Tudj meg mindent a Dubrovniki vitorlázásról: utitervek, kikötők, hajóbérlési lehetőségek, egyéb hasznos infók. Kérd a segítségünket! Dubrovnik tökéletes kiindulópontja egy nagyszerű hajós vakációnak. Ebben a városban rengeteg látnivaló és program vár. Nem véletlenül nevezik az Adria gyöngyszemének. Ha már tengerre szálltál, miért hagynád ki a környező szigeteket, melyek szintén csodálatos célpontjai egy hajós kirándulásnak. Nézzük meg a legjobb kikötőket és szigeteket Dubrovnikban és környékén.
Vitorlázás Dubrovnikban
A cikk a következőket foglalja össze:

Mikor érdemes hajóutat tervezni Dubrovnikba?

Dubrovnik és a környező szigetek időjárását mediterrán éghajlat határozza meg. A hőmérséklet májustól kezd nyáriasra fordulni. Ekkor már javában 20°C fölötti az átlaghőmérséklet. A tenger vize ilyenkor még hűvös, 19°C körüli, de a bátrabbak már akár úszhatnak is benne. A nyár legmelegebb hónapjaiban, júliusban és augusztusban akár 30°C feletti hőmérséklettel is találkozhatunk errefelé.
A nyári széljárást az északnyugati irányú misztrál határozza meg. Ez nem csak a nyaralóknak, hanem a vitorlásoknak is kedvez kiszámíthatósága és folyamatossága miatt. A déli órákban érdemes útra kelni, mert a reggeli szélcsend után ekkor kezdődik el a misztrál kellemes áramlása. Egészen naplementéig rábízhatjuk magunkat erre a kellemes széljárásra. Tavasszal és ősszel érkezik erre a vidékre a jugo (sirokkó), amely közepes erővel délkeletről fúj. Erőteljes tengermozgást okozhat. Ekkor a hullámok akár a 3-4 méteres magasságot is elérhetik. Horgonyzásnál érdemes fokozottan figyelni, mert a jugo gyakran változtatja irányát. Megjelenését 6-12 órával korábban páradús légtömeg jelzi és a barométer esik. Több infó: időjárási feltételek, széladatok Dubrovnikban

Kikötők Dubrovnikban és környékén

ACI Marina Dubrovnik

Ezt a jól felszerelt kikötőt Dubrovnik óvárosától 6 km-re találod. Egész évben nyitva tart. 425 vízi és 140 szárazföldi hellyel rendelkezik. Van víz- és áramvételezési lehetőség, de találsz itt pénzváltót, éttermet, mosodát, zuhanyzót is. A kikötő elnyerte a Blue Flag minősítést. A kikötőhelyek legfeljebb 60 m hosszúságú yachtok befogadására képesek.
Miután végigjártad Dubrovnik nevezetességeit, ez a kikötő nagyszerű kiindulópont lehet, ha szeretnél körül nézni néhány környező szigeten.
kikötő Dubrovnikban

Dubrovnik kikötője

Ez a kikötő Gruz mellett található, Dubrovnik óvárosától mindössze 3 km-re északnyugati irányban. A környéken találsz éttermeket, kávézókat, ajándékboltokat, pénzváltókat és még bankokat is. Ami azonban igazán fontos, hogy autókölcsönző is van a közelben.
A hajók hosszát és szélességét tekintve nincsenek megkötések. A maximális merülés 11 m lehet. Horgonyzási lehetőség van: a vízmélység 42 m.

Koločep kikötője

Koločep kompkikötőjét Dubrovniktól 8 km-re találod. Itt horgonyzási lehetőség van. A vízmélység 2-7 méter. A vízfenék homokos és hínáros.

Polače (Mljet)

Polače kikötője Mljet szigetének észak-nyugati részén található. A sziget Dubrovnik, Korčula sziget és a Pelješac-félsziget szomszédságában fekszik, melyektől a Mljet csatorna választja el. Polače a Mljet Nemzeti Park területén helyezkedik el, és a park egyik bejárata is egyben. Itt találsz utazási irodát, élelmiszerüzleteket és számos éttermet is. Horgonyzáshoz az öböl észak-nyugati része a legmegfelelőbb. A hajóállások vízmélysége 3-4 méter. A római várrom közelében a vízmélység 2-3 méter.

Lopud kikötője

Lopud kikötőjében zömében helyi hajók horgonyoznak. A vízmélység 1, 5-5 m. Itt mindössze néhány, rövid tartózkodásra alkalmas kikötőhely áll rendelkezésre, melyek vízmélysége 6, 5 m. A nagy hajó- és kompforgalom erős vízmozgásokat okozhat, ezért érdemes megbizonyosodni arról, a horgony megfelelően tart-e. Ezen felül fontos, hogy megfelelő távolságot tarts a mólótól horgonyzáskor.

Žuljana

A mólót az esetek többségében helyi yachtok foglalják el. A móló és a strand között vannak az állandó kikötőhelyek. Itt a vízmélység 1-3, 9 m. A kikötőben az erős nyári széllökések veszélyesek lehetnek.

Mali Ston

Mali Ston kikötőjébe kizárólag maximum 2 méteres merülésű hajók juthatnak be. Ennek az apró kikötőnek a nyugati rakpartját a helyiek foglalják el. Kikötési lehetőség az erőd előtt vagy a kikötőgátnál van. Itt a vízmélység kevesebb, mint 1 méter! Az erős déli szélnek köszönhetően a víz mélysége hirtelen 2 méteresre is megemelkedhet. A kikötőnél számos étterem szolgálja az ide látogatók kényelmét. A legközelebbi szupermarket azonban Veli Ston-ban, 1, 5 km-re található.

ACI Marina Korčula

Korčula városát kis Dubrovniknak is nevezik. A kikötő közvetlenül a történelmi belváros mellett található. Korčula a híres felfedező és utazó, Marco Polo szülőhelye is egyben. Az ACI Marina Korčula-ról felejthetetlen látvány nyílik a városra, melyet több száz éves kőfal vesz körül.
A kikötő 159 kikötőhellyel és 16 száraz hajóállással rendelkezik. Itt találsz pénzváltót, éttermet, kávézót, ajándéküzletet és élelmiszerüzletet is. Lehetőséged van hajós felszerelések megvásárlására is. Szereléshez vagy karbantartáshoz szükséges eszközöket is vásárolhatsz valamint daruzási lehetőség is van 10 tonnáig. A benzinkutat a kikötőtől 500 m-re találod.
Kikötők Dubrovnik környékén

ACI Marina „Veljko Barbieri” Slano

Az ACI Marina kikötők legújabbikát Veljko Barbieri-ről, a kikötőhálózat alapítójáról nevezték el. Slano városának története egészen az ókorig vezethető vissza. Mára a turisták kedvelt célpontjává vált gyönyörű strandjainak köszönhetően.
A kikötő 193 hajóállással rendelkezik. Itt megtalálhatsz szinte mindent a pénzváltótól az uszodán és éttermeken keresztül egészen az önkiszolgáló mosodáig. Autót és biciklit is kölcsönözhetsz. Műszaki problémák esetén igénybe veheted a hajószerviz szolgáltatásait. Tesla töltőállomás is található Slano kikötőjében.

28 %elan-36-2002Murter
11.0 m / 36 ft3 Kabin /7 Ágy
45 %nautitech-40-2008Split
12.0 m / 39 ft4 Kabin /10 Ágy

Vitorlázz Dubrovnikban! Dubrovniki hajós útvonalak

Vitorlázás Dubrovnikban: 1 hetes hajós útiterv

A dalmát szigetvilág, azaz a Dubrovnik környéki szigetek rendkívüli élményt nyújtanak azok számára, akik errefelé vitorláznak. Ezek a szigetek viszonylag közel fekszenek egymáshoz, így könnyedén áthajózhatsz egyikről a másikra. Mindegyik kis sziget különböző élményeket tartogat számodra, legyen szó kirándulásról vagy strandolásról.
Indulás előtt, vagy után érdemes néhány napot elidőzni Dubrovnikban a rengeteg látnivaló miatt. A történelmi óváros látványosságai lenyűgözőek. Nem csupán Dubrovnik, hanem környéke is rengeteg programot tartogat számodra.
Dubrovniki hajós útvonaltervező

1. nap: Dubrovnik – Koločep-sziget

8.24 km (5.12 mi)
Ez a mindössze 2, 35 km2 nagyságú szigetet mindössze 5 km-re találod a dubrovniki Gruž kikötőtől. Az Elafit szigetcsoport egyik tagja, melyet a helyiek Kalamota-nak is neveznek. A sziget strandolásra és kirándulásra is egyaránt alkalmas. Itt találod Gornje Celo strandját, mely gyönyörű környezetének és homokos partjának köszönhetően is igen közkedvelt.
Koločep szigetét keletről és nyugatról sűrű fenyőerdő övezi. Rengeteg titkos kis öböl teszi partjait izgalmassá. Ha úszni támad kedved, látogass el a Plava Splija barlangba, ahova csak úszva juthatsz be. Igazi kaland vár itt rád!
A sziget kedvez számodra akkor is, ha aktív pihenést tervezel. Számos turista ösvény közül válogathatsz, ahol sétálhatsz, túrázhatsz vagy akár biciklire pattanva is bejárhatod őket. A vízi sportok szerelmesei kipróbálhatják a búvárkodást, szörfözést, kajakozást. A strandokon is töltheted az idődet aktívan: tollasozhatsz és röplabdázhatsz is a homokban.

2. nap: Koločep – Lopud sziget

6.82 km (4.24 mi)
A szigeten található ferences templomot nemrégiben felújították. Itt művészeti tárgyak kiállítását csodálhatod meg. Legszebb, fehér homokos strandját a déli oldalon, a Sunj öbölben találod. Itt a víz igen sekély, lassan mélyülő, így gyerekek számára is ideális fürdőző hely.

3. nap: Lopud – Sipan (Sipanska Luka)

12.29 km (7.64 mi)
Sipan szigetén a helyi építészet megtartotta több évszázados hagyományait. Az egykoron épült fényűző villák mind megtartották eredeti kinézetüket. Ez adja Sipan különleges hangulatát. A sziget egyetlen új létesítménnyel büszkélkedhet, amellyel a hajósoknak kedveztek: a 35 millió euróból épült kikötői létesítmény-komplexum.
Mindezekkel együtt Sipan egy kellemes, csendes kis sziget, távol a hétköznapok rohanásától. Sipanska lukában hódolhatsz a gasztronómiai élvezeteknek is. Két népszerű étterem közül választhatsz: A Kod Marka és a Tauris szeretettel várja vendégeit.
Dubrovniki hajózás

4. nap: Sipan – Ston

18.22 km (11.32 mi)
Ston szigete a Peljesac-félsziget kapuja. Ez a település két városrészből áll. A tengerparti rész Mali Ston, ahol az éttermek specialitásai közé tartozik a rák és az osztriga. Már csak ezért is megéri ide ellátogatni. A város híres még az őt körülvevő 6 km hosszú védfalról, mely a helyi sóbányákat volt hivatott megvédeni. Ston híres a 2000 évre visszatekintő só-kitermeléséről is. Ha már itt jársz, látogass el egy lepárló üzembe!

5. nap: Ston – Žuljana

48.45 km (30.10 mi)
Žuljana a Peljesac-félsziget déli részén található. Az itt lakók halászattal, borászattal, olíva gyártással és természetesen turizmussal foglalkoznak. Az 1920-as évek elején vált a turisták célpontjává. Népszerűsége azóta egyre nő. Leginkább kavicsos és homokos strandjai miatt érdemes ide ellátogatni. Itt a gyerekek is gondtalanul fürdőzhetnek a sekély és tiszta tengervízben.

6-7. nap: Žuljana – Mljet – Dubrovnik

41.03 km (25.50 mi)
Nyugat felé tovább hajózva megtalálod Mljet szigetét, mely 37 km hosszú és 3 km széles. Ha nyugalomra vágysz, itt érdemes akár két napot is eltölteni strandolással, kirándulással vagy akár kajakozással. Ha a Polače öbölben horgonyzol, az is lehet, hogy kijönnek eléd motorossal és így meg tudod váltani a belépőjegyed. A jegyedet a parton is megveheted, ahol viszont azonnal kapsz térképet is a szigetről.
Mljet szigete tökéletes célpont, ha kirándulni szeretnél. A nemzeti park árnyékos ösvényein élmény egy jó kis séta, de biciklit is bérelhetsz és körbetekerheted a környéket. Akár a vízről is megnézheted a szigetet, hiszen itt engedélyezett a kajakozás. A tavakban nagyon kellemes a fürdőzés, mivel ezek vize melegebb, mint a tenger. Miután felfedezted Mljet szépségeit, túrád utolsó napján térj vissza Dubrovnikba.

7 napos dubrovniki vitorlás útvonal

Dubrovniki vitorlás útvonaltervező

1. nap: Dubrovnik – Mljet (Sobra)

41.03 km (25.50 mi)
Mljetet zöld szigetnek is nevezik, mert az itt található nemzeti park nagy részét erdők borítják. A sziget két tóval is büszkélkedhet, melyek közül az egyik sós-, a másik édesvizű. A tavakat könnyedén elérheted a Pomena és Polače települések vagy a Gonoturska-öböl felől.

2. nap: Mljet – Vela Luka (Korcula-sziget)

94.69 km (58.84 mi)
Vela Luka kis városkája a Korcila-sziget nyugati részén található mély, széles öbölben helyezkedik el. Ez itt a hajósok kikötője, mert rendkívül biztonságos horgonyzóhelynek számít. Kirándulásra is tökéletesen alkalmas zöld dombjaival és fenyveseivel. A Vela-barlang pedig igazi történelmi látványosság. Ezt a régészeti helyet a Pinski Rat nevű hegy déli lejtőjén találod. Hum városkájában pedig a kilátóról megcsodálhatod a környéket. Itt egy kis elhagyott katonai erődöt is találsz. A gasztronómiai élvezetekről sem kell lemondanod, hiszen az Adria és a Poseidon nevű éttermek helyi specialitásokkal várják vendégeiket.

3. nap : Korcula – Vis (Vis-sziget)

45.80 km (28.46 mi)
Vis szigete már a nyílt tengeren található. Legmagasabb csúcsa a Hum és központja az azonos nevű település, mely egy nagy, védett öbölben fekszik. Vis városkája egészen egyedülálló, az itt zöldellő pálmafák miatt. Kedvedre válogathatsz a közelben lévő homokos és kavicsos strandok közül. A sziget egyik legszebb strandját Vis Hawai-ának is nevezik. Ezt a gyönyörű homokos vízpartot Vis településtől 6 km-re találod a Stoncica-öbölben.

4. nap: Vis – Stari Grad (Hvar-sziget)

40.14 km (24.94 mi)
Stari Grad Hvar szigetének északnyugati részén, egy mélyen benyúló öbölben helyezkedik el. Az antik földművelési gyakorlat a mai napig fennmaradt a Stari Gradi mezőn. Ennek jelentőségét az UNESCO is elismerte, mikor a világörökség részévé nyilvánította. Itt szőlőültetvények, levendula mezők és olajfa ligetek terülnek el. Stari Grad építészete is látványos. A partvonalon kőházak, reneszánsz paloták és barokk templomok sorakoznak. A városi múzeumban megcsodálhatod az állandó kiállítást, mely a közelben elsüllyedt antik hajóról származó tárgyakat mutatja be. A múzeum közelében találod a Tvrdalj erődöt, melynek galambdúca, halastava és kertje az óváros részét képezi.
Dubrovniki hajózás

5. nap: Hvar – Orebic

91.19 km (56.67 mi)
Orebic a Peljesac-félszigeten fekszik, mely Horvátország második legnagyobb félszigete. Ez a település leginkább több kilométer hosszú strandjai miatt nevezetes. Ezek közül a legismertebb a Trstenica strand. Itt a vízpart aprókavicsos, a tenger pedig gyorsan mélyül. Ez a partszakasz, fekvése miatt, délután 4-5 óra tájban már mentes a tűző naptól. A búvárkodás igazi élmény: a kristálytiszta vízben úszkáló szebbnél szebb halakban sőt, még polipokban is gyönyörködhetsz. A helyi bor, a dingac igen népszerű. A szakértők beválasztották a világ 10 legjobb bora közé.

6. nap: Orebic – Žuljana

24.83 km (15.43 mi)
Žuljana kavicsos strandját magas fenyők övezik. Itt a tenger nyugodt és kellemesen meleg. A part gyermekek számára is ideális, könnyű megközelíthetősége és a sekély víz miatt. Ez a strand igazi kikapcsolódást jelent azok számára, akik szeretik a békés, nyugodt, zajos tömegtől távoli helyeket.

7. nap: Žuljana – Lopud – Dubrovnik

64.85 km (40.30 mi)
Ez az aprócska – mindössze 4, 63 km2 területű – zöld kis sziget remek helyszín, ha egy érintetlen helyen szeretnél kikapcsolódni, kirándulni. A kikötőt Lopud északi részén találod. Innen indulhatsz felfedező útra a sziget belső része felé, amely csak kevéssé van beépítve. Itt csak a háborítatlan természet vár téged.

14 napos hajótúra Dalmáciában

1. nap Dubrovnik – Lopud 13.65 km (8.48 mi), 2. nap Lopud – Sobra (Mljet) 28.79 km (17.89 mi), 3. nap Sobra – Vela Luka (Korcula-sziget) 94.69 km (58.84 mi), 4. nap Korcula – Vis (Vis-sziget) 45.80 km (28.46 mi), 5. nap Vis – Rogoznica 58.47 km (36.33 mi), 6. nap Rogoznica – Zirje 31.36 km (19.48 mi), 7. nap Zirje – Murter 23.44 km (14.57 mi), 8. nap Murter – Pirovac 7.87 km (4.89 mi), 9. nap Pirovac – Tribunj 19.25 km (11.96 mi), 10. nap Tribunj – Krka-vízesés 28.77 km (17.88 mi), 11. nap Krka – Primošten 36.04 km (22.39 mi), 12. nap Primošten – Stari Grad 72.01 km (44.75 mi), 13. nap Stari Grad – Lastovo 86.28 km (53.61 mi), 14. nap Lastovo – Saplunara (Mljet) – Dubrovnik107.53 km (66.81 mi)
14 napos hajózás Dubrovnikban

Hajózz Dubrovnikban: 14 napos útvonal haladóknak

1. nap Dubrovnik – Lopud 13.65 km (8.48 mi), 2. nap Lopud – Vieste (Olaszország) 170.26 km (105.79 mi), 3. nap Vieste – Manfredonia 42.31 km (26.29 mi), 4. nap Manfredonia – Barletta 47.31 km (29.40 mi), 5. nap Barletta – Molfetta 28.78 km (17.88 mi), 6. nap Molfetta – Bari 24.96 km (15.51 mi), 7. nap Bari – Bar (Montenegro) 213.70 km (132.79 mi), 8. nap Bar – Budva 29.02 km (18.03 mi), 9. nap Budva – Herceg Novi 35, 62 km (22, 13 mi), 10. nap Herceg Novi – Kotor 25.58 km (15.90 mi), 11. nap Kotor – Cavtat 65.19 km (40.51 mi), 12. nap Cavtat – Sobra 54.16 km (33.65 mi), 13. nap Sobra – Ston 27.46 km (17.06 mi), 14. nap Ston – Koločep – Dubrovnik39.50 km (24.54 mi).

14 napos vitorlázás Dubrovnikban

Hajós benzinkutak Dubrovnik környékén, hajó tankolási lehetőségek Közép- és Dél-Dalmáciában, valamint Montenegróban

Hajós benzinkutak Dubrovnik környékén

 • DUBROVNIK, ACI Marina: Mélység: 4m, Nyitvatartás: 8-20, GPS Koordináták: 42.670687, 18.127007
 • DUBROVNIK, Orsan: Mélység: 3, 7 – 4, 9 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.660463, 18.079714
 • SOBRA, MLJET: Mélység: 5m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.740951, 17.598208
 • LASTOVO: Mélység: 2, 5 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.745218, 16.824718
 • ACI Marina KORCULA: Mélység: 3, 5m, GPS Koordináták: 42.956744, 17.138561
 • VELA LUKA: Mélység: 3-4 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 42.959407, 16.714213
 • PLOCE: Mélység: 10-12 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057252, 17.428057
 • MAKARSKA: Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.293683, 17.019819
 • VRBOSKA, HVAR: Mélység: 2 m, Nyitvatartás: 8-15, GPS Koordináták: 43.180978, 16.673233
 • HVAR: Mélység: 1, 8 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.170339, 16.444642
 • MILNA, HVAR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.327293, 16.448249
 • VIS: Mélység: 2, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.057443, 16.190497
 • SOLTA: Mélység: 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.395533, 16.303849
 • SPLIT: Mélység: 3, 5 – 4 m, Nyitvatartás: 6-24, GPS Koordináták: 43.502079, 16.427268
 • MARINA KASTELA: , VHF: 17, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.546155, 16.405204
 • TROGIR: Mélység: 3 m, Nyitvatartás: 8-19, GPS Koordináták: 43.513687, 16.248574
 • PRIMOSTEN: Mélység: 3 – 4, 5 m, Nyitvatartás: 6-22, GPS Koordináták: 43.587926, 15.92353

Hajó tankolási lehetőségek Montenegróban

 • KOTOR: Mélység: 8, 5 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.426348, 18.767266,
 • TIVAT – Porto Montenegro: Mélység: 12 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433897, 18.691430
 • HERCEG NOVI – Portonovi Marina: Mélység: 20 m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 42.433903, 18.603754
 • BUDVA – Dukley Marina: Mélység: 4 m, Nyitvatartás: május 1.-től október 1.-ig 8-22h között, GPS Koordináták: 42.279906, 18.838321
 • BAR – AD Marina: Mélység: 5 m, Nyitvatartás: 7-20, GPS Koordináták: 42.098617, 19.088010

Dubrovnikban és környékén vitorlázva igazi élményekben lesz részed. Ez a kis szigetvilág rengeteg természeti kincset és kalandot tartogat számodra. Bonts vitorlát és látogasd végig Dalmácia apró kis gyöngyszemeit!
Több Dalmatia úti cél, vagy egy másik hajóbérlés Dalmáciában.

SEGÍTS KIVÁLASZTANI AZ IDEÁLIS HAJÓT

További információ Dubrovnikról

4.7/5 - (207 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.