A Földközi-tenger nyugati vidéke számos meglepetést rejt. Ilyen a Baleári-szigetvilág, azon belül Menorca is. Mallorca kistestvére a hajósok paradicsoma! Partvidéke igen változatos. Az északi részén jóval sötétebbek a sziklák, és vadabb a táj. A déli régióban hófehér mészkőszirtek között az északról folyó patakok völgyeket mostak ki. Itt számos természetes sekély strandot alakított ki a vad természet. A sziget több pontján találsz világítótornyokat, melyek kinyúló sziklákon dacolnak a tengeri széllel.

Menorca elhelyezkedése

Menorca a Baleári szigetek legkeletibb tagja. A Földközi-tenger nyugati régiójában, az Ibériai félsziget partjától 250 kilométerre fekszik. A sziget Mallorcától északkeletre található, közvetlen kompjárat köti össze őket. Területe 700 négyzetkilométer. Domborzatát tekintve sík vidék, legmagasabb pontja 358 méter.Az északi felén, Tramuntana régiójában idősebb és sötétebb, szél által erodált szirtek alkotják a partot. Délen miocén kori mészkő alkotja a szárazföldet. Ebből adódóan a déli rész laposabb, több a sekély partszakasz. A mészkőnek köszönhetően pedig gyönyörű fehér homok borítja a strandokat. Az északi területekről érkező patakok évezredek óta formálják a területet és hosszú, keskeny völgyeket alakítottak ki a befolyásoknál. Jellemző növényei az olajfa, a tölgy és a fenyő. A mezőkön számtalan gyógynövény és vadvirág terem. Főleg legeltetéssel foglalkoznak a helyiek, hiszen a híres Menorcan Cheese itt készül.

Menorca történelme

Menorcán a történelem előtti időkben egy titokzatos nép élt, akik hatalmas sziklákat mozgattak meg. Ez a talayotikus kultúra, melynek nyomát a sziget minden pontja őrzi. Hatalmat több tonnás faragott kőtömbökből emeltek templomokat és településeket. Ezek a megalitok nagy hasonlóságot mutatnak a Franciaországban és Angliában talált építményekkel. Időszámításunk előtt már a rómaiak és a punok vívtak háborút a szigeten. Majd elfoglalták a vandálok, később a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került. Támadták kalózok, felperzselték a mórok. Később európai hatalmak civakodtak rajta, és végül a spanyol korona szerezte meg. Ezek a hosszú, viszontagságos évezredek mind ott hagyták lenyomatukat a szigeten.

Menorca időjárása

Menorca a mediterrán éghajlati övbe tartozik. Éves csapadékmennyisége 700 mm, mely főleg a téli időszakban esik. A tél enyhe, esős, átlagosan 7-14°C fok van. Ilyenkor a szél is erősebb, nem ritkák a 80 km/h sebességű széllökések. Nyáron igen meleg az idő, és magas a páratartalom. Ilyenkor is van légmozgás, hiszen a szigeten nincsenek magas hegyek, amik akadályt képeznének. Persze ez a nagy melegben még kellemes is, illetve vitorlázásra kiváló, jellemzően észak felől fúj. Júniustól szeptemberig a napi átlaghőmérséklet 28°C fok. A napsütéses órák száma igen magas, évente körülbelül 300 nap.

Látnivalók Menorcán

Torre d’en Galmes

A legnagyobb talayotikus település a szigeten. Jó állapotban fennmaradt 4000 éves templom és lakóházak nyűgözik le a látogatót.

Cova d’en Xoroi

A mészkősziklákban található barlangok már nagyon rég óta használatban vannak. Már az ókorból is találtak itt leleteket. A tengerparti sziklafalról csodálatos a kilátás az öbölre. Ma már egy exkluzív klub található benne, ahol kibérelhetsz egy teraszt egész napra!

Ciutadella

A város már több mint 2000 éve áll. Gyönyörű székesegyház , barokk stílusú paloták és templomok épültek az elmúlt 800 évben. Halpiaca igen látványos, és gazdag az árukínálat. Kikötője nagyon hangulatos.

Son Bou római kori bazilika

A bazilikát i.sz. 400 körül építették. Elég nagy méretű, és Son Bou strandja végében helyezkedik el. Teljesen szabadon bejárható.

Mahon

Mahon a sziget közigazgatási központja. Kikötője egy rendkívül mély fjord, 2000 mérföldes mélységgel. A város igen eklektikus, hiszen római, bizánci, arab, török, angol és francia megszállók kéznyomát is viseli. Ha ott jársz, nézd meg a Menorca Múzeumot, a halpiacot, a székesegyházat, vagy a Carmelita kolostort.

Pedreres de s’Hostal

Ciutadella mellett 1 kilométerre egy régi bezárt kőbánya fekszik. Egy helyi egyesület átvette a kezelését, és valódi kis álomvilágot hoznak ki belőle. Tematikus kertek, labirintus, színház és koncert terem kap helyet a hatalmas falak között.

Strandok Menorcán

Menorca rengeteg stranddal, apró öböllel rendelkezik. Ezekből most bemutatunk néhányat a teljesség igénye nélkül.

Cala Galdana

A sziget délnyugati oldalán fekszik Menorca leghíresebb strandja. Gyönyörű hófehér homokkal borított öböl ez, ahol tökéletes kikapcsolódás vár. Kenu, vizibicikli, napozóágy és napernyő bérlésre van lehetőséged. Bár és vendéglő szolgálja a pihenők kényelmét.

Cala Morell

Menorca északnyugati részén találod ezt a varázslatos kis öblöt. Kitűnő hely a búvároknak, hiszen Menorca kétféle kőzete itt találkozik. A sötét színű jura kori, és a fehér miocén mészkőszirtek itt futnak össze. Rendkívül gazdag a tengeri élővilág. Szivacsok, korallok, kagylók, tengeri csillag, és sokféle színes algafaj él a sekély vizekben.

Son Saura Beach

Son Saura az egyik leghíresebb érintetlen természeti strand Menorca déli partjainál. Szezonban életmentő felügyeli a fürdőzőket, de ez az egyetlen szolgáltatás. Itt a természet diktál!

Santo Thomas Beach

Ez a strand egészen egyedi. Közvetlenül a parton egy kis bár van, és az asztalok oly közel vannak a vízhez, hogy szinte beleérhet a lábad. Ez igazi menorcai hangulatot idéz!

Hajóbérlés Menorca-n

Menorcának összesen két jelentősebb kikötője van, Mahon és Ciutadella városában. Egy-két kisebb még található a szigeten, de korlátozott a hajók hossza. A kikötők hiánya miatt Menorcán engedélyezett az öblökben való éjszakázás.

Ciutadella kikötője

A kikötő egy nagyon keskeny fjordban foglal helyet. Maximum 20 méter hosszú hajókat fogadnak. Teljes felszereltséggel rendelkezik, üzemanyag vételezési lehetőség is van. Külön nyitvatartási rendje van, erről érdemes tájékozódni.

Mahon kikötője

A város kikötője híres a mélységéről. Egyes helyeken 30 méter a tengerfenék távolsága. Természetes képződmény, egy fjordban található. Mivel kitűnő védelmet jelent, már több ezer évvel ezelőtt is használatban volt. A kikötőnek két terminálja van, az egyikben 6, a másikban 50 méterig fogadnak hajókat. 24 órás szolgálat van, és minden szükséges szolgáltatás a hajósok rendelkezésére áll. Van áram, víz, szállás, taxi, mosoda és vendéglátóhelyek.

Marina Deportiva de Menorca

Ebben a kikötőben kisebb hajókat fogadnak, maximum 6 méteres hosszig. A 230 horgonyzóhely 24 órában foglalható. Itt is teljes infrastruktúrával fogadják az érkezőket, az alapszolgáltatásokon kívül mosoda és taxi is van.

Addaya kikötője

A sziget északi felén a nemzeti park mellett találod ezt a természetes öblöt. A sziget ezen oldalán a patakok természetes befolyásainál több ilyen jellegű kikötő alakult ki. Gyönyörű kép tárul a szemed elé, ahogy lassan eléred a bejáratát. A szűk völgyben felbukkan először az angolok által épített közel 300 éves világítótorony, majd a part menti házak. 150 kikötőhellyel rendelkezik, és maximum 25 méter hosszú yachtokat fogad. Infrastruktúrája minden igényt kielégít.

Fornells kikötője

Az északi partvidék rejtett gyöngyszeme ez a város! Fehér házai vakítóan ragyognak a napfényben, kikötője pedig egészen kicsi, maximum 12 méteres hajókat fogad. 115 férőhellyel rendelkezik. Egy kicsit mindentől távol esik ez a vidék, körülötte csak a természet az úr.
Kattints ha másik hajós úti cél Menorcán, vagy másik baleár hajóbérlés érdekel.

Menorca időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Menorca maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Menorca
szelerosseg Menorca

Menorca szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Menorca esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Menorcát!

1.nap Ciutadella – Cala Galdana 20.88 km (12.97 mi), 2.nap Cala Galdana – Cala Ratjada 40.54 km (25.19 mi) 3.nap Cala Ratjada – Colonia de Sant Pere 26.48 km (16.45 mi) 4.nap Colonia de Sant Pere – Alcúdia 19.48 km (12.10 mi), 5.nap Alcúdia – Port de Pollença 22.87 km (14.21 mi), 6.napPort de Pollença – Cala Sant Vicenç 29.79 km (18.51 mi), 7.nap Cala Sant Vicenç – Cala en Bosch – Ciutadella 77.75 km (48.31 mi)hajoberles menorcan

Olvass tovább ha ciutadellai vitorlázás érdekel

1.nap Maó-Mahón – Cala en Porter 27.95 km (17.36 mi), 2.nap Cala en Porter – Son Bou 6.74 km (4.19 mi) 3.nap Son Bou – Cala Galdana 11.74 km (7.30 mi) 4.nap Cala Galdana – Port de Pollença 75.63 km (46.99 mi), 5.nap Port de Pollença – Alcúdia 22.87 km (14.21 mi), 6.nap Alcúdia – Colonia de Sant Pere 19.48 km (12.10 mi), 7.nap Colonia de Sant Pere – Cala Ratjada – Maó-Mahón 107.17 km (66.59 mi)menorcai hajoberles

Olvass tovább ha Maó-mahóni vitorlázás érdekel, vagy válassz másik menorcai hajós úti célok közül

  1. Bővebb információt a menorcai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Menorcáról, Menorca időjárása. Meríts ihletet a menorcai hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a menorcai vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a menorcai hajózás írásunkat
  2. Hajóbérlés Menorcán: Kattints a kiválasztott úti célra a Hajóbérlés Menorcán

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe