A szőlők és olajfák szigeteként is ismert Brač Splittel szemben fekszik. Tökéletes kiindulópont a közeli Šolta- és Hvar-sziget vagy a híres Makarska Riviéra településeinek felfedezéséhez. Cikkünkből megtudhatod, milyen kellemes időjárás vár, ha Brač-ban vitorlázol, ráadásul egy-két hetes útitervek összeállításában is segítünk. Látogasd meg a csodálatos szigetet! Vitorlázás Brač-ban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Brač időjárása : Mediterrán klíma

A közép-dalmáciai sziget mediterrán éghajlattal rendelkezik. A levegő átlagos hőmérséklete nyáron 25 °C, míg télen 9 °C. Jelentős különbségek a tengerparti területek és az 500 méternél magasabb helyek között lehetnek. A szeleket tekintve északról, a Biokovo-hegy felől érkező hideg Bóra hűti a levegőt télen. Check the időjárási feltételek, széladatok Brač-ban .

Kikötők és szigetek Brač környékén

Milna kikötői

A település a hajósok kedvelt helye, 3 kikötője összesen több mint 300 hajó fogadására képes. A legnagyobb a 170 hellyel rendelkező ACI Marina Milna, ahol akár 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak. A mélység 6 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, tankolásra is van lehetőség. A Milna-öböl északi oldalán található Marina Vlaska 71 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 hajó számára nyújt helyet, ezek mérete nem haladhatja meg a 30 métert. A mélység 3 méter.

Sutivan kikötője

Sutivan a Brač-sziget északi partján fekszik, Supetartól mindössze 7 km-re. A nagyobb hajók az öböl előtt horgonyozhatnak, a kisebb jachtokat a kikötő fogadja. A mélység a bejáratnál 6 méter, míg a rakpart mentén 2-3 méter.

Supetar kikötője

A kikötőben a horgonyzási lehetőségek korlátozottak. A külső kikötőt többnyire a kompok és a kereskedelmi hajók használják, míg a belső medencébe elsősorban a kisebb hajók érkeznek. Utóbbi néhány jacht számára is helyet biztosít. A bejáratnál a mélység 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, a belső kikötőben pedig 3-4 méter. kikötő Brač-ban

Pučišća kikötője

A kis kikötő Brač szigetének északkeleti partján található. 25 helyet kínál, ebből körülbelül 8-10 az idelátogató jachtok számára van fenntartva. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén pedig 3, 5-4, 3 méter.

Sumartin kikötője

Sumartint még az idegenforgalmi főszezonban is a nyugalom és a idilli hangulat jellemzi. Brač szigetének legkeletibb, egyúttal legfiatalabb tengerparti települése, kompjárat köti össze a túlparton lévő Makarska kikötőjével. A mélység 1-3, 7 méter.

Marina Bol

Bol kikötője Brač szigetének déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kicsi, így a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejáratnál a mélység 6-7 méter, a rakparton pedig általában 2 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával; kávézó és étterem is várja a hajósokat.

Stomorska kikötője

A kikötő egy kis természetes öbölben fekszik, így kiváló védelmet biztosít a hajóknak. Itt jelentősebb hullámzásokat csak a Bóra okozhat. A kikötő 30 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 4 az 50 méter feletti hajók számára van fenntartva. A mélység 2-6 méter között változik. A kikötő területén van víz, villamos energia, a part mentén számos kávézót is felfedezhetsz. Kikötők Brac környékén

Rogač kikötője

A Sailing Europe Charter Šolta szigetének északi felén található, egy fenyőfákkal szegélyezett öbölben. Kedvező elhelyezkedéssel rendelkezik, Splittől mindössze 16 km-re fekszik. A kikötő legfőbb előnye, hogy itt egyáltalán nem jellemző a tömeg. Van tisztálkodási lehetőség, ingyen Wi-Fi, a közelben találsz benzinkutat, kávézót és pizzériát is. A Rogači-öböl többnyire jól védett a szelektől, kivétel ez alól a Bóra, mely elsősorban a téli hónapokban fúj.

Maslinica kikötője

A Marina Martinis Marchi Šolta szigetének nyugati oldalán található, az azonos nevű, luxus Martinis Marchi Heritage Hotel komplexum része. A kikötő 50 horgonyzóhelyet kínál, legfeljebb 35 méter hosszú jachtok számára. Az ennél nagyobb méretű megajachtok a hullámtörő közelében köthetnek ki. A víz mélysége 2-11 méter. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel, villamos energiával, van Wi-Fi, zuhanyzó is. Az étterem, valamint a kávézó csak májustól októberig tart nyitva, de a kikötő egész évben várja a hajósokat. Ennek ellenére júliusban és augusztusban gyakran előfordul, hogy a későn érkező jachtok már nem tudnak lehorgonyozni. Éppen ezért érdemes korán érkezni vagy előre helyet foglalni.

Split kikötője

Az ACI Marina Split 348 helyet kínál, maximum 90 méter hosszú hajók számára. Hullámtörője kiváló védelmet nyújt a háborgó tengertől és a déli szelektől. A víz mélysége 8 méter. Van étterem, bár, mosoda, tankolni is lehet.

Trogir kikötője

Az SCT Marina Trogir 256 horgonyzóhellyel rendelkezik, legfeljebb 70 méter hosszú hajók számára. A mélység 20 méter. Van áram- és vízellátás, 24 órás biztonsági szolgálat, ingyenes Wi-Fi, mosoda, benzinkút, sőt, a hajók karbantartása is biztosított. Kikötők Brač környékén

Podstrana kikötője

A Marina Lav nevű luxus kikötő a Le Meridien Lav szállodakomplexumhoz tartozik. 74 hajót képes fogadni, ezek legfeljebb 40 méter hosszúak lehetnek. A mélység 2-2, 8 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával, a kiváló szolgáltatások között a 24 órás biztonsági felügyelet is szerepel.

Omiš kikötője

A kis közép-dalmáciai város a Cetina-folyó torkolatánál fekszik, hatalmas szurdokok veszik körül. Kikötője környékén a több irányból erősen fújó Bórán kívül a déli szél is jelentős hullámokat okoz. A mélység 4 méter.

Marina Baška Voda

Baška Voda kikötője 180 hajó számára alkalmas, ezek legfeljebb 23 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék maximális mélysége 4 méter. A kikötő területén van ivóvíz, villamos energia és étterem. Sőt, szükség esetén akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

Marina Ramova

A Ramova kikötő a közigazgatásilag Baška Vodához tartozó Krvavica nevű településen található. 195 horgonyzóhellyel rendelkezik, az itt kiköthető hajók maximális hossza 16 méter. A tengerfenék mélysége 3 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Nagyszerű étterme akár 150 vendég befogadására is alkalmas.

Makarska Harbour

2015-ben készült el a kikötő 225 méter hosszú hullámtörő gátja. Ez a déli és délnyugati irányból érkező szél és hullámok ellen nyújt védelmet. A maximális mélység 4, 8 méter. A kikötő remek szolgáltatásai között a tankolás is megtalálható.

Marina Tučepi

A jachtkikötő közvetlenül a Slatina strand mellett található. Összesen 200 horgonyzóhellyel rendelkezik, melyből 50 a látogatók részére van fenntartva, míg 150 a helyi vízi járművek kikötésére szolgál. A Marina Tučepi maximum 20 méter hosszú hajókat képes fogadni.

Marina Podgora

A Makarskától délkeletre fekvő kikötő egész évben nyitva tart. 220 hajó számára nyújt helyet, ezek hossza akár 20 méter is lehet. A tengerfenék maximális mélysége 3 méter. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, darut is találsz. hajózás Brač környékén

Hvar kikötője

A Hvar-sziget azonos nevű városa a sziget legnépszerűbb horgonyzóhelye. A kikötő kiváló védelmet biztosít az északi szél ellen, de a déli és északnyugati szél már jelentős hullámokat okozhat. A kikötés a városi rakparton drága, viszont a kikötő másik oldalán már kedvezőbb áron igénybe veheted. Számos kiváló szolgáltatás közül választhatsz, beleértve a tankolást is.

Marina Sveti Klement

Az ACI Marina Palmižana a Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. Ez az egyik legbiztonságosabb kikötő az Adriai-tengeren. 180 horgonyzóhelyet kínál, akár 30 méter hosszú hajókat is képes fogadni. A víz mélysége 3-8 méter. A kikötő szezonálisan, április 1-jétől október 31-ig tart nyitva. Van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó; ha megéheznél, éttermet és élelmiszerboltot is találsz.

Brusje kikötője

A Stiniva Marina nevű aprócska kikötő maximum 8 hajó számára nyújt helyet. A mélység 2-4, 5 méter. Az öbölben egy kis étterem is található.

Marina Stari Grad

Stari Gradnak, vagyis a Hvar-sziget legrégebbi városának kikötője összesen 150 hajó számára nyújt helyet. A bejáratnál a mélység 13 méter, a városi rakparton pedig 4-5 méter. A kikötő területén találsz kávézót, éttermet és információs irodát is. Vitorlázás Brac-ban

Vrboska kikötője

Az ACI Marina Vrboska gyönyörű környezetéről híres. A közelben hatalmas levendulamezők, ősi olajfák és szőlőültetvények vannak. Összesen 119 hajó számára alkalmas, ezek hossza nem haladhatja meg a 20 métert. A mélység 5 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál, üzemanyagtöltő állomás is rendelkezésre áll.

Jelsa kikötője

A kikötő 54 helyet biztosít, legfeljebb 40 méter hosszú hajók számára. Az északi partnál a mélység 2, 70-4 méter, a déli partnál 1, 50-3, 70 méter. A kikötőben van víz és villamos energia, zuhanyzókat is találsz.

Sućuraj kikötője

Sućuraj egy kis kikötő és turisztikai település. Az azonos nevű Sućuraj-öbölben fekszik, Hvar szigetének keleti részén. A jachtok számára 9 kikötőhely áll rendelkezésre, melyek a kompkikötőtől nyugatra találhatóak. A mélység 2-3 méter.

Sveta Nedjelja kikötője

A Marina Zlatan Otok egy családi tulajdonban lévő kis kikötő. A Hvar-sziget déli partján, a Sveta Nedjelja nevű kis faluban található, Hvar városától körülbelül 12 km-re. A kikötő 18 méter hosszú hajók fogadására is képes, a mélység 4 méter. A móló külső oldalán maximum 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak, itt a víz 7 méter mély. A kikötő májusban vagy júniusban nyit és októberben zár, további jellemzője, hogy ki van téve a hullámokat okozó Misztrál szélnek.

Zavala kikötője

Zavala apró kikötője Hvar szigetének déli partján található, a Šćedro-sziget közelében. A kisebb jachtok a mólónál köthetnek ki, míg a nagyobbak az öbölben horgonyozhatnak le. Utóbbinál a mélység 6-16 méter, a mólónál 2-3 méter.

Marina Vis

A jachtkikötő 70 hajó számára alkalmas, ezek mérete nem haladhatja meg a 20 métert. A Bóra és a Jugó szelek megnehezíthetik a lehorgonyzást, így utóbbi esetén a közeli Kut városa előtti rakparton érdemes kikötni. Itt a tengerfenék mélysége 2, 5-4, 5 méter. Vis kikötőjének területén a kiváló szolgáltatások között a tankolás is megtalálható.

Komiža Town Harbour

Komiža kikötője egy széles és mély öbölben található. 30 férőhellyel rendelkezik, legfeljebb 20 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység eléri a 6 métert. A kikötő az északi és a keleti szelektől kiváló védelmet nyújt, de a déli Jugó okozhat kellemetlen hullámokat. Partok Brac-on

Vitorlázz Brač-ban! Brač-i hajós útvonalak:

Vitorlázás Brač-ban: 1 hetes hajós útiterv

Utazásunk Supetarból indul, és a közelben található dalmáciai települések meglátogatása után ide is térünk majd vissza. Brač-i hajós útvonaltervező

1. nap : Supetar – Sutivan

6, 30 km (3, 91 mi)

A tengerparti üdülőhely a Brač-sziget északnyugati végén, Splittel szemben fekszik. Ha szabadtéri programra vágysz, a Sutivan Természeti Parkban számos kerékpáros és túraútvonal közül választhatsz. A település kihagyhatatlan látnivalója a Mennybemenetel templom, mely a 16. században épült reneszánsz stílusban. A kikötő keleti oldalán megcsodálhatod a 17. századból származó Marijanović-kastélyt is.

2. nap : Sutivan – Podstrana (Marina Lav)

12, 84 km (7, 98 mi)

A város egyik legfőbb nevezetessége a Gyógyító Boldogasszony tiszteletére szentelt új plébániatemplom. Ha szívesen kirándulnál, válaszd a kiváló túraútvonalakkal rendelkező Perun-hegyet. Szeretnél gasztronómiai élményekkel gazdagodni? A város remek vendéglátóhelyei közé tartozik a Jure és az Arkada étterem is.

3. nap : Podstrana (Marina Lav) – Omiš

15, 02 km (9, 33 mi)

Omiš egy része a Cetina-folyó kanyonjában fekszik, így az egyik legszebb elhelyezkedésű horvát település. Hangulatos óvárossal büszkélkedhet, homokos strandjai mellett számos kirándulási lehetőséget is kínál. Kulturális ajánlata ugyancsak sokszínű: itt tartják minden év júliusában a híres Dalmáciai Kórusfesztivált. Másik kiemelkedő rendezvényén, az Omiši Nyári Fesztiválon remek koncertek gondoskodnak a nézők szórakoztatásáról. A város rendkívül népszerű étterme a Bastion, mely a főút mellett található. Specialitásai a halételek és a tenger gyümölcsei, de finom pizzák, valamint húsból készült fogások közül is választhatsz. Brač-i hajózás

4. nap : Omiš – Baška Voda

23, 57 km (14, 64 mi)

Következő úti célunk Baška Voda, melynek legismertebb és legnagyobb strandja a Kék zászló minősítéssel is büszkélkedő Nikolina. A település fő látványosságai a Szent Miklós és a Szent Lőrinc nevű templomok. Ha szeretnél gasztronómiai élményekkel gazdagodni, válaszd a Biokovo-hegy lábánál található Konoba Panorámát vagy a belvárosi King éttermet.

5. nap : Baška Voda – Makarska

9, 74 km (6, 05 mi)

A település legimpozánsabb épülete és egyben jelképe az 1766-ban épült Szent Márk-székesegyház. Ha szívesen tennél egy kellemes sétát, válaszd az Osejava Parkerdőt. A nyár folyamán számos kulturális- és szórakoztató program várja a városba látogatókat. Ilyen a Makarskai Nyár rendezvénysorozat vagy a rendkívül népszerű Halászok éjszakája. Még több szórakozásra vágysz? Az óvárosban számos diszkó és éjszakai bár közül választhatsz. Brač partjai

6. nap : Makarska – Povlja

17, 77 km (11, 04 mi)

Az aprócska település felfedezését leginkább a nyugodt, családi nyaralást kedvelőknek ajánljuk. Povlja leghíresebb látnivalója az ókeresztény bazilika maradványa, mely a Szent János-templom mellett található. A környék csodálatos öblei kiválóan alkalmasak strandolásra.

7. nap : Povlja – Pučišća – Supetar

28, 56 km (17, 74 mi)

Pučišća kiváló kőbányákkal rendelkezik, a híres Brač-szigeti fehér mészkő lelőhelye. A település nevezetessége a Szent Jeromos-plébániatemplom, mely 1566 és 1750 között épült. Érdekesség, hogy sok háznak még a teteje is kőből készült, míg a kikötőben gyönyörűen faragott lámpaoszlopokat fedezhetsz fel.

Miután leadtuk a hajónkat, és van még időnk, érdemes Supetarban körbenéznünk. A város fő nevezetessége a Szent Péter-bazilika, de az Angyali Üdvözlet templomot, valamint a római mozaikokat is érdemes megtekinteni. A természet kedvelői számára kihagyhatatlan program a Kopačina-barlang és a Vidova gora-hegység meglátogatása. Ha szeretnél felejthetetlen gasztronómiai élményekkel gazdagodni, válaszd az Apinelo vagy a Konoba Vinotoka nevű éttermet.

7 napos Brač-i hajós útvonal (hosszabb)

Bolból dél felé indulva most egy többnyire hosszabb szakaszokból álló útvonalat ajánlunk. Meglátogatjuk Közép-Dalmácia különleges szigetét, Vist, ahol az azonos nevű város mellett a halászati hagyományairól híres Komižához is elhajózunk.

1.nap Bol – Stari Grad (Mooring Bouys) 15, 59 km (9, 69 mi), 2.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Vis (Marina Vis) 36, 41 km (22, 62 mi), 3.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 4.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 5.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 6.nap Lovište – Sućuraj 22, 07 km (13, 72 mi), 7.nap Sućuraj – Sumartin – Bol 51, 17 km (31, 8 mi) Brač-i vitorlás útvonaltervező

2 hetes katamarán út Milnából

Ha még több időt szeretnél a tengeren tölteni, válaszd hosszabb, kéthetes útitervünket. Érintjük az Adria legnaposabb szigetét, Hvart, melynek legrégebbi városához, Stari Gradhoz is elhajózunk. Utóbbi érdekessége, hogy gyönyörű síksága 2008-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Brac-I katamarán út

1.nap Milna (Marina Vlaska) – Stomorska 9, 27 km (5, 76 mi), 2.nap Stomorska – Maslinica 15, 89 km (9, 87 mi), 3.nap Maslinica – Drvenik Veli-sziget 13, 38 km (8, 31 mi), 4.nap Drvenik Veli-sziget – Primosten 27, 80 km (17, 27 mi), 5.nap Primosten – Vis (Marina Vis) 65, 08 (40, 44 mi), 6.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 7.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 8.nap Vela Luka – Zavala 25, 21 km (15, 67 mi), 9.nap Zavala – Szent Klement-sziget (ACI Marina Palmižana) 26, 04 km (16, 18 mi), 10.nap Szent Klement-sziget (ACI Marina Palmižana) – Hvar 4, 25 km (2, 64 mi), 11.nap Hvar – Stari Grad 25, 40 km (15, 78 mi), 12.nap Stari Grad – Sumartin 37, 74 km (23, 45 mi), 13.nap Sumartin – Supetar 35, 52 km (22, 07 mi), 14. nap Supetar – Sutivan – Milna (Marina Vlaska) 18, 43 km (11, 45 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Brač környékén , hajós benzinkutak Közép-Dalmáciában

 • MILNA, BRAČ: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • BOL, BRAČ: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.260791, 16.654266
 • SOLTA: , Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • VRBOSKA, HVAR: , Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: , Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • SPLIT: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: , Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • MAKARSKA: , Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • PLOCE: , Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • VIS: , Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • PRIMOSTEN: , Mélység: 3-4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7-4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714

Ha hajózni szeretnél, a közép-dalmáciai Brač ideális úti cél, mert környékén további csodálatos szigeteket is meglátogathatsz. Bárhol kötsz ki, kellemes, mediterrán éghajlat és kristálytiszta vizek várnak. Find Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmatia.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Brač

5/5 - (156 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.