Bol a közép-dalmáciai Brač-sziget déli partjának legnagyobb települése. Tökéletes kiindulópont az Adria legnaposabb szigeteként ismert Hvar meglátogatásához. Az alábbiakból kiderül, milyen időjárás vár, ha Bol-ban vitorlázol, ráadásul egy egyhetes útiterv összeállításához is hasznos tanácsokat adunk.

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Először nyomd meg a “Keresés” gombot. Új keresés indításához pedig nyomd meg az “Új keresés” gombot a jobb felső sarokban.

Are you looking for offers in another region?

Keress több, mint 350 desztinációban világszerte!

Nem találtad meg a számodra megfelelő hajót?

Szakértőink segítéségét kérnéd a megfelelő eredményhez? Küldd el nekünk igényeidet és mi megtaláljuk a számodra ideális yachtot!

  A mezők kitöltése kötelező

  FIGYELEM: Kérésed fontos számunkra. Amennyiben az űrlap beküldése után a weboldal nem kerül átirányításra és nem kapsz visszaigazoló e-mailt (ellenőrizd a spam mappát is), frissítsd az oldalt, töltsd ki ismét az űrlapot és küldd el megint! Abban az esetben, ha az újbóli próbálkozásod is sikertelen, vedd fel a kapcsolatot velünk e-mailen info@boattheglobe.hu keresztül, vagy hívd a (+36) 20 468 2804-es telefonszámot.

  Bol elhelyezkedése

  A Vidova gora-hegység délkeleti lábánál fekvő Bol Horvátországban, Split-Dalmácia megyében található. A Brač-sziget déli partjának legnagyobb települése.

  Bol története

  A régészeti leletek szerint Bol területe már az ókorban is lakott területnek számított. Az illírek itt, a település felett építették fel Koštilo ősi várát. A rómaiak jelenlétének bizonyítékai többek között a villa rustica maradványai, a sírkövek és a római boltozott medence falai. Utóbbiak a híres Zlatni Rat nevű strand felett találhatóak.

  A település neve a latin „vallum” főnévből ered, mely földből épített falat, földsáncot jelent. Bol első írásos említése 1184-ben egy oklevélben történt, de ez még nem a községre, hanem egykori épületekre vonatkozott. Településként egy 1475-ben kiadott adománylevélben szerepelt először. A kalózok, majd a török elleni védekezés céljából a Vusio család két várkastélyt is épített ide. Az egyik a part közelében, a másik Bol és Sumartin között található. A velenceiek uralmának 1797-ben lett vége, ezt követően osztrák csapatok vonultak be Dalmáciába. Bár 1806-ban a franciák legyőzték az osztrákokat, Napóleon lipcsei veresége után újra az osztrákok szerezték meg a Brač-szigetet. A helyiek megélhetését az állattartás, a szőlő- és olajbogyó termesztése biztosította. Bol 1918-ban az új Szerb–Horvát–Szlovén Állam, később Jugoszlávia része lett. 1991 óta a független Horvátországhoz tartozik.

  Bol időjárása

  A közép-dalmáciai települést kellemes, mediterrán éghajlat jellemzi. A nyarak melegek és szárazak, a telek rendkívül enyhék. Az átlaghőmérséklet júliusban 25, 3 °C, míg januárban 8, 3 °C. Imádsz úszni? A tenger hőmérséklete augusztusban akár 25, 1 °C is lehet.

  Főbb látnivalók Bolban

  Amennyiben szeretsz kirándulni, a Vidova gora-hegység kiváló túraútvonalakkal vár. Szívesen megtekintenél értékes műemlékeket is? Látogass el a Glavica-félszigeten álló dominikánus kolostorba vagy a Boltól kicsit távolabb található Blaca kolostorba. Utóbbi érdekessége, hogy 2007-ben Világörökségi címre is jelölték.

  Bol gasztronómiája

  A helyiek egyik leggyakrabban használt alapanyaga az olíva, mely Bol területén is terem. Ha finom fogásra vágysz, nagyszerű választás a Ranc Restaurant vagy a Konoba Mendula. Mindkettőt első osztályú kiszolgálás és kiváló ár/érték arány jellemzi.

  Strandok Bolban

  Zlatni Rat

  A kristálytiszta vizű Zlatni Rat az Adriai-tenger egyik legszebb strandja. Tulajdonképpen egy tengerbe benyúló földnyelv, mely a hullámzás és a tengeri áramlatok miatt állandóan változtatja formáját. Kavicsos partján találsz zuhanyzót, éttermet, bérelhetsz napernyőt, valamint nyugágyat. A strand egy igazi vízisport-paradicsom, ahol lehetőség van szörfözésre, merülésre, kajakozásra, wakeboardozásra, vízisíelésre és jet-skizésre. Ha szeretnéd elkerülni a tömeget, a Zlatni Rat környékén kis, sziklás öblöket is felfedezhetsz.

  Murvica Beach

  A kavicsos strand a Murvica nevű településen található. Partjáról nemcsak a szőlőtőkékben gazdag dombokat, hanem a környező szigeteket is megcsodálhatod. Ha finom fogásra vágysz, látogass el a közeli vendéglőbe, ahol a régió specialitásai várnak.

  Hajóbérlés Bolban

  Ha a Brač-szigetet választod, Bol mellett különösen ajánljuk Milnát, ahol három kikötő közül is választhatsz. Mutatjuk a közelben található további horgonyzásra alkalmas helyeket.

  Marina Bol

  Bol kikötője a Brač-sziget déli partján helyezkedik el, Milna és Sumartin között körülbelül félúton. Kis méretének köszönhetően a főszezon idején viszonylag nehéz szabad horgonyzóhelyet találni. A bejárat környékén a mélység 6-7 méter, míg a rakparton általában 2 méter. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda; kávézó és étterem is vár.

  Milna kikötői

  A település 3 kikötővel is rendelkezik, összesen több mint 300 hajót képes fogadni. A legnagyobb az ACI Marina Milna, mely 170 helyet kínál. Ezeket akár a 40 méter hosszú hajók is igénybe vehetik. A kikötő mélysége eléri a 6 métert. A helyen számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is tudsz. A Marina Vlaska a Milna-öböl északi oldalán található. 71 hellyel rendelkezik, maximum 25 méter hajókat képes fogadni. A mélység 15 méter. A Yacht Club Milna 100 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A mélység 3 méter.

  Sutivan kikötője

  Sutivan a Brač-sziget északi partjának legnyugatibb felén található, mindössze 7 km-re Supetartól. Kikötője kisebb jachtokat is fogad, de a nagyobb hajók csak az öböl előtt horgonyozhatnak. A mélység a bejáratnál 6 méter, a rakpart mentén pedig 2-3 méter.

  Supetar kikötője

  Supetar külső kikötője elsősorban a kompok és a kereskedelmi hajók számára van fenntartva. Ezzel szemben a belső medencében többnyire a kisebb méretű hajók horgonyoznak le, de néhány jachtot is képes fogadni. A kikötő mélysége a bejáratnál 6 méter, a külső kikötőben 5 méter, míg a belső kikötőben 3-4 méter.

  Pučišća kikötője

  Pučišća kis kikötője a Brač-sziget északkeleti partján található. 25 helyet biztosít, ebből általában 8-10 áll szabadon az idelátogató jachtok számára. A mélység a rakpart mentén 1, 2-2, 3 méter, a kikötő közepén 3, 5-4, 3 méter között van.

  Sumartin kikötője

  A nyugodt, csendes Sumartin Brač keleti csücskénél fekszik, a sziget legfiatalabb tengerparti települése. Kikötőjéből rálátás nyílik a szemben fekvő Makarskára, mellyel kompjárat is összeköti. A mélység 1-3, 7 méter.

  Marina Stari Grad

  A hangulatos város kikötője összesen 150 helyet kínál. A bejárat környékén a mélység 13 méter, a városi rakparton 4-5 méter. A kikötő területén van információs iroda, kávézó és étterem is várja a hajósokat.

  Brusje kikötője

  A Stiniva Marina mindössze 8 hajó kikötésére alkalmas. A mélység 2-4, 5 méter. Ha megéheznél, az öbölben egy kis éttermet is találsz.

  Hvar kikötője

  A Hvar-sziget népszerű horgonyzóhelye kiváló védelmet nyújt az északi szél ellen. A déli és északnyugati szél viszont már jelentős hullámokat okozhat. A kikötőben számos színvonalas szolgáltatás közül választhatsz, tankolni is lehet.

  Marina Sveti Klement

  Az ACI Marina Palmižana az Adriai-tenger egyik legbiztonságosabb kikötője. A Pakleni-szigetcsoporthoz tartozó Szent Klement-sziget északkeleti részén található. A kikötő szezonálisan tart nyitva, április 1-jétől október 31-ig. 180 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 30 métert. A tengerfenék mélysége 3-8 méter. A kikötő területén van zuhanyzó, Wi-Fi, kávézó, étterem, sőt, élelmiszerboltot is találsz.

  Vrboska kikötője

  Az ACI Marina Vrboska lélegzetelállító természeti környezetben található. Közelében levendulamezőket, olajfákat és szőlőültetvényeket is megcsodálhatsz. Összesen 119 hellyel rendelkezik, maximum 20 méter hosszú hajók számára. A mélység 5 méter. A kikötő az összes olyan szolgáltatással rendelkezik, melyre szükséged lehet; van üzemanyagtöltő állomás is.

  Jelsa kikötője

  Az 54 férőhellyel rendelkező kikötő akár 40 méter hosszú hajókat is képes fogadni. Az északi partnál a mélység 2, 70-4 méter, míg a déli partnál 1, 50-3, 70 méter között változik. Van víz és villamos energia, zuhanyzókat is találsz.

  Sućuraj kikötője

  Sućuraj Hvar szigetének keleti részén található, az azonos nevű öbölben fekszik. A kompkikötőtől nyugatra 9 horgonyzóhely áll a jachtok rendelkezésére. A mélység 2-3 méter.

  Sveta Nedjelja kikötője

  A családi tulajdonban lévő Marina Zlatan Otok kikötő a Sveta Nedjelja nevű kis faluban található. Legfeljebb 18 méter hosszú hajók vehetik igénybe, a mélység 4 méter. A móló külső oldalán akár 40 méter hosszú hajók is lehorgonyozhatnak. A kikötő csak május végén vagy június elején nyit ki, és októberben zár.

  Zavala kikötője

  Az aprócska kikötő Hvar szigetének déli partján található, közelében a Šćedro-sziget fekszik. A kisebb jachtok a mólónál köthetnek ki, itt a mélység 2-3 méter. A nagyobb vízi járművek a 6-16 méter mély öbölben horgonyozhatnak le.

  Vis kikötője

  A Vis-sziget központja az azonos nevű település, mely egy nagy, védett öbölben fekszik. A kikötő 70 hajó fogadására képes, ezek maximum 20 méter hosszúak lehetnek. A szeleket tekintve a Bóra és a Jugó nehezítheti meg a kikötést. Utóbbi esetében az öböl délkeleti részén, Kut városa előtt érdemes lehorgonyozni, ahol a mélység 2, 5-4, 5 méter között változik. Ha tankolni szeretnél, Vis kikötőjében benzinkút is rendelkezésedre áll.

  Komiža Town Harbour

  Komiža kikötője egy széles öböl északkeleti részén található. Összesen 30 helyet biztosít, legfeljebb 20 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék maximális mélysége 6 méter. A kikötő az északi és a keleti szelektől védett, a déli Jugó viszont okozhat jelentősebb hullámokat.

  Ha Bolba hajózol, fedezd fel a környék további csodálatos üdülőhelyeit is. Stari Grad, Vrboska, Jelsa, a Vela Stiniva-öböl, Podgora, Makarska és Sumartin szintén felejthetetlen élményekkel vár. Find Több Brač sailing routes or choose other Brač hajóbérlés

  Bol időjárása

  Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Bol maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

  szelrozsa Bol
  szelerosseg Bol

  Bol szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Bol esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

  Bérelj hajót és fedezd fel Bol-t

  1.nap Bol – Stari Grad (Mooring Bouys) 15, 59 km (9, 69 mi), 2.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Vrboska (ACI Marina) 23, 31 km (14, 48 mi), 3.nap Vrboska (ACI Marina) – Jelsa 2, 97 km (1, 84 mi), 4.nap Jelsa – Vela Stiniva-bay 10, 01 km (6, 22 mi), 5.nap Vela Stiniva-bay – Podgora 23, 64 km (14, 69 mi), 6.nap Podgora – Makarska 7, 73 km (4, 80 mi), 7.nap Makarska – SumartinBol 31, 38 km (19, 5 mi)

  Hajós útvonalterv Bolban

  1.nap Bol – Stari Grad (Mooring Bouys) 15, 59 km (9, 69 mi), 2.nap Stari Grad (Mooring Bouys) – Vis (Marina Vis) 36, 41 km (22, 62 mi), 3.nap Vis (Marina Vis) – Komiža 19, 71 km (12, 25 mi), 4.nap Komiža – Vela Luka 57, 84 km (35, 94 mi), 5.nap Vela Luka – Lovište 42, 09 km (26, 15 mi), 6.nap Lovište – Sućuraj 22, 07 km (13, 72 mi), 7.nap Sućuraj – SumartinBol 51, 17 km (31, 8 mi)

  Vitorlás útvonalterv Bolban

  Több Brači hajós útvonaltervező

  Tekintsd meg bérelhető hajóinkat és kezdd meg álmaid nyaralásának tervezését. Foglalj előre, ezáltal biztosítva a keresett helyszínt és időpontot, vagy használd ki a last-minute vitorlás bérlés nyújtotta előnyök egyikét. Kínálatunk nagyságának és változatosságának köszönhetően, könnyen megtalálhatod a tökéletes hajót, legyél kezdő-, haladó-, vagy tapasztalt hajós. Fedezd fel a tökéletes úti célt, válassz egy hajót és oldalunkon azonnal ellenőrizheted annak elérhetőségét. Töltsd nyaralásodat egy olyan helyen, ahol összekötheted a strandolás élményét számos egyéb programlehetőséggel, mint például a közeli természeti látnivalók felfedezése, vagy a desztináció nyújtotta szórakozási lehetőségek.

  Hajóbérlés Bolban, 4 egyszerű lépésben:

  1. Bővebb információt a Bol-i hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Bolról, Bol időjárása. Meríts ihletet a Bol-i hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, olvasd el a Bol-i hajózás írásunkat
  2. Hajóbérlés Bolban: Keress hajót a Hajóbérlés Bolban fülön. Válaszd ki a hajózási területet, a hajó típusát és paramétereit, és természetesen válassz időpontot. Kattints a “Keresés” gombra. Új keresés elindításához kattints az ”új keresés” gombra jobb oldalt fölül (jobb felső sarokban)
  3. A „Tovább” gombra kattintva megtekintheted a választott hajó részletes adatait és az igényelhető extrákat. Az oldal alján lévő naptárban találod a hajó összes foglalható, még szabad időpontját. A naptár szabad időpontjára kattintva 3 lehetőséged van: Küldj ajánlatot (a rendszer ajánlatot küld neked e-mailben, amiből később opciót helyezhetsz el, vagy azonnal foglalhatsz), Opciót helyezek el (3-5 napra kötelezettség nélkül, lefoglalhatod magadnak a hajót), és a Azonnal foglalok megnyomásával azonnali foglalást tehetsz. Minden a keresőben megjelenő adat valós idejű!
  4. Amennyiben nem találtál az elvárásaidnak megfelelő hajót, keress bizalommal minket, mivel sokkal több hajóhoz van hozzáférésünk az oldalon listázottaknál.

  Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: SEGÍTS VÁLASZTANI

  A megkeresés elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Aktív-, vagy pihenéssel teli vakációt szeretnél? Természeti csodák felfedezésére , kulturális feltöltődésre szomjazol? A BoatTheGlobe a legjobb útvonalakat kínálja, egy kényelmes foglalási metódussal. Bármilyen kérdés felmerülése esetén, keress bennünket bizalommal. Amennyiben nem találod a megfelelő hajótípust, vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk megtalálni a legjobb megoldást.