Isztria a Horvát tengerpart északi részén, a Kvarner-öböl és Trieszt között helyezkedik el. A félszigeten található Horvátország és Szlovénia határvonala. Isztria az egyik legérdekesebb és leggyönyörűbb vidék a Horvát vizeken. Ókori kisvárosok, romantikus halászfalvak és lakatlan öblök várnak rád. A természet sok helyen érintetlen és rendkívül változatos.

Bővebb információt az isztiriai hajóbérlésről az alábbi oldalakon találsz: információk Isztriáról, Isztria időjárása. Meríts ihletet az isztriai hajózási útvonaltervekből és kezdd el következő útvonalad megtervezését, válassz az isztriai vitorlás úti célokból, vagy olvasd el a isztriai hajózás írásunkat.

“Mindenütt jó, de a legjobb az Adrián” tartja a vitorlázó mondás. Ennek elterjedésében az Isztriai-félsziget nagyban hozzájárult, mivel kikötővárosai olyan hajózási útvonalakat tesznek lehetővé, amelyek minden hajós álmát valóra válthatják. Mellette még a romantikus kis falvak és a lenyügöző partszakszok tovább növelik a félsziget varázsát. Megtalálhatók a dombos, hegyes részek, hangulatos dombtetőkre épült elhagyatott középkori falucskák, és a zöldellő mezők is.

Az Isztria elhelyezkedése

Az Adriai-tenger félszigete, területileg Horvátországhoztartozik és az ország legészakibb partszakaszának számít. Területe 2820 km2. Nyugaton a Tireszti-öböl, keleten a Kvarner-öböl, északon a Cicarija-hegység és az Ucka-hegység határolja.

Az Isztria földrajzi adottságai

Földrajzilag két részre különíthető el a félsziget: tengerpartok és Belső-Isztria. Elhelyezkedéséből adódóan sziklás tengerpartok, kedvelt strandok, dombok, hegyek, mezők, valamint történelmi alkotják. Isztria népszerűsége és varázsa ebben a könnyen elérhető változatosságában rejlik.

Az Isztria legszebb strandjai

Kavicsos és homokos partszakaszok is találhatóak a félszigeten, így könnyen megtalálod azt a fajta strandolási lehetőséget, amit csak szeretnél. Az 5 legnépszerűbb strandja:

Bijeca – Medulin

Horvátország legszebb strandjaként is szokták emlegetni. Egy védett öbölben húzódik 1 km hosszan. Nagyon jól kiépített homokos partszakaszt találnak az odalátogatók. További előnye, hogy lassan mélyül a vize és a part menti fák hűsítő árnyékot tudnak adni.

Girandella – Rabac

Alapvetően kavicsos partszakasz, de sziklás és betonozott része is vannak. Alkalmas hosszas napfürdőzésekre, búvárkodásra, különféle sportolási lehetőségekre, sőtfesztiváloknak is otthont ad. A víz minőségét a kék zászlós minősítés biztosítja.

Kék és zöld laguna – Porec

Amennyiben a strandolás mellett a természeti látnivalók egyaránt fontosak számodra, a legjobb választás, ha ezt a partszakaszt felkeresed. A várostól 2 km távolságra található, ezért akár gyalogosan, kisvasúttal, vagy hajóval is megközelíthető. A strand két félsziget között található, amit fenyőerdők vesznek körül, páratlan látványt nyújtanak.

Sol Polynesia – Umag

Igen változatos partszakasz, ahol a homokos, apró kavicsos, sóerdős és sekély szakaszok váltják egymást. A város többek között a teniszpályájáról híres. Továbbá a strandhoz közel izgalmas játszótér várja a gyerekeket.

Koversada – Vrsar

Amennyiben valaki naturalista, nudista strandot keres, itt megtalálhatja. Maga a strandolásra alkalmas terület 5 km hosszan terül el, homokos szakaszokkal, búvárkodásra alkalmas sziklás részekkel, kis öblökkel. További pozitívuma, hogy akadálymentesített.

Az Isztria városai

A tengerpartok mellett szánj időt az Isztriai-félsziget városainak feltérképezésére. Történelmi látnivalókban és kulturális életben gazdag lehetőségeket kínál számodra.

Rabac

a félsziget egyik legnépszerűbb turistaközpontja. A fiatalok körében a zenei fesztiváljai miatt kedvelt, de a bulihangulat mellett megőrizte csendes atmoszféráját.

Pula

városa 3000 éves történelme mellett kulturális örökségeiről híres. Legismertebb látnivalója az Amfiteátrum, ami koncerteknek és sportrendezvényeknek is helyszínül szolgál.

Rovnij

Rovinj-t festői szépségű városként tartják számon a kacskaringós, macskaköves kis utcái miatt. Igazán romantikus célpont lehet. A sportok szerelmeseinek

Porec

kihagyhatatlan. Több, mint 70 féle sportolási lehetőséget kínál mid vizen, mind a szárazföldön.
További látnivalók

  • Sergius-diadalív: Pula
  • Szent Eufémia templom: Rovnij
  • Várkastély: Pazin
  • Nemzeti Park: Brijuni
  • Limski fjord: Rovnij

Isztria időjárása

Horvátország legészakibb partmenti régiója, Isztria egyedi éghajlatát különleges helyzetének köszönheti. Főleg a déli és a nyugati partmentén uralkodik egy enyhe mediterrán éghajlat meleg, de nem forró nyarakkal és enyhe telekkel. Ha a félsziget központjába utazol, ott persze kontinentális éghajlattal találkozol. Különösen kellemes feltételek vannak úszásra és hajózásra nyáron, mert sok napfényes órára és kellemes szelekre számíthatsz a gyöngyöző kék habokon.

Hajóbérlés az Isztrián

Az Isztriai-félsziget hajózási programokban is gazdag. Az egyik legnépszerűbb a Lim csatorna (Limski fjord), melynek az öblében még további hajókirándulásokat tehetsz. A másik a Brijuni Nemzeti Park, Isztria szigetcsoportja. A 14 szigetből álló terület különleges élővilágával és mesés környezetével felejthetetlen élményt kínál.

A legnagyobb , legjobban felszerelt kikötői:

Marina Nautica (Novigrad)

Itt összesen 365 hajó és maximum 50 méter hosszú jacht fér el. Novigrádban nem csak a kikötő első osztályú, de tartozik hozzá egy 4 csillagos szálloda is. Itt nem csak a hajó, hanem a gazdája is igénybe veheti a karbantartó szolgáltatást egy pihentető wellness formájában.

ACI Marina Umag

Mélysége 5m és körülbelül 480 kikötőhely található minden méretben. Képes egy 40 méteres megajachtot is befogadni. A kikötő tiszta, a személyzet barátságos és az étterem kifogástalan. Találhatsz még ingyen wifi-t, töltőállomást és pénzváltót is.

Marina of Vrsar

Vrsar a környező szigetek által egy tökéletesen védett öbölben található. Isztria nyugati partján az egyik legjobb állapotban lévő kikötő. A 14 méter mély kikötőben 200 hajó fér el és a maximális jacht-hossz 40 méter.

ACI Marina Rovinj

Modern hangulatos kikötő csodálatos kilátással. Horvátország legnagyobb kiköti közé tartozik. Ez a nagy kikötő két külön részből áll. Az egyik része a tranzithajók számára, a másik az egész évben ott kikötött jachtok számára lett kialakítva. Összesen 416 hajó fér el és a maximum hajó méret 50 méter.

ACI Marina Pula

Pula kikötője egy hatalmas természetes öbölben helyezkedik el. Nagyjából 200 kikötőhellyel rendelkezik és akár 40 méter hosszú megajachtokat képes befogadni. Felszereltsége kifogástalan. Mosoda, ATM és valuta váltó is található. A közelben van benzinkút is és autókölcsönzésre is van lehetőség.

Az Isztriai-félsziget ideális utazási célpont lehet számodra. Számos szép partszakasszal rendelkezik, és mellett a térség hangulatát közvetítő városok keresztezik. Történelmi látnivalók, kulturális programok, autentikus apró kis falvacskák, nemzeti parkok, hajózási lehetőségek. Egyszóval minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges.

Istria időjárása

Az éghajlati diagramok 30 éves óránkénti időjárási modell-szimulációkon alapulnak. Jól jelzik a tipikus éghajlati mintákat és a várható időjárási feltételeket (hőmérséklet, csapadék, napsütés és szél). Az “átlagos napi maximum” (folytonos piros vonal) mutatja Istria maximum hőmérsékletét egy adott hónapban. Hasonlóképpen, az “átlagos napi minimum” (folytonos kék vonal) mutatja az átlagos minimum hőmérsékletet.

szelrozsa Istria
szelerosseg Istria

Istria szélrózsája megmutatja, hogy egy évben hány órán keresztül fúj a szél egy adott irányból. A diagram Istria esetében megmutatja az adott hónapban a napok számát, amely során a szél egy bizonyos sebességet elér.

Bérelj hajót és fedezd fel Isztriát

1.nap Pula – Medulin 32.41 km (20.14 mi), 2.nap Medulin – Unije 33.34 km (20.72 mi), 3.nap Unije- Vele Srakane 11.65 km (7.24 mi), 4.nap Vele Srakane – Martinscica 27.22 km (16.91 mi), 5.nap Martinscica – Cres 27.05 km (16.81 mi), 6.nap Cres – Rabac 24, 28 km (15, 09 mi), 7.nap Rabac – Trget – Pula 90.16 km (56.02 mi)Hajóbérlés Isztrián

Olvass tovább ha pulai vitorlázás, vagy válassz másik isztriai hajós úti cél közül

1.nap Porec – Velence 105.75 km (65.71 mi), 2.nap Velence – Chioggia 23.86 km (14.83 mi), 3.nap Chioggia – Parco Regionale Veneto del Delta del Po – Ravenna 24.61 km (15.29 mi) – 80.49 km (50.02 mi), 4.nap Ravenna – Rimini 51.03 km (31.71 mi), 5.nap Rimini – Pula 135.44 km (84.16 mi), 6.nap Pula – Rovinj 30.79 km (19.13 mi), 7.nap Rovinj – Lim Fjord – Porec 7.14 km (4.43 mi) – 13.18 km (8.19 mi), yacht bérlés Isztrián

Olvass tovább ha poreci vitorlázás érdekel

1.nap Rabac – Pula 71, 55 km (44, 46 mi), 2.nap Pula – Martinscica 63, 36 km (39, 37 mi), 3.nap Martinscica – Mali Losinj 38, 87 km (24, 15 mi), 4.nap Mali Losinj – Rab 33, 27 km (20, 67 mi), 5.nap Rab – Baska 44, 35 km (27, 56 mi), 6.nap Baska – Beli 43, 66 km (27, 13 mi), 7.nap Beli – Brseč – Rabac 16, 72 km (10, 39 mi) – 14, 62 km (9, 09 mi)isztriai hajóbérlés

Olvass tovább ha vitorlázás Rabacban érdekel

1.nap Rovinj – Umag 43.17 km (26.82 mi), 2.nap Umag – Triest 34.24 km (21.28 mi), 3.nap Triest – Lignano Sabbiadoro 50.09 km (31.12 mi), 4.nap Lignano Sabbiadoro – Velence 71.98 km (44.73 mi), 5.nap Velence – Chioggia 24.97 km (15.52 mi), 6.nap Chioggia – Pula 129.03 km (80.18 mi), 7.nap Pula – Brijuni National Park – Rovinj 6.97 km (4.33 mi) – 21.08 km (13.10 mi)vitorlás bérlés Isztrián

Olvass tovább ha vitorlázás Rovinjban érdekel

1.nap Medulin – Rabac 45.59 km (28.33 mi) , 2.nap Rabac – Fiume 37.04 km (23.02 mi) , 3.nap Fiume – Omisalj 14.99 km (9.31 mi), 4.nap Omisalj – Krk 38.47 km (23.90 mi), 5.nap Krk – Lopar 24.39 km (15.15 mi), 6.nap Lopar – Ilovik 47.98 km (29.82 mi), 7.nap Ilovik – Susak – Medulin 19.77 km (12.28 mi) – 46.19 km (28.70 mi)Medulin yachting trip

Olvass tovább ha medulini vitorlázás érdekel, vagy válassz másik isztriai hajós úti célok közül

Amennyiben szakértőink segítségét kérnéd a megfelelő hajó megtalálásához, vagy keresésed nem hozott számodra megfelelő eredményt a kiválasztott vitorlás régióban: ELKÜLDÖM, HOGY MILYEN HAJÓT KERESEK Az adatlap elküldése után, egyik kollégáink 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, hogy megválaszolja kérdéseidet és megoldást biztosítson az önfeledt utazás megszervezéséhez. Mi segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

5/5 - (438 votes)
BoatTheGlobe