Tudj meg mindent a Spanyolországi vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! Spanyolországot kellemes éghajlata és természeti szépsége rendkívül vonzó turisztikai célponttá teszi. Cikkünkből megtudhatod, mikor a legideálisabb vitorlázni Spanyolországban. Továbbá két egyhetes útiterv összeállításához is hasznos tippeket adunk. Ha megfogadod tanácsainkat, gyönyörű helyeket fedezhetsz fel.Vitorlázás Spanyolországban

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Spanyolország időjárása: változatos éghajlat

Spanyolország éghajlata rendkívül sokoldalú. A keleti és a déli partszakaszra a sok napos óra jellemző, a csapadék mennyisége minimális, a tél enyhe. Ezzel szemben a belterületeken nagy az ingadozás. Nyáron az átlaghőmérséklet 25 °C, a maximumok pedig egészen 35 °C-ig emelkedhetnek. A tengeri fuvallatnak köszönhetően viszont a nagy melegek is könnyebben elviselhetőek. Az ország partjait érő vizek közül az Atlanti-óceáné a leghidegebb, átlaghőmérséklete mintegy 20 °C.

A spanyol szigetek időjárása

A spanyol szigeteket más időjárás jellemez. A Kanári-szigetek szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, kellemes meleggel és minimális csapadékmennyiséggel. A Baleár-szigeteken viszont nagyobbak az eltérések. Bár itt is többségben vannak a napos órák, nyáron gyakran elered az eső. Télen még inkább nő a csapadékmennyiség, a tenger felől pedig hideg szél fúj. A vitorlás szezon a Földközi-tenger közepén már áprilisban indul és októberben ér véget. Ősztől-tavaszig az erősebb szelek is elérik a Baleár-szigeteket. Ilyen az északnyugati misztrál, a Gibraltár felől érkező vendaval, a keleti levante vagy az afrikai sirokkó. Nyáron a jellemző széljárás délkeleties. Ha sokat szeretnél strandolni, válaszd a nyarat, míg a tavasz ideális Spanyolország történelmi, valamint természeti szépségeinek felfedezéséhez. Az őszt pedig érdemes a romantikus Andalúziában tölteni. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Spanyolországban.

Kikötők Spanyolországban

Spanyolország számos kikötővel rendelkezik. Ismerd meg a főbb területek jelentősebb kikötőit!

Kikötők Costa Blanca-n

Real Club Nautico de Calpe

Calpe az izgalmas kikötővárostól, Valenciától 122 km-re helyezkedik el. 264 hajó számára tud helyet biztosítani. Ezek maximum 30 méter hosszúak lehetnek, a kikötő mélysége pedig 5 méter. A hely számos szolgáltatást kínál, melyek magukban foglalják például a vizet, a villamos energiát, a biztonságot és az üzemanyag-ellátást. Karbantartási, javítási munkák elvégzésére is van lehetőség.

Denia-Alicante

A szabadidős- és turisztikai kikötő számos szolgáltatást kínál mind a látogatók, mind a hajók részére. Lehetőség van vontatásra, a védettségről pedig a nap 24 órájában üzemelő videós megfigyelő berendezés, valamint biztonsági személyzet gondoskodik.

Valencia kikötője

A város nagy kereskedelmi kikötőjébe nem engedélyezett a jachtok számára a belépés. Számukra két lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik délre a Real Club Nautico, a másik pedig északra a Marina Real Juan Carlos I. felé. Az elmúlt években mindkét jachtkikötő jelentősen bővült, hogy minél több hajó számára tudjon helyet biztosítani. kikötők és szigetek Spanyolországban

Kikötők Costa Brava-n

Blanes kikötője

A kikötőt a Blanes Sailing Club vezeti. 309 hellyel rendelkezik olyan hajók számára, melyek legfeljebb 24 méter hosszúak. A klubban kávézót, éttermet és vitorlásiskolát is találsz. A kikötő jellemzője, hogy a kereskedelmi halászati tevékenységet a szabadidős vitorlázásal egyesíti.

Club Nàutic Estartit

A kikötő L’Estartit üdülőhelyen van. 643 helyet biztosít, legfeljebb 32 méter hosszú hajók számára. A mélység 2, 3 méter. A kikötő védett, számos remek szolgáltatással rendelkezik, továbbá bárt és éttermet is találsz.

Port Vell

Barcelona a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötővárosa. A Port Vell kikötőben 148 hely van, legfeljebb 190 méteres jachtok számára. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával és kábel TV-vel is.

Kikötő Costa Dorada-n

A Club Nautic Cambrils az utóbbi években végrehajtott reformoknak köszönhetően két részből áll. 426 hajó számára alkalmas, ezek 8-25 méter hosszúak lehetnek. A terület 8 olyan helyiséget foglal magában, melyek a hajók karbantartási és javítási szolgáltatásainak széles körét képesek lefedni. Van bár, étterem, Wi-Fi, valamint 24 órás személyzeti szolgálat.

Kikötő Costa Cálida-n

A Puerto Deportivo Tomas Maestre kikötő La Manga északi részén helyezkedik el. A Földközi-tengerből az ide való belépés egy hajózható csatornán keresztül történik. Körülbelül 1800 hajó számára tud helyet biztosítani, melyek mérete 7-30 méter között lehet.

Kikötők a Baleár-szigeteken

Club Nautic S`Arenal (Mallorca)

A kikötő 645 hellyel rendelkezik. Modern felszereltséggel és tökéletes szolgáltatásokkal biztosítja a kellemes itt tartózkodást. Vannak például kávézók, üzletek, orvosi szolgálat, valamint Wi-Fi.

Portocolom (Mallorca)

A nagy és védett természeti kikötő Mallorca keleti részén helyezkedik el. 252 helyet biztosít a legfeljebb 20 méter hosszú hajók számára. A merülésre 2, 5 méter áll rendelkezésre.

Puerto de Palma (Mallorca)

Itt találod a Földközi-tenger egyik legnagyobb kikötőjét. A kereskedelmi kikötő és 9 jachtkikötő együtt sok ezer hajót tud fogadni. Délkelet felől 1 mérföld hosszú hullámtörő gát védi, míg északkeletről egy több mint fél mérföld hosszú kereskedelmi móló határolja. Ezen belül a megengedett sebesség mindenféle vízi jármű számára 5 csomó, míg a jachtkikötők területén csak 3 csomó. boating in Spanyolország

Ciutadella (Menorca)

A kikötő Menorca nyugati partján helyezkedik el. 170 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 23 métert. A védett kikötőben számos szolgáltatás közül választhatsz. Van bár, étterem, Wi-Fi és többek között mosási lehetőség is.

Puerto de Mahón (Menorca)

Mahón, Menorca fővárosa a sziget keleti részén helyezkedik el. Itt találod kikötőjét, mely Európa legnagyobb természetes kikötője. A hajózás szerelmeseinek feltétlenül érdemes ellátogatni ide. Környékén kellemes kávézók és éttermek várják a vendégeket.

Sant Antoni de Portmany Port (Ibiza)

A kikötőt a népszerű bulisziget, Ibiza északnyugati részén, Portmany-öbölben találod. Ez egy olyan kikötő, mely magában foglalja a halászati, a rekreációs és a kereskedelmi hajózási tevékenységet. 245 hellyel rendelkezik, legfeljebb 30 méter hosszú hajók számára.

Marina de Formentera (Ibiza)

A Baleár-szigetek legkisebb tagjára, Formenterára kizárólag Ibizáról, hajóval lehet eljutni. A kikötő 64 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek maximális hossza 38 méter lehet. Van víz, villamos energia, továbbá műszaki szolgáltatások. Hajózás Spanyolországban

Kikötők a Kanári-szigetek

Puerto Deportivo Radazul (Tenerife)

A kikötő Tenerife keleti partján helyezkedik el, kialakítása és tájolása miatt jól védett a széltől. A maximális mélység 3, 90 méter apálykor és 6 méter dagálykor. Számos étterem, valamint kávézó van, melyek közvetlenül a rakpartról érhetőek el. A kikötő rendelkezik mechanikus szolgáltatásokkal, védettsége pedig éjjel-nappal biztosított.

Marina del Sur (Tenerife)

A kikötőt Las Galletas kis halászvárosában, Tenerife déli részén találod. 126 kikötőhellyel rendelkezik, akár 20 méteres hajókat is képes fogadni. Van folyó víz, villamos energia és 24 órás biztonsági szolgálat. A vízmélység 7 méter dagály idején, míg apálykor 2 méterre esik. A helyszínen elhelyezett daru segít a karbantartási munkákat könnyűvé tenni. Van szabadidő komplexum, továbbá számos közeli kávézó, étterem és üzlet közül választhatsz.

San Miguel De Abona (Tenerife)

344 kikötőhellyel rendelkezik, számos kényelmi szolgáltatást kínál. Ilyen például a mosoda és a vasalás vagy a hajók belső takarítása. A kikötő egyik legnépszerűbb pontja a fedélzeti kávézó, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerre. Spanyolországi hajózás

Las Palmas (Gran Canaria)

A La Luz kikötő, más néven Las Palmas kikötő Európa, valamint a másik két kontinens, Afrika és Amerika között félúton helyezkedik el. Kedvező elhelyezkedése miatt a nemzetközi kereskedelem és a tengeri forgalom szempontjából is a világ egyik legfontosabb kikötőjévé vált. Több étterem, bár közül választhatsz, továbbá van ivóvízellátás, villamos energia, Wi-Fi, valamint önkiszolgáló mosoda.

Marina Rubicon (Lanzarote)

A kikötő Lanzarote szigetén, Playa Blancán van. 550 horgonyzóhellyel rendelkezik, akár 50 méteres hajók fogadására képes. Egy nagyobb területen pedig 90 méter is lehet a felső határ. Minden kikötőhely vízzel és villamos energiával rendelkezik. Vannak zuhanyzók, öltözők, valamint Wi-Fi is. Olyan szolgáltatások közül választhatsz, mint az ólommentes benzin és dízelellátás, a mosoda vagy a személyre szabott takarítás.

Vitorlázz Spanyolországban!1 hetes hajós útvonalak

7 napos marbellai vitorlás útvonal

A hajózás szerelmeseinek Spanyolország tökéletes célpont. A következőkben két remek ajánlót ismertetünk. Az első utazás Marbellán kezdődik, és a környék helyeinek meglátogatása után ide is térünk majd vissza. Marbellai hajós útvonaltervező

1.nap Marbella – Puerto de Cabopino (Marbella)

12.96 km (8.05 mi)

Első napodon, miután elhagytad Marbellát, a közeli Puerto de Cabopino-n köss ki!A pálmafák árnyékolta yachtkikötőtől csak pár perc sétára található a város igazi vonzerejét jelentő homokos strand.Aranyszínű homokdűnék, pálmafák, kristálytiszta víz és megannyi sportolási lehetőség vár itt rád.

2. nap: Puerto de Cabopino – Fuengirola

16.02 km (9.95 mi)
A város a Sierra de Mijas lábánál fekszik. Tiszta, jól karbantartott, 7 km hosszú homokos tengerpartjáról híres. Van egy parkja, számos étterme, továbbá rendkívül változatos programlehetőségek jellemzik. A Bioparc nevű állatkertben nemcsak Andalúzia, hanem az egész világ növény- és állatkülönlegességeiben, valamint egyéb természeti szépségeiben gyönyörködhetsz. Töltsd az éjszakát Fuengirola kikötőjében.

3. nap: Fuengirola – Benalmadena

11.93 km (7.41 mi)

A város három részből áll: az eredeti település, Benalmadena Pueblo megőrizte régi spanyol hangulatát. Feltétlenül érdemes meglátogatnod, és felfedezned bárjait, éttermeit. Ha fürödni szeretnél, válaszd Benalmadena Costa hosszú, homokos strandját. Szórakozásra is vágysz? A legjobb helyen jársz: a város pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. Kisgyermekes családoknak pedig kihagyhatatlan látnivaló a Sea Life Aquarium és a Selwo Marina delfinárium. A Tivoli World vidámpark, valamint a Mariposario de Benalmádena lepkeház szintén érdekes program lehet. Töltsd

4. nap: Benalmadena – Torremolinos

3.87 km (2.41 mi)

Ha kedveled a csendesebb helyeket, Torremolinos kiváló választás. Amennyiben itt kötsz ki, a városban rengeteg homokos strandot fedezhetsz fel, és van egy Aqualand nevű aquaparkja is. Fő látványossága csodálatos botanikus kertje, a Jardin Botanico Molino de Inca. Ezen kívül van még minigolf pálya, krokodil park, valamint a Parque de la Bateria nevű park játszóterekkel és csónakázótóval. Töltsd az éjszakát Torremolinos kikötőjében.
az éjszakát a város kikötőjében. Hajózás Marbellán

5. nap: Torremolinos – Malaga

13.34 km (8.29 mi)

Malaga a Costa del Sol, azaz a „Napos part” központja és egyik legkedveltebb úti célja. Fürödni szeretnél? Válaszd a hangulatos Playa de Malagueta strandot. Ha a természet szerelmese vagy, feltétlenül látogass el a La Concepción nevű botanikus kertbe. Itt egzotikus pálmákat, növényeket, tavacskákat találsz, valamint római szobrok is díszítik. A kikötőhöz közeli Malaga Parkban pedig szintén kellemes sétát tehetsz.
Amennyiben több idővel rendelkezel, a város történelmi központjába is látogass el. Itt van leghíresebb utcája, a Calle Larios, ahol számos étterem, kávézó és üzlet vár. Különösen ajánljuk a Pimpi bárt, itt ugyanis kiváló ételeket szolgálnak fel a finom malagai borok mellé. A Casa Aranda nevű helyen pedig feltétlenül kóstold meg a népszerű spanyol édességet, a churrost.
Töltsd az éjszakát a város kikötőjében.

6. nap: Malaga – Torre de Benagalbón

17.81 km (11.06 mi)
Torre de Benalgalbón Malagától keletre fekszik.A golf szerelmesei igazi paradicsomra találnak itt.Az Anoreta Golf Club kiváló pályákkal, eszközbérlési lehetőséggel, étteremmel várja látogatóit.
Amennyiben a Golf mellett még marad egy kis időd, látogass el Torre Almenara de Benagalbon-hoz és a Antigua estación de ferrocarril-ba.Napod tökéletes befejezése lehet egy partmenti bárban eltöltött este.

7. nap: Torre de Benagalbón – Churriana – Marbella

69.26 km (43.04 mi)

Miután meglátogattuk Churriana-t visszatérünk a kiindulópontunkra Marbellaba.
A város népszerű strandjai a La Fontanilla, a Venus, az El Pinillo, legexkluzívabb pedig a Nikki Beach. A tengerparton egy több mint 6 km hosszú sétány húzódik. A gyerekeknek játszóparkot alakítottak ki mellette, míg a felnőtteket pubok és kávézók várják. Marbella óvárosa kanyargós, szűk utcácskákat, hangulatos tereket rejt. Ha szórakozásra vágysz, remek éjszakai élettel rendelkezik, de Costa del Sol más nyaralóhelyeihez képest drágábbnak számít.

1 hetes hajós útiterv Costa Bravan

Sitgesi hajós útvonaltervező

1. nap Sitges – Vilanova i la Geltrú 8.45 km (5.25 mi), 2. nap Vilanova i la Geltrú – Torredembarra 29.31 km (18.21 mi), 3. nap Torredembarra – Tarragona 20.24 km (12.58 mi) , 4. nap Tarragona – Cambrils 16.83 km (10.46 mi) 5. nap Cambrils – L’Ametlla de Mar 30.91 km (19.21 mi), 6. nap L’Ametlla de Mar – Parc Natural del Delta de l’Ebre 21.48 km (13.34 mi) 7. nap Parc Natural del Delta de l’Ebre (Club Nautic Riumar) – Sitges 99.91 km (62.08 mi)

Vitorlázás Denia-ból: 7 napos vitorlázás Costa Blanca-n

Deniai hajós útvonaltervező

1. nap Denia – Platja de l’Arenal

13.31 km (8.27 mi)

Denia-ból dél felé veszed az irányt és először a 13 km-re található Platja de l’Arenal-ban kötsz ki.
A város legnagyobb részén strand, illetve természetvédelmi terület található, így az ezekhez tartozó szolgáltatásokban nem fogsz hiányt szenvedni. Rengeteg bár, vízieszköz kölcsönzőt fogsz találni.A kajak bérlést semiképp ne hagyjátok ki , hiszen így tudjátok legjobban felfedezni a település természetvédelmi területeinek rejtett szépségeit.

2. nap: Platja de l’Arenal – Calpe

27.91 km (17.34 mi)

Ha itt kötsz ki, lélegzetelállító természeti környezetben, remek strandokon fürödhetsz. Calpe északi részén sziklás, míg déli felén finom homokos partszakaszok vannak. Strandjai hosszúak, így még a legforgalmasabb időszakban is találhatsz helyet. Kirándulni szeretnél? Az Ifach szikla 332 méter magas csúcsára lenyűgöző túraútvonalak vezetnek. Töltsd az éjszakát a város kikötőjében.

3. nap: Calpe – Altea

14.25 km (8.85 mi)

Bár a csodálatos Altea modern kikötővel rendelkezik, megtartotta régi atmoszféráját. Nem véletlenül tartják Costa Blanca egyik legszebb városának. Kanyargós, macskaköves utcái egy gyönyörű térre vezetnek, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Altea-öbölre és a Sierra Bernia hegységre. A közelben számos éttermet, valamint kávézót találsz. Töltsd az éjszakát Altea kikötőjében.

4. nap: Altea – Albir

2.19 km (1.36 mi)

Következő állomásunk a csendesebb, nyugodtabb Albir. Ha fürödni szeretnél, válaszd 590 méter hosszú, Kék zászlós strandját. A lehető legtisztább homokkal és vízzel, valamint kiváló minőségű szolgáltatásokkal rendelkezik. Töltsd az éjszakát a város kikötőjében

5. nap: Albir – Benidorm

11.69 km (7.27 mi)

Ha itt kötsz ki, olyan homokos strandokat fedezhetsz fel, mint a Levante, a Poniente és a Mal Pas. Mindhárom Kék zászlós, tehát rendkívül tiszták, ráadásul jól felszereltek is. Ha nem zavar a tömeg, válaszd a Levantét, míg a csendesebb Poniente elsősorban a családok kedvelt helye. A két strand között van a Balcon del Mediterraneo. A sziklán lévő kilátóhelyről csodálatos panoráma nyílik a városra. Szórakozásra vágysz? Rengeteg diszkó, pub és karaoke-bár közül választhatsz. Töltsd az éjszakát Benidorm kikötőjében.

6. nap: Benidorm – Villajoyosa

9.37 km (5.82 mi)

Villajoyosa színesre festett házai miatt „vidám városnak” is nevezik. Ha fürödni szeretnél, területén több, jól kiépített strandot találsz. Ezek kiválóan alkalmasak napozáshoz és vízi sportokhoz egyaránt. A strand területe a legtöbb helyen homokos, pálmafák is vannak. A tengerpart közelében találod a 16. századi Aguiló nevű őrtornyot, mely egykor a kalózok elleni védekezésként szolgált. Töltsd az éjszakát a város kikötőjében.

7. nap: Villajoyosa – Pueblo Mascarat – Denia

101.50 km (63.07 mi)
Utolsó napodon visszatérsz Denia-ba, azonban rövid kitérőt teszel Pueblo Mascarat-ba. Köss ki egy rövid időre és mártozz meg a sziklák között megbújó strand kristálytiszta vízében!
Miután leadtad a hajódat Denia-ban indulj és fedezd fel a város nevezetességeit!Dénia mind természeti-, mind pedig kulturális látnivalókban is gazdag.Kirándulj el a Montgo Natural Park-ba, látogasd meg a Deniai Kastélyt, amely egyben a város történelmi múzeuma is, este pedig sétálj a Punta Negra sétányon.

Spanyolországi hajózás:1 hetes hajós út Mallorca-ról

1. nap Palma de Mallorca – El Toro 23.23 km (14.43 mi), 2. nap El Toro – Port de Sóller 8.24 km (36.19 mi), 3. nap Port de Sóller – Port de Pollença 65.76 km (40.86 mi), 4. nap Port de Pollença – Alcúdia 22.87 km (14.21 mi), 5. nap Alcúdia – Colonia de Sant Pere 19.48 km (12.10 mi), 6. nap Colonia de Sant Pere – Porto Cristo 48.06 km (29.87 mi), 7. nap Porto Cristo – Ca’n Pastilla – Palma 94.05 km (58.44 mi),

hajós útvonaltervező Mallorca-n

7 napos Gran Canaria-i vitorlás útiterv

1. nap Las Palmas de Gran Canaria – El Pagador 28.04 km (17.42 mi), 2. nap El Pagador – Santa Cruz de Tenerife 74.85 km (46.51 mi) , 3. nap Santa Cruz de Tenerife – Candelaria 19.11 km (11.88 mi), 4. nap Candelaria – Amarilla Golf 51.65 km (32.09 mi), 5. nap Amarilla Golf – Arguineguín 96.47 km (59.94 mi), 6. nap Arguineguín – Taliarte 52.94 km (32.90 mi), 7. nap Taliarte – Mercalaspalmas – Las Palmas de Gran Canaria 18.94 km (11.77 mi),

Kanári-szigeteki vitorlázás

Ha hajózni szeretnél, a kellemes időjárásnak köszönhetően Spanyolország meglátogatása felejthetetlen élmény. Köss ki csodálatos városaiban, szigetein, és fedezd fel lenyűgöző strandjait, izgalmas látnivalóit.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Spanyolország

4.3/5 - (261 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.