Szardínia Olaszországtól nyugatra, Szicíliától északra található. A partjai 1897 km hosszúak. Az északi és keleti partok sziklásak, míg a déli oldalon találhatóak homokosak. Szardínai közelében több kisebb sziget található: Asinara, Sant’Antioco, San Pietro, Maddalena és Caprera.
80%-át hegyek és dombok díszítik, így nem csak a vizek szerelmesei, de a túrázók is megtalálják itt a számításukat. Szardínián és környékén állandóan fúj a szél, köszönhetően annak, hogy a szárazföldtől távol van. Szardínián ritkán nyugodt a tenger.
Legismertebb szelei a misztál (északnyugati, amely leginkább Korzika felől fúj), tramontana (északi), levante (keleti) és a sirokkó (délkeleti). Ennek köszönhetően a vízi sportok kedvelőinek (különösen a szörfösöknek és a kiteosoknak) kedvenc helye Európában. A víz hőmérséklete egész évben alkalmassá teszi a helyet a sportolásra és a fürdőzésre.

Vitorlázás Szardínián
A cikkben az alábbi pontokban tekintjük át Szardíniát:

Szardínia időjárása

Szardíniának tipikus mediterrán éghajlata van. Hosszú, meleg nyár és csapadékos tél jellemzi. Júliusban, valamint augusztusban az átlaghőmérséklet 24-25 fok. A legtöbb eső novemberben és decemberben hull. A sziget tengerhez közeli részein a tél enyhe, a hőmérséklet ritkán süllyed 0 fok alá. Januárban és februárban körülbelül 10 fok van. Szardínia domináns szelei a misztrál, valamint a sirokkó. Előbbi főleg a sziget északi és nyugati részein fúj. A szeles időjárás miatt számos szélerőmű is épült. Ha nem ragaszkodsz a kánikulához, ősszel és tavasszal szintén érdemes meglátogatni a szigetet. Utazáshoz, illetve kiránduláshoz egyaránt tökéletes az idő. Check the időjárási feltételek, széladatok Szardínián.

Szardínia legfontosabb kikötői

Alghero

Alghero a sziget nyugati részén helyezkedik el. Itt található a Port of Alghero kikötő, amely 400 állandó kikötőhellyel rendelkezik és 150 méter hosszú. Méreteinek köszönhetően legfeljebb 50 méter hosszú hajókat tud befogadni. Az egész évben nyitva álló kikötőt Alghero óvárosa teszi látványossá.
A város rengeteg programmal kedveskedik az arra látogatóknak. Az óváros felfedezése remek kikapcsolódást nyújt, a különböző tornyoknak, katedrálisoknak köszönhetően. Aktívabb pihenést keresve különböző szárazföldi és vízi sportnak szentelhetjük az időnket. Búvárkodástól kezdve a szörfözésen át a kerékpározásig mindent megtalálható, és még bálna és delfin lesre is mehetünk. A helyi gasztronómiája változatos és ízletes, amely szintén emlékezetessé teszi az itt töltött időt.
Alghero partja

Cagliari

Cagliari Szardínia déli részén található. A történelmi városközpont közvetlen szomszédságában van a Marina Portus Karalis kikötő, amely összesen 118 kikötőhellyel rendelkezik. A kikötő Akár 90 m hosszú hajók befogadására is képes.
Cagliari a sziget legnagyobb városa. A mediterrán éghajlatnak köszönhetően a telek enyhék, így az év minden napján érkeznek ide turisták. A város kapujában a Goldo degli Angeli (Angyalok öble) varázslatos vize kápráztatja el az ide érkezőket. Cagliari hét dombra épült, amelyek ma a város egyes negyedeit alkotják. Hajóról leszállva lehetőségünk van a város szépségeit, nevezetes épületeit felfedezni. Hátunk mögött hagyva a történelmi emlékműveket, épületeket, különböző vízi sportokat próbálhatunk ki (szörf, búvárkodás, vízisí), vagy megmártózhatunk a kellemes hőmérsékletű tengervízben és süttethetjük a hasunkat a homokos tengerparton.

Carloforte

Szardíniát hátrahagyva, pár kilométerrel arrébb található San Pietro szigete, ahol Carloforte település felé érdemes venni az irányt. Az itt található a Marine Sifredi kikötő 250 hajó helyet biztosít, akár 60 méter hosszú vitorlások számára is.
Carloforte városában található történelmi emlékművek meglátogatása után érdemes robogóval körbejárni a várost. Szebbnél-szebb partokkal rendelkezik, amelyek tökéletesek strandolásra, vízi sportolásra. Szardíniai vitorlázás

Porto di Santa Teresa Gallura

A kikötő a Santa Teresa Gallura nevű üdülőhelyen van. 700 hellyel rendelkezik olyan hajók számára, melyek legfeljebb 45 méter hosszúak. A mélység 5 méter. A kikötő védett, számos remek szolgáltatást kínál, bárt és éttermet is találsz.

Marina di Cannigione

Az Arzachena-öböl természetes kikötője 400 hajó számára alkalmas, ezek maximum 25 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék mélysége 4, 5 méter. A kikötő rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, továbbá bárt és éttermet is találsz. A mosoda vagy a hajó karbantartása szintén megtalálható a kiváló szolgáltatások között.

Marina di Olbia

Olbia kikötője 270 hajó számára nyújt helyet. Ezek maximális hossza akár 80 méter is lehet. A tengerfenék mélysége 5, 2 méter. A védett kikötő számos remek szolgáltatást kínál. Ha megéheznél, a területén van bár és étterem is.Olbia kikötője

Partok és szigetek Szardinia körül

Sant’Antioco és San Pietro

Szardínia délnyugati oldalán található Sant’Antioco és San Pietro szigete. Sant’Antiocot egy híd köti össze Szardíniával. San Pietrot csak vízi közlekedéssel lehet megközelíteni. Gazdag vízi világ fogadja az ideérkező hajósokat és a búvárokat.

Asinara

Szardíniától nem messze, északra található Asinara. Itt található az Asinara Nemzeti Park. A Nemzeti Park védi a történelmi épületeket és a sziget élővilágát. Itt találhatóak a fehér színű szamarak, amelyeknek köszönhetően a Szamarak birodalmának is nevezik.

La Maddalena

Szardínia északkeleti partjai felé hajózva felbukkan a La Maddalena szigetcsoport, melyek szinte érintetlenek. A kristálytiszta vizű, rózsaszín színű homokos strandok remek úti célként szolgálnak. Strandolás és a vízi sportok mellett római romokat és erődöket tekinthetünk meg. Hajózás Szardínián

Vitorlázz Szardínián: szardíniai hajós útvonalakh

Szardinia térségében csodálatos helyek találhatók, amelyek nemcsak homokos strandokat és gyönyörű partokat kínálnak, hanem lenyűgöző történelmi emlékeket is. Fedezd fel jachttal a félreeső helyeket, melyek csak jachttal közelíthetőek meg.

Vitorlázás Szardínián:1 hetes vitorlás útiterv

Hajós utunkra a Marina di Olbiából induljunk el.
szardíniai vitorlás útvonaltervező

1. nap : Olbia – Porto San Paolo

14, 94 km (9, 28 mi)
Először elhajózunk Porto San Paolo-ba, melyet Olbiától délkeletre találsz. A bájos település vendégszerető lakóiról híres, ráadásul kiváló elhelyezkedéssel rendelkezik. Olyan gyönyörű szigetek vannak a közelében, mint az Isola Tavolara, az Isola Molara, valamint az Isola Piana. Ha itt jársz, remek sportolási lehetőségek várnak, beleértve a lovaglást, a hegyi kerékpározást és a golfot.

2. nap: Porto San Paolo – Portisco

27.83 km (17.29 mi)
Csodálja meg a gyönyörű mediterrán tájat, miközben a partvonal és kikötője felé hajózunk.
A Portisco strandja a Cugnana-öböl nyugati részén található, egy földnyelv és Portisco szigete között. A déli részen van egy jól felszerelt kikötő jachtok számára, a strand mögött luxusvillák és üdülőhelyek találhatók. A tengerparton számos fehér homokos fürdőhely található. A Portisco strandját homokos, sekély felület jellemzi, amely ideális a gyermekek számára.
Hajós útvonaltervező Szardinián

3. nap: Portisco – Capricolli

5.80 km (3.60 mi)
Útvonalunk harmadik napján Portiscoból a Capriccioliba indulunk. A Capriccioli a helyi nyelvjárásban “fiatal kecskéket” jelent. Itt masszív, a hullámok által lekerekített rózsaszín gránitsziklákat, vad olajfákat és tengeri fenyőket láthatunk a partszakaszokon.
Az egyik strandja az “Il Pirata”, ahol kenukat és dingiket lehet bérelni és egy kis fából készült mólón lehet kikötni. Szélvédett partja, sekély vize és finom szemcsés homokos lassan mélyülő partja ideális családosok számára. Másik strandja a „Delle Tartarughe” (teknősök): ahol a dűnék között teknősök költenek. Kis oázisnak is nevezik a helyiek a partot. Érdemes teknőslesre mennük és felkeresni a partot.
A közeli kisebb vulkanikus eredetű szigeteken, a Soffin és a Cameren csodálatos, érintetlen a természet. Az öböl jobb oldalán van egy kis szigetecske, Mortorio, amely szintén gyönyörű.

4. nap: Capricolli – Porto Cervo

10.49 km (6.52 mi)
A negyedik nap Porto Cervoba érünk. Gyönyörű városkában sok kicsi, alacsony, fehér épület található, melyek harmonikus összhangban vannak a természettel. Porto Cervo központja a kikötő, itt találhatók az üzletek és a közelben az elegáns yacht klub. Az egyik hotelben volt az 1977-es James Bond a Spy who loved me forgatási helyszíne. Több híres strand található itt. Az éjszakát a Marina Porto di Cervoban tölthetjük.

5. nap: Porto Cervo – Maddalena szigetcsoport

15.79 km (9.81 mi)
Kea egy gyönyörű sziget, tele ősrákokkal, szép városokkal. Régi templomok, strandok, malmok, tornyok és szélmalmok találhatóak itt. Keán jó néhány remek étterem található, ahol friss halat, homárt és más hagyományos ételeket szolgálnak fel. Ha egy csendes kikötőhelyet keres, a kikötőtől 100 méterre található öblöt ajánljuk.
La Maddalena gyönyörű partszakaszain római romok és erődök is találhatóak. Szigetcsoportnak nevezik, mivel több egymáshoz kapcsolódó, apró szigetből áll. Nevezetesebb helyeit, a nemzeti parkot 1-2 nap alatt bejárhatjuk. A La Maddalena a szigetvilág legnagyobb szigete a maga 45 km hosszú partvidékével. A Guarda Vecchia a 146 méteres magasságával a legmagasabb pontja a szigeten végighúzódó hegyláncnak.
Számos lehetőség van a kikötésre, pl; Cala Gavettában, ez a fő kikötő és egy forgalmas turisztikai város. Alternatív megoldásként Cala Mangiavolpe-ot is választható, amely Cala Gavetta-ban található. Végül a Cala Spalmaore, amely egy szép, jól védett partszakasz.
Vitorlás útvonaltervező Szardínián

6. nap: La Maddalena – Porto Pozzo

13.51 km (8.39 mi)
A bájos kis faluban kellemes napot tölthetünk pihenéssel, az érintetlen természeti környezetben és bukolikus falusi miliőben. Finom, markáns ízekkel teli helyi specialitásokat érdemes kipróbálni a városkában.

7. nap: Porto Pozzo – Golfo Aranci – Olbia

66.54 km (41.34 mi)
Utazásunk utolsó állomása Golfo Aranci, ahol mindenképpen látogass el a város központjába. Sikkes üzleteivel és modern tengerparti sétányával ugyanis kicsit eltér a tipikus szardíniai településektől. Ha itt jársz, érdemes megcsodálni a korall ajándéktárgyakat, majd választani a számos tenger gyümölcseit kínáló kiváló étterem közül. Töltsd az éjszakát Golfo Aranci kikötőjében
Visszatérve Olbiába megtekinthetjük a régészeti múzeumot is, mely komoly gyűjteménnyel rendelkezik. A vársközpontban pihenhetünk és ehetünk egy jót a híres belvárosi éttermekben. Olbia Costa Smeralda legnagyobb forgalmú kikötője és regionális központja. A műemlékek és a város kedves hangulata miatt kedvelt célpont. Érdemes megnézni a Szent Pál-templomot. Főhajójának egyik vésete szerint már 1421-ben állt egy kápolna ezen a helyen. A Szent Simplicius-templom Szardínia legrégibb, ma is eredeti formájában álló középkori temploma. A templomtól nem messze találhatók a feltárt pun település épületmaradványai.
Costa Smeralda az egyik leglátogatottabb hely Olaszországban. Köss ki bármelyik helyszínnél, biztosan találsz magadnak való helyet, látnivalót, programot! Ez a térség kitűnő választás, ha szeretnél gyönyörködni a természet szépségében, gyönyörű tengerparti strandokon hűsölnél és szeretnéd élvezni az olasz gasztronómia remekeit.

Hajózás Szardínián és Korzikán: Santa Teresa Gullura-i hajós útvonal

1. nap Santa Teresa Gallura – Bonifacio 16, 45 km (10, 22 mi), 2. nap Bonifacio – Porto Vecchio 46, 5 km (28, 92 mi), 3. nap Porto Vecchio – Cala Santa Maria 43, 6 km (27, 09 mi), 4. nap Cala Santa Maria – Tavolara -sziget57, 36 km (35, 64 mi), 5. nap Tavolara – Porto Cervo 33, 98 km (21, 12 mi), 6. nap Porto Cervo – Porto Pollo 24, 91 km (15, 48 mi), 7. nap Porto Pollo – Porto Pozzo – Santa Teresa Gallura 23, 37 km (14, 52 mi)szardíniai- és korzikai hajós útvonaltervező

7 napos szardíniai vitorlás útiterv

1. nap Bosa – Alghero 35.63 km (22.14 mi), 2. nap Alghero – Porto Conte 14.49 km (9.00 mi), 3. nap Porto Conte – Cala dell’Argentiera 30.96 km (19.24 mi), 4. nap Cala dell’Argentiera – Stintino 37.04 km (23.02 mi), 5. nap Stintino – Porto Torres 20.50 km (12.74 mi) , 6. nap Porto Torres – Castelsardo 29.31 km (18.21 mi), 7. nap Castelsardo – La Pelosa – Bosa 133.85 km (83.17 mi)Vitorlás útiterv Szardínián

1 hetes yachtos út Carloforte-ból

1. nap Carloforte – Portoscuso 9.62 km (5.98 mi), 2. nap Portoscuso – Marceddì 76.80 km (47.72 mi), 3. nap Marceddì – Oristano 20.84 km (12.95 mi), 4. nap Oristano – Porto Mandriola 29.25 km (18.18 mi), 5. nap Porto Mandriola – Alghero 61.70 km (38.34 mi) , 6. nap Alghero – S’Archittu 58.01 km (36.05 mi), 7. nap S’Archittu – Portixeddu – Carloforte 111.75 km (69.44 mi)szardíniai yachtos útvonaltervező

7 napos vitorlázás Costa Smeraldán: Észak-Szardínia felfedezése Porstisco-ból

1. nap Portisco – Porto Cervo 16.9 km (10.24 mi), 2. nap Porto Cervo – La Maddalena archipelago (Porto Massimo) 19.18 km (11.92 mi), 3. nap La Maddalena archipelago (Porto Massimo) – Santa Teresa Gallura 23.19 km (14.41 mi), 4. nap Santa Teresa Gallura – Bonifacio 16.45 km (10.22 mi), 5. nap Bonifacio – Porto Vecchio 46.5 km (28.92 mi), 6.nap Porto Vecchio – Cala Santa Maria 43.6 km (27.09 mi), 7. nap Cala Santa Maria -Capriccioli – Portisco 40.09 km (24.91 mi)costa smeraldai vitorlás útvonaltervező

More Italy sailing tours, Sardinia sailing holidays.
Fedezd fel Szardínia kalandos öbleit, rejtett homokos strandjait. A tenger kristálytiszta, az öblök széltől védettek, így Szardínia tökéletes helyszín úszáshoz és búvárkodáshoz is. Kezd meg most utad tervezését, ahol megannyi kaland vár rád. boat rental in Sardinia.

SEGÍTS MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES HAJÓT!

További információk innen: Sardinia

5/5 - (137 votes)
Oldalunkon sütiket használunk a legjobb felhasználói élmény érdekében. Az “Elfogadom” gomb lenyomásával hozzájárulásodat adod, hogy elfogadod őket.