A Földközi-tenger nyugati vidéke számos meglepetést rejt. Ilyen a Baleári-szigetvilág, azon belül Menorca is. Mallorca kistestvére a hajósok paradicsoma! Partvidéke igen változatos. Az északi részén jóval sötétebbek a sziklák, és vadabb a táj. A déli régióban hófehér mészkőszirtek között az északról folyó patakok völgyeket mostak ki. Itt számos természetes sekély strandot alakított ki a vad természet. A sziget több pontján találsz világítótornyokat, melyek kinyúló sziklákon dacolnak a tengeri széllel. Szeretnéd tudni, hogy miért érdemes Menorca-n vitorlázni? Olvass tovább, és megmutatjuk!
Vitorlázás Menorca-n
Ez a cikk az alábbiakat foglalja össze:

Menorca időjárása: mikor a legjobb Menorca-n vitorlázni?

Menorca-nak jellemzően mediterrán éghajlata van. Mivel szigetről beszélünk, előfordulnak sajátosságok. A tél enyhe, de csapadékos, évente átlagosan 65 esős nap van. Nyáron igen meleg van, és nagyon magas a relatív páratartalom. Napközben akár 35-39 fok is lehet, mely a fülledtség miatt jobban érezhető. Amit viszont fontos megemlíteni, hogy Menorca-n sokat fúj a szél. Mivel a sziget gyakorlatilag lapos, nincsenek komolyabb domborzati tényezők, a szél útját sem gátolja semmi. Jellemzően észak felől fúj, szinte állandó jelleggel, mely a nyári időszakban mérséklődik. Ez a hatás észrevehető az idős olajfák törzsein, melyek dél felé dőlnek. Összegezve, a legjobb időszak Menorca látogatására a május és augusztus közötti időszak. Ilyenkor kevés a csapadék, mérsékelt a légmozgás és kellően meleg van a strandoláshoz. Check the időjárási feltételek, széladatok Menorca-n

Kikötők és szigetek Menorca-n

Menorca bővelkedik kikötőkben és apró szigetekben a part mentén. Izgalmas utazásnak nézel elébe, ha a Baleári-szigetek második legnagyobbját választod! A navigáció könnyű, nincsenek túl nehéz terepek. Az ember legszívesebben minden öbölnél megállna, mert a varázsa mindegyiknek más és más. Vigyázat, Menorca könnyen életre szóló függőséget okozhat!

Mahon kikötői

A történelmi városközpontban található Mahon kikötője. Egy természetes völgyben található, nagyon védett az időjárási viszontagságoktól. A Port Mahon világ második legmélyebb horgonyzóhelye a maga több mint 30 méterével. Több mint 6 kilométer hosszú a fjord, melyet már legalább 2500 éve használnak. Természetes menedékként szolgál, így teljes hadiflották számára jelentett fontos állomást. Főniciai, karthágói, görög, római, angol, és spanyol gályák is használták korábban. Két terminált mutatunk be az alábbiakban.

Marina de Mahon

Teljes felszereltséggel rendelkezik. 24 órás szolgálat, áram víz és üzemanyag vételezési lehetőséggel. Autó bérelhető a kikötőben, illetve vendéglátóhelyek is helyben kínálják szolgáltatásaikat. 165 férőhellyel várják a maximum 50 méteres hajókat.
kikötők és szigetek Menorca-n

Marina Deportiva de Menorca

Ebben a kikötőben kisebb hajókat fogadnak, maximum 6 méteres hosszig. A 230 horgonyzóhely 24 órában foglalható. Itt is teljes infrastruktúrával fogadják az érkezőket, az alapszolgáltatásokon kívül mosoda és taxi is van.

Port de Ciutadella

A kikötőt a 17. században alakították ki a mai formájára. Egy keskeny folyóvölgyben foglal helyet, természetes eredetű horgonyzóhely. Két terminálja van. Az egyik 150, a másik 180 férőhelyes, maximum 60 méteres merüléssel. Megengedett hossz 20 méter. Az öbölben több szálláslehetőség is adott. Nagyon jól kiépített, mai modern igényeknek megfelelő.

Addaya kikötője

A sziget északi felén a nemzeti park mellett találod ezt a természetes öblöt. A sziget ezen oldalán a patakok természetes befolyásainál több ilyen jellegű kikötő alakult ki. Gyönyörű kép tárul a szemed elé, ahogy lassan eléred a bejáratát. A szűk völgyben felbukkan először az angolok által épített közel 300 éves világítótorony, majd a part menti házak. 150 kikötőhellyel rendelkezik, és maximum 25 méter hosszú yachtokat fogad. Infrastruktúrája minden igényt kielégít.

Fornells kikötője

Az északi partvidék rejtett gyöngyszeme ez a város! Fehér házai vakítóan ragyognak a napfényben, kikötője pedig egészen kicsi, maximum 12 méteres hajókat fogad. 115 férőhellyel rendelkezik. Egy kicsit mindentől távol esik ez a vidék, körülötte csak a természet az úr. Nincsenek szállodakomplexumok, inkább apartmanokban, vagy kis panziókban éjszakázhatsz. Az élet viszont mindig zajlik. Vizisportok, golf, lovaglás, búvárkodás közül választhatsz. A városka lakói jellemzően halászatból tartották / tartják fent magukat, ez a mai napig is ad egy jellegzetes hangulatot a településnek. A környéken több kisebb zátony és sziget is kiemelkedik a tengerből.
Menorcai vitorlázás

Platja de Binicodrell

Sant Thomas mellett a stranddal szemben van egy sziget. Csöndes időben megéri átúszni oda, hiszen nagyon közel van a parthoz. Snorkelezésre kiváló, gazdag tengeri élővilágot rejt a környéke.

Illots d’en Marcal

Ez a kis zátony Binissafúller partja mentén fekszik. Lapos sziklás szélén sokan napfürdőznek. A víz körülötte 8-10 méter mély, és nagyon tiszta. Itt mindenképp merülj egyet, és nézd meg a víz alatti csodákat! Hihetetlenül sokszínű az élővilága, legyen nálad víz alatti kamera!

Illa de L’Aire

Punta Primával szemközt fekszik ez a sziget. Igencsak védett, mivel a baleári gyík egyik ritka alfaja él rajta. Érdekessége, hogy vadnyulak is benépesítették. Külön engedéllyel látogatható, mert nagyon vigyáznak az itt élő faunára. A szigeten van egy világítótorony is.

Illa d’en Colom

Es Grautól 300 méterre van a tengeren „Kolombusz szigete”. Teljesen lakatlan, a nemzeti park része. Két strand található rajta, A Tamarells és a s’Arenal d’en Moro. Gyönyörű környezete valódi békét teremt az ember lelkének.

Illa Gran d’Addaya

Addaya városától nem messze, az öböl bejáratánál van három sziget, melyből a legnagyobb Illa d’en Addaya. Még kikötő is van rajta, így a nagyközönség számára is látogatható. A baleári gyíkok egyik alfaja és több sirálykolónia is él a szigeten. Búvárkodásra is van lehetőség, akár vezetővel is.

Vitorlázz Menorca-n! Menorcai hajós útvonalak

Vitorlázás Menorca-n: 7 napos hajós útiterv

A következőkben adunk néhány ötletet, hogyan tölts el egy hetet Menorcán.
Menorcai hajós útvonaltervező

1. nap Mahon – Port d’Addaya

29.59 km (18.38 mi)
Indulj el a sziget „fővárosából”! A hosszú, 6 km-es kikötőből kivezető út is felér egy élménnyel! Kerülj észak felé, a csodálatos nemzeti park mellett érd el Port d’Addaya-t. Amikor megpillantod a világítótornyot, már nem vagy messze. Ez egy fantasztikus indítása lesz a túrádnak, és hidd el, ezt még fokozni is lehet. A kikötő teljesen felszerelt és remek szálláslehetőségek is kínálkoznak. Járd be a városka kanyargós utcáit, és vacsorázz egy jót a partmenti vendéglők egyikében!

2. nap Port d’Addaya – Fornells

11.82 km (7.34 mi)
Hajózz északnyugatnak a part mentén. Fantasztikus látványt nyújtanak majd a csipkézett fjordok. Nagyjából fél úton állj meg egy kicsit Cala Pudent természetes strandján. Egy hegyi patak torkolatánál alakult ki ez a csodálatos öböl. Ha megérkeztél Fornells kikötőjébe, szánj egy kis időt a város felfedezésére. Itt csend van és béke, még hoteleket sem találsz. Egy helyi panzióban tökéletesen átélheted az északi partvidék nyugalmát. Sok étterem közül választhatsz, a menorcai konyha kiváló.

3. nap Fornells – Cala Morell

25.34 km (15.74 mi)
Nyugat felé haladva keresd fel Cala Morellt! A kis falunak csak egy öble van, ami természetes kikötőként szolgál. Gyakran térnek be ide a hajósok, mert a víz sekély és nagyon tiszta. A tengerparti bárokban gyakran éjfélig zajlik az élet.

4. nap Cala Morell – Ciutadella

15.84 km (9.84 mi)
Reggeli indulással már ebédre Ciutadellában lehetsz! A sziget korábbi fővárosa igazi kincseket rejt az utazónak! A hosszú, keskeny kikötőbe csak 12 méterig fogadnak hajókat. Vásárolj a Mercat de Peix-ben, ami a város legnagyobb termelői piaca! A halászok hosszú sorokban kínálják a friss fogásokat. Nézd meg a 17. századi székesegyházat, vagy sétálj a történelmi főtéren!
hajózás Menorca-n

5. nap Ciutadella – Cala en Bosc

9.88 km (6.14 mi)
Ciutadellától 10 kilométerre fekszik Cala en Bosc. A kikötői híd miatt maximum 6, 8 méteres magassággal férnek be hajók. A dokkoknál üzemanyag vétel, vezetékes víz, áram, internet és üzletek vannak. Közvetlenül mellette fekszik egy csodaszép strand. Első osztályú szállodák, és medencés apartmanok bérelhetők szerte a városban.

6. nap Cala en Bosc – Cala en Porter

27.72 km (17.22 mi)
A két város között nagyjából 20 kilométeres a távolság. Az öbölben kiváló horgonyzóhely van, de kiépített kikötő nincs. Mivel Menorcán kevés a hivatalos kikötő, az ehhez hasonló partszakaszokon a vízen való éjszakázás is megengedett. Itt élvezheted igazán a természet ritka szépségét! Nyiss ki egy üveg bort, és ringatózz a Földközi-tenger csillagai alatt!

7. nap Cala en Porter – Binibeca – Mahon

27.95 km (17.36 mi)
Cala en Porter-ból indulva hajózz délkeletnek és kerüld meg a szigetet. Nemsokára felbukkan előtted Mahon kikötőjének a bejárata.

1 hetes útvonal ajánlatunk Menorca délnyugati részén

Egy hét alatt csodákat láthatsz ezen a szigeten! Hajóval a legjobb bejárni a partokat, hiszen sok öböl csak vízről elérhető. A következőkben ötletadónak mutatunk egy 7 napos túrát Ciutadella környékén.
Menorcai vitorlás útvonaltervező

1. nap Ciutadella – Cala en Bosch

9.88 km (6.14 mi)

Cala en Bosch a sziget déli partján fekszik, körülbelül 10 kilométerre Ciutadellától. Strandja csodálatosan szép öbölben fekszik, partját fehér homok borítja. A város nyüzsgő élettől zajos, kulturális programok és remek szabadidős kikapcsolódások színhelye. Menorca egyik legszebb üdülőközpontja, ahol minden a feltöltődésről szól. Környékén gyönyörű, érintetlen öblök bújnak meg, melyek a hajósok kedvelt fürdőhelyei. Kikötője a város szívében található, egy keskeny csatornán érhető el. Ez okból kifolyólag maximum 6, 8 méter magas hajókat fogad, melyek maximális merülése 1, 5 méter lehet. 276 kikötőhelyével a déli part legfontosabb horgonyzóhelye. Sétálj egyet a városban, majd vacsorázz homárlevest! Vásárolj be egy boltban, hisz a következő napot egy természetes öbölben fogod tölteni!

2. nap Cala en Bosch – Son Saura

5.72 km (3.55 mi)
Indulj el keletre, Son Saura felé! Az oda vezető úton megannyi gyönyörű öböl szegélyezi a partot. Állj meg egy kis időre, és mártózz meg az egyik lagúna hihetetlen kék vizében! Ha Son Saurába értél, látni fogod, hogy háromosztatú az öböl. Válaszd ki a neked tetsző részt, és horgonyozz le. Főzz egy egyszerű vacsorát, és este ringatózz a Baleár-szigetek csillagai alatt.

3. nap Son Saura – Cala Galdana

6.66 km (4.14 mi)
Folytasd az utad keletre, Cala Galdana felé. A sziklás partok között varázslatos kis strandokra lelhetsz. Úticélod nagyon közel van Son Saurához. A déli part egyik gyöngyszeme ez a város. Csodaszép, kagyló alakú öble odavonzza a fürdőzőket. Kiépített, minden igényt kielégítő strandja van, melynek szélét hotelek szegélyezik. A várost keresztül szeli egy kis folyó, melynek a torkolatánál alakítottak ki egy kikötőt. Itt inkább a helyiek kisebb hajói állnak, a turisták az öbölben horgonyozhatnak le. Tegyél így, majd ha úsztál egy nagyot, sétálj a parton. A legjobb éttermek ajánlataiból válogathatsz, vacsora előtt mindenképp kóstold meg a menorcai gint!

4. nap Cala Galdana – Son Bou

11.74 km (7.30 mi)
Son Bou felé indulva, mindenképp állj meg Cala Mitjana öblénél. Ez a természetes, érintetlen strand talán a legszebb mind közül! Cala Galdanatól körülbelül 1 kilométerre fekszik keletre. Éld át a vadregényes természet érintését! Estére érj Son Bou-ba, ahol horgonyozz le éjszakára. Itt a parttól csak távolabb lehet megállni a víz alatti zátonyok miatt.
Hajós útvonaltervező Menorca-n

5. nap Son Bou – Cala en Porter

6.74 km (4.19 mi)
Már a sziget délkeleti felében jársz, ha eléred Cala en Portert. Az öble kitűnően alkalmas kikötésre. Vize sekély, nagyon tiszta, és a meder homokos. Az öböl bejáratánál van egy egyedi szórakozóhely, a Cova den Xoroi. A tenger fölé magasodó mészkőfalban bronzkori barlangok vannak, melyeket ma lounge bárrá alakítottak át. A termek teraszai a tengerre néznek, és lenyűgöző a kilátás. Bérelj ki egy saját teraszt, és nézd meg innen a naplementét. Este élőzene, vagy DJ szórakoztatja a közönséget.

6. nap Cala en Porter – Maó-Mahón

27.95 km (17.36 mi)
A sziget keleti végében lassan eléred a fővárost! Maó-Mahón egy csodaszép történelmi település, mely sokkal „nagyvárosiasabb” mint Ciutadella. Kikötője a Földközi –tenger legmélyebbje, és igencsak forgalmas. Horgonyozz le itt, és fedezd fel ennek az ősi városnak a rejtett zugait! Vásárolj be a kikötői üzletekben! Szerezz be egy kis mahóni sajtot, gint és bort. Keress a kézművesek portékái között ízléses bőrdíszműves termékeket. A mólók mellett vegán és hagyományos éttermek is vannak. Élj ezen az estén a kulináris élményeknek!

7. nap aó-Mahón – Port d’Addaia – Ciutadella

80.06 km (49.75 mi)
Addaya felé haladj tovább az északi irányba. A csipkézett partok, a szűk fjordok, a haragoszöld növényzet és a kék víz összhangja elringatja érzékeidet. Ha elérted a Faváritx világítótornyot, akkor fordulj nyugatnak, és nemsokára eléred Addaya kikötőjét. Ez nem 24 órás kikötő, napnyugta után nem fogadnak hajókat. A városban remek helyi szálláslehetőségek vannak, gyakori a falusi vendéglátás. A kikötőben általában a friss fogásokból áll a napi ajánlat. A várostól nem messze 5 sziget is fekszik. A legnagyobb, az Ille Gran d’Addaya kiváló helyszín a snorkelezésre vagy búvárkodásra. Hajózz ki a kikötőből, és térj vissza Ciutadellába!

7 napos hajózás Mao-Mahón környékén

1. nap Maó-Mahón – Cala en Porter 27.95 km (17.36 mi), 2. nap Cala en Porter – Son Bou 6.74 km (4.19 mi) 3. nap Son Bou – Cala Galdana 11.74 km (7.30 mi) 4. nap Cala Galdana – Port de Pollença 75.63 km (46.99 mi), 5. nap Port de Pollença – Alcúdia 22.87 km (14.21 mi), 6. nap Alcúdia – Colonia de Sant Pere 19.48 km (12.10 mi), 7. nap Cala Sant Vicenç – Cala Ratjada – Maó-Mahón 107.17 km (66.59 mi)

vitorlás útvonaltervező Menorca-n

1 hetes ciutadellai vitorlázás

1. nap Ciutadella – Cala Galdana 20.88 km (12.97 mi), 2. nap Cala en Bosch – Cala Ratjada 40.54 km (25.19 mi) 3. nap Cala Ratjada – Colonia de Sant Pere 26.48 km (16.45 mi) 4. nap Colonia de Sant Pere – Alcúdia 19.48 km (12.10 mi), 5. nap Alcúdia – Port de Pollença 22.87 km (14.21 mi), 6. nap Port de Pollença – Cala Sant Vicenç 29.79 km (18.51 mi), 7. nap Cala Sant Vicenç – Cala en Bosch – Ciutadella 77.75 km (48.31 mi)

Menorcai vitorlás útvonaltervező

Hajó tankolási lehetőségek Menorca-n

  • FORNELLS: Mélység:3 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 40.054298400878906, 4.131443977355957
  • MAHÓN: Mélység: 3, 5-4 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 39.8903391 , 4.2647477
  • CIUTADELLA: Mélység: 4 m Nyitvatartás:08-23:00, GPS Koordináták: 40.0023118, 3.8356746

Ebben a cikkben leírtuk neked, hogy miért a legjobb választás Menorca-n vitorlázni. Ha egy igazán jó nyaralást szeretnél, akkor ne is gondolkodj tovább. Válaszd ezt a szigetet úti célodként, hiszen Mallorcával és Ibizával ellentétben itt valóban átélheted a Baleári természet vadságát! Szállj tengerre már holnap!

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Menorca

5/5 - (276 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.