Kükládoki vitorlázást tervezel? Tudj meg mindent a kikötőkről, utitervekről, hajóbérlési lehetőségekről – egyéb infók. Kérd a segítségünket! A vitorlázók körében igen népszerű Kükládok szigetcsoport felejthetetlen élményeket nyújt! Több mint 20 szigetet fedezhetsz itt fel, ezek mindegyike más-más élményekkel vár! Számtalan kisebb-nagyobb strandot és igen változatos szórakozási lehetőségeket nyújtanak a szigetek, fedezd hát fel mind!

Hajóbérlés a Kükládokon
Ezekről lesz szó a cikkben:

A Kükládok időjárása

A Kükládok térségében mediterrán éghajlat uralkodik. Nyáron szinte szüntelenül fúj az északi-északnyugati eredetű meltemi. Ez kellemes frissességet hoz a július-augusztus közötti kánikulába. Ezekben a hónapokban 24 fok feletti a napi átlaghőmérséklet. A tengervíz is ilyenkor a legmelegebb, 23-24 fok körül tetőzik a hőmérséklete. Csapadék szinte egyáltalán nincsen nyáron. Szeptember közepétől kezdődnek az esősebb időszakok. Ekkor a széljárás is megfordul, ősztől tavasz elejéig a délről fújó sirokkó jellemző. Télen 10-14 fokos napi átlaghőmérséklet jellemző. Ilyenkor a tengervíz 14-15 fokos. Az északi szigetek magasabb részein még havazás is előfordulhat.Több infó: időjárási feltételek, széladatok Kükládokon.

Kikötők a Kükládok körül

Kalamaki-Alimos Marina

A legtöbb bérhajó innen indul, ez a kikötő Athénon belül a Paleon Faliron negyedben található. Jól megközelíthető tömegközlekedéssel és taxival még akkor is, ha a reptérről érkezel. Hajód étel- és italkészletét előre feltöltetheted, ha már megérkezéskor egyből útra készen szeretnél lenni. Akár 1080 hajó horgonyozhat az öbölben, szárazdokkra pedig 600 hajó helyezhető. A kikötő legfeljebb 40 méter hosszú hajók fogadására képes. A víz mélysége 6.5 méter. vitorlázás Athénból, hajóbérlés Athénban

Olympic Marina, Sounion fok

A gyönyörű kilátással rendelkező Sounion foknál található Olympic Marina 680, legfeljebb 40 méter hosszú hajó fogadására képes. A maximális vízmélység itt 10 méter. Széleskörű szolgáltatásokkal várják a hajózókat, így például ingyenes wifit, áramellátást, hajószervizt és tankolási lehetőséget is kínálnak.

Lavrion Marina

Sok hajós az Attikai-félsziget keleti részén fekvő Lavrion kikötőjében kezd, itt 680 hajónak jut hely. Az öbölben épült kikötő maximális mélysége 7 méter, a beérkező hajók pedig legfeljebb 30 méter hosszúak lehetnek. vitorlázás Lavrionból, hajóbérlés Lavrionban

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Karavotsai Marina, Folegandros

Folegandros egyetlen jelentős kikötője elég kicsi. Legfeljebb 4 méteres merülésű, 60 méter hosszú hajók fogadására képes. A gyönyörű természeti környezet által övezett kikötőben vízfeltöltési lehetőséget, bárokat, éttermeket és piacot találsz. vitorlázás Folegrandosról, hajóbérlés Folegandroson

Ermoupolis Marina, Siros

A picike Siros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxos Marina, Naxos

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt.

Apollonia Marina, Naxos

Ez egy nagyobb kikötő Naxos északkeleti partján, a vele megegyező nevű városban. A legfeljebb 60 méteres hajók fogadására alkalmas, 4 méteres merülésű kikötőben alapszintű hajózási szolgáltatásokat kínálnak. Találhatsz még itt néhány éttermet és bárt is. naxosi vitorlázás, hajóbérlés Naxoson

Paroikia Marina, Paros

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter. parosi vitorlázás, hajóbérlés Paroson

Tinos Marina, Tinosz

Ez a közepes méretű kikötő Tinoszban, a szigettel megegyező nevű városban található. Az 5.5 méteres mélységű kikötőben legfeljebb 60 méter hosszú hajók köthetnek ki, melyek számára számos szolgáltatást kínálnak. Innen könnyen elérheted a sziget összes nevezetességét és tengerpartját.

Mikonos Marina, Mikonosz

A Mikonosz szigetén, a szigettel egyazon nevű város kikötőjében legfeljebb 40 méter hosszú hajók köthetnek ki. Egyszerre 30 hajó horgonyozhat egyszerre. A vízmélység 4.5 méter. Éttermek, szállodák, autókölcsönzők és egyéb szolgáltatások mellett hajószerviz is található itt. mikonoszi vitorlázás, hajóbérlés Mykonoson

Karavostasi Marina, Ios

Ez egy közepes méretű kikötő Ios szigetén. 4 méter mély vizében legfeljebb 60 méteres hajókat fogadnak. Számos hasznos szolgáltatással, vízkészlet-feltöltéssel és remek éttermekkel várják a hajósokat.

Adhamas Marina, Milos

Adhamas városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz. vitorlázás Milosról, hajóbérlés Miloson

Athinios Port

Santorini legnagyobb kikötője az Athinios, mely a sziget nyugati oldalán található. „Új kikötő” vagy „Thira kikötő” néven is ismert, több száz jacht lehorgonyzására alkalmas. Kiválóan felszerelt, víz, villamos energia, étterem és üzemanyagtöltő állomás is a rendelkezésedre áll. A kikötő nagyon forgalmas, különösen a nyári főszezonban.

Skala Port

Ez a régi kikötő, mely a Santorini turisztikai központjának számító Fira nevű település alatt található. Legfőbb jellemzője, hogy kis méretű, így a nagyobb hajók itt nem horgonyozhatnak le. Utóbbiak utasait vízi taxival szállítják a szárazföldre. Innen a települést 600 lépcsőfokon keresztül érheted el, melyet gyalogosan, felvonóval, esetleg szamár- és öszvérháton tudsz megtenni. Ha megéheznél, a kikötőben vannak éttermek, tavernák, a kis üzletekben pedig ajándéktárgyakat vagy hagyományos helyi termékeket is vásárolhatsz.

Ammoudi Port (Santorini)

A festői Ammoudi Santorini északnyugati partján fekszik, Oia mellett, Firastól körülbelül 13 km-re. Kis kikötőjét akár 20 méter hosszú jachtok is igénybe vehetik. A vízparton hagyományos haltavernák közül választhatsz, ahol megkóstolhatod a friss halakat és a helyi receptek alapján készült ízletes fogásokat.

Vlychada Port

A 2008 átadott Vlychada Santorini legvédettebb kikötője. Akár 25 méter hosszú hajók lehorgonyzására is alkalmas. A mélység 4 méter. Van víz, villamos energia és benzinkút; a part mentén bárok, éttermek is várnak. vitorlázás Santorinin, hajóbérlés Santorinin

Vitorlázz a Kükládokon! Kükládoki hajós útvonalak

2 hetes kükládoki hajós útiterv

Kükládok hajós útvonaltervező
Bemutatunk egy 2 hetes, hosszú körutat. Rugalmasan alakíthatod utadat, mert viszonylag közel vannak egymáshoz a szigetek. Az athéni Lavrion kikötőből indulsz, majd az óramutató járásával ellentétes irányban járod körbe a Kükládok fontosabb szigeteit.

1. nap: Athén (Lavrion-i Olympic Marina) – Kea

27, 68 km (17, 20 mi)
Makronisos szigetét délről megkerülve és onnan kissé északkeleti irányba haladva meg is érkezel Kea szigetére. Homokos tengerpartjai mellett számos látnivalóval büszkélkedhet ez a hely. Találsz itt középkori várat, templomokat és vízimalmokat is. A görög mitológiák és legendák rajongóit is ámulatba ejti ez a sziget. Athéné és Apolló ókori templomai, Demeter és Askiplios szent helyei, valamint a híres Szent Színház is itt találhatók.

2. nap: Kea – Kithnos

37, 99 km (23, 60 mi)
Kithnos egy tipikus küklád sziget, a turisták körében számos gyógyforrásáról ismert. Ha szereted a barlangokat, érdemes megnézned a Katafiki-t, amely 1939-ig vasbányaként üzemelt. Gyönyörű sztalaktitokat és sztalagmitokat, valamint érdekes sziklaképződményeket láthatsz itt. Ha érdekel a sziget múltja, Dryopida városában megtalálod a helyi folklórt bemutató, valamint a bizánci egyházi múzeumot is. A szigeten rengeteg kükladikus stílusban épült templomot is meglátogathatsz, legnépszerűbb közülük a sziget védőszentjének készült Panagia Kanala.

3. nap: Kithnos – Sifnos

61, 77 km (38, 38 mi)
A meltemi segítségével viszonylag gyorsan lejuthatsz a délkeleti irányban fekvő Sifnos szigetére. Útközben elhaladsz Serifos szigetétől nyugatra, majd megérkezel Sifnos-ra. Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

4. nap: Sifnos – Milos

43, 65 km (27, 12 mi)
Délnyugati irányba hajózva elérsz Milos szigetére, amely még nem annyira népszerű turistacélpont. Ezen a gyönyörű vulkanikus szigeten a tömegtől távol élvezheted a természet és az ókori műemlékek örömeit. Adamas városában az Agia Triada templom egyházi múzeumot nyújt. A Bányászati Múzeum ásványi anyagokat és a sziget bányászati múltját mutatja be. A sziget legfontosabb műemléki a Római Birodalom korából fennmaradt ókeresztény katakombák. Közelükben találod az ókori színházat is, ahol még napjainkban is tartanak rendezvényeket és előadásokat a helyiek.

5. nap: Milos – Ios

86, 09 km (53, 49 mi)
Milos-t északról megkerülve, majd végig kelet felé haladva megérkezel Ios-ba. Ez egy nyüzsgő sziget tele élettel, nyáron a fővárosban egymást érik a bulik és fesztiválok. Ha elszakadnál a fővárostól, keresd fel Homérosz sírját! Ha frissen feltárt régészeti ásatást szeretnél megtekinteni, ki ne hagyd Skarkos romvárosát!

6. nap: Ios – Thira (Santorini) – Kamari (Santorini)

68, 56 km (42, 60 mi)
Következő állomásod legyen Santorini szigete! Első állomásod itt Thira kikötője, amely Fira városától délre fekszik. Innen gyalog, siklóval vagy szamárháton tudsz felmenni a városba. Rögtön megérkezéskor a helyi régészeti múzeum előtt találod magadat, itt különböző ókori leleteket tekinthetsz meg. A város északi végében találod a Gyzi Megaron múzeumot, ahol az 1956-os földrengés előtt-után készült fényképeket tekintheted meg. Mindenképpen érdemes az éttermeket is kipróbálnod, főleg a finom borokról és a gyrosáról híres ez a város.
Következő állomásod legyen Kamari városa a sziget keleti oldalán! A partszakaszhoz legközelebbi utcákon számos boltot, kocsmát és éttermet találsz. A szigeten csak itt találhatók mozik, egyikük fák által körülvett szabadtéri. A Kék Zászló minősítést kiérdemlő partot mindenképpen járd végig! Búvárkodhatsz is és különféle vízisportokba is belekóstolhatsz. Ha érdekel a sziget ókori történelme, a délre lévő Mesa Vouno hegyen lévő Thera romjait nézd meg.

7. nap: Kamari (Santorini) – Iraklia

55, 29 km (34, 35 mi)
Iraklia szigete az egyik legismertebb a Kis-Kükládok közül. A sziget természeti szépségét mindenképp élvezd ki! A partokon számos barátfókát és tengeri teknőst láthatsz. Két település van itt. Egyikük Agios Georgios, itt köss ki hajóddal. A sziget belsejében, magasabban találod a helyi fővárosnak számító Irakleia falut.

8. nap: Iraklia – Katapola (Amorgos)

36, 86 km (22, 90 mi)
Következőnek célozd meg Amorgos-t! Két főbb kikötője van a szigetnek, mi a délebbit, Katapola-t ajánljuk. A kikötő mellett egyből számos boltot és bárt találsz a tengerhez közeli utcákban. A faluból gyalogút vezet fel a közeli dombon lévő minószi város romjaihoz. Innen remek kilátás nyílik az öbölre. Olvass tovább ha amorgosi programok, amorgosi vitorlázás, vagy hajóbérlés Amorgoson érdkel

9. nap: Katapola (Amorgos) – Apollonia (Naxos) – Naxos (Naxos)

70, 08 km (43, 54 mi)
Amorgos-t elhagyva menj északra, Naxos felé! Szánj kis időt Naxos keleti partjainak felfedezésére, erre remek kiindulópont Apollonia városa. Kikötője mellett számos étterem és bár vár rád, a közelben pedig csodálatos tengerpartokat látogathatsz meg hajóddal.
Majd látogasd meg Naxos fővárosát a sziget nyugati partján! Ha még maradt időd a város felfedezésére, ki ne hagyd a Naxos-i kastélyt, amelyről remek kilátás nyílik a tengerre! Ha ízletes fogásokra vágysz, egyél valami finomat a helyi éttermek egyikében. Ajánljuk a naxos-i burgonyával készült ételeket, az itt termesztett burgonya egész Görögországban közkedvelt. Ha kirándulni szeretnél, számtalan turistaútvonal vár rád, melyek mindegyike valamilyen látványossághoz vezet. Olvass tovább ha naxosi programok, naxosi vitorlázás, vagy hajóbérlés Naxoson érdkel

10. nap: Naxos (Naxos ) – Parikia (Paros)

28, 45 km (17, 68 mi)
Következő állomásod Naxos közvetlen nyugati szomszédja, Paros. Parikia öble igen jól védett a meltemivel és a sirokkóval szemben egyaránt, hátránya a nehézkes megközelíthetősége. Tapasztalt hajósként sem könnyű itt kikötni: nyugati irányban néhány szikla nehezíti a beállást. Maga a sziget gyönyörű hófehér márvány építészetéről híres. Mindenképp látnod kell az 1260-ban épült frank kastélyt, amely manapság Parikia város részévé vált. Ha kíváncsi vagy a rengeteg márvány eredetére, mindenképpen tekintsd meg a több évezreden keresztül működtetett márványbányákat is. Hajósként kihagyhatatlan az Aliki-ben lévő Skorpios múzeum, ahol Benetos Skiadas csodálatos hajómodell-gyűjteményét látogathatod meg. Mindenképpen nézz el a Pillangók Völgyébe is, ahol nevéhez méltón rengeteg pillangót láthatsz gyönyörű természeti környezetben. Olvass tovább ha parosi programok, parosi vitorlázás, vagy hajóbérlés Paroson érdkel.

11. nap: Parikia (Paros) – Mykonos

47, 04 km (29, 23 mi)
Következő állomásod legyen a határtalan szórakozást nyújtó Mykonos szigete. Ha valódi szabadtéri tenger-partira vágysz, ne hagyd ki a Super Paradise partot, ahol hangos zenével várják a bulizós vendégeket. Ha viszont csöndes, nyugis partszakaszt keresel, akkor a kevésbé ismert Panormos partot ajánljuk a sziget északi oldalán. Remek választás lehet még a családbarát, rengeteg szállodával rendelkező Platys Gialos part is. Kihagyhatatlan látnivalónak számítanak a szigeten több helyen megtalálható szélmalmok. A Kis Velence negyedet is mindenképpen látogasd meg, itt nevéhez méltóan közvetlenül a tenger mellett helyezkednek el az épületek. Olvass tovább ha mikonoszi programok, mikonoszi vitorlázás, vagy hajóbérlés mikonoszon érdkel.

12. nap: Mykonos – Tinos

17, 30 km (10, 75 mi)
Tinosz szigetén mindenfelé gyönyörű, erődítményekre hasonlító kialakítású galambdúcokat lehet látni, ezek jelentős része napjainkban is használatban van. Egyes kis falvakban még a lakóházak építésekor is a galambdúcokat mintázták. Érdemes megnézned Yannoulis Chalepas szobrász emlékére a szülőházában megnyitott múzeumot. Fontos látnivaló még a Tinosz városában lévő Szentháromság-kolostor is.

13. nap: Tinos – Siros

22, 55 km (14, 01 mi)
Siros szigete kihagyhatatlan. Pezsgő éjszakai élettel rendelkezik, emellett itt találod meg Görögország egyik kaszinóját. Ermoupolis-ban kikötve máris elveszel a viszonylag magas népsűrűségű város forgatagában. Tarkabarka házikókat, szűk sikátorokat és gyönyörű ortodox templomokat csodálhatsz meg tartózkodásod során. Olvass tovább ha syrosi programok, syrosi vitorlázás, vagy hajóbérlés Syroson érdkel.

14. nap: Siros – Makronisos – Athén (Lavrion-i Olympic Marina)

93, 29 km (57, 97 mi)
Utolsó napodon hosszú nyugati irányú utat teszel meg: visszatérsz a Lavrion-i kikötőbe. Útközben meglátogathatod Makronisos hosszúkás szigetét is. A 20. század első felében ez börtönsziget volt, napjainkban lakatlan. A keleti oldalán találsz néhány nyugodt, csendes strandot. Ezek remek alkalmat nyújtanak arra, hogy utad befejező szakasza előtt kicsit megpihenj.
Végül térj vissza a Lavrion-i kikötőbe, ahonnan két hete elindultál. Ha megéheztél, a kikötő közelében többféle éttermet és bárt találsz. A kisvárosban két érdekes múzeumot tekinthetsz meg. Egyikben ásványokat, a másikban pedig régészeti leleteket állítottak ki.

7 napos kükládoki vitorlás útvonal

Hajós útvonaltervező Kükládok
Ez egy óramutató járásával ellentétes útvonal, amely során a Kükládok középső és délnyugati részeit látogatod meg. A buliszigetként ismert Mikonoszról indulsz nyugat felé, majd többek között Milos-t is meglátogatod. Visszafelé fordulsz, majd a végállomás, Paros felé hajózol.
1.nap Mykonos – Tinos 17, 62 km (10, 95 mi), 2. nap Tinos – Siros 22, 05 km (13, 70 mi), 3. nap Siros – Kithnos 67, 88 km (42, 18 mi), 4. nap Kithnos – Serifos 41, 65 km (25, 88 mi), 5. nap Serifos – Milos 50, 59 km (31, 43 mi), 6. nap Milos – Sifnos 42, 31 km (26, 29 mi), 7. nap Sifnos – Antiparos – Paros 65, 97 km (40, 99 mi)

Hajó tankolási lehetőségek, hajós benzinkutak a Kükládokon

  • Olympic Marina, Athén: , Mélység: 10m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.6958441, 24.0583429
  • Merihas, Kithnos: , Mélység: 8m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.389860, 24.397059
  • Mikonos Marina, Mikonos: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.4475266, 25.3275272
  • Tinos, Tinos: , Mélység: 5.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.537555, 25.161119
  • Parikia, Paros: , Mélység: 3.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.087424, 25.151587
  • Naxos, Naxos: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 37.106213, 25.372575
  • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
  • Adamantas Milos, Milos: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.721797, 24.444774

A Kükládok számtalan kalandot és szinte végtelen szórakozási lehetőséget rejtenek! Minden sziget egyedi, ezért érdemes végig látogatni őket. Erre nagy eséllyel nem elég egyetlen utazás, így akár több nyaralást is eltölthetsz a térségben, mindig találsz majd új felfedezni valót! görögországi vitorlás uticélok, vitorlázás Athénből Mykonoszra,vitorlázás Athénból Santorinire
SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Kükládok

4.2/5 - (194 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.

Nem szabad kihagyni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a kedvezményes hajóbérlési lehetőségekről!

Hírlevelet csak havonta 1-2 alkalommal küldünk

Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.