Szardínia Olaszországtól nyugatra, Szicíliától északra található. A partjai 1897 km hosszúak. Az északi és keleti partok sziklásak, míg a déli oldalon találhatóak homokosak. Szardínai közelében több kisebb sziget található: Asinara, Sant’Antioco, San Pietro, Maddalena és Caprera. 80%-át hegyek és dombok díszítik, így nem csak a vizek szerelmesei, de a túrázók is megtalálják itt a számításukat. Szardínián és környékén állandóan fúj a szél, köszönhetően annak, hogy a szárazföldtől távol van.

Bővebb információt a szardíniai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Szardíniáról, Szardínia időjárása. Meríts ihletet a Szardíniai hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a Szardíniai vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a szardíniai hajózás írásunkat.

Egyedülálló a kristálytiszta tenger, a smaragdzöld lagúnák és a víz alatti élet változatossága. Sziklás öblökkel, félszigetekkel szabdalt partvonalán egymást érik a homokos strandok, kis halászkikötők, víz- és szél formálta gránátsziklák, bozótosok. Több ezeréves kultúra a nyomaival a sziget egész területén találkozhatunk.

Szardínia elhelyezkedése

A Földközi-tenger második, Európa nyolcadik és a világ negyvenhatodik legnagyobb szigete. Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Korzika között helyezkedik el. Az Appennini-félszigettől kb. 200 km-re helyezkedik el. Területe 24.090 km2, lakossága pedig körülbelül 1.650.000 fő. Olaszország harmadik legnagyobb régiója. Területének 80%-a hegy- és dombvidék, átlagos tengerszint feletti magassága 334 méter.

Szardínia története

Szardínia történelme az ősidőkbe nyúlik vissza. Akkoriban a lakosok obszidiánnal kereskedtek. Ez egy vulkáni kőzet, melyből különböző eszközöket készítettek. A kereskedelem miatt a szigetlakók kapcsolatba kerültek a Földközi-tenger mentén élő népekkel. Már a történelem korai éveiben is sok háborúskodás folyt a területért. Nurágok, föníciaiak, karthágóiak és észak-afrikaiak is uralkodtak a szigeten. Később az Aragóniai királyság elfoglalta Szardíniát, ami így Spanyolország része lett. A spanyol örökösödési háború változásokat hozott és a sziget Habsburg kézre került. Ezt követően a Savoyaiak léptek trónra, majd a Szárd királyság uralkodott egészen 1847-ig. Végül pedig 1861 óta Olaszország részét képezi a sziget.

Főbb látnivalók Szardínián

Mivel rengeteg hely van a szigeten, amit mindenképp meg kell nézni, indulás előtt érdemes egy útitervet készíteni. Íme néhány tipp, aminek feltétlenül szerepelnie kell az útitervünkben:

A főváros, Cagliari

Cagliari Szardínia legnagyobb városa és egyben a Földközi-tenger egyik legszebb kikötővárosa. Olaszország leghosszabb – 13 kilométeres – tengerpartjával büszkélkedhet. A szinte szubtrópusi klíma miatt rengeteg különleges növénnyel találkozhatunk a városban. Hatalmas méretű fák, csodás orchideák, hibiszkuszok és pálmák kápráztatnak el minket egy-egy séta alkalmával. Calgiari hét dombra épült, amelyek ma a város egyes negyedeit alkotják: Castello, Tuvixeddu, Monte Claro, Monte Urpinu, Colle di Bonaria, Colle di San Michele. A város kikötőnegyede telis-tele van autentikus vendéglőkkel. Az óvárosban hangulatos kis utcácskák, színes házak, is kőtemplomok találhatóak. Természetesen rengeteg jobbnál jobb pizzéria és fagyizó is fellelhető.

Castello

A Castello a város legrégibb része, ami a dombtetőn fekszik, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Cagliari-öbölre. A városfalak legnagyobb része ma is teljesen és és két 13. századi fehér mészkőtorony a Sant Pacras és az Elefánt torony erősíti. Itt található a székesegyház is, melynek barokk homlokzatát az 1930-as években az eredeti középkori pisai építészeti stílusban építették át, így a templom visszakapta eredeti alakját. A székesegyházhoz közel van a tartományi kormányzói palota, mely 1900 előtt volt a sziget kormányzóinak székháza. Szardínia Régészeti Múzeuma is a Castelloban áll, mely hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik. Az amfiteátrum is itt található, ami a római birodalom kiemelkedő emléke. Ez az amfiteátrum egyedülálló a világon, hisz a helyi mészkősziklába vájták.

Palazzo della Giustizia

Egy fontos és gyönyörű építészeti alkotás az Igazságügyi Palota épülete. Az 1930-as évek neoklasszicizmusának kiemelkedő példája. Az épület közelében hatalmas park található fenyőfákkal és kertészek által kialakított tavakkal. A park egy része egy dombra nyúlik fel, ahonnan káprázatos kilátás nyílik a Castellora, az öbölre és a környező mocsárra is.

Saint Remy bástya

A régi városfalakon épült az 1800-as években, több városnegyedet kapcsol össze. Ez a hely nyújtja a leglélegzetelállítóbb látványt a városra.

Alghero

Szardínia észak-nyugati partján helyezkedik el és még őrzi a spanyolok nyomait. A katedrális körül katalán negyedekben sétálhatunk. Az óváros több száz éves épületei lenyűgöző állapotban őrződtek meg, középkori templomai, üzletekkel szegélyezett hosszú utcái, a városfalak és a forgalmas kikötő sok érdekességet tartogat nap, mint nap.

Sassari

Szardínia második legnagyobb települése. Érseki és egyetemváros, emellett fontos kereskedelmi és közigazgatási központ. A város leghíresebb épülete a barokk homlokzattal ellátott San Nicola katedrális. Érdemes megnézni a Santa Maria di Betlem templomot, mely modern stílusa mellett homlokzatán még őrzi a középkori pisai építészet jellegzetességét. Két híres fesztivált is tartanak ebben a városban, a Cavalcata Sarda nevezetűt májusban, ami egy tavaszköszöntő fesztivál és a Festa dei Candelieri-t, ami egy gyertyákra specializálódott fesztivál, pedig augusztusban.

Strandok Szardínián

Costa Smerada

Szardínia világhírű, 55 km hosszan elterülő partszakasza a sziget észak-keleti részén fekszik Olbia és Palau között. E tájon utazva csodálatos kép tárul a turista elé. Kristálytiszta, smaragdzöld tengervíz, luxus szállodák, háttérben a Maddalena sziget csoporttal. A környék mai arculatát Aga kánnak köszönheti, aki 35 évvel ezelőtt felfedezte az addig ismeretlen területet és befektetésként hatalmas szállodahálózatot építtetett. Két központja van: Baja Sardinia és Porto Cervo. A tengerpart hófehér homokkal és gránitsziklákkal egészíti ki a képet.

La Maddalena

Egyetlen, félig beépült, Guardia Vecchia hegy lejtőin lévő falucska Cala Gavetta és Cala di Chiesa szigetek között fekszik. Guarda Vecchia a 146 méteres magasságával a legmagasabb pontja a szigeten végighúzódó hegyláncnak. Az egész Szardínián végighúzódó gyönyörű panorámájú autóút lehetővé teszi, hogy Maddalena partvidékének legszebb helyei könnyen elérhetővé váljanak. Emellett nem elhanyagolható az a tény, hogy az útról pompás kilátás nyílik Corsica, a közeli Caprera és a kisebb szigetek partjaira is. 1996-ban az egész Maddalena szigetcsoportot Nemzeti Parkká nyilvánították, megőrizve ezt a ritka, természeti környezetet.

La Pelosa Beach

Észak Szardíniában található, Sassari és egyben a sziget egyik legszebb tengerpartja. A fehér homokos part, a szél formálta csodálatos alakzatú homokbuckák és a környező sötét sziklafalak jellemzik a területet. Az itt lévő falut Asinarát a helyi lakosok alapították, mely sokáig elzárt sziget volt. A lágy pasztellszínűre bevakolt, nyeregtetejű házak megőrizték a tengeri falu változatlan ókori hangulatát.

Costa di Cala Mariolu

Az Orisei-öböl hatalmas tengerpartjának mentén óriási szikla szirtek húzódnak végig. Néhány száz méterrel előtte található a Grotta del Fico nevű barlang, melynek két bejárata van. Az egyik egy víz alatti bejárat a másik, fölötte, a sziklafalba van vájva. Ez a barlang főleg a ritka fajta fókáknak nyújt menedéket. Cala Mariolu öblének legészakibb része elszigetelt és a szárazföldről nem megközelíthető, de szépsége és hírneve még így is vetekszik más frekventált tengerparti helyekkel, mint például Cala Luna partjával. A víz sekélysége és tisztasága türkizkék árnyalatokkal ajándékozza meg, mely kétségtelenül gyönyörű hatást ér el.

Spiagge di Chia

A csodálatos déli partvidéken található Chia apró tengerpartja, mely a mai napig őrzi érintetlenségét és eredeti formáját. A fő építkezések a tőle nyugatra eső területeken zajlódtak le, mialatt az ófalu látképét még mindig az újabb és újabb villák megjelenése alakítja át. Az itt található hegycsúcs tetejéről, ahol a torony is áll, gyönyörű kilátás tárul Chia tengerpartjára és Cardulinu szigetére. A sziget gyalogosan könnyen elérhető, melynek aranyszínű, homokos tengerpartját smaragzöld színű, áttetsző, kristálytiszta víz mos.

Szardínia időjárása

Szardínia éghajlata mediterrán, tavasszal 15-20°C, nyáron 30-35°C, ősszel 25-28°C, a tengervíz májusban 19°C, júniusban 22-23°C, július, augusztus és szeptember hónapokban pedig 25-26°C. Meglátogatására a legalkalmasabb idő a korai és a késő nyár.

Hajóbérlés Szardínián

Szardínia egyész Olaszország egyik legnagyobb hajózási központja. Annak köszönhetően, hogy ez egy sziget, rengeteg kikötővel rendelkezik. Ahhoz, hogy jobban meg tudjunk velünk ismerkedni a következőkben néhány kikötőről olvashatunk.

Marina di Cagliari

A Marina di Cagliari a város belső dokkja, a történelmi városközpontban helyezkedik el. Mindössze néhány percre van a vasútállomástól és a nemzetközi repülőtértől egyaránt. Ez az egyik legnagyobb és legfelszereltebb kikötő egész Olaszországban. A földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően nagyon fontos turista és kereskedelmi központ is. Összességében több mint 5000 hajó befogadására képes, mely közül 18 akár 55 méter hosszú is lehet. A kikötő biztosítja a kényelmes ott tartózkodást az utasok számára, mint például a wi-fi, éttermek, logisztikai segítségnyújtás.

Porto di Alghero

Alghero 400 hajó befogadására képes kikötőjét az óvárosi falak védik. A vendégek az alábbi szolgáltatásokat élvezhetik az itt tartózkodásuk során. Már az érkezéskor kedvesen fogadják a látogatókat és csónakkal segítenek eligazodni a kikötőben és a kikötésben is. Egésznapos felügyeletet is biztosítanak a biztonsági rendszereknek hála, így nyugodtan felfedezhetjük a sziget szépségeit. Víz, áram és wi-fi is rendelkezésre áll. Tusolókkal és mosdókkal, postai szolgálattal és technikai segítségekkel állnak vendégeik részére minden nap.

Marina di Olbia

Olbia városában található, a turisták kikötőjének is szokták nevezni. Egész évben nyitva tart, 270 kikötőt kínál az akár 80 méter hosszú hajók számára. Mivel Olbia városához nagyo közel van, így minden szolgáltatás percek alatt elérhető. Természetesen itt is van 24 órás biztonsági szolgálat, továbbá wi-fi, tusolók és mosdók.

Poltu Quatu

Arzachena 1987-ben megnyílt kikötőjének népszerűsége napjainkban sem csökkent. Összesen 305 hellyel rendelkezik, 8-35 méter hosszú hajók számára. A kikötő mélysége a bejárat környékén 3 méter, a belső dokkolóban 2 méter.

Marina di Cannigione

A 400 férőhellyel rendelkező kikötő legfeljebb 25 méter hosszú hajókat képes fogadni. A maximum mélység eléri a 4, 5 métert. Van ivóvíz, villamos energia, mosoda, valamint a hajó karbantartása is biztosított. A közelben hangulatos bárt és éttermet szintén felfedezhetsz.

Porto di Santa Teresa Gallura

A város kikötője 700 helyet biztosít olyan hajók számára, melyek mérete nem haladja meg a 45 métert. A tengerfenék mélysége 5 méter. A kiválóan védett, számos szolgáltatással rendelkező kikötő környékén kiváló bárt és éttermet találsz.

Marina di Golfo Aranci

A jól felszerelt kikötő Golfo Aranci központjától mindössze 20 méterre fekszik. 30 hellyel rendelkezik, 5-16 méter hosszú hajókat képes fogadni. A mélység 1, 5-5 méter között van. A hullámtörő gát kiváló védelmet biztosít az öbölben uralkodó szelek ellen. A kikötő területén van villamos energia, Wi-Fi, bár és étterem is várja a hajósokat.

Vitorlázni a smaragd színű tengeren, a hófehér homokkal borított öblök között. Fürdőzni a tengerbe, pizzát enni, szűk olasz utcákban sétálni – többek között ezeket is megtehetjük Szardínián. A sziget, mely természetes kontrasztjaival, a régi hagyományokat őrző régió színeivel és fényeivel hamar belopja magát a szívedbe. Kattints ha másik hajós úti cél Szadínián, vagy szardiniai hajóbérlés érdekel.

Sardinia időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Sardinia maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Sardinia
szelerosseg Sardinia

Sardinia szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Sardinia esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Szardíniát

1.nap Arzachena (Poltu Quatu) – Porto Massimo (La Maddalena) 20, 92km (13mérföld), 2.nap Porto Massimo (La Maddalena) – Cala Santa Maria 7, 15km (4, 44mérföld), 3.nap Cala Santa Maria – Porto Vecchio 43, 6km (27, 09mérföld) , 4.nap Porto Vecchio – Bonifacio 46, 5km (28, 92mérföld) , 5.nap Bonifacio – Santa Teresa Gallura 16, 45km (10, 22mérföld) , 6.nap Santa Teresa Gallura – Porto Pozzo 15, 83km (9, 83mérföld), 7.nap Porto Pozzo – Palau – Arzachena (Poltu Quatu) 26, 3km (16, 23mérföld)

Hajós útvonalterv Arzachena-ból

Olvass tovább ha arzachenai vitorlázás érdekel

1.nap Cagliari – Pula 27.73 km (17.23 mi), 2.nap Pula – Nora – Chia 16.97 km (10.55 mi), 3.nap Chia – Sant’Antioco 65.29 km (40.57 mi), 4.nap Sant’Antioco – Portocuso 16.58 km (10.30 mi), 5.nap Portocuso- Carloforte 9.73 km (6.04 mi), 6.nap Carloforte – Porto Pino 41.05 km (25.51 mi), 7.nap Porto Pino – Perda Longa – Cagliari 79.40 km (49.34 mi)

Vitorlás útvonalterv Cagliari-ból

Olvass tovább ha cagliari vitorlázás érdekel

1.nap Carloforte – Portoscuso 9.62 km (5.98 mi), 2.nap Portoscuso – Marceddì 76.80 km (47.72 mi), 3.nap Marceddì – Oristano 20.84 km (12.95 mi), 4.nap Oristano – Porto Mandriola 29.25 km (18.18 mi), 5.nap Porto Mandriola – Alghero 61.70 km (38.34 mi) , 6.nap Alghero – S’Archittu 58.01 km (36.05 mi), 7.nap S’Archittu – Portixeddu – Carloforte 111.75 km (69.44 mi)

Vitorlás útvonal Carloforte-ből

Olvass tovább ha carlofortei vitorlázás érdekel

1.nap Bosa – Alghero 35.63 km (22.14 mi), 2.nap Alghero – Porto Conte 14.49 km (9.00 mi), 3.nap Porto Conte – Cala dell’Argentiera 30.96 km (19.24 mi), 4.nap Cala dell’Argentiera – Stintino 37.04 km (23.02 mi), 5.nap Stintino – Porto Torres 20.50 km (12.74 mi) , 6.nap Porto Torres – Castelsardo 29.31 km (18.21 mi), 7.nap Castelsardo – La Pelosa – Bosa 133.85 km (83.17 mi)

Bosa-i hajós útvonalterv

Olvass tovább ha bosai vitorlázás érdekel

1.nap Santa Teresa Gallura – Bonifacio 16, 45 km (10, 22 mi), 2.nap Bonifacio – Porto Vecchio 46, 5 km (28, 92 mi), 3.nap Porto Vecchio – Cala Santa Maria 43, 6 km (27, 09 mi), 4.nap Cala Santa Maria – Tavolara -sziget57, 36 km (35, 64 mi), 5.nap Tavolara – Porto Cervo 33, 98 km (21, 12 mi), 6.nap Porto Cervo – Porto Pollo 24, 91 km (15, 48 mi), 7.nap Porto Pollo – Porto Pozzo – Santa Teresa Gallura 23, 37 km (14, 52 mi)

hajós útvonaltervező Santa Teresa Gallura-ból

Olvass tovább ha Santa Teresa gallurai vitorlázás érdekel

1.nap Alghero – Bosa 35.63 km (22.14 mi), 2.nap Bosa – Santa Caterina di Pittinuri 21, 65 km (13, 45 mi), 3.nap Santa Caterina di Pittinuri – San Giovanni di Sinis 31, 35 km (19, 48 mi), 4.nap San Giovanni di Sinis – Oristano (Marina di Torre Grande) 11, 57 km (7, 19 mi), 5.nap Oristano (Marina di Torre Grande) – Buggerru 58, 42 km (36, 30 mi), 6.nap Buggerru – Portoscuso 26, 67 km (16, 57 mi), 7.nap Portoscuso – Mandriola – Alghero 154, 02 km (95, 71 mi)

Szardíniai hajós útvonalterv Alghero-ból

Olvass tovább ha algheroi vitorlázás, vagy másik Costa smeraldai hajós úti cél érdekel

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

5/5 - (478 votes)
BoatTheGlobe