Folegandros egy kevésbé ismert sziget a Kükládok csoport délnyugati részén. A városnézők és műemlék-rajongók számára viszonylag kevés látnivalóval szolgál. Cserébe viszont remek, strandolásra alkalmas partszakaszokkal vár! Még főszezonban sincs itt tömeg, ezért bármikor nyugodt környezetben strandolhatsz Folegandros-ban! Hajós nyaralás kiindulópontjának is jó választás a sziget. Innen könnyen eléred a Kükládok délnyugati és középső részeit!Vitorlázás Folegandroson
Ezekről lesz szó a cikkben:

Folegandros időjárása

A többi küklád szigethez hasonlóan Folegandros is mediterrán éghajlatú. Enyhén csapadékos telek és száraz nyarak váltják egymást. Június-augusztus között szinte semennyi csapadék nem esik. Júliusban van a legmelegebb, ilyenkor 24 fok felett van a napi átlaghőmérséklet. A tengervíz 24 fokos, úszásra és búvárkodásra kiváló. Nyáron az északi irányokból fújó meltemi teljes erővel éri a sziget egészét. Ezért strandolás előtt érdemes tájékozódnod az időjárásról. Check the időjárási feltételek, széladatok Folegandroson.

Kikötők és szigetek Folegandros környékén

Karavotsai Marina, Folegandros

Folegandros egyetlen jelentős kikötője elég kicsi. Legfeljebb 4 méteres merülésű, 60 méter hosszú hajók fogadására képes. A gyönyörű természeti környezet által övezett kikötőben vízfeltöltési lehetőséget, bárokat, éttermeket és piacot találsz.

Ayios Nikólaos Marina, Kea

Kea szigetének fontos kikötője, közelében gyönyörű aranyszínű tengerpartok és kiváló horgászhelyek találhatók. 255 hajó egyidejű fogadására képes, ezek maximális hossza 50 méter. A kikötő vízmélysége legfeljebb 8 méter.

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Siros

A picike Siros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Naxos Marina, Naxos

A 70 hajó fogadására képes kikötőben legfeljebb 20 méter hosszú vízi járművek köthetnek ki. A maximális merülés 5 méter. A hajószervizen túl a kikötőkben szokásos alapszolgáltatásokat találhatod meg itt. kikötő Folegandroson

Paroikia Marina, Paros

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter.

Tinos Marina, Tinosz

Ez a közepes méretű kikötő Tinoszban, a szigettel megegyező nevű városban található. Az 5.5 méteres mélységű kikötőben legfeljebb 60 méter hosszú hajók köthetnek ki, melyek számára számos szolgáltatást kínálnak. Innen könnyen elérheted a sziget összes nevezetességét és tengerpartját.

Mikonos Marina, Mikonosz

A Mikonosz szigetén, a szigettel egyazon nevű város kikötőjében legfeljebb 40 méter hosszú hajók köthetnek ki. Egyszerre 30 hajó horgonyozhat egyszerre. A vízmélység 4.5 méter. Éttermek, szállodák, autókölcsönzők és egyéb szolgáltatások mellett hajószerviz is található itt. kikötők Folegandroson

Apollonia Marina, Naxos

Ez egy nagyobb kikötő Naxos északkeleti partján, a vele megegyező nevű városban. A legfeljebb 60 méteres hajók fogadására alkalmas, 4 méteres merülésű kikötőben alapszintű hajózási szolgáltatásokat kínálnak. Találhatsz még itt néhány éttermet és bárt is.

Karavostasi Marina, Ios

Ez egy közepes méretű kikötő Ios szigetén. 4 méter mély vizében legfeljebb 60 méteres hajókat fogadnak. Számos hasznos szolgáltatással, vízkészlet-feltöltéssel és remek éttermekkel várják a hajósokat.

Adhamas Marina, Milos

Adhamas városának kikötőjében 50, legfeljebb 50 méteres hajó köthet ki. A kikötő 5 méter mély, szolgáltatásai között bárokat, éttermeket, hajószervizt és vízfeltöltési lehetőséget is találsz.

Athinios Port

Santorini legnagyobb kikötője az Athinios, mely a sziget nyugati oldalán található. „Új kikötő” vagy „Thira kikötő” néven is ismert, több száz jacht lehorgonyzására alkalmas. Kiválóan felszerelt, víz, villamos energia, étterem és üzemanyagtöltő állomás is a rendelkezésedre áll. A kikötő nagyon forgalmas, különösen a nyári főszezonban.

Skala Port

Ez a régi kikötő, mely a Santorini turisztikai központjának számító Fira nevű település alatt található. Legfőbb jellemzője, hogy kis méretű, így a nagyobb hajók itt nem horgonyozhatnak le. Utóbbiak utasait vízi taxival szállítják a szárazföldre. Innen a települést 600 lépcsőfokon keresztül érheted el, melyet gyalogosan, felvonóval, esetleg szamár- és öszvérháton tudsz megtenni. Ha megéheznél, a kikötőben vannak éttermek, tavernák, a kis üzletekben pedig ajándéktárgyakat vagy hagyományos helyi termékeket is vásárolhatsz.

Ammoudi Port

A festői Ammoudi Santorini északnyugati partján fekszik, Oia mellett, Firastól körülbelül 13 km-re. Kis kikötőjét akár 20 méter hosszú jachtok is igénybe vehetik. A vízparton hagyományos haltavernák közül választhatsz, ahol megkóstolhatod a friss halakat és a helyi receptek alapján készült ízletes fogásokat.

Vlychada Port

A közelmúltban átadott Vlychada Santorini legvédettebb kikötője. Akár 25 méter hosszú hajók lehorgonyzására is alkalmas. A mélység 4 méter. Van víz, villamos energia és benzinkút; a part mentén bárok, éttermek is várnak.

Vitorlázz Folegandroson! Folegandrosi hajós útvonalak

Hajózás Folegandroson: 1 hetes hajós útiterv

Ajánlunk egy 1 hétig tartó körutat, amely során Folegandros-ból kiindulva körbehajózod a Kükládok délnyugati részét. Meglátogatod többek között Ios, Antiparos, Sifnos és Milos szigeteket is. Mindegyikük remek szórakozási és strandolási lehetőségeket kínál! Folegandrosi hajós útvonaltervező

1. nap: Folegandros – Sikinos

19, 19 km (11, 93 mi)
Az első délutánon hajózz át a keletre lévő Sikinos szigetére! Ez még nem túl népszerű turistacélpont. Épp ezért nyugodt kis sziget, ideális az első éjszakázáshoz. Ezen az apró, jórészt köves szigeten a fővárost, valamint Episkopi ókori romjait érdemes megtekintened.

2. nap: Sikinos – Ios

12, 95 km (8, 05 mi)
Hajózz tovább keletre, következő állomásod Ios szigete. Ez egy nyüzsgő sziget tele élettel, nyáron a fővárosban egymást érik a bulik és fesztiválok. Ha elszakadnál a fővárostól, keresd fel Homérosz sírját! Ha frissen feltárt régészeti ásatást szeretnél megtekinteni, ki ne hagyd Skarkos romvárosát!

3. nap: Ios – Antiparos

41, 64 km (25, 87 mi)
A harmadik napon látogass el északra, Antiparos szigetére! Ez majdnem pontosan a Kükládok szigetcsoport közepén helyezkedik el. Remek homokos strandokat látogathatsz meg itt. Búvárkodásra is van lehetőséged, a sziget körül számos hajóroncsot és tengeri barlangot fedezhetsz fel. Ha bulizós természetű vagy, az itteni éjszakai élet kihagyhatatlan. A fővárosban számos bár és diszkó üzemel, közülük a 80-as éveket idéző La Luna a legnépszerűbb. Partok és szigetek Folegandros környékén

4. nap: Antiparos – Serifos

53, 86 km (33, 46 mi)
Fordulj nyugatra, majd hajózz el Serifos szigetére! A korábban meglátogatott Sikinos-hoz hasonlóan itt sincs tömegnyomor. A sziget homokos és kavicsos strandokat egyaránt kínál. Jó részük nem túl fejlett szolgáltatások terén, legfeljebb csak pár nyugágyat találhatsz rajtuk. Cserébe viszont valóban nyugodt környezetben fürdőzhetsz.

5. nap: Serifos – Sifnos

21, 90 km (13, 61 mi)
Köss ki a közeli Sifnos szigetén! Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

6. nap: Sifnos – Milos

42, 57 km (26, 45 mi)
A számtalan strandjáról és gyönyörű műemlékeiről ismert Milos legyen következő állomásod! Ezen a gyönyörű vulkanikus szigeten a tömegtől távol élvezheted a természet és az ókori műemlékek örömeit. Adamas városában az Agia Triada templom egyházi múzeumot nyújt. A Bányászati Múzeum ásványi anyagokat és a sziget bányászati múltját mutatja be. A sziget legfontosabb műemléki a Római Birodalom korából fennmaradt ókeresztény katakombák. Közelükben találod az ókori színházat is, ahol még napjainkban is tartanak rendezvényeket és előadásokat a helyiek. Folegandrosi vitorlázás

7. nap: Milos – Kimolos – Folegandros

64, 19 km (39, 89 mi)
Az utolsó napon indulj vissza Folegandros-ba! Út közben köss ki a Milos közvetlen szomszédságában lévő Kimolos szigetén! Itt igazi autentikus kükladikus épületeket tekinthetsz meg a fővárosban. Érdemes itt megnézned a népi és hajózási emlékeket gyűjtő múzeumot is. Ebben nagyrészt 18-19. századi tárgyi emlékeket állítottak ki.
Végállomásod Folegandros kikötője lesz, ahonnan egy héttel korábban indultál. Mindenképpen hajózd körül a szigetet, látogasd meg mind az öt strandját! Út közben ki ne hagyd a Chryssospilia barlangot, ahol egy ókori római szent hely maradványait tekintheted meg!

7 napos folegandrosi vitorlás útvonal

Utad során Folegandros-ból kiindulva elhajózol Santorini szigetére, meglátogatod a Kis-kükládok déli szigeteit, majd Naxos-t és Paros-t is. Végül Antiparos szigetén adod le hajódat. Vitorlás útvonaltervező Folegandroson
1.nap Folegandros – Sikinos 19, 19 km (11, 93 mi), 2.nap Sikinos – Ios 12, 95 km (8, 05 mi), 3.nap Ios – Thira (Santorini) 40, 96 km (25, 45 mi), 4.nap Thira (Santorini) – Kamari (Santorini) 23, 65 km (14, 70 mi), 5.nap Kamari (Santorini) – Iraklia 55, 91 km (34, 74 mi), 6.nap Iraklia – Naxos 32, 75 km (20, 35 mi), 7.nap Naxos – Paros – Antiparos 38, 08 km (23, 66 mi)

Hajó tankolási lehetőségek Folegandroson, hajós benzinkutak a Kükládokon

  • Riva Tirasia, Santorini: , Depth: 5m, Working time: 0-24, GPS Coordinates: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Depth: 4.5m, Working time: 0-24, GPS Coordinates: 36.386354, 25.428268
  • Adamantas Milos, Milos: , Depth: 5m, Working time: 0-24, GPS Coordinates: 36.721797, 24.444774
  • Riva Tirasia, Santorini: , Depth: 5m, Working time: 0-24, GPS Coordinates: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Depth: 4.5m, Working time: 0-24, GPS Coordinates: 36.386354, 25.428268

Folegandros nagyszerű strandolós sziget, ráadásul innen kiindulva könnyen felfedezheted a Kükládok délnyugati részét! Ha nyugalomra vágysz és kevésbé vonzanak a különféle turistacsalogató látványosságok, mindenképpen látogasd meg! Több kükládoki hajós úti cél.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Folegandros

5/5 - (211 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.