből rálátás nyílik a szemben fekvő Makarskára, mellyel kompjárat is összeköti. A mélység 1-3, 7 méter.

Marina Bol

Bol kikötője a Brač-sziget déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kis méretének köszönhetően a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejárat környékén a mélység 6-7 méter, míg a rakparton általában 2 méter. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda; kávézó és étterem is vár.

Split kikötője

Az ACI Marina Split egy 348 horgonyzóhellyel rendelkező kikötő, ahol maximum 90 méter hosszú hajók férnek el. Az erős hullámzástól, valamint a déli szelektől hullámtörő védi. A mélység 8 méter. A kikötő területén van étterem, bár és mosoda, sőt, tankolási lehetőség is várja a hajósokat.

Podstrana kikötője

A Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozó Marina Lav nevű luxus kikötő 74 férőhelyes, legfeljebb 40 méter hosszú hajókat tud fogadni. A mélység 2-2, 8 méter. Van víz, villamos energia, a védelemről pedig a 24 órás biztonsági felügyelet gondoskodik.

Omiš kikötője

A Cetina-folyó torkolatánál elhelyezkedő kis közép-dalmáciai várost, Omišt hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötőjének mélysége 4 méter. Környékén nemcsak a több irányból erősen fújó Bóra, hanem a déli szél is erős hullámzást okoz.

Marina Baška Voda

Az üdülőhely kikötője összesen 180 helyet biztosít, melyből 60 a látogatók számára van fenntartva. Legfeljebb 23 méter hosszú hajókat képes fogadni. A tengerfenék maximális mélysége 4 méter. Van ivóvíz, villamos energia és étterem, orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

Marina Ramova

A Ramova kikötő a Krvavica nevű településen található, mely közigazgatásilag Baška Vodához tartozik. 195 helyet kínál, melyek maximum 16 méter hosszú hajók kikötésére alkalmasak. A mélység 3 méter. A kikötő nagyszerű étterme akár 150 vendég befogadására is képes.

Makarska Harbour

A Makarska Harbour kikötő 225 méter hosszú hullámtörő gáttal rendelkezik, mely kiváló védelmet biztosít a szél és a hullámok ellen. A tengerfenék maximális mélysége 4, 8 méter. A kikötő színvonalas szolgáltatásokat kínál, lehetőség van tankolásra is.

Marina Tučepi

Tučepi kikötője összesen 200 helyet kínál. Ebből 50 a jachtok, míg 150 a kisebb hajók horgonyzóhelye. A hajók legfeljebb 20 méter hosszúak lehetnek. A víz mélysége 6 méter. A kikötőt a szél ellen hullámtörő védi. A hajósok rendelkezésére áll egy Turisztikai Információs Központ, a közelben pedig számos étterem és kávézó közül lehet választani.

Marina Podgora

Ez a kikötő Makarskától délkeletre helyezkedik el, és egész évben nyitva áll a látogatók számára. 220 hajó fogadására képes, ezek maximum 20 méter hosszúak lehetnek. A kikötő mélysége 3 méter. Van ivóvíz, villamos energia és daru is.

Hvar kikötője

A Hvar-sziget népszerű horgonyzóhelye kiváló védelmet nyújt az északi szél ellen. A déli és északnyugati szél viszont már jelentős hullámokat okozhat. A kikötőben számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is lehet.

Marina Sveti Klement

Az ACI Marina Palmižana az Adriai-tenger egyik legbiztonságosabb kikötője. A Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. A kikötő szezonálisan tart nyitva, április 1-jétől október 31-ig. 180 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A tengerfenék mélysége 3-8 méter. A kikötő területén van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó, étterem, sőt, élelmiszerboltot is találsz.

Brusje kikötője

A Stiniva Marina mindössze 8 hajó kikötésére alkalmas. A mélység 2-4, 5 méter. Ha megéheznél, az öbölben egy kis éttermet is találsz.

Marina Stari Grad

A hangulatos város kikötője összesen 150 helyet kínál. A bejárat környékén a mélység 13 méter, a városi rakparton 4-5 méter. A kikötő területén van információs iroda, kávézó és étterem is várja a hajósokat.

Vrboska kikötője

Az ACI Marina Vrboska lélegzetelállító természeti környezetben található. Közelében levendulamezőket, olajfákat és szőlőültetvényeket is megcsodálhatsz. Összesen 119 hellyel rendelkezik, maximum 20 méter hosszú hajók számára. A mélység 5 méter. A kikötő az összes olyan szolgáltatással rendelkezik, melyre szükséged lehet; van üzemanyagtöltő állomás is.

Jelsa kikötője

Az 54 férőhellyel rendelkező kikötő akár 40 méter hosszú hajókat is képes fogadni. Az északi partnál a mélység 2, 70-4 méter, míg a déli partnál 1, 50-3, 70 méter között változik. Van víz és villamos energia, zuhanyzókat is találsz.

Sućuraj kikötője

Sućuraj Hvar szigetének keleti részén található, az azonos nevű öbölben fekszik. A kompkikötőtől nyugatra 9 horgonyzóhely áll a jachtok rendelkezésére. A mélység 2-3 méter.

Sveta Nedjelja kikötője

A családi tulajdonban lévő Marina Zlatan Otok kikötő a Sveta Nedjelja nevű kis faluban található. Legfeljebb 18 méter hosszú hajók vehetik igénybe, a mélység 4 méter. A móló külső oldalán akár 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak. A kikötő csak május végén vagy június elején nyit ki, és októberben zár.

Zavala kikötője

Az aprócska kikötő Hvar szigetének déli partján található, közelében a Šćedro-sziget fekszik. A kisebb jachtok a mólónál köthetnek ki, itt a mélység 2-3 méter. A nagyobb vízi járművek a 6-16 méter mély öbölben horgonyozhatnak le.

Marina Vis

A Vis-sziget központja az azonos nevű település, mely egy nagy, védett öbölben fekszik. A kikötő 70 hajó fogadására képes, ezek maximum 20 méter hosszúak lehetnek. A szeleket tekintve a Bóra és a Jugó nehezítheti meg a kikötést. Utóbbi esetében az öböl délkeleti részén, Kut városa előtt érdemes lehorgonyozni, ahol a mélység 2, 5-4, 5 méter között változik. Ha tankolni szeretnél, Vis kikötőjében benzinkút is rendelkezésedre áll.

Komiža Town Harbour

Komiža kikötője egy széles öböl északkeleti részén található. Összesen 30 helyet biztosít, legfeljebb 20 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék maximális mélysége 6 méter. A kikötő az északi és a keleti szelektől védett, a déli Jugó viszont okozhat jelentősebb hullámokat.

Ha Brač szigetére hajózol, ne hagyd ki a környék további gyönyörű üdülőhelyeinek meglátogatását sem. Sutivan, Podstrana, Omiš, Baška Voda, Makarska, Povlja és Pučišća ugyancsak kiváló úti cél. Kattints ha másik vitorlás úti cél Bračon, vagy egy másik hajóbérlés Dalmáciában érdekel.

Brac időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Brac maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Brac
szelerosseg Brac

Brac szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Brac esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Brac-szigetet

1.nap Supetar (Brač–sziget) – Stomorska (Šolta–sziget) 16, 98 km (10, 55 mi), 2.nap Stomorska (Šolta–sziget) – Vis (Vis–sziget) 42, 07 km (26, 14 mi), 3.nap Vis (Vis–sziget) – Vela Luka (Korčula–sziget) 44, 90 km (27, 90 mi), 4.nap Vela Luka (Korčula–sziget) – Lovište (Pelješac-peninsula) 42, 09 km (26, 15 mi), 5.nap Lovište (Pelješac-peninsula) – Sućuraj (Hvar–sziget) 22, 07 km (13, 72 mi), 6.nap Sućuraj (Hvar–sziget) – Sumartin (Brač–sziget) 32, 84 km (20, 41 mi), 7.nap Sumartin (Brač–sziget) – Pučišća (Brač–sziget) – Supetar (Brač–sziget) 39, 31 km (24, 42 mi)Brac-szigeti vitorlás útvonalterv

1.nap Bol – Stari Grad (Mooring Bouys) 15, 59 km (9, 69 mi), 2.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Vis (Marina Vis) 36, 41 km (22, 62 mi), 3.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 4.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 5.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 6.nap Lovište – Sućuraj 22, 07 km (13, 72 mi), 7.nap Sućuraj – SumartinBol 51, 17 km (31, 8 mi)
Brac-szigeti hajós útvonalterv

1.nap Milna (Marina Vlaska) – Stomorska 9, 27 km (5, 76 mi), 2.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 3.nap Maslinica – Drvenik Veli–sziget 13, 38 km (8, 31 mi), 4.nap Drvenik Veli–sziget – Primosten 27, 80 km (17, 27 mi), 5.nap Primosten – Vis (Marina Vis) 65, 08 (40, 44 mi), 6.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 7.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 8.nap Vela Luka – Zavala 25, 21 km (15, 67 mi), 9.nap Zavala – St. Klement–sziget (ACI Marina Palmižana) 26, 04 km (16, 18 mi), 10.nap St. Klement–sziget (ACI Marina Palmižana) – Hvar 4, 25 km (2, 64 mi), 11.nap Hvar – Stari Grad 25, 40 km (15, 78 mi), 12.nap Stari Grad – Sumartin 37, 74 km (23, 45 mi), 13.nap Sumartin – Supetar 35, 52 km (22, 07 mi), 14.nap Supetar – Sutivan – Milna (Marina Vlaska) 18, 43 km (11, 45 mi)
2 hetes hajós útvonalterv a Brac-szigeten

Olvass tovább ha brači vitorlázás, vagy másik dalmát hajós úti cél

Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét. Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

Hajóbérlés a Brac-szigeten, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt a Brac-szigeti hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Brac-szigetről, Brac-sziget időjárása. Meríts ihletet a Brac-szigeti hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a Brac-szigeti vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a Brac-szigeti hajózás írásunkat.
  2. Hajóbérlés Brac-szigeten: Kattints a kiválasztott úti célra a Hajóbérlés Brac-szigeten fülön és keress hajót a kiválasztott desztináción. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a “Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattints az ”új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban)
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked e-mailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden, a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.