Tudj meg mindent a Montenegrói vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! Az Adria partján elnyúló kicsiny ország, közel 300 kilométer hosszan húzódó partszakasza, számtalan hajózásra alkalmas kis romantikus öböllel kápráztat el mindenkit, aki a vitorlás hajózás szerelmesének vallja magát. Montenegró partvonalát emellett körülbelül 70 kilométer hosszan homokos strandok tarkítják, ahol alkalmanként filmbe illő körülmények között lazíthatsz, többnyire turista tömegektől mentesen, távol a nagyvárosok zajától.
Vitorlázás Montenegróban
Ez a cikk az alábbiakat foglalja össze:

Montenegro éghajlata, időjárása

Mediterrán éghajlat

Egy keskeny csíkon az Adriai-tenger partján Herceg Novitól a Bojana folyóig van a mediterrán zóna. Nyáron a középhőmérséklet júliusban 25, 4 °C-27, 6 °C körül alakul. A nyarak rövidek, de szárazak, a tél rövid és enyhe. A napos órák száma 2500, extrém adatai Ulcinjnak vannak, mintegy 2700 napos óra évente. A tengervíz is felmelegszik 26-27 °C-ra. Júliusban átlagosan naponta 11 órát süt a nap. A víz hőmérséklete már májustól kedvező és az marad augusztus közepéig.

Kontinentális éghajlat

Montenegró középső részén a hőmérséklet júliusban 26, 4 °C Podgorica, 25, 4 °C (Danilovgrad). Az abszolút maximum 40 °C. A Bojana folyó völgyéből, a Szkadári-tavon és a Morača-folyón keresztül érkezik a forró levegő Podgoricába, ezért a volt Jugoszlávia legmelegebb városa. A januári középhőmérséklet 5 °C körül van, a legkevesebb -10 °C. Hirtelen időjárás-változásra is számítani kell. Hőmérsékleti szélsőségek is jellemzik a középső területeket.

Hegyvidéki éghajlat

A nagy hegyek vonulata kezdődik a Piva-folyónál(en). A hegyek átlagos magassága 1700 méter. A csúcsok pedig elérik a 2000 métert. A hegyekben a szubalpesi klíma uralkodik, hideg havas telekkel, hűvösebb nyarakkal. Az időjárás hirtelen változik meg. Télen nem ritka a -20 – -30 °C-os hőmérséklet sem.
Míg a tengerparton és a Szkadári övezetben ritkán esik hó, addig a Durmitorban elérheti az 5 métert is. Az alacsony kipárolgás miatt a hó megmarad májusig, van, ahol egész évben. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Montenegróban

Mikor érdemes útra kelned?

A vitorlás szezon az egész mediterrán térségben, így Montenegróban is Áprilistól – Októberig tart. Tavasszal az idő már elég kellemes, és a vitorlázáshoz is adottak a körülmények, ám a tenger vize még ilyenkor elég hűvös. Nyáron a főszezon Július és Szeptember közé tehető, amikor is mind a hőmérséklet, mind a tengervíz elég kellemes, így kihasználhatjuk a legszebb strandok adta megannyi lehetőséget.
A Tavaszi és őszi időszakban a Jugóval, egy állandó, közepes erősségű délkeleti széllel számolhatunk, míg a nyáron az állandó adriai északnyugati szél, a Misztrál gondoskodik arról, hogy a vitorla biztosan feszes maradjon. Utóbbi 5-6 Bft erősségű, és kiszámíthatóságának köszönhetően, a reggeli szélcsendes időszak után, déltől kissé erősödve egészen az esti órákig nyújt kellemes légáramlást.

Montenegro legnagyobb kikötői

Kotor kikötője

Kotor kikötőjét Luka Kotor vagy Cattaro kikötő néven is emlegetik. 30 hajó számára alkalmas, ezek legfeljebb 30 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék maximális mélysége 8, 5 méter. A védett kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, mosodával, bárt és éttermet is találsz. Lehetőség van tankolásra, valamint a hajó karbantartására. Sőt, szükség esetén akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz.
Vitorlázás Montenegróban

Bar kikötője

Ez Montenegro legnagyobb és legfontosabb kikötője, az ország déli részén található. A helyet Luka Bar néven is emlegetik. A kikötő több részből áll: polgári menetrend szerinti hajók kikötője, magánhajók kikötője, kereskedelmi kikötő és hadikikötő. A horgonyzóhelyek száma a 600-at is meghaladja, maximum 35 méter hosszú hajókat képes fogadni. A kikötő mélysége 8 méter. Területén találsz éttermet, van Wi-Fi, karbantartási lehetőség, ráadásul vitorlás iskola is működik.

Tivat kikötője

A Porto Montenegro nevű kikötő jelentősen elősegítette Tivat felvirágzását, ugyanis a világ leggazdagabb emberei látogatják. 450 horgonyzóhellyel rendelkezik, a legnagyobb luxusjachtok fogadására alkalmas. A komplexumhoz rezidenciák, éttermek, butikok, az ötcsillagos Regent Porto Montenegro Hotel és számos további létesítmény is tartozik.

18.4 m / 60 ft4 Kabin /10 Ágy
31.1 m / 102 ft6 Kabin /13 Ágy

Vitorlázz Montenegróban! Montenegrói hajós útvonalak

Vitorlázás Montenegróban: 1 hetes vitorlás útiterv

Amennyiben a lassabb haladási tempót választanád az egy egyhetes útvonal tervnél, akkor érdemes az alábbi főbb városokat felkeresni, így minden napra juthat egy, a legizgalmasabb montenegrói városokból.
Vitorlás útvonaltervező Montenegróban

1. nap Perast (Sunny port) – Kotor

8, 71 km (5, 41 mi)
Persast-tól egy karnyújtásnyira, következő állomásként érdemes kikötni a világ 10 legszebb öblének egyikeként számontartott Kotori- Öbölben, amely egyben az UNESCO védelme alatt is áll.
Kotor vára, az 1000 méteres hegytetőn, őrszemként figyeli az egész tájat és kínál csodálatos panorámát az egész Kotori- öbölre. Remek lehetőséget nyújt egy hosszú sétára, ahonnan biztosan felejthetetlen élményekkel távozol majd. Kotorban érdemes akár két napot is eltölteni, hiszen az övárosa rengeteg látnivalóval vár. Számtalan templom és múzeum, többek között a Tenegi Múzeum is felfedezésre vár.

2. nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro)

15, 15 km (9, 42 mi)
Tivat a Kotori-öböl egyik bejáratánál elnyúló, pálmafákkal szegélyezett üdülőváros. Látogass el a nem messze eső, mai napig megújuló Porto Montenegro – luxus vitorlás, és jacht kikötőbe is, amely 250 vitorlás hajó befogadására képes. Porto Montenegróban megtalálható továbbá több mint 130 luxus építmény, és több mint 20 luxus kereskedelmi egység is. Továbbá több étterem, yacht club, rengeteg bár és számos sportlétesítmény is.

3. nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi

13, 76 km (8, 55 mi)
Következő úti célunk Herceg Novi, mely 7 km hosszú tengerparti sétánnyal rendelkezik. Igalo nevű homokos strandja májustól egészen októberig vonzza a napozni vágyókat. Az óvárosban található Bellavista tér a helyiek népszerű találkozóhelye. Herceg Novi fő látnivalója a sziklaszirtre épült Tengeri erőd, mely napjainkban nyári színházként és diszkóként üzemel. Az egykor börtönként működő Kanli Kula erőd szintén szabadtéri színpaddá lett átalakítva.
partok-es-oblok-montenegroban

4.nap Herceg Novi – Budva

36, 44 km (22, 64 mi)
Budva csodálatos városa, a Budva riviéra, 25 tengeri mérföldre található a Kotori- öböltől, déli irányba. A tipikus montenegrói táj itt egy kicsit más arcát mutatja. Valamivel alacsonyabb hegyek, hosszabb, és homokkal borított partszakaszok veszik át a szerepet. Budva az egyik legfelkapottabb turista célpontok egyike Montenegróban a nyári hónapok alatt. Nem csoda, hiszen a félszigeten fekvő, gyönyörű óváros és azúrkék színű tengervíz mindenkit elvarázsol. A város felfedezése után élvezd ki luxus környezetben a nyári forróságot az éttermekkel és bárokkal teli, homokos strandon.

5.nap. Budva – Sveti Stefan

5, 19 km (3, 22 mi)
Sveti Stefan apró szigete, Budva üdülő városátol csupán egy karnyújtásnyira helyezkedik el, mindössze 4 tengeri mérföld a távolság. Sveti Stefan szigete napjainkra az egyik legnépszerűbb turista célponttá vált Montenegróban. Egy gyönyörű luxus hotel található itt, ami Montenegró egyik fő látványosságaként a legtöbb képeslapon is megtalálható. Sajnos látogatóként a teljes területet nem tudjuk bejárni, viszont maga a sziget kívülről teljesen körbehajózható, és egészen elképesztő látványt biztosít. A sziget nyilvános oldaláról elképesztő látvány nyílik a különleges, piros tetős épületekre és a kanyargós utcákra. Hihetetlen élmény a fehér homokos strandok és az első osztályú luxus hotelek között sétálni.

6. nap Sveti Stefan – Zlatna Luka-bay

30, 18 km (18, 75 mi)
Ha szeretnéd a hajózást különösen emlékezetessé tenni, a közelben található Kék barlang meglátogatása felejthetetlen élmény. Elképesztő látvány vár, ugyanis a kristálytiszta víz színe a beszűrődő fény hatására lélegzetelállító kékké változik. Horgonyozz le, és éjszakázz a csendes öbölben.

Day 7. Zlatna Luka-bay – Bijela – Perast

22, 91 km (14, 24 mi)
Bijela települése a Kotor-öböl északi partján, a Verige-szorosnál fekszik. Leghíresebb látnivalója a Bijela Adriatic hajógyár, mely Montenegró legnagyobb hajókarbantartó üzeme. Ha szeretnél valami különlegeset enni, érdemes felkeresned a Bijela és Kamenari között található osztriga farmot, ahol megkóstolhatod ezt a különleges tengeri finomságot.
Miután leadtuk hajónkat érdemes körbenézni Perastban. Perast egy álmos kisváros. Perast Közelében találunk egy kisebb szigetet is, amelyet érdemes lehet felkeresni a Gospa od Skrpjela, és a rajta álló Gospa od Skrpjela templomot, amelynek a fordítása annyit tesz, hogy a “Sziklák Asszonya” Ez egy igazán apró, amely könnyedén körbehajózható. A sziget csak néhány tengeri mérföldre található Kotor- óvárosától. A mondás szerint, ez apró, misztikus sziget igazán érdekes módon alakult ki. Minden egyes alkalommal, amikor a régi kereskedő hajók elindultak Kotor óvárosából, egy sziklakövet vittek magukkal az útra. Amikor visszatérve meglátták a várfalat, a vízbe dobták a magukkal vitt sziklát így alapozva meg a most rajta álló templom helyét.

Hajózás Montenegroban: 7 napos vitorlás útiterv Budvából

1.nap Budva – Bigova 20.59 (12.80 mi), 2.nap Bigova – Tivat (Porto Montenegro) 29.40 km (18.27 mi), 3.nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13.76 km (8.55 mi), 4.nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbour) 44.80 km (27.84 mi), 5.nap Cavtat (Harbour) Dubrovnik (Orsan) 19.93 km (13.39 mi), 6.nap Dubrovnik (Orsan) – Sudurad 15.26 km (9.48 mi), 7.nap Sudurad – St Nicholas -sziget – Budva 95.03 km (59.05 mi).

hajós útvonaltervező Montenegroban

1 hetes yachtos útvonal Tivatból

1.nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13, 76 km (8, 55 mi), 2.nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbor) 44, 80 km (27, 84 mi), 3.nap Cavtat (Harbor) – Dubrovnik (Orsan) 19, 93 km (13, 39 mi), 4.nap Dubrovnik (Orsan) – Sudurad 15, 26 km (9, 48 mi), 5.nap Sudurad – Mljet -sziget (Sobra) 28, 29 km (17, 58 mi), 6.nap Mljet -sziget (Sobra) – Zlatna Luka 91, 44 km (56, 82 mi), 7.nap Zlatna Luka – Rose -Tivat 19, 05 km (11, 84 mi).
Yachtozás Montenegróban

Montenegrói vitorlás útiterv Kotorból

1.nap Kotor – Tivat (Porto Montenegro) 15, 29 km (9, 50 mi), 2.nap Tivat (Porto Montenegro) – Herceg Novi (Harbor) 13, 76 km (8, 55 mi), 3.nap Herceg Novi (Harbor) – Cavtat (Harbor) 44, 80 km (27, 84 mi), 4.nap Cavtat (Harbor) – Dubrovnik (ACI Marina) 23, 13 km (14, 38 mi), 5.nap Dubrovnik (ACI Marina) – Sudurad 18, 48 km (11, 48 mi), 6.nap Sudurad – Mamula–sziget – Molunat 65, 81 km (40, 89 mi), 7.nap Molunat – Perast – Kotor 29, 49 km (18, 33 mi).

Vitorlás útvonaltervező Montenegroban

Hajó tankolási lehetőségek Montenegróban

 • KOTOR: , Mélység: 8, 5 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.426348, 18.767266,
 • TIVAT – Porto Montenegro: , Mélység: 12 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433897, 18.691430
 • HERCEG NOVI – Portonovi Marina: , Mélység: 20 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433903, 18.603754
 • BUDVA – Dukley Marina: Mélység: 4 m, Nyitvatartás: május 1.-től október 1.-ig 8-22h között, GPS Koordináták: 42.279906, 18.838321
 • BAR – AD Marina: , Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 7-20, GPS Koordináták: 42.098617, 19.088010
 • DUBROVNIK, ACI Marina: , Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: , Mélység: 3, 7 – 4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714
 • SOBRA, MLJET: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: , Mélység: 2, 5 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: , Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: , Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213

Montenegró egy igazi vitorlás hajó paradicsom, az Adria kissé eldugott szegletében. Montenegró partvonala mentén haladva, könnyedén elérhető az összes kikötőváros. Fedezz fel minél többet, és gazdagodj egy felejthetetlen montenegrói nyaralással. Több Montenegroi hajós úti cél

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Montenegro

5/5 - (131 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.