Maó-Mahón a Baleári szigetek keleti tagjának, Menorcának a központja. Évezredes kultúrával rendelkezik, sokszínűségét a mai napig megőrizte. Az UNESCO Bioszféra rezervátumok tagja, mert érintetlen természeti környezetét a mai napig megőrizte. A számos szűz part és öböl mellett, rengeteg bennszülött fajjal rendelkezik, melyek szigorú védelem alatt állnak. A sziget számtalan felfedezni való kalandot kínál. Maó-Mahón egy fjordban fekszik, mely a Földközi-tenger legnagyobb természetes kikötője. Lássuk hát, hogy miért érdemes Maó-Mahónban vitorlázni!  Vitorlázás Maó-Mahónban
A cikk a következőket foglalja össze:

Maó-Mahón időjárása

A sziget mediterrán éghajlattal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy télen enyhe csapadékos, nyáros fülledt napos. Maó-Mahón fekvése, illetve Menorca földrajzi tényezői miatt kissé szeles az idő. Ez nyáron nagyon kellemes, hiszen igen meleg van. Az uralkodó szélirány észak-déli. Javasolt időszak a május-szeptember. Ilyenkor tökéletes vitorlázáshoz való időjárás van. Sokat süt a nap, évente átlagosan 300 napig. Check the időjárási feltételek, széladatok Maó-Mahón

Kikötők és szigetek Maó-Mahón környékén

A sziget körüli hajótúrákhoz Maó-Mahón tökéletes kiindulási pont. A város Menorca keleti felé van, így mindkét irányba könnyen körbejárhatod. Fontos tudni, hogy a szigeten két nagyobb kikötő van. Az öblökben elfogadott a hajón való éjszakázás, hiszen hivatalos kikötési helyek nincsenek. A következőkben adunk néhány fontos információt a Maó-Mahónban található kikötőről és szigetekről!

Mahon kikötője

Mahón kikötője a világ második legmélyebbje, a maga 30 méteres mélységével. Körülbelül egy 6 km hosszú és 1 km széles fjordban található. Bejárata a sziget keleti részén található, partját több település is övezi. A végében áll Maó-Mahón városa. A kikötő non-stop szolgáltatásokkal várja az utasokat. Üzemanyag, javítóműhely, és teljes infrastruktúra áll a hajósok rendelkezésére. A parton rengeteg étterem, bár és hotel ajánlataiból válogathatsz. Nagyon látványos az egész terület, hiszen a bejárattól kezdve szigetek tarkítják a kikötő vizét. Kikötő Maó-Mahónban

Illa de Llatzeret

A legnagyobb sziget a kikötőben. Jelenleg nagyközönség számára nem látogatható. Az évszázadok során karanténként használták a fertőzésgyanús hajók számára. Gyönyörű több száz éves épületeit az elmúlt időszakban renoválták. Manapság az Egészségügyi minisztérium használja konferenciák helyszíneként, illetve üdülőként.

Illa de la Quarantena

Ez egy kisebb sziget, ami szintén karanténként működött. Hatalmas kemence volt rajta, melyben elégették a fertőzött rakományt. Az angolok által telepített katonai létesítményeket mára már lebontották.

Illa del Rei

Egy ókori bazilika romjai, illetve 18. századi angol katonai kórház található a szigeten. Vezetett túrákon vehetsz részt, ahol bejárhatod eme impozáns épület minden rejtekét.

Fortalesa de Isabel II

Ez egy félszigeten álló erődrendszer, mely a kikötő bejáratának déli oldalán fekszik. A 19. században épült, miután a San Felipe-i védelmi rendszer elavulttá vált. Ma is látogatható, és a félszigetről gyönyörű kilátás nyílik a környékre.

Vitorlázz Maó-Mahónban:Maó-mahóni hajós útvonaltervek

Vitorlázás Maó-Mahónban: 1 hetes hajós útiterv

A következőkben ajánlunk neked egy hét napos hajózási tervet, hogy felfedezhesd Maó-Mahón környékét és a sziget keleti partvidékét! Maó-mahóni hajós útvonaltervező

1. nap: Maó-Mahón – Es Grau

17.46 km (10.85 mi)
Az északi parton több horgonyzási lehetőség van, ezért indulj el Addaya felé. Hajózz végig a S’Albufera des Grau Nemzeti Park csodálatos partvidékén. Es Garu kikötője igen kicsi, de a táj annál varázslatosabb! A városban apartmanokat bérelhetsz, szállodák nincsenek. Strandja gyönyörű, türkizkék vizében igazán szabadnak érezheted magad! Az öböllel szemben van egy sziget, az Illa d’en Colom. Két strandja szemkápráztatóan szép, és még tömeg sincs!

2. nap: Es Grau – Addaya

13.31 km (8.27 mi)
Addaya felé haladj tovább az északi irányba. A csipkézett partok, a szűk fjordok, a haragoszöld növényzet és a kék víz összhangja elringatja érzékeidet. Ha elérted a Faváritx világítótornyot, akkor fordulj nyugatnak, és nemsokára eléred Addaya kikötőjét. Ez nem 24 órás kikötő, napnyugta után nem fogadnak hajókat. A városban remek helyi szálláslehetőségek vannak, gyakori a falusi vendéglátás. A kikötőben általában a friss fogásokból áll a napi ajánlat. A várostól nem messze 5 sziget is fekszik. A legnagyobb, az Ille Gran d’Addaya kiváló helyszín a snorkelezésre vagy búvárkodásra.

3. nap: Addaya – Fornells

11.82 km (7.34 mi)
Addaya és Fornells között rengeteg csodálatos természetes strand van, ahol megmártózhatsz egy kicsit. Gyorsan elérsz majd a következő állomásig, hiszen Fornells 4, 5 tengeri mérföld csupán. Egy nagy félsziget után felsejlik a kikötő bejárata. A város közvetlenül a fjord elején található. Legfeljebb 12 méteres hajókat fogadnak. Hófehér házak, piros cseréptetők, és öreg olajfák fogadnak, ha partot érsz. Tradicionális módon a mai napig homárhalászat a fő bevételi forrás a helyi lakosságnak. A vendéglőkben meg is kóstolhatod! hajózás Maó-Mahónban

4. nap: Fornells – Platges de Fornells

5.14 km (3.19 mi)
A félsziget túlsó felét se hagyd ki! Mesés öböl fekszik ott, és számtalan szórakozási lehetőség van. Horgonyozz le a természetes kikötőben és szállj partra! Itt találod a környék egyik védett területét, a Cala Tirant. Szárazföldi és tengeri élőlények otthona ez, érintetlen környezetben. Beachclub és apartmanhotelek gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról. Vásárolj be a helyi boltban, mert a következő állomás a vadon lesz!

5. nap: Platges de Fornells – Cala Pregonda

11.97 km (7.44 mi)
Cala Pregonda strandja egy zátonyokkal tarkított meseszép öbölben fekszik. Partja aranyszínű homokos, a víz sekély és kristálytiszta. Nincs kiépített infrastruktúra, de épp ettől olyan csodálatos. Úszkálj a szirtek között, lesd meg a tengeri élővilágot. Főzz egy jó vacsorát a hajón, és menorcai borral a kezedben ringatózz az öböl békés vizén!

6. nap: Cala Pregonda – Cala Morell

24.94 km (15.50 mi)
Cala Morell alig pár mérföldre fekszik nyugatra. Természetes kikötője nagyon bájos. Hangulatos tengerparti kávézók és éttermek kínálatából válogathatsz. Fehérre meszelt házai fenyőfák között bújnak meg. A strandja egyedülállóan szép, Menorca egyik büszkesége. Ússz nagyokat, vacsorázz a parton, és szállj meg egy elegáns panzióban!

7. nap: Cala Morell – Cala en Bosch – Maó-Mahón

80.35 km (49.93 mi)
Cala en Bosch a sziget déli partján fekszik, körülbelül 10 kilométerre Ciutadellától. Strandja csodálatosan szép öbölben fekszik, partját fehér homok borítja. A város nyüzsgő élettől zajos, kulturális programok és remek szabadidős kikapcsolódások színhelye. Menorca egyik legszebb üdülőközpontja, hol minden a feltöltődésről szól. Környékén gyönyörű érintetlen öblök bújnak meg, melyek a hajósok kedvelt fürdőhelyei. Kikötője a város szívében található, egy keskeny csatornán érhető el. Ez okból kifolyólag maximum 6, 8 méter magas hajókat fogad, melyek maximális merülése 1, 5 méter. 276 kikötőhelyével a déli part legfontosabb horgonyzóhelye. Sétálj egyet a városban, majd vacsorázz homárlevest. Cala en Bosch térj vissza a kiindulási pontra, Maó-Mahónba.

7 napos maó-mahóni vitorlás útvonal

1. nap Maó-Mahón – Cala en Porter 27.95 km (17.36 mi), 2. nap Cala en Porter – Son Bou 6.74 km (4.19 mi) 3. nap Son Bou – Cala Galdana 11.74 km (7.30 mi) 4. nap Cala Galdana – Port de Pollença 75.63 km (46.99 mi), 5. nap Port de Pollença – Alcúdia 22.87 km (14.21 mi), 6. nap Alcúdia – Colonia de Sant Pere 19.48 km (12.10 mi), 7. nap Cala Sant Vicenç – Cala Ratjada – Maó-Mahón 107.17 km (66.59 mi)
Hajós útvonaltervező Maó-Mahónban

Hajó tankolási lehetőségek Maó-Mahón környékén, hajós benzinkutak Menorcán

  • FORNELLS: , Mélység:3 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 40.054298400878906, 4.131443977355957
  • MAHÓN: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 39.8903391, 4.2647477
  • CIUTADELLA: , Mélység: 4 m Nyitvatartás:08-23:00, GPS Koordináták: 40.0023118, 3.8356746

A fentiekben megmutattuk neked, hogy miért a legjobb választás Maó-Mahón-ban vitorlázni. Ez a város esszenciálisan magába foglalja a mediterrán életstílust és a szigetlakók visszafogottságát. Maó-Mahón remek kiindulási pont Menorca varázslatos vidékének a felfedezéséhez! Kattints ha másik hajós úti cél Menorcán, vagy másik menorcai hajóbérlés érdekel.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Maó-Mahón

5/5 - (238 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.