Milos az Égei-tenger déli régiójában fekszik, a Kükládok szigetcsoport tagja. Területe összesen 160 négyzetkilométer. Különleges természeti látnivalói megragadják az utazó képzeletét. Vulkáni sziget lévén termálforrások, ritka geológiai képződmények, és egyedi élővilág jellemzi. Számtalan öböl szegélyezi a partot, ahol felfrissítheted magad a türkizkék vízben. Lakosai igen barátságos, melegszívű vendéglátók. A környező szigeteken is akad bőven felfedeznivaló. A következőkben megmutatjuk, hogy miért érdemes Miloson vitorlázni!Vitorlázás Miloson

Mikor a legjobb Miloson vitorlázni?

Az időjárás ezen a környéken szerencsés, hiszen az év több mint felében hajózható a térség. Márciustól már tengerre szállhatsz, bár a strandolást ez esetben ki kell hagynod! A tenger lassan melegszik, júliusra lesz 24°C körül. Az idő már májustól nagyon szép, ilyenkor már kánikula is van. A nyári szezonban 30-35°C a napközbeni hőmérséklet, és éjszaka sem hűl le 27°C alá. Kevés a csapadék, jellemzően száraz a nyár. Júniustól fúj a meltemi nevű szél, mely északról érkezik, hűvös légtömeget hozva. Ez jóleső frissességet hoz a fülledt meleg délutánokba. Erőssége 10-30 csomó között is lehet, ezért külön odafigyelést igényel ez a jelenség. Reggel és délelőtt még nem kezd fújni, így ajánlott ebben az időszakban megtenni a napi utat. Check the időjárási feltételek, széladatok Miloson.

Kikötők és szigetek Milos környékén

A görög szigetvilág kisebb tagjai, mint például Milos igazán otthonosnak tűnnek a nagyobb kikötőkhöz szokott hajósok számára. Minden van, ami feltétlenül szükséges, és nincs semmi ami felesleges lenne. Adamas az egyetlen turisztikai célú kikötő a szigeten. A számos természetes öbölben lehet éjszakázni, esetleg a halászfalvak partján találsz még horgonyzóhelyeket. Itt mindenütt a természet az úr. A következőkben bemutatjuk neked a kikötőket Milos környékén.

Adamas Kikötő

A szigethez képest ez egy elég nagyméretű és felszerelt kikötő. A környező szigetekre közvetlen járatok indulnak az öbölből, még Rodosz és Santorini is elérhető innen. Infrastruktúrája kiváló. Víz, áram, szerelőműhely és üzemanyag vétlezési lehetőség is van. Bárok , éttermek és boltok követik egymást a parton. Fontos tudni, hogy 10 méternél hosszabb hajóknak korlátozott a férőhelye, körülbelül 60-at tudnak egyszerre fogadni. Kisebbekből a hosszú partszakaszon több száz kikötési pont van. Az öböl bejáratánál a meltemi egy kicsit irányt változtat, és örvényleni kezd. A keleti oldal zátonyai miatt fokozott odafigyeléssel kell az öbölbe behajózni! Kikötők és szigetek Milos környékén

Kimolos

Kimolos Milostól egy kilométernyire emelkedik ki a tengerből keleti irányban. Városa Psathi, ahol a sziget egyetlen kikötője is található. Ez is a dél Égei-tenger vulkáni ívén fekszik, így domborzata is ezeket a jegyeket tükrözi. Kénben gazdag termálvizek fakadnak több helen is, melyek gyógyhatása évezrdek óta bizonyított. A vulkáni tufa az idők során a szél és a víz eróziós munkája miatt különleges formákat mutat. Kaolinos talaja esős időben habzik, mint a szappan. Gyönyörű strandok tarkítják a partszakaszát.

Poliegos

Ez egy nagyon kicsi sziget Milostól délkeletre. Nevét a rajta élő kecskékről kapta. Tulajdonképpen lakatlan, de strandjai számos hajóst vonzanak. Kristálytiszta öbleiben garantált a felfrissülés! Találsz rajta egy 17. századi lakatlan halászfalut is , melynek temploma még mindig büszkén áll.

Apollonia Marina, Naxos

Ez egy nagyobb kikötő Naxos északkeleti partján, a vele megegyező nevű városban. A legfeljebb 60 méteres hajók fogadására alkalmas, 4 méteres merülésű kikötőben alapszintű hajózási szolgáltatásokat kínálnak. Találhatsz még itt néhány éttermet és bárt is. rent a boat in Naxos

Mérikha Marina, Kithnos

Ez a picike kikötő nagyjából 30, legfeljebb 60 méteres hajó fogadására képes, vízmélysége pedig 8 méter. Közvetlen szomszédságában találhatók a helyi szállodák, éttermek, valamint az élénk éjszakai életet biztosító szórakozóhelyek.

Ermoupolis Marina, Siros

A picike Siros szigetének legfontosabb kikötőjében legfeljebb 60 méter hosszú hajók horgonyozhatnak le. A vízmélység itt 9 méter. Rengeteg szolgáltatás érhető el, köztük hajószerviz valamint tankolási lehetőség is.

Paroikia Marina, Paros

Paros legnépszerűbb kikötője. Legfeljebb 60 méteres hajók fogadására képes. Többek között tankolási lehetőséget, hajószervizt és áramellátást is kínálnak. A város nevezetességei, a legjobb hotelek és apartmanok, valamint remek tavernák és bárok várják a látogatókat a kikötő közvetlen szomszédságában. A kikötő mélysége 3.5 méter. Information about sailing in Paros, or Paros rent a boat

Vitorlázz Miloson! Milosi hajós útvonaltervező

Vitorlázás Miloson: 1 hetes kalandozás a vulkáni szigetek között

Milos szigete pont megfelelő egy körutazáshoz. Csodálatos strandok, és ritka természeti képződmények kísérik majd az utadat. Éld át a Kükládok csodálatos világát, merülj el a görög életérzés mélységében!Merre vitorlázz Milosról, ha 7 napod van erre? Tarts velünk és megmutatjuk! Milosi hajós útvonaltervező

1. nap Adamas – Sarakiniko – Pollonia

22.51 km (13.99 mi

Készülj fel egy felejthetetlen utazásra! Töltsd fel a készleteidet Adamasban, mert nem nagyon lesz a továbbiakban felszerelt kikötő az utazásod során. Indulj az öböl bejárata felé, majd tarts keletre, és kerüld meg a sziget csúcsát. Délkeleti irányban elhagyod majd Firopotamos és Mandrakia strandjait. Ha már vakítóan fehér sziklákat látsz, akkor megérkeztél Sarakiniko öblébe. A vulkáni tufa alkotta gömbölyded sziklaás part egyedülálló látványt nyújt. Fürödj, és fedezd fel a víz alatti élővilágot. A holdbéli táj nem az egyetlen látnivaló errefelé. Az öbölben van egy elsüllyedt teherhajó, mely a búvárok és snorkelezők kedvenc játszótere. Merülj alá, és fedezd fel az óriási hajóroncsot!

Ha úgy érzed kigyönyörködted magad az elefántcsontfehér sziklákban indulj tovább Pollonia felé.Öblében horgonyzási lehetőség, apró halászkikötő és fantasztikus éttermek várnak.Strandja sekély és tiszta vizű.Itt van bolt, szállás, étterem és zenés pubok is. Lazíts, és élvezd a görög kisváros hangulatát!

2. nap : Pollonia – Kimolos

6.50 km (4.04 mi)
2. napodon köss ki a Milos közvetlen szomszédságában lévő Kimolos szigetén! Itt igazi autentikus kükladikus épületeket tekinthetsz meg a fővárosban. Érdemes itt megnézned a népi és hajózási emlékeket gyűjtő múzeumot is. Ebben nagyrészt 18-19. századi tárgyi emlékeket állítottak ki.

3. nap. Kimolos – Kamares (Sifnos-sziget)

26.11 km (16.22 mi)
Következő állomásod legyen Kameras, Sifnos szigetén!Itt gyönyörű olívafákat és mandulafa-mezőket csodálhatsz meg. A sziget jelképe a keleti partszakasz egy apró félsziget-szerű nyúlványán látható Hét Mártír temploma. Gyönyörű fehérre meszelt falait, égkék kupoláját és kükladikus építészeti stílusát mindenképp érdemes megnézned. Az ikonikus templomon túl számos kolostort és múzeumot rejt a sziget. Legjelentősebb ezek közül Chrissopighi kolostora.

4. nap. Kamares – Paros

53.69 km (33.36 mi)

Paros a hajósoknak az egyik kedvenc úti célja. Rengeteg apró, félreeső öböl, kis kikötők és számtalan szabadidős programlehetőség csábítja az utazókat. Változatos partja miatt sosem unalmas az utazás

5.nap. Paros – Paliochori

75.15 km (46.69 mi)

Paliochori nagyon híres partszakasza a szigetnek. A strandok és környékén számos termálforrás fakad. A tengerben nagy buborékokat képeznek a mederből feltörő gázok. A sziklák színesek a kéngőztől. A strandon lévő étterem jellegzetes fogása a talajban 50 cm mélyen párolt birkahús. Fél méternyire a felszín alatt körülbelül 102°C a hőmérséklet, így főzni is lehet a földhő segítségével.

6. nap : Paliochori – Kleftiko

16.94 km (10.53 mi)

Paliochorit elhagyva a déli parton hajózz nyugatnak. Útközben állj meg egy frissítő fürdőzésre Firiplaka strandján, ahol színes sziklafal határolja a csodaszép természetes strandot. Kleftiko alig 10 kilométerre fekszik Firiplakától, így kényelmesen odaérhetsz. Már biztos ismerős lesz a látvány, hiszen Görögország leggyakrabban fotózott tája Kleftiko. Hatalmas hófehér sziklák és barlangrendszerek futnak a parton. Korábban a kalózok rejtekhelye volt, ma már turistalátványosság. Védett öblében kényelmesen éjszakázhatsz.

7. nap Kleftiko – Ammuodaraki Beach – Embourios – Adamas

23.67 km (14.71 mi)

Kleftikot elhagyva a sziget nyugati oldalán indulj északnak. A páratlan szépségű sziklás part festői látványt nyújt . Élvezd a frissítő szelet és a vad természet látványát! Keresd meg Ammoudaraki strandját, ahol a következő éjszakádat töltöd. A part homokos és sekély. Tökéletes egész napos pihenéshez, és napozáshoz. Ritkábban látogatott, meghitt, csendes hely.

Kerüld meg a szigetészaknyugati csúcsát, és kanyarodja be a Milos-öbölbe. Embouriost megközelítve találsz a parton fantasztikus tavernát, és festői strandot is. Rivari és Fatournera partszakaszai képeslapra illő látványt nyújtanak. Térj vissza az öböl keleti felében fekvő Adamad városába, a kiindulási pontra. Érdemes a városra és környékére még egy kis időt szánni, mert hangulata egészen megkapó.

7 napos katamarán útiterv Milosról

1. nap Adamas (Milos) – Embourios 4.89 km (3.04 mi), 2. nap Embourios – Kamares (Sifnos-sziget) 43.20 km (26.84 mi), 3. nap Sifnos – Livadi (Serifos-sziget) 22.19 km (13.79 mi), 4. nap Serifos – Merihas (Kithnos-sziget) 48.74 km (30.29 mi), 5. nap Kithnos – Ermoupoli (Siros-sziget) 69.45 km (43.15 mi), 6. nap Siros -Paros 47.02 km (29.22 mi), 7.nap Paros – Pollonia -Milos 87.12 km (54.13 mi)

Hajós útvonaltervező Miloson

Hajó tankolási lehetőségek Milos környékén

  • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268
  • Adamantas Milos, Milos: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.721797, 24.444774
  • Riva Tirasia, Santorini: , Mélység: 5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.452705, 25.344247
  • Thira New Port, Santorini: , Mélység: 4.5m, Nyitvatartás: 0-24, GPS Koordináták: 36.386354, 25.428268

Ebben a cikkben összefoglaltuk neked, hogy miért érdemes sailing in Milos. A vulkáni sziget természeti csodái örök élményt jelentenek majd. A szerelem istennőjének, Aphroditének ez a hely lehet a kedvence mind közül. Fantasztikus programok és vadregényes tájak várnak rád. Ne habozz hát, szállj tengerre és hódítsd meg a tűz és víz birodalmát! Több hajós úti cél a Kükládokon

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Milos

5/5 - (312 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.