Costa Smeralda Szardínia északi részén található üdülőhely, amely nem csak a turisták, de a tehetősebb emberek között is közkedvelt nyaralóhely. Ez a 55 km hosszú partszakasz rengeteg stranddal, kisebb szigettel és luxuslakásokkal rabolja el az idelátogatók szívét. Gyönyörű azúrkék vize és a csodás környezete miatt nagyon népszerű úti cél.

Bővebb információt a Costa smeraldai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: Információk Costa Smeraldaról, Costa Smeralda időjárása. Meríts ihletet a Costa Smeraldai hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz a Costa Smeraldai vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a Costa smeraldai hajózás írásunkat.

Costa Smeralda, másnéven a fényűzés fellegvára. Szikrázó napsütés jellemzi és vakítóan fehér homokos partok határolják. Vízbe nyúló szirtjei a széltől laposak és simák, sötét macchia, fölötte ragyogó kék égbolt. A rózsa-, ibolyaszín, világító fehér, zöld színben pompázó kövek csiszoltak, a természet erői által megformáltak. Mesebeli alakokra emlékeztetnek: medvét, sárkányt, elefántot vélhetünk felfedezni bennük.

Costa Smeralda elhelyezkedése, történeleme

Az Arzachena-öböl és a Cugnana-öböl között helyezkedik el Szardínia északkeleti partján. Costa Smeralda 55 kilométernyi partszakasz Portiscotól a Lisca di Vaccaig. Vitorlázás közben fedezett fel a 60-as években Karim Aga Khan izmaelita herceg. A sziget egykori legszegényebb vidéke volt, ám az évek alatt a leggazdagabbá nőte ki magát. A vidék egyedi építészeti stílusban épült be. Az építés során arra törekedtek, hogy a körzet csupán kis hányadát építsék be, és meghagyják a vidék természeti kincseit. A belső építészetben is csak természetes anyagokkal dolgoztak, úgy mint a fa és a gránit.

Főbb látnivalók és a strandok Costa Smeraldán, amiket muszáj megnézned

Porto Cervo

Az évek során Európa legjobb luxus nyaralóhelyévé vált, ahol nagyon gyakran világhírességek is megfordulnak. A különleges építésű exkluzív villák és hotelek tökéletesen elvegyülnek a természet zöldjében. A város kikötőjében érdemes tenni egy sétát, mert itt gyakran megfordul egy-egy híresség is, mint pl.: Roberto Cavalli vagy Steven Spielberg, akiket a gigantikus luxus yachtja itt vár. Azért is figyelemre méltó a kikötő, mert a Földközi-tengeren az egyik legjobban felszerelt kikötőként tartják számon. 500 férőhelyes, mely májustól szeptemberig vitorlásversenyeknek ad otthont. Porto Crevo különleges hófehér templomát sem szabad kihagyni, mely szárd és modern építészeti elemek kombinációjaként jött létre. Csütörtöki napokon lehetőségünk van ellátogatni egy „művészpiacra” és megismerke dni a helyi művészek és kereskedők portékáival.

Capriccioli

8 km-re található keletre a Cala di Volpe-tól, Porto Cervo déli részén. Egy kis strand szélvédett helyen, mediterrán bokrokkal körülvéve. A víz sekély, rendkívül tiszta és mindig nagyon nyugodt. Ezért sok gyermekes család választja ezt a helyet pihenésre. Gránit kövek osztják két részre a partot. Minden szükséges dolog megvan ezen a strandon: éttermek, bárok, tusolók, pelenkázók. Könnyen megközelíthető, nem éri meg kihagyni! Innen lehet látni kis szigetcsoportokat a tengeren, például Soffit és a Le Camere-t. Akár úszva is el lehet érni Mortorito szigete, ami egy természetes oázis, az igazi vad paradicsom. Ez nagy élmény lehet kalandvágyók számára.

La Maddalena

Ez egy kis sziget, amit komppal lehet elérni. Tele van öblökkel, és elbűvölő parányi strandokkal. Costa Smeralda egyik legszebb 20 km-es útja megy keresztül a szigeten, ami lehetővé teszi a nyaralók számára, hogy felfedezzék a pompás partszakaszokat. La Maddalena körül szintén vannak kisebb és nagyobb szigetek. Például Caprera, ami egy 2 km-es híddal csatlakozik hozzá, vagy a gyönyörű Spargi, és a híres Budelli, ami a rózsaszín strandként is ismert.

Piccolo & Grande Pevero

Mindössze 3 km-re van Porto Cervo-tól ez a gyönyörű, finom fehér homokos és smaragd vízű strand. A „kis” partszakasz 120 m hosszú, a „nagy” 300 m. A hátterét tiszta homok és hatalmas sziklafalak teszik lélegzetelállítóvá. Sekély vízfelület jellemzi, mely lassan mélyül, így kiváló kisgyermekek számára is. A vízi sportok kedvelőinek lehetőségük van kenut, jet skit és vízibiciklit bérelni.

Liscia Ruja

Sűrű mediterrán bozótos veszi körül, az alapesetben borostyánsárga partot. Érdekessége, hogy a fénytől függően rózsaszín is lehet a színe. A víz a türkiz kéktől a smaragd zöldig minden színben pompázik. Fákkal és bokrokkal szegélyezett földút vezet erre a helyre. Egymás utáni öblökből áll, a levegőben pedig boróka és fehér liliom illata terjeng. Amennyiben relaxálni szeretnél egy könyv és egy koktél társaságában a strandon bérelhetsz pihenőszékeket napernyővel. Ám, ha aktívabb pihenésre vágysz, lehet kölcsönözni kenut, kajakot, vagy tutajt. Long Beachnek is nevezik, mert ez a leghosszabb partszakasz Costa Smeraldán. A kristálytiszta víz és a gyönyörű táj egyedülálló helyet ad a luxus yactoknak.

Pirncipe

Karim Aga Khan arab herceg kedvence volt ez a strand, amit ma is a világ 20 legszebb strandja között tartanak számon. A fehér homokot lélegzetelállító táj veszi körül, melyet egy rózsaszín gránit hegyfok határol. A szépsége annak köszönhető, hogy két finom homokos rész között húzódnak rózsaszín kövek, ahol sűrű növényzet nő. A kék víz karibi színe a gránitnak köszönhető, ami leginkább úgy néz ki, mint egy fehérből, rózsaszínből, zöldből, smaragdból, világos kékből és türkizből álló mozaik. A fotók és a leírások nehezen tudják visszaadni azt a szépséget, amit ez a hely nyújt, így mindenképp élőben kell megnézni.

Costa Smeralda időjárása

Costa Smeralda időjárása klasszikus mediterrán, forró nyárral és enyhe téllel. Utazni májustól októberig érdemes, ekkor igazi nyári idő van. Ha aktívabb nyaralást tervezük, akkor érdemes a május, június, szeptember vagy október hónapok valamelyikét választani. Ekkor nappal általában 25-27°C fok van, így a városnézés sokkal kellemesebb lehet, mint a júliusi vagy augusztusi hőségben.

Hajóbérlés Costa Smeraldán

Costa Smeraldában a hajózási szezon akár márciustól-novemberig is eltarthat. A fő szezonban a tengeri szél, reggeltől közepes erővel fúj, ám estére eláll. A környező nyílt vízfelület olyan nagy kiterjedésű, hogy még gyenge szélben is jelentős lehet a vízmozgás. Szinte minden városban található kikötő.

Marina di Portisco

A város kikötője 589 helyet biztosít, 4-90 méter hosszú hajók számára. Kiválóan védett, az összes olyan szolgáltatással rendelkezik, melyre egy hajósnak szüksége lehet. Van víz, villamos energia, Wi-Fi, üzemanyagtöltő állomás is rendelkezésre áll.

Marina di Porto Rotondo

A gyönyörű Porto Rotondo kikötője 650 hellyel rendelkezik, legfeljebb 90 méter hosszú hajók számára. A mélység 5, 5 méter. A kikötő számos színvonalas szolgáltatást kínál. Van ivóvíz, villamos energia, Wi-Fi, lehetőség van tankolásra, valamint a hajó karbantartására. Sőt, akár orvosi ellátást is igénybe vehetsz.

Marina di Golfo Aranci

A privát móló a település központjától mindössze 20 méterre található. 30 kikötőhelyet kínál, 5-16 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék mélysége 1, 5-5 méter között van. A 2017 telén épített hullámtörő gátnak köszönhetően a kikötő teljes védelmet nyújt az öbölben uralkodó északnyugati, valamint délnyugati szél ellen. A Marina di Golfo Aranci területén találsz bárt és éttermet, van villamos energia, Wi-Fi is.

Marina di Olbia

Olbia kikötője 270 hajó számára nyújt helyet. Ezek maximális hossza akár 80 méter is lehet. A tengerfenék mélysége 5, 2 méter. A védett kikötő számos remek szolgáltatást kínál. Ha megéheznél, a területén van bár és étterem is.

Porto Cervo Marina

A gyönyörű, kiválóan védett kikötő a Földközi-tenger egyik legjobban felszerelt és leginkább vendégszerető kikötője. Összesen 700 horgonyzóhelyet kínál, melyek közül 100 az áthaladó hajók számára van fenntartva. A tengerfenék mélysége 1, 7-7 méter között változik. Minden kikötőhely rendelkezik vízzel és villamos energiával.

Poltu Quatu

A Cannigione-hoz közeli Arzachena kikötője a vitorlás- és jachttulajdonosok körében a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Az 1987-ben megnyílt Poltu Quato összesen 305 helyet biztosít, melyek 8-35 méter hosszú hajók kikötésére alkalmasak. A tengerfenék mélysége a bejáratnál 3 méter, míg a belső dokkolóban 2 méter.

Marina di Cannigione

Az Arzachena-öböl természetes kikötője 400 hajó számára alkalmas, ezek maximum 25 méter hosszúak lehetnek. A tengerfenék mélysége 4, 5 méter. A kikötő rendelkezik ivóvízzel, villamos energiával, továbbá bárt és éttermet is találsz. A mosoda vagy a hajó karbantartása szintén megtalálható a kiváló szolgáltatások között.

Marina di Porto Rafael

A Szardínia északi részén található kikötő 80 helyet biztosít, legfeljebb 30 méter hosszú hajók számára. A tengerfenék mélysége 2-5 méter között van. A biztonságos kikötő kis mérete ellenére jól felszerelt, nagyon kedvelt a hajósok körében. Tökéletes kiindulópont a La Maddalena-szigetcsoport apróbb szigeteinek felfedezéséhez.

Porto di Santa Teresa Gallura

A kikötő a Santa Teresa Gallura nevű üdülőhelyen van. 700 hellyel rendelkezik olyan hajók számára, melyek legfeljebb 45 méter hosszúak. A mélység 5 méter. A kikötő védett, számos remek szolgáltatást kínál, bárt és éttermet is találsz.
Costa Smeralda finom, fehérhomokos strandokkal, smaragdzöld színű tengerrel, romantikus öblökkel és bizarr sziklaformációkkal várja az ide látogatókat. A mediterrán éghajlat miatt a kora őszi és a tavaszi hónapokban is lehet fürödi a tengerben és az idő kirándulásra is ekkora a legalkalmasabb. Ha olasz körutazást tervezel, vagy csak szeretnél lélegzetelállító helyeken pihenni, semmiképp se hagyd ki ezt a helyet. Kattints ha másik vitorlás úti cél Costa Smeraldán, vagy másik szardiniai hajóbérlés érdekel.

Costa Smeralda időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Costa Smeralda maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Costa Smeralda
szelerosseg Costa Smeralda

Costa Smeralda szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Costa Smeralda esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Costa Smeraldát

1.nap Cannigione – Porto Massimo (La Maddalena) 21, 27 km (13, 21 mi) 2.nap Porto Massimo (La Maddalena) – Cala Santa Maria 7, 15 km (4, 44 mérföld), 3.nap Cala Santa Maria – Porto Vecchio 43, 6 km (27, 09 mérföld), 4.nap Porto Vecchio – Bonifacio 46, 5 km (28, 92 mérföld) , 5.nap Bonifacio – Santa Teresa Gallura 16, 45 km (10, 22 mérföld) , 6.nap Santa Teresa Gallura – Porto Pozzo 15, 83 km (9, 83 mérföld), 7.nap Porto Pozzo – Palau – Cannigione 34, 95 km (21, 72 mi).

Vitorlás útvonalterv Cannigioneból

Olvass tovább ha cannigionei vitorlázás érdekel

1.nap Olbia – Tavolara -sziget (Spalmatore di Terra) 16.22 km (10.08 mi), 2.nap Tavolara -sziget (Spalmatore di Terra) – Caprera (Pontile di Porto Palma) 44.81 km (27.84 mi), 3.nap Caprera (Pontile di Porto Palma) – Spargi (Cala Corsara) 12.39 km (7.70 mi), 4.nap Spargi (Cala Corsara) – Bonifacio 26.80 km (16.66 mi), 5.nap Bonifacio – Santa Teresa Gallura 16.45 km (10.22 mi), 6.nap Santa Teresa Gallura – Palau 21.16 km (13.15 mi), 7.nap Palau – Porto Cervo – Olbia 54.94 (34.14 mi)

Olbiai hajós útvonaltervező

Olvass tovább ha olbiai vitorlázás érdekel

1.nap Portisco – Porto Cervo 16.9 km (10.24 mi), 2.nap Porto Cervo – La Maddalena archipelago (Porto Massimo) 19.18 km (11.92 mi), 3.nap La Maddalena archipelago (Porto Massimo) – Santa Teresa Gallura 23.19 km (14.41 mi), 4.nap Santa Teresa Gallura – Bonifacio 16.45 km (10.22 mi), 5.nap Bonifacio – Porto Vecchio 46.5 km (28.92 mi), 6.nap Porto Vecchio – Cala Santa Maria 43.6 km (27.09 mi), 7.nap Cala Santa Maria -Capriccioli – Portisco 40.09 km (24.91 mi)

Vitorlás úti terv Portiscoban

Olvass tovább ha portiscoi vitorlázás érdekel

1.nap Porto Pozzo – Santa Teresa Gallura 15, 83 km (9, 83 mi), 2.nap Santa Teresa Gallura – Bonifacio 16, 45 km (10, 22 mi), 3.nap Bonifacio – Porto Vecchio 46, 5 km (28, 92 mi), 4.nap Porto Vecchio – Cala Santa Maria 43, 6 km (27, 09 mi), 5.nap Cala Santa Maria – Tavolara -sziget 57, 36 km (35, 64 mi), 6.nap Tavolara – Porto Cervo 33, 98 km (21, 12 mi), 7.nap Porto Cervo – Porto Pollo – Porto Pozzo 32, 03 km (19, 90 mi)

Porto Pozzo-i vitorlás útvonal

Olvass tovább ha Porto pozzoi vitorlázás érdekel

1.nap La Maddalena (Porto Massimo) – Cannigione 21, 27 km (13, 21 mi), 2.nap Cannigione – Porto Cervo 13, 48 km (8, 37 mi), 3.nap Porto Cervo – Golfo Aranci 27, 02 km (16, 79 mi), 4.nap Golfo Aranci – Olbia 13, 09 km (8, 13 mi), 5.nap Olbia – Budoni 39, 68 km (24, 65mi), 6.nap Budoni – La Caletta (Gold Hook Marina Services) 13, 18 km (8, 19 mi), 7.nap La Caletta (Gold Hook Marina Services) – Tavola -sziget (Spalmatore di Terra) – La Maddalena (Porto Massimo) 85, 58 km (53, 18 mi)

La Maddalena-i hajós útvonaltervező

Olvass tovább ha La maddalenai vitorlázás érdekel

1.nap Arzachena (Poltu Quatu) – Porto Massimo (La Maddalena) 20, 92km (13mérföld), 2.nap Porto Massimo (La Maddalena) – Cala Santa Maria 7, 15km (4, 44mérföld), 3.nap Cala Santa Maria – Porto Vecchio 43, 6km (27, 09mérföld) , 4.nap Porto Vecchio – Bonifacio 46, 5km (28, 92mérföld), 5.nap Bonifacio – Santa Teresa Gallura 16, 45km (10, 22mérföld) , 6.nap Santa Teresa Gallura – Porto Pozzo 15, 83km (9, 83mérföld), 7.nap Porto Pozzo – Palau – Arzachena (Poltu Quatu) 26, 3km (16, 23mérföld)

Arzachenai hajós útvonalterv

Olvass tovább ha arzachenai vitorlázás érdekel, vagy válassz másik Costa smeraldai hajós úti célok közül

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

BoatTheGlobe