Közép-Dalmácia gyöngyszeme, Hvar a Split-öböl keleti részén fekszik. Északról a Brač-sziget, míg délről a Korčula-sziget, valamint a nyílt tenger határolja. Cikkünkből megtudhatod, milyen kedvező időjárás vár, ha Hvar-szigeten vitorlázol, ráadásul egy-két hetes útitervek összeállításához is hasznos tippeket adunk.Vitorlázás Hvar-szigeten

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Hvar-sziget időjárása

Hvar kellemes, mediterrán éghajlatáról híres. Az Adria legnaposabb szigete, meleg nyarak és enyhe telek jellemzik. A levegő átlagos hőmérséklete júliusban 24, 8 °C, míg januárban 8, 4 °C. A szeleket tekintve leginkább a Bóra és a Jugó hozhat felfrissülést. Check the időjárási feltételek, széladatok Hvar-szigeten

Kikötők és szigetek Hvar-sziget környékén

Hvar kikötője

A Hvar-sziget azonos nevű városa a sziget legnépszerűbb horgonyzóhelye. A kikötő kiváló védelmet biztosít az északi szél ellen, de a déli és északnyugati szél már jelentős hullámokat okozhat. A kikötés a városi rakparton drága, viszont a kikötő másik oldalán már kedvezőbb áron igénybe veheted. Számos kiváló szolgáltatás közül választhatsz, beleértve a tankolást is. Kikötők Hvar-sziget környékén

Marina Sveti Klement

Az ACI Marina Palmižana a Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. Ez az egyik legbiztonságosabb kikötő az Adriai-tengeren. 180 horgonyzóhelyet kínál, akár 30 méter hosszú hajókat is képes fogadni. A víz mélysége 3-8 méter. A kikötő szezonálisan, április 1-jétől október 31-ig tart nyitva. Van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó; ha megéheznél, éttermet és élelmiszerboltot is találsz.

Brusje kikötője

A Stiniva Marina nevű aprócska kikötő maximum 8 hajó számára nyújt helyet. A mélység 2-4, 5 méter. Az öbölben egy kis étterem is található.

Marina Stari Grad

Stari Gradnak, vagyis a Hvar-sziget legrégebbi városának kikötője összesen 150 hajó számára nyújt helyet. A bejáratnál a mélység 13 méter, a városi rakparton pedig 4-5 méter. A kikötő területén találsz kávézót, éttermet és információs irodát is.

Vrboska kikötője

Az ACI Marina Vrboska gyönyörű környezetéről híres. A közelben hatalmas levendulamezők, ősi olajfák és szőlőültetvények vannak. Összesen 119 hajó számára alkalmas, ezek hossza nem haladhatja meg a 20 métert. A mélység 5 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, üzemanyagtöltő állomás is rendelkezésre áll.

Jelsa kikötője

A kikötő 54 helyet biztosít, legfeljebb 40 méter hosszú hajók számára. Az északi partnál a mélység 2, 70-4 méter, a déli partnál 1, 50-3, 70 méter. A kikötőben van víz és villamos energia, zuhanyzókat is találsz.

Sućuraj kikötője

Sućuraj egy kis kikötő és turisztikai település. Az azonos nevű Sućuraj-öbölben fekszik, Hvar szigetének keleti részén. A jachtok számára 9 kikötőhely áll rendelkezésre, melyek a kompkikötőtől nyugatra találhatóak. A mélység 2-3 méter.

Sveta Nedjelja kikötője

A Marina Zlatan Otok egy családi tulajdonban lévő kis kikötő. A Hvar-sziget déli partján, a Sveta Nedjelja nevű kis faluban található, Hvar városától körülbelül 12 km-re. A kikötő 18 méter hosszú hajók fogadására is képes, a mélység 4 méter. A móló külső oldalán maximum 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak, itt a víz 7 méter mély. A kikötő májusban vagy júniusban nyit és októberben zár, további jellemzője, hogy ki van téve a hullámokat okozó Misztrál szélnek.

Zavala kikötője

Zavala apró kikötője Hvar szigetének déli partján található, a Šćedro-sziget közelében. A kisebb jachtok a mólónál köthetnek ki, míg a nagyobbak az öbölben horgonyozhatnak le. Utóbbinál a mélység 6-16 méter, a mólónál 2-3 méter.

Marina Vis

A jachtkikötő 70 hajó számára alkalmas, ezek mérete nem haladhatja meg a 20 métert. A Bóra és a Jugó szelek megnehezíthetik a lehorgonyzást, így utóbbi esetén a közeli Kut városa előtti rakparton érdemes kikötni. Itt a tengerfenék mélysége 2, 5-4, 5 méter. Vis kikötőjének területén a kiváló szolgáltatások között a tankolás is megtalálható. Hvar-szigeti vitorlázás

Komiža Town Harbour

Komiža kikötője egy széles és mély öbölben található. 30 férőhellyel rendelkezik, legfeljebb 20 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység eléri a 6 métert. A kikötő az északi és a keleti szelektől kiváló védelmet nyújt, de a déli Jugó okozhat kellemetlen hullámokat.

Marina Bol

Bol kikötője Brač szigetének déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kicsi, így a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejáratnál a mélység 6-7 méter, a rakparton pedig általában 2 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával; kávézó és étterem is várja a hajósokat.

Marina Vela Luka

A Korčula-sziget nyugati részén fekvő kikötő 45 helyet biztosít, legfeljebb 17 méter hosszú hajók számára. A mélység 3-4 méter. A kikötő rendelkezik benzinkúttal, mely közvetlenül a jachtok mólója mellett található.

Vitorlázz Hvar-szigeten!Hvar-szigeti hajós útvonalak

Vitorlázás Hvar-szigeten: 1 hetes hajós útiterv

Utazásunk Hvar városából indul, mely egykor a Velencei Köztársaság fontos tengeri kikötője volt. A közeli települések, csodálatos öblök felfedezése után ide is térünk majd vissza. Hvar-szigeti hajós útvonaltervező

1. nap : Hvar – Vinogradišće-öböl

5, 58 km (3, 47 mi)

A Vinogradišće-öböl a Pakleni-szigetcsoport legnagyobb és leghíresebb szigete, a Szent Klement-sziget déli oldalán található. A Hvar felőli oldalon lévő ACI Marina Palmižana nevű kikötővel átellenben helyezkedik el. Ha az északi szél, a Bóra fúj, különösen biztonságos itt lehorgonyozni. A közelben olyan kiváló éttermeket találsz, mint a halételeiről híres Zori vagy a Toto’s. Van egy rövid sétány is, melyet a világ minden tájáról idehozott növények díszítenek.

2. nap : Vinogradišće-öböl – Brusje (Hafen Stiniva)

20, 11 km (12, 50 mi)

Brusje a szomszédos Velo és Malo Grablje-val együtt évszázadokon keresztül Hvar elővárosának számított. Nevezetessége a Szent György tiszteletére szentelt templom, mely 1676-ban épült. A fennsíkon fekvő falucskából pazar kilátás nyílik a közeli Brač-szigetre.

3. nap : Brusje (Hafen Stiniva) – Stari Grad

10, 14 km (6, 30 mi)

A Glavica-dombról nemcsak a várost csodálhatod meg, hanem az északra található Brač-szigetet is. Ha érdeklődsz a gyönyörű épületek iránt, a település leghíresebb látnivalói a Hektorović-palota, a Szent Rókus-templom és a domonkos kolostor. Az éttermeket tekintve a Konoba Batana, valamint az Antika nevű helyeket különösen ajánljuk. Hvar-szigeti vitorlázás

4. nap : Stari Grad – Vrboska (ACI Marina)

26, 97 km (16, 76 mi)

Vrboska egy rejtett öbölben fekszik, melynek két oldalát hidak kötik össze. Ennek köszönhetően “kis Velencének” is nevezik. Építészeti nevezetességei közé tartozik az 1575-ös Szent Mária-erődtemplom és a Szent Lőrinc-templom. A település központjában találod a Trica Gardelin éttermet, melyet tradicionális dalmát konyha jellemez. Kínálatában friss halak, tenger gyümölcsei, húsételek és pizzák is szerepelnek.

5. nap : Vrboska (ACI Marina) – Jelsa

2, 97 km (1, 84 mi)

Jelsa Hvar közepén fekszik, a sziget két legmagasabb hegyén kívül erdők is határolják. Itt található Dalmácia egyik legnagyobb és legszebb parkja, az 1870 óta létező Perivoj, ahol számos mediterrán és trópusi növényt láthatsz. A település régóta ismert minőségi vörösboráról.

6. nap : Jelsa – Bol

11, 75 km (7, 30 mi)

Bol a Brač-sziget déli partjának legnagyobb települése, a Vidova gora-hegység lábánál található. Látnivalói közül elsősorban a római kori műemlékeket, az óváros díszes barokk villáit és a 15. századi domonkos kolostort fontos megemlíteni. A nyár folyamán olyan szórakoztató programok várnak, mint a Bol Nyári Fesztivál vagy a Halászok éjszakája. Szigetek és partok Hvar-sziget környékén

7. nap : Bol – Szent Klement-sziget (ACI Marina Palmižana) – Hvar

34, 57 km (21, 48 mi)

A Szent Klement-sziget fő látnivalója az azonos nevet viselő Szent Klement-kápolna. Ezt 1866-ban emelték a Vis-i csata emlékére. A sziget különleges szépségét fenyő-, kaktusz-, rozmaring- és babérerdők fokozzák.

Miután leadtuk a hajónkat, és van még időnk, érdemes Hvarban körbenéznünk. Főterén olyan épületeket láthatsz, mint a Szent István-katedrális, a Loggia, azaz a félig nyitott, árkádos csarnok és az óratorony. Ha finom fogásra vágysz, válaszd a Dalmatino nevű éttermet. Itt kiváló étel- és italkínálat, családias légkör, valamint figyelmes kiszolgálás vár.

7 napos Hvar-szigeti hajós útvonal (hosszabb)

1. nap Hvar – Vinogradišće-öböl 5, 58 km (3, 47 mi), 2. nap Vinogradišće-öböl – Vis (Marina Vis) 20, 00 km (12, 43 mi), 3. nap Vis (Marina Vis) – Vela Luka 44, 90 km (27, 90 mi), 4. nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 5. nap Lovište – Sućuraj 22, 07 km (13, 72 mi), 6. nap Sućuraj – Zavala 40, 75 km (25, 32 mi), 7. nap Zavala – Szent Klement-sziget (ACI Marina Palmižana) – Hvar 30, 29 km (18, 82 mi) Hajós útvonaltervező a Hvar szigeten

2 hetes katamarán út Stari Gradból

1.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Bol 15, 59 km (9, 69 mi), 2. nap Bol – Sumartin 18, 33 km (11, 39 mi), 3. nap Sumartin – Povlja 13, 54 km (8, 42 mi), 4. nap Povlja – Pučišća 11, 06 km (6, 87 mi), 5. nap Pučišća – Supetar 17, 50 km (10, 87 mi), 6. nap Supetar – Rogač 21, 23 km (13, 19 mi), 7. nap Rogač – Maslinica 11, 38 km (7, 07 mi), 8.nap Maslinica – Rogoznica 29, 12 km (18, 10 mi), 9.nap Rogoznica – Vis (Marina Vis) 58, 50 km (36, 35 mi), 10.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 11. nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 12. nap Vela Luka – Zavala 25, 21 km (15, 67 mi), 13. nap Zavala – Szent Klement-sziget (ACI Marina Palmižana) 26, 04 km (16, 18 mi), 14. nap Szent Klement-sziget (ACI Marina Palmižana) – Hvar – Stari Grad (Mooring Bouys) 26, 96 km (16, 75 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Hvar-sziget környékén , hajós benzinkutak Közép-Dalmáciában

 • HVAR: , Myélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: , Myélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VRBOSKA, HVAR: , Myélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • VIS: , Myélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • BOL, BRAČ: , Myélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.260791, 16.654266
 • MAKARSKA: , Myélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • PLOCE: , Myélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • SOLTA: , Myélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • VELA LUKA: , Myélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • ACI Marina KORCULA: , Myélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • LASTOVO: , Myélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • SOBRA, MLJET: , Myélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • SPLIT: , Myélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • TROGIR: , Myélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • PRIMOSTEN: , Myélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Myélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Myélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

Ha hajózni szeretnél, az Adria napsütötte szigete, Hvar kiváló választás. A felkapott kikötőhelyek mellett számos idilli, csendes öbölben is lehorgonyozhatsz.
Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Hvar

5/5 - (111 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.