Ciutadella már évezredek óta az utazók biztos kikötőpontjaként szolgál a Földközi-tengeren. A csodálatos város sok felfedezendő titkot rejt a Menorcára látogatóknak. Számos történelmi látnivaló akad az elmúlt több ezer évből. Fesztiválok színesítik a nyár mozgalmas hónapjait. A katalán nyelvet beszélő szigetlakók nagyon barátságos és nyitott emberek. Több száz apró öböl tagolja Menorca partjait, és nagy részük természetes strandként is funkcionál. Ezen a tájon kiléphetsz a szürke hétköznapokból, és elfelejtheted a napi gondokat. Miért a legjobb választás Ciutadellán vitorlázni? Tarts velünk, és megtudod!Vitorlázás Ciutadellán

Mikor a legjobb Ciutadellán vitorlázni?

A válasz egyértelmű : nyáron! Hiába enyhe a tél, akkor is szeles és csapadékos. Májustól szeptemberig érdemes e csodás szigetet meglátogatni. A hőmérséklet napközben 30-35°C , éjszaka sem megy 27°C alá. A szél kellemesre enyhül, vitorlázáshoz épp megfelelő. Uralkodó szélirány az észak-déli. Évente átlagosan 300 napon keresztül zavartalan a napsütés, így kijelenthetjük, hogy Ciutadella tökéletes úti cél! Csapadék ebben az időszakban szinte egyáltalán nincs, ám a páratartalom elég magas. Check the időjárási feltételek, széladatok Ciutadellán

Kikötők Ciutadella környékén

Ciutadella kikötője nagy átalakításon esett át el elmúlt 2-3 évtizedben. Jelentősen kibővítették és felszerelték, hiszen fontos nemzetközi jelentőséggel bír. Mallorcára, Ibizára és Barcelonába is indulnak innen járatok. Az alábbiakban leírjuk, hogy mit kell tudnod a Ciutadella környéki kikötőkről.

Puerto Antiguo de Ciutadella de Menorca

A Régi Kikötő a városban található. Körülbelül 2 kilométer hosszú, szélessége 15 és 100 méter között változó. A 20. században több méterrel kiszélesítették, mert csak a kisméretű hajók fértek be. Jelenleg 170 férőhelyes, max. 23 méter hosszú yachtok számára. Több részre van osztva, van külön kereskedelmi, halászati, sport és turisztikai célra fenntartott egysége. Nem 24 órás nyitva tartású, 8-20 óra között fogadják az utasokat. Precízen felszerelt központja minden igényt kielégít. Javítóműhely, mosoda, internet, üzemanyag-vételezési lehetőség emeli a szolgáltatások színvonalát. A kikötőből közvetlenül elérhető Ciutadella óvárosa, ahol sok érdekes látnivalót találhatsz. A mólók mellett számos vendéglátóhely épült, ahol jobbnál-jobb fogásokkal kínálják az éhes utazót.

Son Blanc

Ciutadella újonnan épült külső kikötője 2011-ben adták át a nagyközönségnek. Azért volt rá szükség, mert a Régi Kikötő kapacitása nem volt elég a megnövekedett forgalomhoz. Itt létrehoztak egy terminált a teherhajók számára, de a nagyméretű yachtok és óceánjárók is itt dokkolhatnak. Külső peremére épült egy hullámtörő gát is, így a kikötő vize csendes és biztonságos.

Addaya kikötője

A sziget északi felén a nemzeti park mellett találod ezt a természetes öblöt. A sziget ezen oldalán a patakok természetes befolyásainál több ilyen jellegű kikötő alakult ki. Gyönyörű kép tárul a szemed elé, ahogy lassan eléred a bejáratát. A szűk völgyben felbukkan először az angolok által épített közel 300 éves világítótorony, majd a part menti házak. 150 kikötőhellyel rendelkezik, és maximum 25 méter hosszú yachtokat fogad. Infrastruktúrája minden igényt kielégít.

Fornells kikötője

Az északi partvidék rejtett gyöngyszeme ez a város! Fehér házai vakítóan ragyognak a napfényben, kikötője pedig egészen kicsi, maximum 12 méteres hajókat fogad. 115 férőhellyel rendelkezik. Egy kicsit mindentől távol esik ez a vidék, körülötte csak a természet az úr. Nincsenek szállodakomplexumok, inkább apartmanokban, vagy kis panziókban éjszakázhatsz. Az élet viszont mindig zajlik. Vizisportok, golf, lovaglás, búvárkodás közül választhatsz. A városka lakói jellemzően halászatból tartották / tartják fent magukat, ez a mai napig is ad egy jellegzetes hangulatot a településnek. A környéken több kisebb zátony és sziget is kiemelkedik a tengerből.

Vitorlázz Ciutadellán!Ciutadellai hajós útvonalak

Vitorlázás Ciutadellán: 1 hetes hajós útiterv

Egy hét alatt csodákat láthatsz ezen a szigeten! Hajóval a legjobb bejárni a partokat, hiszen sok öböl csak vízről elérhető. A következőkben ötletadónak mutatunk egy 7 napos túrát Ciutadella környékén.
Ciutadellai hajós útvonaltervező

1. nap Ciutadella – Cala en Bosch

9.88 km (6.14 mi)

Cala en Bosch a sziget déli partján fekszik, körülbelül 10 kilométerre Ciutadellától. Strandja csodálatosan szép öbölben fekszik, partját fehér homok borítja. A város nyüzsgő élettől zajos, kulturális programok és remek szabadidős kikapcsolódások színhelye. Menorca egyik legszebb üdülőközpontja, hol minden a feltöltődésről szól. Környékén gyönyörű érintetlen öblök bújnak meg, melyek a hajósok kedvelt fürdőhelyei. Kikötője a város szívében található, egy keskeny csatornán érhető el. Ez okból kifolyólag maximum 6, 8 méter magas hajókat fogad, melyek maximális merülése 1, 5 méter. 276 kikötőhelyével a déli part legfontosabb horgonyzóhelye. Sétálj egyet a városban, majd vacsorázz homárlevest. Vásárolj be egy boltban, hisz a következő napot egy természetes öbölben fogod tölteni!

2. nap Cala en Bosch – Son Saura

5.72 km (3.55 mi)
Indulj el keletre, Son Saura felé! Az oda vezető úton megannyi gyönyörű öböl szegélyezi a partot. Állj meg egy kis időre, és mártózz meg az egyik lagúna hihetetlen kék vizében! Ha Son Saurában értél, látni fogod, hogy háromosztatú az öböl. Válaszd ki a neked tetsző részt, és horgonyozz le. Főzz egy egyszerű vacsorát, és este ringatózz a Baleár-szigetek csillagai alatt.

3. nap Son Saura – Cala Galdana

6.66 km (4.14 mi)
Folytasd az utad keletre, Cala Galdana felé. A sziklás partok között varázslatos kis strandokra lelhetsz. Úticélod nagyon közel van Son Saurához. A déli part egyik gyöngyszeme ez a város. Csodaszép, kagyló alakú öble odavonzza a fürdőzőket. Kiépített, minden igényt kielégítő strandja van, melynek szélét hotelek szegélyezik. A várost keresztül szeli egy kis folyó, melynek a torkolatánál alakítottak ki egy kikötőt. Itt inkább a helyiek kisebb hajói állnak, a turisták az öbölben horgonyozhatnak le. Tegyél így, majd ha úsztál egy nagyot, sétálj a parton. A legjobb éttermek ajánlataiból válogathatsz, vacsora előtt mindenképp kóstold meg a menorcai gint! hajózás Ciutadellán

4. nap Cala Galdana – Son Bou

11.74 km (7.30 mi)
Son Bou felé indulva, mindenképp állj meg Cala Mitjana öblénél. Ez a természetes, érintetlen strand talán a legszebb mind közül! Cala Galdanatól körülbelül 1 kilométerre fekszik keletre. Éld át a vadregényes természet érintését! Estére érj Son Bou-ba, ahol horgonyozz le éjszakára. Itt a parttól csak távolabb lehet megállni a víz alatti zátonyok miatt.

5. nap Son Bou – Cala en Porter

6.74 km (4.19 mi)
Már a sziget délkeleti felében jársz, ha eléred Cala en Portert. Az öble kitűnően alkalmas kikötésre. Vize sekély, nagyon tiszta, és a meder homokos. Az öböl bejáratánál van egy egyedi szórakozóhely, a Cova den Xoroi. A tenger fölé magasodó mészkőfalban bronzkori barlangok vannak, melyeket ma lounge bárrá alakítottak át. A termek teraszai a tengerre néznek, és lenyűgöző a kilátás. Bérelj ki egy saját teraszt, és nézd meg innen a naplementét. Este élőzene, vagy DJ szórakoztatja a közönséget.

6. nap Cala en Porter – Maó-Mahón

27.95 km (17.36 mi)
A sziget keleti végében lassan eléred a fővárost! Maó-Mahón egy csodaszép történelmi település, mely sokkal „nagyvárosiasabb” mint Ciutadella. Kikötője a Földközi –tenger legmélyebbje, és igencsak forgalmas. Horgonyozz le itt, és fedezd fel ennek az ősi városnak a rejtett zugait! Vásárolj be a kikötői üzletekben! Szerezz be egy kis mahóni sajtot, gint és bort. Keress a kézművesek portékái között ízléses bőrdíszműves termékeket. A mólók mellett vegán és hagyományos éttermek is vannak. Élj ezen az estén a kulináris élményeknek!

7. nap aó-Mahón – Port d’Addaia – Ciutadella

80.06 km (49.75 mi)
Addaya felé haladj tovább az északi irányba. A csipkézett partok, a szűk fjordok, a haragoszöld növényzet és a kék víz összhangja elringatja érzékeidet. Ha elérted a Faváritx világítótornyot, akkor fordulj nyugatnak, és nemsokára eléred Addaya kikötőjét. Ez nem 24 órás kikötő, napnyugta után nem fogadnak hajókat. A városban remek helyi szálláslehetőségek vannak, gyakori a falusi vendéglátás. A kikötőben általában a friss fogásokból áll a napi ajánlat. A várostól nem messze 5 sziget is fekszik. A legnagyobb, az Ille Gran d’Addaya kiváló helyszín a snorkelezésre vagy búvárkodásra. Hajózz ki a kikötőből, és térj vissza Ciutadellába!

7 napos ciutadellai vitorlás útvonal

1. nap Ciutadella – Cala Galdana 20.88 km (12.97 mi), 2. nap Cala en Bosch – Cala Ratjada 40.54 km (25.19 mi) 3. nap Cala Ratjada – Colonia de Sant Pere 26.48 km (16.45 mi) 4. nap Colonia de Sant Pere – Alcúdia 19.48 km (12.10 mi), 5. nap Alcúdia – Port de Pollença 22.87 km (14.21 mi), 6. nap Port de Pollença – Cala Sant Vicenç 29.79 km (18.51 mi), 7. nap Cala Sant Vicenç – Cala en Bosch – Ciutadella 77.75 km (48.31 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Ciutadella környékén, hajós benzinkutak Menorcán

  • FORNELLS: , Mélység:3 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 40.054298400878906, 4.131443977355957
  • MAHÓN: , Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 39.8903391 , 4.2647477
  • CIUTADELLA: , Mélység: 4 m Nyitvatartás:08-23:00, GPS Koordináták: 40.0023118, 3.8356746

Ebben a cikkben összefoglaltuk neked, hogy mikor és miért érdemes Ciutadellán vitorlázni. A hamisítatlan menorcai életérzést nem fogod egyhamar elfelejteni. A türkiz bűvöletében tölthetsz el hét napot, miközben hófehér házak villannak ki az olajfaligetek sűrűjéből. A sziget élete folyik a saját medrében már évezredek óta. Szerencsés leszel, ha ennek a részese lehetsz egy kis időre. Kattints ha másik hajós úti cél Menorcán, vagy másik menorcai hajóbérlés érdekel.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Ciutadella

5/5 - (265 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.